GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parisul, cine nu ar vrea sa-i descopere secretele?
Pentru a nu rata nimic, am facut un program pentru 5 zile, pe care l-am respectat cu sfintenie. O sa-l prezint mai jos, cu speranta ca poate fi de folos si altora.
Am facut rezervare la hotel Etap La Villette despre care am scris (vezi review aici) si cu ajutorul unui autocar al unei firme de transport am ajuns in Orasul Luminii.
In prima zi, dupa micul dejun servit in camera (aprovizionarea am facut-o de la marketul aflat langa hotel) ne-am deplasat cu metro, linia 5, catre Bastille.
Acolo pe locul vechii inchisori celebre a fost ridicata o coloana de 52 m avand in varf statuia Geniului inaripat al libertatii. Tot in piata se afla si noua Opera Bastille inaugurata in 1988 construita intr-un stil deosebit de modern.
Am patruns in Cartierul Marais si ne-am odihnit in Place des Vosges, un parc dreptunghiular inconjurat de cladiri foarte frumoase. Urmatoarea oprire am facut-o la Centrul Georges Pompidou unde ne-am plimbat pe scarile rulante montate in tuburi de sticla.
Trecand apoi pe langa atelierul unde a creat Brancusi, cu ochii la vitrinele magazinelor, am ajuns in Gradinile Halelor, un complex de magazine, fantani si parculete, unde am admirat Fantana Inocentilor.
Primaria, urmatorul obiectiv impresioneaza prin frumusetea cladirii construita in stilul Renasterii. Dar nu am zabovit mult acolo, pentru ca ne astepta Catredala Notre Dame. Intrarea era libera, si pot sa spun ca mi s-a facut pielea de gaina atunci cand am patruns inauntru. Maretia ei te apasa, istoria si evenimentele intamplate aici te fac sa te misti in varful picioarelor.
Am avut noroc de o slujba tinuta atunci, la care am participat cu incantare. N-am inteles mare lucru dar am cantat si noi dupa niste cartulii aflate pe bancute.
Reveniti in strada, ne-am indreptat catre Palatul de justitie, ale carui porti le-am admirat si am intrat in Biserica St. Chapelle (3,5 euro) unde am admirat niste vitralii deosebite, merita.
Ziua a-II-a am inceput-o cu vizitarea Muzeului Luvru. Timp de 3 ore ne-am delectat admirand sculpturile si picturile aflate in vastul muzeu. Intrarea 7,5 euro.
Ne-am despartit cu parere de rau si am patruns in Gradinile Tuilleries un parc foarte frumos avand intr-o margine si un parculet de distractii pentru cei mici.
Iesirea din parc, pe partea opusa Muzeului Luvru se face in Place de la Concorde. Aici am admirat obeliscul daruit de egipteni regelui Carol al X lea in 1833 si cele 2 fantani superbe.
In aceasta piata era montata ghilotina cu care au fost decapitati Ludovic al XVI lea, regina Marie Antoinette precum si alte mii de victime ale Revolutiei Franceze.
Foarte aproape se afla Place Vendome, o piata inconjurata de magazine cu bijuterii si avand in mijloc coloana Austerlitz cu statuia lui Napoleon I in varf.
Biserica La Madeleine aflata in apropiere este unica prin aspectul ei de templu grecesc. Este foarte frumoasa si la interior.
Am trecut pe langa celebra Opera Garnier, locul unde se tin spectacolele inca din 1875, indreptandu-ne catre Muzeul Grevin (al figurilor de ceara) fratiorul mai mic al celui de la Londra, muzeu care merita vizitat. Pret bilet 19 euro.
Ziua a III a am inceput-o in cartierul Defense. Acesta, construit la ordinul lui Francoise Mitterand impresioneaza prin modernismul sau cu cladiri care mai de care mai indraznete. Piesa de rezistenta o constituie Grand Arche de la Defense, un cub cu laturile de 150m acoperit cu sticla si marmura.
Cu ajutorul metroului, linia 1, am revenit in centru de unde am intrat in Cartierul Latin, o zona boema a Parisului plina de restaurante si cafenele. Un obiectiv interesant aici este Panteonul unde odihnesc printre altii Voltaire, Rousseau si Victor Hugo.
Gradina Luxembourg aflata in apropiere, impodobita cu statui, cu fantani ne-a placut foarte mult motiv pentru care am ramas acolo, timp de o ora.
Am fi ramas mai mult dar trebuia sa ajungem la Domul Invalizilor, un complex construit initial pentru a servi drept spital invalizilor de razboi. Astazi aici se afla mai multe muzee (cel militar vizitat de noi, foarte interesant) si in principal mormantul marelui Napoleon Bonaparte.
Nu puteam sa ratam Turnul Eiffel ridicat in 1889 cu ocazia Expozitiei Universale, care ne-a usurat de 13 euro, biletul pana in varf (2 ascensoare) dar care ne-a aratat Parisul in toata splendoarea lui atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte.
Am incheiat ziua printr-o plimbare pe Champs Elysees.
Ziua a IV a - Disneyland. Am urcat in trenul RER A4 spre Marne le Valley din statia Gare de Lyon si in 45 de minute eram la casa de bilete, unde am lasat 100 euro (pentru 2 adulti). Dar a meritat toti banii, pana seara tarziu plimbandu-ne si incercand toate nazdravaniile din cele 5 zone ale parcului.
O zi trebuie neaparat alocata pentru distractia in parcul facut atat pentru cei mici, dar mai ales pentru cei mari.
In ziua a V a am avut in plan Versailles, asa ca am luat trenul RER C5 din statia Musee D'Orsay (pe care l-am admirat la exterior)
Palatul construit pe timpul Regelui Soare incanta prin luxul sau. Plimbarea prin coridoarele si salile acestuia a fost de neuitat. Gradinile sunt incantatoare iar sambata si duminica se poate asculta pe aleile acestora, muzica clasica.
O multime de fantani, alei racoroase si flori, multe flori. Ca-n paradis. Ca sa revenim la normal, biletul de intrare, palat si gradini - 15 euro.
Deosebit de incantati si incarcati de istorie am revenit in Paris urmand sa exploram cartierul artistilor: Montmartre.
Basilica Sacre Coeur, foarte frumoasa, este asezata pe o colina de unde orasul se asterne la picioare. Se poate urca acolo cu un funicular pitoresc sau pe scarile abrupte.
Pe seara ne-am indreptat catre Moulin Rouge (neavand frac si rochie de seara nu am intrat) si spre zona placerilor cu fete si cluburi atragatoare. N-am avut voie decat sa-mi clatesc ochii.
Nu am reusit sa vedem Muzeul stiintei si tehnicii si nici sa ne plimbam cu vaporasul pe Sena. Ramane pe altadata. Am servit masa la fast-fooduri, pizzerii si patiserii acestea existand la tot pasul, locuri unde te poti satura daca nu ai plecat cu cardul plin pana la refuz.
Parisul trebuie descoperit pas cu pas, asa ca merita sa faci o excursie pe cont propriu, sa nu depinzi de altii. Numai asa poti sa te plimbi prin locuri prin care grupurile de turisti nu ajung. Vacanta placuta!
Trimis de marius gaudi* in 05.05.11 11:43:43
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
L-as ruga pe administrator sa ataseze de pe youtube melodia ,,Le dernier qui a parle'' interpretata de Amina la Eurovision 1991. Multumesc.
frumos, frumos, frumos, pe o vreme asa mohorata acest rw e o raza de soare.
Desi review-ul se refera la o calatorie ceva mai veche (2004), subscriu la ceea ce a afirmat roth, excelent pentru o asa zi mohorata! Ai un vot si de la mine!
Multumesc webmasterului pentru melodie si ma bucur ca a placut reviewul meu.
Cand se apropie vara ma apuca asa un chef de duca...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 O vacanță « coquette » (Sau nu prea…) - Paris — scris în 19.06.24 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Mirobolantul Paris — scris în 15.04.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Paris, un vis împlinit — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Informaţii practice despre Paris — scris în 31.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris III - Aventura continua — scris în 23.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris II - Fugariti de Paris Museum Pass — scris în 08.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Paris - minivacanta de iarna — scris în 11.02.19 de Mihaela 27 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ