ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 6 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Ceva deosebit despre manastirile din Bucovina si Moldova

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am incercat in ultimul timp sa depasesc cumva specificul subiectelor abordate in articolele scrise si publicate de mine. Astfel am scris despre o pensiune despre care nu a mai scris nimeni pe AFA, deschizandu-se o rubrica noua, articol vazut de 100 de curiosi, din care 21 au gasit ceva interesant si l-au votat. Am scris apoi despre o pensiune din “Inima Bucovinei “din Frasin care a trezit interesul a 98 de cititori, din care 18 au votat. Acum m-am gandit sa va captez atentia (sper sa aveti curajul sa cititi ce scriu eu) cu ceva despre nu stiu daca a mai scris cineva, dar imi incerc norocul.

Pentru ca istoria Bucovinei nu poate fi desprinsa in nici-un fel de marele voievod, Stefan cel Mare, devenit intre timp si Sfant, ca o recunoastere a meritelor sale deosebite in mentinerea crestinismului in Moldova, am considerat necesar ca ciclul de articole dedicate dulcei mele Bucovine sa cuprinda obligatoriu si un articol despre ctitoriile lui Stefan cel Mare.

Dupa cum se stie, traditia populara ne aminteste ca, dupa fiecare batalie, Stefan cel Mare a ctitorit o biserica pentru pomenirea celor care s-au jertfit si au cazut la datorie, precum si ca multumire pentru sprijinul primit de la Dumnezeu in bataliile sale castigate.

Despre aceste biserici probabil ca ati citit destule. Despre unele din ele, vizitate de noi in acest concediu sau in 2009, am incercat sa va prezint, in cateva cuvinte, lucruri pe care le-am considerat mai putin cunoscute. Ati aflat date despre perioada in care au fost construite, cine le-a pictat, dimensiunile bisericilor, daca de-a lungul vremurilor au avut se suferit, daca si cand au fost reabilitate, despre ierarhii care au slujit in aceste lacasuri de-a lungul veacurilor. Incercand sa aflu cat mai multe despre bisericile vizitate, mai ales in numerele din Analele Bucovinei, am hotarat sa selectez pentru dvs pisaniile bisericilor ctitorite de marele voievod, pentru ca ele va vor propune, poate, date noi, mai putin cunoscute.

Din pacate mai toti nu prea citim aceste pisanii, fiind mai interesati de picturile bisericilor, de frumusetea catapeteasmelor, de structura arhitectonica. Multi nici nu le vedem in interiorul, sau mai ales in exteriorul bisericilor. Intr-o ordine, care se pretinde a fi cronologica, va prezint, in continuare aceste pisanii.

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Manastirea Putna (10 iulie 1466 – 3 septembrie 1469)

“Binecredinciosul domn a toata tara Moldovei, Io Stefan voievod, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit si a facut manastirea aceasta intru numele Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, in timpul arhimandritului Ioasaf, in anul 6989 (1481)”

Biserica Sfantul Procopie, Milisauti, (8 iunie – 13 noembrie 1487)

În anul 6989 (1481), luna iulie, 8, în ziua Sfântului Mare Mucenic Procopie, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei fiul lui Bogdan voievod, și cu prea iubitul săi fiu Alexandru, a făcut război la Râmnic cu Basarab voievod cel Tânăr, domn al Țării Românești, poreclit Țapaluș. Și a ajutat Dumnezeu pe Ștefan voievod și a biruit pe Basarab voievod; și a fost pieire (cădere) foarte mare printre Basarabi. De aceea Ștefan voievod a binevoit, cu a sa bunăvoință și cu gând bun, a zidi casa acesta întru numele Sfântului Mare Mucenic Procopie, în anul 6995 (1487); și s-a început în luna iunie, 8; și s-a sfârșit în același an, în luna noiembrie, 13.”

Biserica “Sfanta Cruce “Patrauti, (13 iunie 1487)

Io Ștefan voievod, domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan, a început să zidească casa aceasta întru numele cinstitei Cruci în anul 6995 (1487), luna iunie 13.”

Biserica “Sfantul Ilie “Suceava, (1 mai – 15 octombrie 1488)

„Ioan Ștefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, domn al țării Moldovei, au fost tencuiți și zugrăviți această casă întru numele Sfântului Prooroc Ilie; s-a început în anul 6996 (1488), luna mai, 1, s-a sfârșit în același an, octombrie 15.”

Biserica “Sfantul Gheorghe “, Manastirea Voronet, (26 mai – 14 septembrie 1488)

Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, Fiul lui Bogdan voievod, a început să zidească această casă în mănăstirea de la Voroneț, întru numele Sfântului și Slăvitului și Marelui Mucenic, purtător de biruință, Gheorghe, în anul 6996 (1488), luna 26, în lunea după coborârea Sfântului Duh; și s-a sfârșit în același an, luna septembrie 14.”

Biserica “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul “, Vaslui (27 aprilie – 20 septembrie 1490)

Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voivod, a zidit această casă întru numele Tăierii cinstitului cap al Sfântului Prooroc, Înaintemergătorului Ioan Botezătorul; și s-a început în anul 6998 (1490), luna aprilie, 27 și s-a sfârșit în același an septembrie 20.”

Biserica “Sfantul Nicolae “, Iasi, (iunie 1491 – 10 august 1492)

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a voit a zidi această casă întru amintirea, pomenirea și întru ruga Sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae, pentru pomenirea celor adormiți unde „sunt” și părinții și fratele nostru, și pentru sănătatea domniei noastre și copiilor noștri, pe care am început a o zidi în anul 6999 (1491), luna iunie și s-au sfârșit în al 7000-lea an (1492), luna august, 10.”

Biserica “Sfantul Gheorghe “Harlau (30 mai – 28 octombrie 1492)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele Sfântului și Slăvitului Mare Mucenic și purtător de biruință Gheorghe, care s-a și început a se zidi în anul 7000 (1492), luna mai 30, și s-a sfârșit în același an, luna octombrie 28, iar al domniei sale, în anul 30 și șaselea curgător.”

Biserica “Adormirea Maicii Domnului “, Borzesti (9 iulie 1493 – 12 octombrie 1494)

„Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al țării Moldovei, și cu preaiubitul său fiu Alexandru, au zidit această casă, care este la Borzești pe Trotuș, a Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, întru rugă sieși și întru amintirea (pomenirea) răposaților înaintașilor și părinților lor, și care s-a început a se zidi în anul 7001 (1493), luna iulie 9 și s-a sfârșit în anul 7002 (1494), iar al domniei lui anul al 30 și optulea curgător, luna octombrie 12.”

Biserica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel “, Husi (... ?? ... – 30 noembrie 1495, data inceperii nefiind mentionata nicaieri)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a început a zidi această casă întru numele sfinților, slăviților și de toată lauda Apostoli fruntași, Petru și Pavel, care este în Huși pe Drăslivțe; și s-a sfârșit în anul 7003 (1495), iar al domniei sale anul 38 curgător, luna noiembrie 30.”

Biserica Sfantul Nicolae, Dorohoi, (... ?? ... – 18 octombrie 1495)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul, Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele celui între Sfinți părintele nostru, Arhierarhul și făcătorul de minuni Nicolae; și s-a sfârșit în anul 7003 (1495), luna octombrie 18, iar al domniei lui anul al 30 și nouălea curgător.”

Biserica “Sfantul Nicolae “, Manastirea Popauti, Botosani, (... ?? ... – 30 septembrie 1496)

„Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele celui între sfinți Părintelui nostru Arhierarhul și făcătorul de minuni Nicolae, în anul 7004 (1496), iar al domniei sale anul al patruzecilea curgător, luna septembrie, 30.”

Biserica “Sfantul Arhanghel Mihail “Razboieni (... ?? ... – 18 noembrie 1496)

„În zilele binecredinciosului și de Hristos iubitorului domn, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, în anul 6984 (1476), iar al domniei sale anul 20 curgător, s-a ridicat puternicul Mahmet, împăratul turcesc, cu toate puterile sale răsăritene; și încă și Basarab voievod, poreclit Laiotă, a venit cu el, cu toată țara sa băsărbească. Și au venit să prade și să ia țara Moldovei; și au ajuns până aici, la locul numit Pârâul Alb. Și noi, Ștefan voievod, și cu fiul nostru, Alexandru, am ieșit înaintea lor aci și am făcut mare război cu ei, în luna iulie 26; și cu voia lui Dumnezeu, au fost înfrânți creștinii de păgâni. Și au căzut acolo mulțime mare de ostași ai Moldovei. Atunci și tătarii au lovit țara Moldovei din partea aceea. De aceea, a binevoit Io Ștefan voievod cu buna sa voință a zidi această casă în numele arhistrategului Mihail și întru rugă sieși și doamnei sale Maria și fiilor săi Alexandru și Bogdan și pentru amintirea și întru pomenirea tuturor drept credincioșilor creștini care s-au prăpădit aici. În anul 7004 (1496), iar al domniei sale anul 40 curgător, în luna noiembrie 18.”

Biserica “Nasterea Maicii Domnului “, Tazlau, (4 iulie – 8 noembrie 1497)

„Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă în numele Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și curatei ei nașteri, să fie întru rugă sieși și doamnei sale Maria și fiilor săi Alexandru și Bogdan, care s-au început a se zidi în anul 7004 (1496) luna iulie, 4 și s-au sfârșit în anul 7005 (1497); iar al domniei sale anul 41 curgător, luna noiembrie, 8.”

Biserica “Inaltare Domnului “, Manastirea Neamt (... ?? ... – 14 noembrie 1497)

„Doamne Hristoase, primește casa aceasta, pe care am zidit-o cu ajutorul tău, întru slava și cinstea sfintei și slăvitei Tale Înălțări de la pământ la cer; și Tu stăpâne, acoperă-ne cu mila Ta de acum și până în veac. Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a binevoit a începe și a zidi casa aceasta întru rugă sieși și doamnei sale Maria și fiului lor Bogdan și celorlalți copii ai lor; și a sfârșit-o în anul 7005 (1497); iar al domniei sale anul al 40 și unulea curgător, luna noiembrie 14.”

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul “Piatra Neamt, (15 iulie 1497 – 11 noembrie 1498)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a început a zidi și a sfârșit casa aceasta în numele Nașterii cinstitului și Slăvitului Prooroc Înaintemergător Ioan Botezătorul, întru rugă sieși și doamnei sale Maria și prea iubitului lor fiu Bogdan; care s-a și început a se zidi în anul 7005 (1497), iulie 15 și s-a sfârșit în anul 7006 (1498), iar al domniei sale anul al 40 și doilea curgător, luna noiembrie, 11 zile.”

Turnul clopotnita al paraclisului “Sfantul Ioan cel Nou “Manastirea Bistrita (... ?? ... – 13 septembrie 1498)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această clopotniță, și biserică în ea a făcut, întru numele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Cetatea Albă, întru rugă sieși și doamnei sale Maria și copiilor lor, în anul 7006 (1498); în același an s-a sfârșit, luna septembrie, 13 zile.”

Turnul clopotnita al bisericii “Sfantul Ioan “Piatra Neamt, (... ?? ... – 28 octombrie 1499)

„Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod a zidit această clopotniță împreună cu doamna sa Maria, fiica lui Radu voievod și cu prea iubit fiului lor Bogdan voievod, în anul 7007 (1499), iar al domniei sale al patruzeci și treilea curgător, octombrie, 28.”

Biserica “Inaltarea Sfintei Cruci “Volovat, (2 aprilie 1500 – 29 august 1502)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, și cu doamna sa Maria, fiica lui Radu voievod, și cu prea iubitul lor fiu, Bogdan voievod, am zidit casa aceasta întru numele Înălțării cinstitei și de viață dătătoarei cruci, și s-a început în anul 7008 (1500) și s-a sfârșit în anul 7010 (1502); iar al domniei sale anul 40 și 6 curgător, luna septembrie 14.”

Biserica “Pogorarea Sfantului Duh “Manastirea Dobrovat, (27 aprilie -... ?? ... 1504, data finalizarii nefiind pastrata)

„Binecredinciosul și de Hristos iubitorul Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele Coborârea Sfântului Duh, care s-a și început a se zidi în anul 7011 (1503), luna aprilie, ziua 27; și s-a sfârșit în anul 7012 (1504), iar al domniei sale anul al patruzeci și optulea curgător, luna...”

Biserica “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul “Reuseni (8 septembrie – 18 septembrie 1504)

„În anul 7011 (1503), septembrie 8, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, a binevoit și a început să zidească casa aceasta întru numele Tăierii cinstitului cap al Cinstitului și Slăvitului Prooroc Înaintemergător, Ioan Botezătorul, pe acest loc unde a fost tăiat capul tatălui său Bogdan voievod. Și pe Ștefan voievod l-a ajuns moartea, veșnica lui pomenire; iar fiul lui, Bogdan voievod, a înălțat cele începute de tatăl său și a sfârșit casa aceasta în anul 7012 (1504), luna septembrie 18.”

Poate ca enumerarea si prezentarea acestor pisanii o veti considera plictisitoare, iar pentru unii fara rost, mai ales ca se refera la vremuri demult apuse si de care nu se mai inghesuie nimeni sa si le aminteasca. Poate se vor gasi doi-trei cititori care sa creada, ca si mine, ca daca nu-ti cunosti trecutul, risti sa nu mai ai viitor si vor avea rabdarea de a citi aceste randuri.

Unii vor spune ca mai sunt ctitorii ale marelui voievod lipsa la inventar. Da, asa este. Din pacate doar pentru acestea am gasit documente scrise. La unele din ctitoriile atribuite lui Stafan cel Mare pisaniile originale nu se mai pastreaza, sau nu se gasesc documente care sa ateste ctitorirea de catre Stefan cel Mare a acestor edificii. Cel putin in lucrarile pe care am reusit sa le citesc nu am gasit ceva in plus.

Spre rusinea mea, nu am reusit sa vizitez decat o parte din ctitoriile marelui voievod. Poate, vreodata, daca nu in aceasta viata, poate in alta viata, voi reusi sa mai vizitez din ele. Cei care ati reusit sa le vizitati scrieti despre ele, pentru ca merita mai mult, mult mai mult decat ctitoriile contemporane (nu le mai amintesc, ca cine stie pe cine mai supar).

E primul si sper ultimul articol la care revin cu corectari ale textului original. Am gasit un calculator cu tastatura romaneasca, am scris textele Pisaniilor cu diacritice si le-am copiat in acest articol. Daca gasiti in textele Pisaniilor unele greseli de ortografie eu sunt vinovatul, nu-l mai cautati in alta parte. Am rugamintea adresata celor care au priceperea necesara ca articolul sa poata aparea cu caracterele folosite mine.

Iar in incheiere as ruga atasarea versiunii originale a poeziei Doina a lui Mihai Eminescu, in rostirea lui Adrian Paunescu (in 1984), sau videoclipul lui Paul Enache cu aceasi poezie.

Cu multumiri anticipate!

O data cu publicarea acestui articol voi face o pauza in publicarea articolelor despre Bucovina si despre Maramures. Pauza se datoreaza plecarii de maine intr-un concediu la Cheile Nerei si intoarcere prin Valea Jiului. Nu va bucurati prea tare ca mai am de publicat destul!

Numai bine si calatorii placute!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de liviu49 in 24.06.22 16:05:06
Validat / Publicat: 24.06.22 19:41:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA. A mai fost în/la: Excursii, drumetii, turism ecumenic

VIZUALIZĂRI: 464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 Si o ultima privire spre peretele estic si spre turla bisericii .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.06.22 19:43:21]
»

Rugăm NU mai puneți punct după titluri.

webmasterX
[24.06.22 19:56:10]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[24.06.22 20:49:45]
»

@liviu49:

articol vazut de 100 de curiosi, din care 21 au gasit ceva interesant si l-au votat.

, nici o problema, ni se intampla tuturor, multi intra sa citeasca, insa nu voteaza din diverse motive (nu vreau sa intru in polemici), intra de mai multe ori sa vada cine a mai votat articolul acesta si pe al lor nu , la un moment dat @dorgo mentionase aceste aspecte.

Cred ca cel mai bine este sa ne bucuram de cei ce citesc (chiar daca nu apreciaza cu vot) pentru ca intr-un fel sau altul le-am atras atentia si poate astfel au mai aflat cate ceva.

Mie si acest articol mi s-a parut excelent si accept pauza cu bucurie, pentru ca stiu ca vor mai urma articole minunate.

Vacanta frumoasa si sa ne reauzim in curand.

raluca banu
[31.03.23 08:40:42]
»

Dumnezeule, cum se miscau lucrurile pe vremea lui Ștefan!

Sa ridici asemenea edificii în atat de scurt timp? Fara tehnica de astăzi.

N-o fi lasat vreun arhitect secretul, prin analele istorice? Nu de alta, dar le-ar prinde bine celor care se câcâie să construiască spitale...

Scuzati! Nu m-am putut abține. ????

P. S. Citit, placut, votat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[31.03.23 09:40:14]
»

P. S. Citit, placut, votat.

Citit, multumit!

La viteza cu care se construieste acum, ce se construia in urma cu sute de ani pare de necrezut.

Si totusi romanii nu au fost mereu asa puturosi ca acum.

Imi amintesc ca Transfagarasanul a fost construit in patru ani (1970-1974), Pasajul Unirii in 34 de zile, Pasajul Sf. Gheorghe 5 luni, Pasajul Bucur Obor in 15 luni. Acum mai avem un constructor rebel, care dovedeste ca se poate si repede si bine. Amintiti-va ca anul trecut, in mai putin de un an, s-au dat in exploatare 40 de kilometri din drumul expres Craiova-Pitesti, in timp ce o firma italiana de circa 3 ani nu a reusit sa construiasca jumatate. Iar in prezent pe un tronson din A0 in cateva luni a realizat cat o firma greceasca in doi ani si sunt convins ca va termina inaintea grecilor.

Daca vrei, poti!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raluca banu
[31.03.23 10:59:58]
»

@liviu49:

Totul e sa vrei sa faci, nu sa te” faci” ca faci... Jocul acesta de cuvinte este cam peste tot, din pacate.

Dar noi sa fim sanatosi, sa traim cat mai multe experiente care să ne îmbogățească sufletește, caci totul e efemer.

Va doresc toate cele bune și excursii reușite!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, raluca banu
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076140880584717 sec
    ecranul dvs: 1 x 1