ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă” - Neamț

TIPĂREȘTE

Plecând din Humulești, ne îndreptăm spre Mănăstirea Neamț și spre celelalte obiective din preajma ei - Biserica “Sf. Ioan Iacob Hozevitul” de la Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” - Neamț și Schitul Vovidenia cu Casa memorială “Visarion Puiu” și Muzeul “Mihail Sadoveanu” .

Drumul este bun și străbate un peisaj verde, plăcut în zi de vară. Înconjurat de vegetație, lăsăm în urmă Complexul Turistic “Zimbru” , apoi Pensiunea “Perla Neamțului” și “Conacul Pavăl” , toate părând pustii, fără vreo suflare omenească prin curți, fără vreo mașină parcată în apropiere. De îndată ce am trecut de “Conacul Pavăl” , o ramificație spre stânga, nenumărate mașini parcate atât pe ea cât și de-a lungul drumului principal, precum și un panou ne informau că am ajuns la Grădina Zoologică Zimbrăria “Dragoș Vodă” . Tot acolo am observat că programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00-18.00, așa încât ne-am hotărât ca la întoarcere să facem și noi un popas acolo. Ceea ce s-a și întâmplat. Loc de parcare? La acea oră, cu greu am mai găsit. Și asta abia în fața intrării la “Conacul Pavăl” . Mi-a plăcut această locație cu construcții cu acoperiș verde, cu aranjamente de piatră în curte și cu un gard împletit din nuiele, pe fundament de piatră. O dată în plus, ne-am convins că acolo nu era “viață” . Doar un câine flămând a ieșit prin spărtura lui din gard cerșindu-ne ceva de mâncare.

La Grădina Zoologică, la Zimbrărie cum - mai simplu - îi spun vizitatorii, am ajuns pietonal, cu slalom printre mașinile parcate pe străduță și printre nenumărații vizitatori cu copii în spate sau de mână. La intrare, nelipsitul stand cu suveniruri. Nu i-am dat atenție. Ne-am îndreptat spre casa de bilete. Un panou alăturat informează că taxa de vizitare este de 8 lei/persoană - adulți și 5 lei/persoană - copii. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane taxa de vizitare este 5 lei/persoană - adulți și 3 lei/persoană - copii. Cred că aceste tarife au fost modificate de curând, bilețele cu cifre fiind lipite pe deasupra celor vechi.

Pe același panou - în română și engleză - sunt înscrise câteva reguli de vizitare, lucruri elementare, de bun simț: acces interzis autoturismelor, câinilor și altor animale domestice, interzis fumatul și consumul de băuturi alcoolice în incintă, nu hrăniți și nu deranjați animalele, nu urcați pe garduri, nu aruncați gunoaie, nu vă apropiați de animale la o distanță mai mică de 1,5 m... Unde am mai auzit asta? Asta cu „distanța de 1,5 m” ? A, da, suntem încă în pandemie! Cu masca pe figură, păstrând distanța, ne-am aliniat la casa de bilete. Dincolo de ea, o alee ușor în pantă te conduce la țarcurile cu păsări și animale.

Mai întâi, pe dreapta, păsările - porumbei, fazani, păuni cu cozi cam jumulite, găini de rasă (colorate, încălțate, moțate… Moțata Olandeză, deosebit de frumoasă!). În continuare nutria rozând alene dintr-un știulete de porumb, lăcașurile goale ale ursului și mistrețului…

Muflonul European cu coarnele lui mari și răsucite, Cerbul comun, Cerbul lopătar, Căpriorii și căprioarele viețuind în grupuri mari, la umbră de copaci, fac deliciul copiilor și nu numai. Sunt obișnuiți cu oamenii, sunt prietenoși și iau cu delicatețe și cu multă plăcere o ghindă proaspătă din mânuțele copiilor. Cu toate că aveam clar în minte cea de-a patra regulă de vizitare înscrisă pe panou “Nu hrăniți animalele!” , mi-a făcut mare plăcere să ofer unui cerbișor simpatic o ghindă verde, abia desprinsă din stejar.

… și în sfârșit, Zimbrul - Bison Bonasus, vedeta rezervației, animalul rarisim pentru care venisem aici. Nu mai văzusem în realitate zimbrul - cel mai mare mamifer ierbivor din Europa, cu corpul său masiv, lung de 2,80 - 2,90 m și înălțime la greabăn de 1,60-1,80 m. Tăblița fixată pe gard informează că greutatea zimbrului oscilează între 460-750 kg, unii masculi ajungând chiar și la 800-1000 kg. Femelele însă nu depășesc 600 kg.

Dispărut încă din sec. XIX din pădurile României datorită vânării lui în exces, precum și datorită scăderii drastice a fondului forestier, zimbrul a fost reintrodus cu mare greutate în peisajul nostru faunistic prin programe speciale, costisitoare. În România există în prezent doar patru rezervații pentru zimbri: Dragoș Vodă - Vânători (jud. Neamț), Neagra - Bucșani (jud. Dâmbovița), Hațeg - Slivuț (jud. Hunedoara) și Vama Buzăului (jud. Brașov).

În centrul Parcului Zoologic de la Vânători - Neamț, un panou amplasat vizibil oferă câteva date privind Istoricul Grădinii Zoologice “Dragoș Vodă” .

Din cronica Ocolului Silvic Târgu Neamț sunt extrase câteva date esențiale, importante pentru vizitator. Citez și eu câteva fraze aici: Primele exemplare de zimbri, în număr de trei, originare din Polonia, au fost aduse în anul 1970 dându-li-se numele de Rarău, Roxana și Raluca.

În anul 1974 se nasc primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervației: Rosina - femelă și Roco - mascul. În același an rezervația găzduiește filmarea unor secvente de vânătoare pentru filmul “Frații Jderi” și “Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” .

În anul 1975, la începutul lunii august, toți cei 5 zimbri, sătui de captivitate, reușesc să rupă gardul șubred al țarcului și ajung pe piscul Brăileanca și în poiana Grajduri, unde consumă din belșug coajă de carpen, fag, frasin și chiar brad, sortimente care le lipseau în țarcuri. După 3 săptămâni au fost readuși cu mari dificultăți în rezervație. În același an, la sfârșitul lunii august, moare femela Roxana, ca urmare a efortului la care a fost supusă cu ocazia filmării secvențelor de goană pentru filmul “Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” , cumulat cu efortul readucerii în țarcuri și cu o boală mai veche.

În anul 1978, după desființarea Rezervației de la Poiana Brașov, se mai aduce un exemplar mascul în rezervația de la “Dragoș Vodă” , astfel încât efectivul de zimbri se ridică la 10 exemplare. Tot în acest an se aduc în rezervație doi mufloni, un lopătar și fazani de decor - aurii, argintii și comuni.

În anul 1982, s-au transferat la Rezervația de Zimbri Neagra-Bucșani, următorii zimbri: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Robu, rămânând în Rezervația “Dragoș Vodă” , zimbrul Rarău și zimbroaica Ravena.

În anul 1998 s-au adus de la Rezervația de Zimbri Neagra-Bucșani trei zimbri: Rodion, Rochița și Rodia.

Panoul ne mai informează că în cadrul rezervației se află trei iazuri - Zimbrilor, Cerbilor și Căpriorilor - bogate în faună piscicolă și loc de popas pentru păsările de apă aflate în pasaj.

Nu cred că trebuie să mai spun că parcul este o atracție deosebită pentru copii. Este plăcut, este instructiv, copiii văzând ceea ce poate nu au mai văzut vreodată. Iar dacă mă refer strict la zimbri, pot spune că nici eu nu am mai văzut vreodată aceste animale greoaie, pe cale de dispariție. În arealul lor verde, întins, cu soare și cu umbră deopotrivă, în apropiere de lac, se pare că o duc bine. Expuse publicului sunt doar câteva exemplare, altele fiind găzduite în țarcul de aclimatizare (o suprafață împrejmuită, de 180 ha). Există și exemplare puse în libertate, specialiștii monitorizându-le prin intermediul unor aparate speciale montate în jurul gâturilor. Se speră să se realizeze conservarea acestei specii aproape dispărută printr-o creștere și printr-o distribuție planificată a zimbrilor în pădurile noastre.

Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă” , una dintre cele patru rezervații de zimbri din țara noastră, este catalogată ca fiind una dintre cele mai mari rezervații de zimbri din Europa. Suprafața sa totală este de 11.500 ha. Inclusă în Parcul Natural Vânători - Neamț, Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă” a fost înființată în anul 1968, primele exemplare de zimbru fiind aduse aici în 1970.

Prin Legea nr. 5 din 6.03.2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate), zona a fost redeclarată arie protejată.

Încheiere

Nu pot încheia fără a aminti faptul că la ieșire, lângă poarta mare a rezervației, însetați fiind, am cumpărat câte un pahar mare de suc natural de cătină, cu gheață, o licoare revigorantă în care se regăsea și miere și ghimbir. I se spunea “Cătinadă” și costa - dacă îmi amintesc bine - 8 lei/pahar de 500 ml și 6 lei/pahar de 300 ml.

Dacă vizitați Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă” , dacă mai găsiți acolo Cătinadă și - bineînțeles - dacă vă este sete, încercați-o!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.10.20 09:08:42
Validat / Publicat: 09.10.20 11:11:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 2704 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină “Dragoș Vodă” - Neamț. Zimbri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterscris / TELEFON [09.10.20 11:27:35] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Lucien [12.10.20 16:33:07] »

Un subiect frumos, interesant, insolit poate pentru mulți cititori și elegant prezentat.  

​Din copilărie vizitez periodic Zimbrăria de la Neamț. Au trecut totuși ani buni de când n-am mai fost aici. Remarc cu satisfacție că nu ați descris urși sau lupi în țarcurile grădinii zologice, așa cum erau închiși cu ani în urmă, total necorespunzător în privința spațiului. Probabil s-au aplicat niște norme europene.  

M-a mirat prezența aici a zimbrilor care au alte nume ce nu încep cu litera” ​R” . Credeam că e” lege” . S-o fi gătat imaginația numelor cu” R” .

Am completat suita fotografiilor cu una din februarie 2017 în care o turmă de zimbri circulă  liber pe ulițele satului Agapia aflat în arealul Parcului Natural Vânători ​Neamț. Cred că nu e foarte distractiv să-ți apară zimbri în cale, dar intercațiunea cu sătenii (și din alte fotografii) pare a fi total nonviolentă, ba chiar plină de curiozitate din partea oamenilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.10.20 18:56:52] »

@Lucien:  Mulțumesc pentru ecou și pentru aprecieri!

Remarc cu satisfacție că nu ați descris urși sau lupi în țarcurile grădinii zologice…

Nu am văzut acolo nici un urs, nici un lup și nici o vulpe. Nu știu dacă normele europene privind condițiile de viețuire în captivitate or fi fost de vină, cert este că am văzut doar îngrădituri cu panouri pe care scrie numele animalului (popular și științific), dar locatarii lipseau.

Numele zimbrilor care nu încep cu ”R” au fost și pentru mine motiv de surpriză. Dacă se mai respectă ”legea lui R”, singura explicație ar fi că ceilalți zimbri sunt doar locatari temporari, urmând a fi transferați în altă rezervație. Nu cred că au intrat în pană de idei privind numele cu ”R” . Dacă da, atunci ne oferim noi să găsim nume cu ”R” și astfel vom fi și nași de zimbri.

Am văzut fotografia cu zimbrii la plimbare pe ulițele satului Agapia. Deși păreau pașnici, eu n-aș fi fost bucuroasă de așa o întâlnire. Totuși, ce căutau acolo liberi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien [12.10.20 20:11:52] »

@iulianic:  Ce căutau acolo în libertate?

Eu cred că autoarea articolului a avut dreptate când a scris” Există și exemplare puse în libertate, specialiștii monitorizându-le prin intermediul unor aparate speciale montate în jurul gâturilor​” . Cel puțin, eu așa văd problema, deși nu sunt perfect convins. La urma urmei, zimbrii sunt niște ierbivore de talie ceva mai mare. Distanța de la Zimbrărie la Agapia e de câțiva kilometri, peste deal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.10.20 22:48:23] »

@Lucien:  O, nu! Exemplarele care sunt puse în libertate sunt eliberate în păduri, nu în sate. Că animalele mai pleacă pe unde vor ele, așa cum s-a întâmplat în anul 1975, la începutul lunii august, când toți cei 5 zimbri au evadat rupând gardul, asta este altceva. Pe vremea aceea, mai ales pentru că trăiau în captivitate, în parcul zoologic, zimbrii nu aveau aparate de monitorizare. Dacă ar fi avut, cu siguranță s-ar fi știut unde se află. Dar și așa… nu cred că erau nesupravegheați. Mă refer la cei care umblau liberi prin sat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien [13.10.20 16:22:23] »

@iulianic:  Am mai adăugat două fotografii cu zimbri mișunând pe ulițele satului Agapia. O, da! Chiar dacă zimbrii au fost eliberați în mijlocul codrului des, ei” are” 4 picioare cu care” merge” unde vrea ei. Și dacă le place compania oamenilor, a sătenilor,   cu care de altfel sunt obișnuiți, care-i problema? De altfel, după cum se poate observa în poze, sătenii sunt foarte relaxați. După cum spuneam, zimbrele sunt doar niște văcuțe ceva mai mari și mai îmblănite.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [13.10.20 19:22:01] »

@Lucien:  Am văzut pozele. Mulțumesc! În poze se văd animale cuminți, disciplinate (cât de frumos merg aliniate!)

Este adevărat că zimbrii sunt de fapt niște vaci mai mari, dar atât de mari că nu mi-ar plăcea să împart cu ele o uliță atât de îngustă. În rezervație, aproape de gard, am putut fotografia (mai pe sub gard, mai pe deasupra lui, mai prin ochiurile plasei de sârmă), dar când unul dintre zimbri - nu unul dintre cei mai mari - a venit la gard încercând să înțeleagă ce vreau să fac, m-am retras. Nu același lucru s-a întâmplat când - cu o ghindă verde - m-am împrietenit cu un cerbișor tare simpatic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Natural Vânători-Neamț / Rezervația de Zimbri 'Dragoș Vodă':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073012828826904 sec
    ecranul dvs: 1 x 1