ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
DE iruk
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 02.02.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Auschwitz iadul nazist

TIPĂREȘTE

NOTĂ WEBM: textul este integral preluat de pe "referate". Se publică prin excepţie de la Regulament. Şi, evident, fără PMA. Vezi motivaţia aici

--

Pentru noi toti, Auschwitz este probabil cuvantul cu cele mai negre conotatii. Pol al iadului nazist, “fabrica mortii” este situata strategic in mijlocul Europei si reprezinta mai degraba o destinatie funebra decat una “deosebita”. Numit generic “muzeu”, complexul memorial de la Auschwitz-Birkenau este in primul rand un loc in care oamenii de astazi ar trebui sa rememoreze, sa inteleaga la modul cel mai profund greselile trecutului si sa invete din moarte cum sa construiasca o lume mai buna. Oricum ar fi, o calatorie la Auschwitz este, in mod clar, o experienta definitiva. Pentru care nu multi sunt cu adevarat pregatiti.

Auschwitz este cumplitul complex de lagare de exterminare conduse si administrate de nazisti in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acest templu al groazei este situat in Polonia, la 50 de km de Cracovia, la marginea orasului Katowice. Complexul cuprindea cele mai mari si mai infricosatoare lagare de concentrare naziste, iar numele sau va fi intotdeauna asociat cu groaza, panica si genocidul.

Auschwitz a fost locul in care milioane de oameni si-au pierdut viata, dupa un plan macabre executat eficient. Rudolf Hoss a fost comandantul lagarului si a estimat ca in acea perioada numarul minim al mortilor a fost de aproximativ 2,5 milioane. Majoritatea victimelor erau evrei, dar aici si-au gasit sfarsitul si un numar important de polonezi, rromi, homosexuali sau prizonieri de razboi sovietici. O treime din numarul total de 5-6 milioane de evrei ucisi pe parcursul razboiului, si-au gasit sfarsitul aici.

Lagarul de la Auschwitz a fost contruit in anul 1940, din ordinul lui Heinrich Himmler, conducatorul garzii naziste Schutzstaffel (SS) si politiei secrete Gestapo. In prima faza, lagarul era destinat prizonierilor politici polonezi, iar in anul 1941 a inceput constructia lagarului Birkenau sau Auschwitz II, care avea si o sectie pentru femei. Birkenau era dotat cu patru camera de gazare, ce se asemanau cu salile de dusuri si patru crematoria utilizate pentru incinerarea cadavrelor. O alta serie de 40 de lagare satelit au fost amenajate in imprejurimi si folosite ca si lagare de munca. Acestea mai erau cunoscute si ca Auschwitz III. Primul lagar din aceasta serie a fost construit la Monowitz si era destinat cetatenilor polonezi evacuati cu forta din casele lor de catre nazisti.

Zilnic era adusi prizonieri de pe teritoriile europene sub dominatie nazista. Acestia era impartiti in trei grupuri. Primul grup era trimis la Birkenau, unde urma a fi gazati in cateva ore. Acest loc era preferat de nazisti pentru executii, pentru ca aici puteau gaza si incinera pana la 20.000 de oameni in fiecare zi, folosind un gaz cu cianura, numit Zyklon-B. Cel de-al doilea grup era folosit pentru a lucra la fabricile industriale ale unor companii ca I. G Farben sau Krupp. Al treilea grup era format din gemeni si pitici, care erau supusi experimentelor medicale ale maleficului doctor Josef Mengele, cunoscut si ca “Ingerul Mortii”.

Intre anii 1940 – 1945, in cadul complexului Auschwitz un numar de 405.000 de prizonieri au fost inregistrati ca muncitori. Dintre acestia, 340.000 au murit din cauza bolilor, foametei, batailor sau executiilor. Aproximativ 1000 de evrei polonezi au fost salvati de industrialistul german Oskar Schindler, ducandu-i de la Auschwitz pentru a lucra in fabrica lui din Cracovia, iar mai tarziu in cadrul unei fabrici ce se afla si astazi in Republica Ceha.

Aproximativ 6000 de ofiteri SS lucrau in cadrul complexului de lagare Auschwitz. Acestia alegeau o parte dintre prizonieri pentru pozitiile de "kapos" sau "sonderkommandos" (lucratori la crematorii). Cei care era alesi, erau supravegheati de ofiterii SS si executati periodic.

In anul 1943 un numar de prizonieri au reusit sa evadeze cu ajutorul unor organizatii de rezistenta. Cei evadati au imprastiat vestea externimarilor in masa ce se petreceau la Auschwitz. Dupa uciderea unor grupuri formate din sute de mii de evrei adusi din Ungaria in 1944, un grup de "sonderkommandos" au reusit sa distruga una dintre camerele de gazare de la Birkenau. Acestia si complicii lor, un grup de femei de la Monowitz, au fost executati.

La data de 27 ianuarie 1945 armata sovietica patrundea in Auschwitz, unde avea sa gaseasca 7.600 de supravietuitori abandonati acolo. Un numar de peste 58.000 de prizonieri fusesera eliberati de nazisti si obligati sa pacurga un mars al mortii pana in Germania.

In anul 1947, la data de 2 aprilie, tribunalul poporului din Varsovia, insarcinat sa judece crimele de razboi, il condamna pe Rudolf Hoess, comandantul lagarului, la pedeapsa capitala. Cincisprezece zile mai tarziu acesta este executat prin spanzurare, chiar la Auschwitz.

Inca din 1946 Polonia a transformat in muzeu lagarul de la Auschwitz, in memoria celor care si-au gasit sfarsitul acolo. Aproximativ 1 milion de oameni viziteaza anual acest loc si trec prin portile deasupra carora sta scris un text diabolic si plin de cinism: "Arbeit macht frei" (Munca elibereaza).

Daca sunteti pasionati de istorie, va recomand sa vizitati si acest loc! Din punctul meu de vedere, nu intelegi pana nu ajungi acolo sa vezi! Pana atunci las pozele sa va arate cate putin din fiecare!


[fb]
---
Trimis de iruk in 27.09.14 11:25:02
Validat / Publicat: 07.10.14 10:57:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 4446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iruk); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Austhwitz I
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 450 PMA (din 1 vot)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.09.14 12:49:06]
»

Deci.

Folosirea unor texte împrumutate ESTE permisă pe AFA. În condiţii PRECIS şi riguros indicate însă (nu mai tooot repet, se pot regăsi în Regulament).

Folosirea unor texte fără delimitare şi fără specificarea sursei este, oricum ai lua-o, un plagiat ordinar. Furt, mai bine zis.

Unii o fac din motive strict "oneroase" (câştig material sau moral), unii o fac ŞI cu bune intenţii (poate majoritar cu bune intenţii), combinat cu naivitate

Sooo... suntem puşi, câteodată, în postura de a lua o decizie, dintre câteva variante, una mai "naşpa" ca alta...

Aleg (şi) aici "răul cel mai mic"...

Fotografiile ataşate dovedesc că autoarea a fost acolo. Poate că nu a vrut / nu s-a priceput / nu a avut timp să scrie cu propriile cuvinte, cum "a fost acolo" şi că a ales (BINE!) să încarce pozele la un text, oricare, să nu le lase aşa, "în aer".

Decât "foto în aer" sau decât unele ataşate unui review telegrafic, sărac (la propriu & figurat), aleg să le publicăm ataşate textului de mai sus, deşi este integral copiat de pe net

Cum saitul respectiv nu este unul "respectabil", renunţ la cerinţa indicării sursei.

Şi fără PMA. De tot.

danette
[07.10.14 20:12:45]
»

@webmaster - Cu sau fara texte imprumutate, un review despre " Fabrica mortii " de la Auschwitz este cateodata necesar, pentru a ne reaminti ororile pe care le poate declansa nebunia unor dementi!

Felicitari pentru publicare, chiar si in aceste conditii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danette, iruk
Alte impresii din această RUBRICĂRemember Auschwitz - Birkenau:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048511028289795 sec
    ecranul dvs: 1 x 1