BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tepte Steak House, năvăliiiți!
Scurtă, dar foarte scurtă, istorie:
Puține lucruri depășesc ca intensitate, de-a lungul istoriei, prietenia româno-turcă. Poate doar prietenia româno-rusă sau, ce zic eu, sigur cea dintre români și maghiari.
Cam de pe vremea lui Mircea cel Bătrân și până pe la 1877, relațiile dintre cele două popoare au fost extrem de călduroase: când turcii ne treceau granițele simțeam că ne ia cu călduri iar noi, primitori, dădeam foc la grâne și otrăveam fântânile, devenise sport național modificatul microclimatului în areal, dacă vreți, un fel de concept de” încălzire locală” .
Strict literar aveam o obsesie să-i batem pe turci, toți cronicarii povesteau, ca Homer în Iliada, cum domnitorii noștri înfrângeau turci după turci. Iar în caz că nu era așa, mămicile domnitorilor nu le deschideau porțile castelelor unde-și aveau domiciliul. Strict real, istoric chiar, după fiecare bătaie de le-o dădeam turcilor, ăștia ne măreau tributul și, de ce-i băteam mai tare de ce ne stăpâneau mai abitir, doar că treaba asta n-a durat așa de mult, doar vreo 400 de ani și mai bine.
Fiind vorba de atâta amar de vreme, n-avea cum altfel, turcii au avut o mare influență asupra noastră, în mai toate domeniile, așa că de la ei am învățat niște cuvinte: ciubuc, giumbușluc, mazil și altele, care, amestecându-se în lexic cu varză, viezure și barză, bașca altele de origine slavă, au dus, în final, la formarea limbii române. În afară de cuvinte am învățat să gătim ca ei și, mai mult, să ne placă ceea ce mâncăm: sarmale, pilaf, miel. Mâncarea bună a turcilor, amestecată cu vinul și mai bun al nostru a creat starea euforică ce a avut urmări directe, cum ar fi creșterea demografică, în sensul în care atunci când ești mâncat bine și băut corespunzător, viața ți se pare frumoasă și ușoară și-ți vin idei pe care nu le detaliez aici, că saitul ăsta e serios, folosit de oameni cu frică de Dumnezeu și nu la bârfe deșănțate!
Tot de la turci am luat turismul: istoria lor arată că turcii au fost, mereu, interesați de plimbări: au venit de undeva din mijlocul Asiei și-au ajuns, în peregrinările lor, până la porțile Vienei, câteva secole mai târziu. Aici agenția turistică a turcilor nu s-a-nțeles cu cea condusă de Jan Sobiesky, în sensul în care turcii voiau UAI iar polonezul nu a recunoscut rezervarea făcută și nu numai că nu i-a omenit ba le-a dat și oarece șuturi în posterioarele turcești, neacceptând sloganul turcesc” Turcul bea, turcul plătește” . Sobiesky s-a bazat, e drept, și pe recenziile celor pe unde turcii trecuseră, recenzii nu tocmai favorabile, în sensul în care se arăta că turcii nu numai că nu plăteau, ba chiar cereau ca tot ei să fie plătiți! Cât despre dezastrul lăsat în locurile de cazare, nu mai vorbim!
Turcii s-au răzbunat ulterior, cam pe toate națiile de le-au stăpânit sau nu, în zilele de azi asistăm, bucuroși la răzbunarea lor, periodic năvălim peste ei și resorturile lor, le dăm bani cu ghiotura, tot o formă de bir, doar ca să ne tolănim oasele pe malul mării, să le mâncăm mâncarea și alte alea pe care le asimilăm cu lenea! Când terminăm banii, suntem maziliți, doar că nu mai așteptăm firman de la Înalta Poartă, e de ajuns să apară ăla de la Recepție, care e tot un fel de Poartă, pe post de gâde și noi ne executăm, brusc și dintr-o dată, în mod subit.
Gata cu istoria, haidi, pa!
Nenea web, te rog io, fă bine: https://www.youtube.com/watch?v=t_z4y3-6xJQ
despre SERVICII
După ce am pătruns, nu foarte intempestiv, în restaurant, am fost băgați în seamă de personalul în cauză. Am explicat ce-i cu noi, ne-am dat mari c-avem o rezervare, am spus cum ne intitulăm iar fata de se uita la noi s-a luminat la față părând că știe despre ce-i vorba.
Chiar așa a fost, ne-a condus la o masă aranjată despre care ne-a spus că va fi a noastră pe durata cât stăm acolo.
Imediat a venit și un chelner care s-a arătat interesat de povestea noastră de viață și s-a oferit să ne servească cu tot ceea ce vom dori să comandăm, începând de la băuturi, mâncare și alte cele.
Nici n-am apucat să ne plictisim că a și venit cu băuturile comandate pe care ne-a lăsat apoi să le degustăm pe-ndelete. La un moment dat a venit și ne-a forțat să spunem ce anume am râmni fiecare să mâncăm, ajutându-ne pentru asta cu niște meniuri frumos colorate de ni le-a pus în față, cică s-alegem. Fiecare a ales ce-a vrutără, mai ales că acolo unde nu știam despre ce e vorba-n propoziție ne-a explicat dialectica devenirii mâncărurilor, spunându-ne, cu răbdare - nu râdeți, nu știți a ce persoană inteligentă arăt-cam ce-ar conține fiecare fel de mâncare. Eu am fost nemulțumit că nu mi-a spus și formula chimică dar, mă rog, am putut trece peste asta, iacă, trăiesc și azi!
În rest, au fost discreți, au apărut în peisaj doar când aveai nevoie de ei. Adică, voiesc a spune că s-au purtat frumos cu noi! :))
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Mâncarea chiar a fost bună la gust și arăta și frumos.
Acuma, pe bune, se poate plânge cineva de bucătăria turcească?! Nici măcar eu, care-s definiția cârcotelii.
Să spun că au fost: o friptură, mare, de vită, cu salate și alte alea, o alta de vită făcută în sos de unt aromatizat, are un nume aparte dar, iacă, l-am uitat, cu o garnitură de cartofi cu usturoi, o porție de creveți pe pat de citrice, la fel, cu niște sosuri bune-bune-bune, două porții de humus, o salată picantă de roșii, o mare porție de falafel cu o altă salată extrem de asortată și de bună și două salate de valeriană cu iaurt.
De băut n-am stat degeaba, barul ne-a omenit cu un martini, două beri, un Prigat iar eu, deși șofer, am făcut-o lată, am băut toată seara non-stop, aproape două sticle de 0,75 l de apă plată, cu lămâie și, culmea dezmățului, câteva fire de mentă.
Desertul n-avea cum să lipsească, ce vorbim aici, deci, o porție de baclavale, una de” ayva tavlisi” - un fel de felii de gutie confiată cu smântână, o porție de orez cu lapte. Eu o luasem pe arătură de-atâta băutură, am renunțat la desert.
Absolut tot ceea ce am primit pe masă a fost tare arătos, gustos, efectiv abia așteptai să bați falca. Doar sticlele alea de apă plată arătau anost, nu te-mbia la mare lăcomie dar, nah, nimic nu poate fi perfect! Măcar apa era rece! :))
Ca să plătim toate astea n-a fost nevoie de vreun CAR sau împrumut de nevoi personale. Aveam de gând să cer nota de plată în metri pătrați de spălat pe jos sau în munți de farfurii de spălat, dar, după ce-am văzut vitrinile alea cu carne m-am decis s-achit cu cardul. Toată joaca asta a costat 378 de lei, achitați cu POS, iar numerar, pentru tips, 50 de lei, dar asta a fost doar pentru că chiar ne-am simțit băgați în seamă. Am înțeles că așa se poartă, mereu, personalul de lucrează acolo. Halal!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Tepte Steak House :
Cică golăciunea înconjoară iară foamea dă de-a dreptul. Cei cărora, aflându-se-n Focșani, li se face foame și vor să scape de senzația asta, pot să se deplaseze pe Strada Tăbăcari nr 3. Aicea vor da peste locația de vreau io să vă spui de ea. Clădirea este moț, se vede de departe iar seara are și o mare firmă luminoasă pe post de far călăuzitor, n-aveți cum s-o ratați!
Chiar lângă locație este și o mare parcare, unde puteți priponi auto de sunteți în el. Dacă nu găsiți loc acoloșa, no problem, parcați chiar pe lângă restaurant, pe partea dreaptă a drumului, cât mai spre exteriorul carosabilului, așa cum ne-nvață Codul Rutier, loc este!
Restaurantul este structurat pe sistemul demisol, parter și etaj, dar de intrat în el o faci urcând niște mari trepte, așa că demisolul este mai aproape de ideea de parter. După ce năpădești înăuntru dai de un hol îngust și lung, de unde se face accesul spre saloanele de vrei sau ai rezervare. Pentru că, da, duminică seara fiind, ai nevoie de rezervare.
” Tepte Steak House” este un restaurant cu specific turcesc, recunoscut mai ales pentru fripturile din carne de vită cu care vei fi omenit. Dar, ca orice restaurant de se respectă, meniul cuprinde și alte preparate, mai mult sau mai puțin cărnoase, conform tuturor gusturilor din dotarea celor ce-i trec pragul. Restaurantului, spun!
Salonul în care-am stat era situat imediat în dreapta holului de intrare, un salon cu circa 5 sau 6 mese, mobilat civilizat, spre elegant aș spune. Surprinde faptul că, atât pe holul de la intrare cât și în salon erau câteva vitrine extrem de frigorifice unde sunt expuse spre păstrare mari hălci de carne, sper că de proveniență animală și nu de la clienții de nu și-au putut achita nota de plată.
Nu prea am putut să fac fotografii, la ora la care-am intrat în restaurant erau deja și alți clienți și m-am gândit că nah, nu toată lumea o vrea să fie pozată de mine. Plus că, dacă insistam, exista pericolul să mănânc buzat și asta-mi cauzează la apetit și la estetică, așa c-am poze mai puține. Doar că restaurantul are o prea frumoasă pagină de FB, năpădiți pe ea și vă veți lămuri, cumva!
Trimis de Yersinia Pestis in 22.11.21 09:52:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Faină povestirea!
Păcat de chinul cu chestia aia plată, parcă apă îi zice. Am auzit că se folosește mai mult la udatul plantelor. ????
Toate cele bune!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Flaviu: Da, ținînd cont de ceea ce era pe masă și cum arătau mâncărurile alea, apa plată chiar era de o platitudine înfiorătoare!
Dar, am analizat perspectivele: fie mă dădeam pradă plăcerilor bahice și, vorba aia, ne simtem bine dar apoi, aveam parte de circa 20 de minute de emoții șoferistice, ceea ce nu este de dorit, fie, am acceptat să beau H2O, chiar plată fiind, dar aveam o stare de liniște în momentul în care se presupune c-aș întâlni mașina aia de poliție, cu pomul de iarnă pe cupolă.
Data viitoare n-o să mai fiu șofer, deci o să vă descriu și ce gust au băuturile.
Altfel, mulțumesc c-ai venit pe-aici și m-ai băgat în seamă, face bine la moral, mai ales că e luni dimineață, nimic nu-i mai lung decât ziua de luni, pe timpul cât ești la serviciu, e singurul lucru mai plictisitor decât apa plată!
@webmasterX: Mulțumesc mult și scuze că te-am inoportunat!
@Yersinia pestis: Faină povestea prieteniei româno-turce. Ai omis perioada de cotizații masive ale noastre in primii ani de după 1990, sub formă de blugi și alte țoale, bujii, holsuruburi, piuneze, bișnița aceea care a stat la baza multor afaceri ulterioare înfloritoare, mai mult sau mai puțin legale...
Pe principiul că nimeni nu trebuie să întrebe cum ai făcut primul milion de dolari...
Cât despre gastronomia turcească, subscriu: e grozavă. Știi că specialiștii o consideră a treia din lume, după cele din Franța și Italia?
@Carmen Ion: Ca orice poveste cu iz istoric avem și scăpări, de-aici absența referinței despre perioada imediat de după 1990. Sau, ce vrei, a fost o perioadă dinamică dpdv comercială dar, cumva, tot în linia tradițională.
Bucătăria franțuzească nu-mi inspiră cine stie ce pofte, aia italiană e altceva! Cea turcească e beton, are și tente mediteraneene și continentale, e aici, lângă noi! Prefer, veșnic, mielul în locul melcilor și-a supei de ceapă ori usturoi!
Yersi, mi-a plăcut melodia, am ascultat-o in timp ce am citit articolul tău despre halimosul turcesc.
Am humus in frigi, cumpărat azi de la Halal-o măcelărie turceasca.
Săptămâna viitoare o să merg la un restaurant turcesc, astea-s preferatele mele.
Să vă fie de bine!
@krisstinna: Hei, sărut mâna,
bine-ai (re) venit pe la mine, mi-era dor de-o bârfă de-a noastră, mai ales că nimeni nu știe ce vorovim noi aicea!
Humusul nu a fost ceva nou pentru mine dar falafelul, da! Io-s mai carnivor ca un canibal, mâncarea este bună când are proteină animală, dar, am fost tare încântat de chiftelele alea de năut! Proteina a fost vegetală dar, acceptabilă, așa că, pe viitor o să mai încerc experiența!
Altfel, am avut mereu o părere bună despre bucătăria turcească, mi s-a confirmat părerea. Doar vitrinele alea frigorifice nu aveau ce căuta în peisaj, în rest e OK! Crâșma, spui!
Mi-a plăcut articolul și felul în care a fost scris!
Falafelul și humusul sunt preferatele mele când merg în Turcia, ca și kebabul, le savurez oriunde am ocazia, dar cel mai mult mi-au plăcut în Israel...
În Egipt falafelul este nelipsit la micul dejun, dar gustul difera de la un hotel la altul, contează și cel care le prăjește cât de crocante le face, să nu iasă prea tari...
Eu îmi mai fac acasă, dar niciodată nu mi-a ieșit ca cele din sejur, acelea au un gust deosebit, de Vacanță! ????
@elenaadina: Cum am spus, falafelul a fost ceva nou pentru mine și, surprinzător, chiar mi-a plăcut, suficient de mult ca să repet experiența și pe viitor, dacă mi se va oferi prilejul ocaziei. Despre gătit acasă, nu cred că o să mă bag, deși nu-s chiar un neofit în ale bucătărelii. Mai degrabă mă duc pe chifteluțele cu ciuperci sau musacaua grecească cu cartofi, dovlecei și vinete, ori vinetele grecești cu sos de roșii și, hă, hă, câte altele!
Nu am fost în Turcia, am așa, o reținere cu țările musulmane, nu neaparat cu țările cât cu cei de le locuiesc, în sensul că, nah, civilizații total diferite! Să nu fiu greșit înțeles, respect națiunea și pe cetățenii ei, doar că nu mă tentează să-i văd prea de-aproape. De-aia și există AFA, mă mulțumesc să citesc ce-ați scris voi, ăștia de v-ați încumetat să trăiți pe-acoloșa!
Mancarea se pare ca e buna dar ma intreb cata imaginatie sa ai sa-ti inchipui ca cineva ar vrea sa manance cu vitrina frigorifica cu halcile de carne la vedere?
Sau sa pui cuierul pentru imbracamintea de strada langa aceleasi vitrine? horror!!!
Poate regandesc interiorul, altfel arata bine mancarea in poze si pentru un falafel bun m-as duce pana la Focsani...
@monaca: Da, așa e, am și spus-o-review și în commenturi, vitrinele alea nu au ce căuta acolo! Mai ales că nu e ceva gen ți-alegi halca de carne din care vrei să ronțăi!
Dar, mâncarea este bună, personalul amabil, dacă stai cu spatele la frigidere poți trăi! ????
Mersi c-ai fost în vizită și c-ai vorbit cu mine ! Vezi că n-am uitat c-ai promis că scrii despre vacanța ta din Grecia de anul ăsta!
@Yersinia pestis: vacanta in Grecia fost deja de muuult! o sa incerc sa scriu despre cazare pentru ca merita.
@Yersinia pestis: Am ramas uitandu-ma la poze ca fii-sa lu' ce-aveti voi prin farfurii! Chiar ca-i tare frumos! Ce de culori frumos asortate! Ce frumos ornate sunt blidele... Simfonie de culori si forme!
Singurul "punct negru" e apa aia! Bine ca n-o vad in poza! Macar puteai incerca un ayran (ia de vezi ca nu tu esti definitia carcotelii! )
Intai citii "prada" de-o primirati pa masa, apoi "amenda". "Moamaaa, zisai in gandul meu, ca mintea-i cu sorcova!) ce de-au mai ingurgitat copilasii astia! " Apoi vazui ca fuserati patru. Sa nu gusti talica desert? NTZ! Nu se face! Sa nu mai comiti arogante de-astea, da?
Ii frumos si elegant p-acolo, dar asa e, vitrinele alea strica fengsuiul (e cam sui!), dar... dau cu IGNORE si e de bine!
@monaca: Ei, stai cuminte, vine iarna, o s-avem zile scurte și seri lungi și avem nevoie de povești cu căldură și culori! Deci, pune-te pe povestit și scris, suntem toți numai ochi și urechi! (Doamne ferește, îți dai seama ce urâți am fi s-avem numai ochi și urechi?!)
Deci, scoate de la naftalină amintiri, din memoria PC-ului fotografiile și pune mâna și treci la muncă. Noi stăm adunați în jurul tău, ne-am luat floricele (popcorn)și cola, pizza și alte minunății d-astea, de adună caloriile și așteptăm povestea !
@Zoazore: Păi, decât ayran la friptură mai bine apă extrem de plată! Măcar apa avea lămâie și o frunză-doo de mentă. Plus că păream și singurul interesant din tot salonul!
Și eu am rămas blocat când am văzut hălcile alea de carne acoloșa, puse la păstrat. Am și spus, am crezut că-s ale clienților de n-or putut să plătească ce-or mâncat, deși, chiar așa fiind, orișicât, nu se face să dilești omul doar pentru că n-are sunători prin buzunare sau carduri. Dăm pedeapsă cu executare, spălăm pe jos, facem curat în curte, găsim noi ceva , da nu-l ...mă-nțelegi.
Acuma, de-asta nici n-am datără notă mai mare locațiunii de parcă i-ar interesa pe ei nota mea! dar, am zis și io, să nu pară că nu m-am” înțepat” !
Te mai aștept, mai vino pe-aicișa, că e loc , nu e ca și sum ar trebui să stai la coadă să vorbești cu mine. De regulă, după al treilea ecou, primele doo fiind de la web, nu mai vrea nimeni să vorbească cu mine, deși-s vaccinat și-am făcut și boala (ordinea a fost inversă).
@Yersinia pestis: Nici eu nu știu. E o zi ticăloasă, nu știu să explic de ce.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 [Restaurant pensiunea Cerdac Cotești [Cotești,Goleştii de Sus]] Hai-hui prin Vrancea. Restaurantul” Cerdac” Cotești sau, îndeplinirea nevoilor din Piramida lui Maslow — scris în 10.04.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Nov.2021 [Restaurant Hanul lui Ureche [DN2, Urechești]] Hanul lui Ureche — scris în 25.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - nu recomandă
- Nov.2021 [Simigerie Pizza Luca] Luca. Din Focșani — scris în 12.11.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Feb.2021 [Restaurant Popas Dumbrăvița] Un popas gustos — scris în 28.03.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 [Restaurant Casa Vrânceană] O vacanță „gastronomică” începută cu dreptul - Casa Vrânceană, Focșani — scris în 04.10.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 [Restaurant Intim Pub&Grill] Sturionii de la Intim — scris în 17.11.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Hanul Bachus [Popești]] Hanul Bachus — scris în 16.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ