ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Călător prin țara mea (pe repede-înainte). Merită să vezi: Tulcea, orașul de pe 7 coline

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Tulcea n-aveam cine știe ce amintiri, mai fusesem acolo o singură dată, pe vremea când aveam vreo 12 ani, de ce și cum, nu mai țin minte, probabil vreo excursie din aia, cu clasa, de se făcea în acele vremuri.

Nici când am ajuns pentru a ne îmbarca pentru Sulina n-am avut cine știe ce răbdare, voiam să ne urcăm în bărcuță și s-ajungem la locul cioată.

De aceea, atunci când ne-am întors de la Sulina și am coborât în Port Aval, eram ferm convinși să ne pierdem vreo câteva ore din viață hălăduind pe-aici.

Din ceea ce citisem, aveam și niște obiective de vizitat, deci, am fi avut cu ce să ne umplem timpul, deși, acesta nu era foarte mult, vreo 2 ore.

Despre Tulcea, cum scrie în cărți

Știți că este construit pe 7 coline, ca Iași sau, de ce nu, ca Roma.

Vatra orașului a fost locuită din cele mai vechi timpuri, de pe vremea culturii Gumelnița. Grecii denumiseră acest oraș ”Aegyssus” iar actuala denumire a căpătat-o pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Orașul este atestat documentar din anul 1506 și a fost sub stăpânire otomană de la 1420 până în 1877.

Sub stăpânire otomană Tulcea cunoscut creșteri și decăderi, mai ales că a fost zonă de frontieră și a avut de suferit de pe urma deselor războaie ruso-turce, cel mai grav în urma celui din 1829.

După 1839 Imperiul Otoman declanșează o serie de reforme administrative cu ajutorul cărora să poată conduce mai ușor un imperiu multietnic, denumite ”Tanzimat”. Așa se face că, pe malul drept al Dunării se organizează vilayetul Dunării, în cadrul căreia Tulcea devine sangeac.

Între 1849-1850 în zonă au fost aduși coloniști germani care au locuit aici până în 1940 când au fost repatriați în cel de-al treilea Reich.

În perioada comunistă Tulcea a devenit un centru industrial, mai ales în domeniul naval sau de prelucrare a materiilor prime.

Despre Tulcea, prin ochii mei

Am coborât de pe șalupă pe ponton și, de-aici, am ajuns la locul unde aveam mașina parcată. Ne-am plătit cele 3 zile de parcare, pentru care am contribuit cu suma de 50 de lei și apoi ni s-a ridicat bariera, eram liberi să plecăm ca păsările cerului.

Tulcea mi s-a părut, ca prima impresie, un oraș cochet și aerisit. Străzi frumoase, largi, în centru, pe lângă, străduțe pietruite (pe lângă Post Aval spre Monumentul Eroilor, sau, pe lângă geamia Azizyie, spre Acvariu), care conferă un farmec aparte acestui oraș.

Am văzut foarte multe biserici aparținând diferitor religii, ceea ce arată și multiculturalismul localității și faptul că oamenii locului sunt permisivi

Fiind port la Dunăre, firesc, ne-am plimbat pe faleză. Ca să fiu sincer, nu m-a impresionat în mod deosebit, rămân la părerea că, din câte am văzut eu, cea mai frumoasă faleză la Dunăre o are Brăila.

Dar, pentru că-mi făcusem temele, știam că trebuie să vizitez niște obiective de interes local. Din păcate, fiind luni, muzeele erau închise așa că ne-am limitat la a vizita Geamia și Monumentul Eroilor, am făcut câțiva pași și pe lângă Hotel Delta, trecând pe lângă Parcul Personalităților.

Inaugurat in 1995, este locul in care trecătorii văd 14 busturi ale personalităților de vază ale Dobrogei sau României, precum Jean Bart, Carol I de Hohenzolern sau Mihail Kogălniceanu.

Acesta se află în imediata apropiere a Casei Cărții, pe partea opusă Hotelului Delta. Până la urmă e și un exercițiu de aducere a minte a personalităților care au busturi acolo și a importanței lor.

Moscheea

Prima oprire am făcut-o la Geamia Azizyie, Geamia Sultanului Abdulaziz.

Este cumva în drumul dinspre Port Aval și n-ai cum să n-o vezi, minaretul este un mic punct de reper.

Este amplasată pe str. 14 noiembrie, colț cu Independenței, de aceea unele saituri dau această stradă ca fiind adresa exactă. Eu așa știu, am parcat mașina în fața geamiei, sub o tăbliță de spunea numele străzii ca fiind 14 noiembrie.

Strada este în pantă și este pietruită, ceea ce dă un aer aparte acestei construcții.

Când am oprit, cineva din moschee a deschis ușa și, după câteva discuții, am fost invitați să intrăm, pentru a vizita.

Moscheea a fost ridicată pe vremea sultanului Abdulaziz, cel care a recunoscut alegerea lui Cuza de către cele două Principate Românești, atunci la 1859.

De altfel, sultanul, deși a fost educat în cel mai curat spirit otoman a fost un admirator al progresului înregistrat în Europa și în lume. Se știe despre el că a fost atras de literatură precum și faptul că a fost compozitor de muzică clasică.

De aceea, pe un perete al Moscheii se află un porter al sultanului.

Geamia a fost construită prin 1865, de către un lider local. În curtea Geamiei a activat kadiul (judecătorul) și sediul muftiatului (centru administrativ).

Geamia din Tulcea este cea mai mare din Dobrogea, clădirea este chiar impozantă, fiind construită cu ziduri groase de 85 de cm.

Ca în toate moscheile, la intrare se află locul unde te descalți de încălțăminte de-afară și primești papuci(ți se dau papucii ! :)) ).

Moscheea în sine are o încăpere mare, locul unde credincioșii musulmani se roagă. Din această sală se urcă în minaret, care este înalt de 25 de m și are un diametru de 3,5 m.

Am vrut să plătim pentru faptul că am fost lăsați să vizităm iar cel care ne primise, un bătrân de vreo 75 de ani, extrem de volubil, ne-a arătat o cutie unde ne-a spus să punem cât vrem, ceea ce am și făcut.

Monumentul Eroilor

Este monumentul care domină Tulcea și este un obiectiv ce trebuie vizitat, neapărat, în opinia mea.

Se află amplasat pe Colnicul Hora (sau Dealul Monumentului) în apropiere de ruinele cetății Aegyssus.

Inițiativa ridicării Monumentului Eroilor Războiului de Independență a aparținut Ligii pentru propășirea Dobrogei, condusă de poetul Ion Nenițescu, ca omagiu adus eroismului și al vitejiei poporului roman, de care acesta a dat dovada în timpul războiului pentru Independență.

Construcția Monumentului a început la 17 octombrie 1879, în prezența regelui Carol I, iar proiectul și execuția cade în sarcina sculptorului George Vasilescu. În forma inițială, monumentul era amplasat pe soclu pătrat, construit în două trepte. Urma să fie realizat din granit de Dobrogea, și era conceput ca un piedestal în formă de două volume paralelipipedice și un trunchi de piramidă, ornate cu brâu și cornișă, pe care se inalță, maiestuos, un obelisc înalt de 22 de metri, realizat din granit de Ravena.

La baza obeliscului, se aflau 2 elemente sculpturale, un dorobanț cu arma pe umăr și o goarnă în mână și al doilea element sculptural, un vultur uriaș cu aripile deschise.

În timpul primului război mondial Monumentul a suferit stricăciuni importante, fiind refăcut abia în 1932, dar fără statuia dorobanțului și a vulturului. Abia în 1977, cu prilejul centenarului Independenței, Monumentul a fost refăcut conform proiectului original.

Am ajuns destul de ușor, deși, la un moment dat m-am rătăcit, așa c-am făcut un românism: am urcat, cu mașina, pe ”Interzis”, preț de vreo 200 de metri. Da, mi-e rușine pentru asta dar, nah, greșeala recunoscută e, pe jumătate, iertată. Uite, recunosc de două ori și-am scăpat! :))

Monumentul este grandios, locul unde este amplasat ajută și el la crearea acestei senzații.

Ajuns în vârf, pe platforma unde este amplasat, poți admira panorama municipiului Tulcea, folosind chiar și o lunetă. Cei care cunosc zona chiar au ce să privească, eu m-am mulțumit să privesc, fără lunetă și să fac fotografii.

Este clar că Tulcea merită o vizită mai lungă, pentru că are multe obiective de arătat. Din păcate pentru noi, pentru că voiam să facem cât mai multe în perioada de timp limitată avută la dispoziție, am fost nevoiți să ne mulțumim cu ceea ce v-am povestit.

Așa că, cu voia voastră sau nu, am terminat, haidi, pa!

 

Web, atașează, te rog: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 19.09.18 13:00:43
Validat / Publicat: 19.09.18 13:27:14

VIZUALIZĂRI: 1509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Tulcea-Monumentul Eroilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46200 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.09.18 13:13:08]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.18 13:21:48]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.18 14:25:06]
»

@Yersinia pestis: Într-adevăr, Tulcea este un oraș frumos. Noi am petrecut un weekend reușit acolo în urmă cu vreo doi ani și am vizitat atunci mai multe obiective. Nu am intrat la Geamie, în schimb am fost la Monumentul Eroilor atât ziua, cât și seara. Muzeele sunt și ele interesante și merită vizitate (nouă ne-au plăcut atât exponatele de la Muzeul de Artă și de la Casa Avramide, dar și cele de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară), iar Acvariul este un loc unde am reveni oricând. Îmi amintesc de faptul că la Acvariu am fotografiat rețeta ”borșului de pește ca în Deltă” (fotografia nr. 60 atașată la acest articol), însă nu ne-am învrednicit până acum să încercăm să o punem în practică acasă.

Faleza Dunării merită străbătută la pas de la un capăt la celălalt, iar o masă bună se poate mânca la restaurantul Insula (sunt și spații de cazare acolo, dar noi am stat atunci la hotelul Select din zona centrală). Noi am fost mulțumiți atunci de hotelul Select, așa că recomandăm cazarea acolo!

Toate cele bune!

Zoazore
[19.09.18 15:10:55]
»

@Yersinia pestis:

cea mai frumoasă faleză la Dunăre o are Brăila.

=mai, tu vrei sa ma pui rau cu lumea?

Acesta se află în imediata apropiere a Casei Cărții, pe partea opusă Hotelului Delta. Până la urmă e și un exercițiu de aducere a minte a personalităților care au busturi acolo și a importanței lor.

=ce-ai vrut sa spui aici cu "partea opusa a HD"? Cand am venit din Delta, am trecut prin Tulcea sa recuperam un prieten tulcean. Mie mi s-a parut distanta intre Casa Cartii si Hotel Delta cam de 2 km. Am strabatut cam acelasi traseu ca si tine.

Oricum, mi-am propus sa merg un we la Tulcea. Mi-e dor s-o revad!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.18 15:45:35]
»

@Crazy_Mouse: Da, am stabilit, eu cu Adi că, poate, în viitorul nu foarte îndepărtat, vom ajunge la Tulcea special pentru oraș.

Acum am vrut să vedem cât mai multe așa cvă nu ne-am permis să stăm mai mult, mai ales că depindeam și de ora de trecere la bac, la Galați.

Acum, când am scris impresiile, chiar îmi pare rău că n-am putut vedea mai multe!

Mulțumesc pentru recomandări! Și pentru vot și vorbe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.18 15:50:43]
»

@Zoazore: Ba nu, nu vreau să te pun în situații de beligeranță cu preopinenții, dar, nu găsești minciuni la mine, așa că reafirm: cea mai frumoasă faleză a Dunării este la Brăila, după gustul meu, bine-nțeles!

Nu știu, bre, eu rețin că am văzut Parcul Personalităților și apoi am ajuns la Biblioteca Județeană, apoi, oleacă mai sus, la Hotel Delta. Așa era GPS-ul meu, nu mă cert cu nimenea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[19.09.18 15:58:39]
»

@Yersinia pestis: Am fost și noi la Tulcea de 1 iunie și nu am văzut atâtea obiective ca voi!

Bine, trebuie să recunoac eram croiti pe Ivan Pescar și nu găseam loc de parcare!!! Orașul era plin de copii... cu părinții aferenti... doar era ziua lor!

Ne-am plimbat pe faleză!

Apropoo, luneta nu este o armă? ???? care are și ceva de văzut bine prin el?

P. S. Gata mustul alb?

Toate cele bune.

webmaster
[19.09.18 15:59:30]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.18 16:25:24]
»

@ANILU: Ha, ha, nu, luneta nu este o armă, este un dispozitiv optic care-ți apropie imaginea. Că este atașat și la o pușcă, asta e altceva. În cazul Monumentului Eroilor, este un dispozitiv care te lasă să vezi în detaliu, unele zone din Tulcea.

Orașul este frumos, am umblat prin el pe jos și -apoi, din fuga mașinii, chiar mi-a plăcut, de-aia-am zis că merită o vizită pe îndelete.

De-abia aseară am terminat de tras la morișcă, vreo câteva zile stă la fiert.

Iar de sâmbătă, o iau de la capăt, cu vinul negru, de data asta!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.18 16:27:51]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru apreciere!

ANILU
[19.09.18 16:47:38]
»

@Yersinia pestis: Le-am încurcat... pe ele pe lunete!!!

Și nouă ne-a plăcut orașul, atât cât am reușit să vedem.

Spor la treabă. Asta înseamnă că ai avut ceva producție.

Dan&Ema
[19.09.18 18:01:53]
»

@Yersinia pestis:

Nu stiam ca Tulcea se intinde pe 7 coline! Nu le-am numarat.

Tulcea si drumul la Tulcea ma fascina intotdeauna. Nu am mai ajuns de vreo 15 ani in orasul de la intrarea in Delta Dunarii.

Imi placea zona din jurul monumentului, faleza, portul, Dunarea.

Cine stie cand si daca mai revin in cochetul orasel dobrogean?

Fain articolul! Numai de bine! ????

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[19.09.18 19:15:55]
»

@Dan&Ema: Nici nu știu ce anume face Tulcea un oraș atât de plăcut?!

Pare un oraș dinamic, este curat și, cum spuneam, arrisit.

Are și multă verdeață, oricum, îmi place!

Drumul, după Isaccea, chiar e frumos, urci și cobori desluri încărcate de viță de vie, șoseaua este coală de hârtie... Mă bucur c-am ajuns aici!

doinafil
[20.09.18 15:14:07]
»

@Yersinia pestis: Nu știam că geamia din Tulcea este cea mai mare din Dobrogea și nici că Sultanul Abdul Aziz a compus muzică clasică!

(Și) De-asta-mi place mie AFA, pentru că aflu lucruri noi!

Despre Tulcea nu pot să spun că am văzut-o, chiar dacă prin anii '80 am fost acolo, într-o delegație.

Alergam ca bezmeticii - gară, în interesul serviciului, hotel, iară gară și acasă! Nu aveam timp să mai vedem și altceva.

Îmi amintesc, doar, multele vapoare și catargele lor, atât!

Felicitări pentru articol și... alegeri inspirate, de văzut!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[20.09.18 16:53:57]
»

@doinafil: Pe mine serviciul m-a ajutat să văd multe localități, din județul meu sau din celelate trei grupate în Regionala CFR Galați.

Cel puțin pentru Vrancea aveam un coleg care știa zona de munte ca pe buzunarele lui.

Tulcea m-a impresionat plăcut, atât orașul în sine cât și parte din județul de-am umblat prin el, aș repeta excursia cu speranța să văd și alte locuri noi, inedite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, doinafil, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTulcea, poarta Deltei Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.8256359100342 sec
    ecranul dvs: 1 x 1