GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grădina Botanică ' Anastasie Fătu' - Iași
După o plimbare în zona pietonală a orașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt cu cele mai importante obiective care îl mărginesc, după ce am admirat Târgul de Crăciun de la Iași (încă foarte căutat de localnici chiar dacă pășiserăm deja în noul an), dar și după ce am poposit la Restaurant-pizzerie "Mamma Mia" pentru a ne ostoi foamea, revenind la mașină, am continuat spre Copou. Intenționam să vizităm Grădina Botanică, un obiectiv care nu trebuie să scape niciunui vizitator al orașului.
Grădina Botanică "Anastasie Fătu" se află în Str. Dumbrava Roşie, nr. 7-9. În fața intrării sunt doar câteva locuri în care îți poți parca mașina. Prea puține în opinia mea. Dacă sunt toate ocupate, nu-ți rămâne decât să cauți unul de-a lungul străzii. Așa cum am procedat și noi.
Programul de vizitare pentru spaţiul exterior este zilnic, în intervalul orar 9.00-17.00. Complexul de sere este închis în zilele de Luni și Miercuri. În celelalte zile, acesta se poate vizita în intervalul orar 9.00-16.00. La intrare, un afiș atenționează că la ora 18.00 porțile grădinii se închid.
Taxa de vizitare este 15 lei/persoană - adulți, 10 lei/persoană - studenți, pensionari și grupuri (cel puțin 10 persoane), 5 lei/persoană - elevi.
Achitând taxa de vizitare, dat fiind că ne aflam acolo puțin înainte de ora 15, doamna de la casa de bilete ne-a sugerat să mergem mai întâi la sere pentru că se închid la ora 16.00. Așa am și procedat. Îndreptându-ne spre Complexul de sere care se află ceva mai înainte, pe partea dreaptă, ne atrage atenția un panou care redă un citat din memoriile medicului și naturalistului Anastasie Fătu - mare patriot, filantrop și om de cultură, referitor la Grădina Botanică din Iași, prima de acest gen din România, fondată în 1856: "Fondând această grădină mi-am propus a îmbunătăți salubritatea orașului Iași, a îndemna pe giunimea studioasă la învățarea botanicei și a procura iubitorilor de științe naturale ocaziunea de a contempla frumusețile naturii în momentele lor de repaus. "
Câte ceva din istoricul grădinii
Cu eforturi financiare personale, susținute doar ocazional de autoritățile publice, pe un teren cumpărat în apropiere de Râpa Galbenă, medicul și naturalistul Anastasie Fătu a pus bazele primei grădini botanice din Iași și din întreaga Românie. Grădina înființată în 1856 a dăinuit până la moartea fondatorului (1886) când terenul a fost vândut, iar materialul botanic risipit.
Societatea de Medici și Naturaliști din Iași, cu fonduri asigurate de ea însăși și prin munca asiduă a Dr. Dimitrie Brândză, înființează în 1873 o a doua grădină botanică, cea mai mare parte a plantelor provenind din fosta grădină a lui Anastasie Fătu.
În preajma anului 1900, la insistențele Prof. Al. Popovici, Universitatea solicită să-i fie cedat terenul din spatele Palatului Culturii în scopul înființării unei noi grădini botanice. Toate demersurile au rămas fără un răspuns concret cu toate că se întocmise deja un amănunțit proiect de amenajare. Lipsa de fonduri și ulterior Primul Război Mondial au fost principalele cauze ale neîmplinirii acestui deziderat. Abia în 1921, pentru a satisface cerintele învățământului biologic, Prof. Al. Popovici reușește să înființeze pe un teren de aprox. 1 ha, situat în spatele Universității, o nouă grădină botanică incluzând un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Timp de mai bine de 40 de ani, până prin 1963-1964 când a fost mutată (sub supravegherea Prof. Emilian Țopa) pe actualul amplasament din Dealul Copoului, grădina fondată de Prof. Al. Popovici a deservit învățământul botanic din țara noastră.
În prezent, Grădina Botanică din Iași se întinde pe o suprafață de aprox. 100 hectare, fiind cea mai mare din țară și una dintre cele mai mari din Europa.
Vizita noastră la Grădina Botanică "Anastasie Fătu" - Iași
Așa cum am menționat, din cauză că programul de vizită a serelor se apropia de final, vizita noastră la Grădina Botanică "Anastasie Fătu" - Iași a început cu Complexul de sere. Este, cred, cea mai spectaculoasă zonă a grădinii (cel puțin în acest sezon) și - dat fiind faptul că serele nu pot fi vizitate în fiecare zi (conform programului actual Complexul de sere fiind închis în zilele de Luni și Miercuri), aș sugera să țineți cont de acest aspect atunci când vă planificați o vizită la Grădina Botanică "Anastasie Fătu" din Iași. Este păcat să ajungeți acolo și să nu vedeți serele.
În fața clădirii centrale, în mijlocul unui rond cu flori de sezon, se află bustul primului fondator al Grădinii Botanice din Iași, Anastasie Fătu. Lucrarea în bronz este opera sculptorului ieșean Iftimie Bârleanu, realizată în 1981.
Complexul de sere include 12 sere, fiecare găzduind diferite plante din flora globului pămânesc - plante mediteraneene, tropicale, subtropicale, ornamentale... Numai 9 dintre aceste sere sunt deschise permanent, celelalte trei sunt deschise doar cu ocazia unor expoziții.
Rând pe rând, urmând săgețile indicatoare, am trecut prin toate serele vizitabile atunci.
Remarcând ambientul specific dezvoltării fiecărei categorii de plante (cald și umed sau cald și uscat), am admirat colecții întregi de cactuși, o mulțime de specii de azalee și camelii înflorite, plante carnivore, arbore de cafea, de dafin sau de piper, citrice, etc... toate cu notițe informative cuprinzând denumirea populară și cea științifică a plantei, precum și zona de proveniență. Din loc în loc, pentru informarea vizitatorului care vrea să afle mai multe, sunt panouri cu detalii foarte interesante.
Aș vrea să menționez aici că am văzut câteva plante tropicale atât de înalte încât acoperișul de sticlă al construcției a trebuit modificat pentru a nu împiedica dezvoltarea firească a plantei.
Îl cunoașteți pe Ciprian? Nu? Eu l-am cunoscut. Ciprian este un personaj care a ținut să-și lase posterității numele scrijelit pe tulpina unei plante exotice, în seră. Și nu doar o dată. (Vezi P17). Concluzionez cu această ocazie că Grădina Botanică din Iași nu este vizitată doar de iubitori ai plantelor, ci și de unii care confundă o grădină botanică îngrijită cu devotament și migală cu... o pădure de uscături. Din care face parte și el, Ciprian.
Dacă vizitați Complexul de sere din Grădina Botanică - Iași în luna februarie veți avea ocazia să vă delectați privind colecțiile de azalee și camelii. Aceste minunate plante începuseră deja să înflorească în ianuarie, atunci când am fost noi acolo.
Plimbarea noastră prin grădină, zona exterioară, cea mai întinsă, a durat până la terminarea programului, adică până la ora 17.00, dar n-am reușit să o străbatem decât într-o prea mică măsură. De aceea se impune o revenire și poate încă una și încă una, fiecare în alt anotimp pentru a-i vedea cât mai multe din schimbătoarele sale înfățișări.
Acum, în luna ianuarie - un ianuarie primăvăratic - în Grădina Botanică din Iași iarba era verde, iar straturile pregătite pentru plantele de exterior care înfloresc primăvara devreme - lalele, narcise, zambile. Vedeta lunii era varza ornamentală, o plantă surprinzător de frumoasă, multitudinea de nuanțe și forme ale frunzelor permițând aranjamente coloristice de toată lauda.
Panourile amplasate la vedere ne informează că varza ornamentală se trage din varza sălbatică din care au evoluat și alte subspecii - varza comestibilă, varza de Bruxelles, broccoli... Din bazinul mediteraneean unde se cultivă începând din sec. IV î. H, varza s-a răspândit peste tot în lume. A ajuns și în China de unde, mai apoi, în Japonia și SUA, ultimelor două țări datorându-li-se ameliorarea verzei ornamentale. Contrastul dintre frunzele marginale verzi și cele centrale, divers colorate (alb, roz, lila, purpuriu, violet, albăstrui-brumat), m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de aceată plantă. Dacă la frumusețea ei adăugăm faptul că planta este rezistentă la temperaturi scăzute (până la -10 grade C) înțelegem de ce varza ornamentală este atât de apreciată în decorul grădinilor în lunile reci, de iarnă. Am aflat cu această ocazie că în lume există aproape 100 de soiuri și hibrizi de varză ornamentală, colecția Grădinii Botanice din Iași deținând 48 dintre acestea.
În afară de mai multe straturi și aranjamente peisagistice în care varza ornamentală este vedeta, cu toții am admirat păunul cu imensa lui coadă frumos colorată, din... varză ornamentală.
Nu vreau să închei articolul de față fără a aminti că activitatea științifică a Grădinii Botanice din Iași se desfășoară în 10 secții și 2 laboratoare de cercetare. Aleile mărginite de vegetație bine îngrijită, precum și de panouri cu fotografii, scheme și explicații, te conduc la fiecare dintre ele. Flora și vegetația României este foarte bine reprezentată, aceasta ocupând o suprafață de 25 ha. Sectorul Ornamental unde se află și bustul lui Anastasie Fătu - cel care a apus bazele grădinii, este cel care atrage atenția datorită plantelor decorative ce se pot vedea aici. De apreciat este și inițiativa de a se amenaja în cadrul Grădinii Botanice un sector pentru nevăzători. Înființat în 1991, acest sector reuneşte peste 30 de specii ale căror principale caracteristici sunt parfumul puternic și anumite particularități ale frunzelor, prin atingere, nevăzătorii identificând diferite plante - lavandă, busuioc, mentă și altele. Etichete scrise în alfabetul Braille le oferă acestora informații în plus, esențiale pentru cunoașterea plantei expuse.
Secţia Biologică amplasată în partea centrală a grădinii include două grupuri de stâncării cu o cascadă... Nu prea am înțeles ce și cum va fi, zona fiind împrejmuită, în curs de amenajare.
Există și un sector al plantelor utile (plante care provin din flora spontană sau introduse în cultură în scop alimentar sau medicinal), un sector recreativ, dar și unul dedicat florei globului pământesc renumit pentru plantele din America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, bazinul mediteranean, Siberia și Europa Centrală.
Secția Rozarium - cu cele câteva sute de specii de trandafiri, o colecție unică în România, recunoscută de The World Federation of Rose Societies - uimește în special la începutul verii, atunci când zona este o explozie de culoare și parfum. Din colecție fac parte și soiuri de trandafiri create de specialiștii români.
Dacă veniți la Grădina Botanică - Iași în octombrie-noiembrie veți fi fascinați de expoziția de crizanteme, tufănele și alte plante specifice toamnei.
Plimbându-te pe aleile centrale ale grădinii, nu poți să nu remarci bustul lui Emilian Țopa - primul director al Grădinii Botanice în care ne aflăm, lucrare realizată în bronz de sculptorul Iftimie Bârleanu (1986). De asemenea, bustul lui Constantin Papp - profesor și director al Grădinii Botanice, lucrare realizată în bronz de sculptorul Ovidiu Ciubotariu (1992) și bustul lui Constantin Burduja - profesor și director al Grădinii Botanice, lucrare realizată în bronz de sculptorul Dimitrie Căileanu (1988).
Reținem, deci că Grădina Botanică din Iași este frumoasă în orice anotimp, fiecare dintre ele încântându-ne cu plante, flori și aranjamente specifice perioadei. De aceea, o vizită aici este o nouă surpriză oricând.
Trimis de iulianic in 26.01.23 15:09:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Despre Ciprian ce sa zic, numele prostilor pe toate gardurile! Ca nu mai scapam de ei...
N-am fost la Iasi niciodata, cand o s-o fac, gradina botanica este pe lista de obiective.
@valentinag:
”N-am fost la Iasi niciodata, cand o s-o fac, gradina botanica este pe lista de obiective.
Iașiul chiar merită vizitat. Dar nu așa cum am făcut-o eu, acum. În cazul meu a fost o vizită de o zi în care am inclus doar ceea ce a fost posibil. Capitalei moldave merită să-i aloci câteva zile și - cel mai bine ar fi - să mergi acolo cu un ghid. Un ghid bun știe atâtea povești și amănunte despre principalele obiective istorice și culturale încât nu te mai saturi să-l asculți. Desigur, vizita se poate face și pe cont propriu, dar - în acest caz - ar fi indicată o documentare prealabilă. Asta chiar și numai pentru a alege ce să vizitezi pentru că Iașiul abundă de locuri interesante.
Cât despre Ciprian... Da, ai mare dreptate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Festivalul „Flori de Toamnă” – Grădina Botanică din Iași — scris în 14.11.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Grădina Botanică Iași — scris în 18.10.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Grădina Botanică – un Rai al Naturii — scris în 21.06.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseţea la ea acasă: Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi — scris în 11.05.20 de gettyy din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Serele din Grădina Botanică Iaşi — scris în 22.08.17 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 E timpul rozelor — scris în 28.06.17 de Elissa din BACAU - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Gradina Botanica Iasi - Un loc de relaxare — scris în 24.12.15 de sdragos24 din BACăU - RECOMANDĂ