ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rezervaţia de zimbri Vânători - Neamţ

TIPĂREȘTE

Astăzi o să vă povestesc despre Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă de la Vânători –Neamţ. Spre surpriza mea am găsit doar două articole pe AFA despre acestă rezervaţie unul mai amplu scris în 2010 şi unul scurt din 2016.

Zimbrul este cel mai mare animal care trăieşte pe uscat din Europa. Din păcate acest colos este pe cale de dispariţie. La noi în ţară găsim zimbrul în mai multe rezervaţii, dar de vreo 2-3 ani s-a început un program de punere în libertate a câtorva zimbri prin pădurile ţării petru readaptarea la mediul natural. Cum v-am spus la noi în ţară sunt mai multe rezervaţii de zimbri şi anume la Haţeg-Hunedoara, Bucşani-Dâmboviţa, Vama Buzăului-Braşov, Vânători-Neamţ. Am avut ocazia să vizităm două dintre aceste rezervaţii, cea de la Haţeg şi cea de la Vânători. Despre rezervaţia de Zimbri de la Haţeg am scris anul trecut un articol, acum o să vă scriu despre cea din Vânători –Neamt.

La Vânători Neamţ am ajuns pe următorul traseu: Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Mediaş – Târgu Mureş – Borsec – Poiana Largului – Vânători Neamţ. Drmul este bun spre foarte bun până la Târgu Mureş, apoi mai apar câteva denivelări dar nu e chiar rău. În faţa rezervaţiei este o mică parcare, care era plină în ziua vizitei noastre aşa că am parcat pe parginea drumului. Pentru parcarea de aici coordonatele GPS sunt următoarele N – 47.247071 şi E – 26.220920.

Rezervaţia de Zimbri de aici, poartă numele ˝Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă˝ şi face parte din Parcul Natural Vânători-Neamţ. Înainte de a trece poarta de intrare în rezervaţie să vă spun câte ceva despre istoria rezervaţiei.

Rezervaţia Dragoş Vodă a fost înfinţată în anul 1968. Primele trei specii de zimbri au fost aduse aici în anul 1970, din Polonia. Primii trei locatari au primit următoarele nume: Rarău, Roxana şi Raluca. Se pare că masculul Rarău şi-a făcut treaba bine pentru că în 1974 cele două femele fată câte un pui de zimbru, una un mascul iar cealaltă o femelă. Puii au primit numele de Rosina şi Roco. Din păcate în anul 1975 femela Roxana moare fiind afectată de o boală mai veche care s-a agravat. În anul 1977 aici mai vin cinci locatari din fosta URSS şi unul de la fosta rezervaţie de la Poiana Braşov. Exemplarele din Uniunea Sovietică (de când nu aţi mai auzit această expresie¬?) au primit următoarele nume: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana. Cel venit de la Poiana Braşov a primit numele Robu. Astfel la sfârşitul anului 1978 rezervaţia avea 10 exemplare de zimbri. Tot pe la mijlocul anilor 70 s-au adus aici şi alte animale, 2 mulfoni, un cerb şi mai mulţi fazani. De-a lungul timpului zimbri de aici au fost duşi şi în alte rezervaţii din ţară şi aduşi aici alţi. Ultimele exemplare sosite aici au venit în anul 2005 fiind cumpărate de la Grădina Zoologică din Berna. În momentul actual în acestă rezervaţie se află 28 de zimbri dintre care 7 sunt ˝la dispoziţia turiştilor˝ iar ceilalţi 21 sunt ţinuţi într-un spaţiu de 180 de hectare pentru a se aclimatiza cu mediul natural apoi vor fi puşi în libertate.

Gata cu istoria rezervaţiei Dragoş Vodă. Ne-am îndreptat spre casa de bilete unde sunt afişate preţurile şi orarul de funcţionare a rezervaţiei. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii. Grupurile beneficiază de reduceri. Programul de vizitare este următorul: din octombrie până în aprilie de la 8-16 iar din aprilie până în octombrie de la 8-18. Am cupărat biletele şi am pătruns în interiorul rezervaţiei. Nu se percepe taxă pentru foto.

Suprafaţa totală a rezervaţiei este de aproximativ 12 hectare. Pe lângă spaţiile amenajate pentru animale pe suprafaţa rezervaţiei se află şi vreo 4 iazuri, în unele dintre ele se poate pescuii. Acum aici la Dragos-Vodă pe lângă zimbri mai sunt şi alte animale, cele mai multe fiind cerbi şi căprioare.

În primele cuşti amenajte sunt rezervate păsărilor, în special porumbeilor. Am vazut mai multe tipuri de porumbei de diferite culori, unul mai frumos dacât altul. Mie cel mai mul mi-au plăcut cei albi cu coada stufoasă. După porumbei urmează cuşca găinilor unde moţata olandeză este vedeta. După cum scrie pe panoul informativ aceste găini sunt crescute doar pentru ornament, nu pentru consum. Urmează o cuşcă unde vedem păunul cu coada lui multicoloră.

Ajungem la cuştile cu animale omnivore cum ar fi porcul mistreţ şi ursul carpatin. Porcul era cam slăbuţ dar avea colţii destul de mari. Pe panoul de pe cuşti scria că este şi un urs. Noi ne-am uitat dar ursul ia-l de unde nui. Am avut noroc cu un copil de până în 5 ani care a tot mârâit pe lângă tatăl lui că vrea să vadă ursul. Acesta să-i facă pe plac copilului îi zice: o să dam ocol la toate cusştile şă vezi că nu mai e ursul, şi ia copilul de mână şi porneşte să de-a ocol, au pornit la prima cuşcă nimic, doar un cauciuc, au urmat mai multe cuşti şi tocmai în ultima Moş Martin stătea tolănit la soare şi dormea, nu avea el chef de vizitatori. Când copilul a zi: uite ursul toată lumea a pornit spre ultima cuşcă. Unii aveau pufuleţi şi încercau să-l ademenească dar ursuleţul nici nu s-a mişcat.

Urmează spaţiul unde se află Muflonul European – este printre primele specii de animale adusă în această rezervaţie. După cum scrie pe plăcuţa informativă, Muflonul european trăieşte în sudul Corsicii şi Sardiniei, în turme de 50-80 capete, conduse de un mascul viguros. Are o lungime de aproximativ 1,3 metri şi poate atinge o greutate de 50 kilograme. La aspect seamănă cu berbecul. În ţarc cu muflonii sunt şi caprioarele cu puii lor.

Am ajuns la ţarcul destinat vedetelor acestei rezervaţii, ţarcul zimbrilor. Era ora mesei şi am avut ocazia să vedem exemplarele de aproape. Sunt imense şi au o privire feroce. Chiar am avut ocazia să-l privesc pe unul aproape în faţă, el nu s-a speriat, eu aveam gardul de partea mea. Acum erau la masă patru exemplare, care arată destul de bine. Sunt obişnuiţi cu prezenţa oamenilor, pentru că orice făceau turişti să-i distragă de la masă, ei îşi vedeau de masa lor, rar ridicau capul şi trăgeau o privire către turişti. Ne-am rotit în jurul ţarcului, i-am admirat şi din faţa şi din spate, sunt nişte animale deosebite pe care nu trebuie să le pierdem.

Peste drum de ţarcul zimbrilor se află cel al cerbilor şi al căprioarelor. Sunt foarte multe exemplare din această specie. Unul din cerbi pe toată durata vizitei noastre ne-a arătat ce glas frumos are pentru că a răgit tot timul, ori era şeful turmei ori era perioada împerecherii. Unele exemplare au venit la gard şi chiar au servit câte un pufulete din mână vizitatorilor.

Este de lăudat iniţiativa de a lăsa unele exemplare de zimbri în libertate prin pădurile Neamţului pentru a le repopula cu aceste animale.

Dacă aveţi drum în zonă vizitaţi această rezervaţie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 07.03.17 09:37:57
Validat / Publicat: 07.03.17 10:44:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 11950 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 un pui de caprioară ne-a ieşit în cale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50000 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.03.17 10:35:58]
»

Mutat în rubrica "Parcul Natural Vânători-Neamț / Rezervația de Zimbri 'Dragoș Vodă', TÂRGU NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

-

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.03.17 10:46:09]
»

@webmasterX: e ok.

webmaster
[07.03.17 13:02:31]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.03.17 13:08:44]
»

@webmaster: Mulțumesc.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.03.17 13:38:55]
»

Am vizitat acum vreo 4 ani această rezervaţie. Am dat de mâncare la zimbri (nişte frunze pe care le-am adunat din pădurea apropiată) şi ne-am plimbat pe aleile rezervaţiei.

Cerbul acela cu un corn rupt mai era în rezervaţie? Noi am petrecut o bună parte de timp cu el.

Când ne-a văzut s-a apropiat de gardul de sârmă şi parcă ne implora să-l scărpinăm pe frunte.

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[07.03.17 14:37:55]
»

@traian. leuca: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Sincer nu am văzut nici un cerb cu cornul rupt (nici nu am fost atent la acest aspect) dar cerbul care răgea a atras atenţia tuturor. Au venit la gard un cerb dar acesta avea toate coarnele.

Am mai fost aici prin 2007 dar atunci a fost o zi ploioasă şi animalele stăteau departe de gard, cred că atunci nu am stat decât 10 minute şi parcă nu erau atâtea animale. Impresia mea a fost că de atunci până acum locul arată mai bine.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[08.03.17 15:58:53]
»

@zlatna: AmFostAcolo și eu prin 2008... am văzut maiestuoșii zimbri... exista și un urs înnebunit de captivitate. Zimbrul a supraviețuit în Europa datorită polonezilor care au asigurat perpetuarea speciei în pădurea de la Bialowieza. De pe teritoriile românești dispare prin anii 1852 când este vânat ultimul exemplar în pădurile Maramureșului. Fapt divers: cel mai scump ziar din lume a apărut în 1850 la Iași și purta tocmai numele animalului care dispărea din pădurile românești „Zimbrul” (cunoastelumea.ro/cel-mai- ... -la-o-licitatie). Repopularea cu zimbri în România se face în a doua jumătate a secolului al XX-lea, cu exemplare aduse din Polonia.

Deși au existat proiecte de repopulare în mai multe zone, situația nu e bună deloc (stirileprotv.ro/special/t ... cat-vanati.html).

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.03.17 19:30:55]
»

Ce mi s-a mai părut interesant la rezervația asta este amenajarea unor trasee de plimbare prin întreg arealul, nu doar în zona cuștilor. Informația am luat-o de pe panourile cu harta rezervației, și, în afară de a lua notă de ea, nu am făcut nimic. Fiind pe fugă, ca majoritatea vizitatorilor (sînt așa multe de văzut în zonă, că nu știi cum să îți împarți timpul), nu am văzut decît zona „zoo” (cea descrisă și aici), dar mi-a rămas gîndul la o posibilă plimbare interesantă de una - două ore prin rezervație, pe lîngă iazuri, prin pădure.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Natural Vânători-Neamț / Rezervația de Zimbri 'Dragoș Vodă':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079306125640869 sec
    ecranul dvs: 1 x 1