GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intai iunie 2015 + sarbatoarea de Rusalii este egal cu un mare chef de plimbare. Profitam de invitatia unor prieteni tulceni si impreuna cu copii din dotare, pornim la drum.
Venind dinspre Constanta pentru noi este obligatorie o pauza la popasul Doi Iepurasi de langa Babadag pentru o scurta ascensiune prin padure, cules floricele si privit animalutele din mini gradina zoo situata in curtea din spatele popasului.
Apoi, la fel de obligatorie este vizita la cetatea Enisala, de care copii sunt foarte incantati. Asfalt impecabil pana la cetate, panorama superba asupra imprejurimilor, un pic de istorie, chiar si o mica tarabe de suveniruri, daca nu ati vazut-o inca merita sa ii faceti o vizita.
Ajunsi in orasul Tulcea, plimbarea am inceput-o din partea de vest a falezei, de langa gara si lacul Ciuperca, pana la Monumentul de Independenta si inapoi.
In fata garii din Tulcea, la prima intersectie drept in fata vezi un bloc pe care scrie mare: "Tulcea, te iubesc". Acest lucru te binedispune si te face sa te intrebi: De ce sa nu iubesc un asemenea oras? Frumos si ingrijit, cu o istorie intinsa pe mii de ani (2003 ani de atestare documentara a cetatii Aegyssus de catre poetul roman Ovidiu) cu o multime de muzee si o gastronomie de exceptie bazata pe produsele fluviului si nu numai.
Desi mare parte a turistilor tranziteaza orasul in drumul lor spre delta, cred ca ar fi bine sa rupa putin din timpul lor si sa ii descopere frumusetile!
Langa gara ne intimpina locomotiva cu abur veche de pe la 1930, informandu-ne de pe un panou de "iuteala maxima" de 60 km pe ora de care a beneficiat. Trecem pe langa Administratia Portului Tulcea si hotelul Esplanada in timp ce fluviul ne insoteste cuminte pe partea stanga si strabatem alene faleza pana in celalalt capat, spre hotelul Delta. In aceasta zona amintesc pentru amatorii de muzee:
-Muzeul de Etnografie si Arta Populara, situat intr-o cladire construita in perioada interbelica care a fost si sediu al BNR-sucursala Tulcea.
-Muzeul de Arta cu a sa colectie de peste 7000 de lucrari (pictura moderna si contemporana, clasica, sculptuir, gravuri, icoane).
-Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii despre care am scris impresii anul trecut - vezi aici.
Trecand de aceste muzee, urcam drumul pietruit care se ridica inaintea noastra iar pe partea dreapta se inalta Colegiul Dobrogean Spiru Haret, o cladire impunatoare.
Mergand in continuare, la intersectia strazilor Independentei si 14 Noiembrie vedem geamia Azizzie, numita asa dupa sultanul Abdul Aziz, in timpul caruia a fost ridicata. Fiind destul de cald ne-am refacut un pic fortele in interiorul geamiei unde era o racoare placuta (zidurile din piatra cioplita au 85 de cm grosime) in compania unor batranei tare simpatici cu care am discutat despre acest lacas de cult al comunitatii musulmane. Ne potolim si setea la tasnitoarea din curtea geamiei si plecam spre Monumentul de Independenta si parcul aferent lui unde se gasesc si ruine din vechea cetate Aegyssus.
Odata intrati in parc, puteti ajunge la Monument atacand frontal scarile placate cu calcar de Babadag sau puteti ocoli pe o alee la dreapta care va duce si pe la Muzeul de Istorie si Arheologie si ajunge in varful colinei in dreapta monumentului.
Muzeul nu il mai vizitasem de cand eram copil, asa ca am descoperit cu placere expozitiile numite Colectia de arheologie, Colectia de Numismatica si Sangele Martirilor. Reprezentativ pentru Colectia de Numismatica este "Tezaurul de la Uzun Bair". Acesta cuprinde monede de aur si argint, lingouri si bijuterii si echivala la inceputul secolului al XVI lea cu 75 de case in cartierul genovez Pera al Constantinopolului, 13 corabii bizantine complet echipate sau 1000 de cai de rasa la pretul pietei din India (dupa cum aflam din panoul informativ).
Dupa vizita, urcam la Monument si admiram Tulcea de la inaltime. Ni se dezvaluie o frumoasa priveliste spre oras, spre faleza si Dunare. Dupa ce ne-am saturat privirea cu panorama Tulcei, ne intoarcem pe faleza, un loc minunat pentru plimbare mai ales seara, spre apus. De pe faleza se vere monumentul de Independenta si numele orasului scris pe deal cu litere luminoase.
Ajungem din nou langa gara, in punctul de plecare, unde ne oprim la Restaurantul Insulita de pe lacul Ciuperca, pentru a vedea ce putem sa dovedim din meniul lor, fiind flamanzi si teribil de insetati.
Sper ca va placut plimbarea prin Tulcea si ca veti reusi sa o descoperiti cum se cuvine cand veti ajunge pe acolo!
Trimis de danup in 28.11.15 12:43:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TULCEA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danup); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Croaziera Hotel Delta — scris în 28.08.23 de viohoney din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Poarta Deltei Dunării cam nepregătită să primească oaspeți — scris în 01.07.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea – un muzeu în aer liber — scris în 14.12.20 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Din nou la Tulcea — scris în 30.08.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Avramide: o casă, o epocă, un destin! — scris în 26.10.19 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Curcubeu în orașul-curcubeu, Tulcea — scris în 22.07.19 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2019 Am fost... pe doc! — scris în 22.05.19 de KSV din TULCEA - nu recomandă