GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Polonia, o tara care m-a surprins in mod placut
Am ajuns acasa cu bine din Polonia (am mers cu o doamna Dacia 1300 care are de 35 ani). Traseul pe care am pornit e urmatorul: Oradea-Debrecen-Miskolc-Kosice-Nowy Sacz-Krakow. Ne facusem plan de vizita... in doua zile sa vedem Cracovia iar a doua zi lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, aflat undeva la 60 km de Cracovia (este autostrada pana in Oświęcim (Auschwitz este denumirea in limba germana). Era un plan destul de tangibil si am zis ca se poate realiza.
Asadar... am pornit din Oradea pe la 1 noaptea cu destinatia Cracovia. Dupa cateva peripetii pe autostrada de la unguri (am facut pana) strabateam Slovacia si Muntii Tatra. Intr-un post anterior intrebam de statiile GPL aflate in Slovacia respectiv Polonia... ei bine, e plin de ele, cei care aveti masina pe GPL, puteti sa mergeti linistiti. Sistemul de alimentare este exact ca al nostru, asta sa eliminam zvonul "nu am putut alimenta pentru ca era alt sistem". Se poate.
Mai aveam 7 km pana in Cracovia, vreme misto... cand incepe o ploaie "suparata". Asta nu era in plan... Ma gandeam ca nici de toarna cu galeata toata ziua nu ma va impiedica sa ating obiectivele mele. Ajunsi in oras, am setat GPS-ul sa caute cateva adrese cu niste apartamente de inchiriat in zona centrala. Cum era weekend acestea s-au dovedit a fi ocupate deja. In schimb puteti alege o multime de hosteluri sau hoteluri. Noi de pilda (am fost 4 persoane) am ales Hotel Atrium ***. Am platit pentru o camera de 4 persoane 400 de zloti. Echivalentul a 400 de Lei. Mi-a placut hotelul iar cand am sa merg din nou, tot acolo voi merge. Am urcat, am facut un dus si am coborat sa vizitam centrul Cracoviei. Sunt multe chestii de vazut in centru cum ar fi Biserica Sfanta Maria (o biserica foarte mare cu niste turle de te apuca ameteala) Piata din centru (un platou imens unde e plin de turisti, terase), Teatrul Slowacki, Biserica Sfantul Andrei, Castelul Wavel (din pacate nu am apucat sa il vizitam). Cum coboram pe langa Wavel, aproape de malurile raului Wisla se afla cartierul evreiesc (Kazimierz)... practic fostul ghetou unde au fost adusi toti evreii din Cracovia si nu numai. Acolo sunt vreo 4 sinagogi, una' dintre ele apare si pe pelicula lui Spilberg (Schindler's List). Am fost si in cladirea... care in film era restaurantul unde Schindler incepuse sa socializeze cu ofiterii nemti. Dincolo de raul Wisla se afla fabrica lui Schindler, loc unde evreii asigurau fabricarea a fel de fel de oale, tigai pentru uz militar. Intreprinderea se numea Deutsche Email Fabrik. Portile fabricii au ramas aceleasi, ca pe timpuri. Nu e greu de gasit cladirea.
Dupa o asemenea vizita eram epuizati si am hotarat sa ne intoarcem la hotel sa mancam, sa ne odihnim. Totusi facusem 10 ore pe traseu si eram praf, toti. Am tras un somn de vreo ora, apoi am coborat iar in centru sa vedem care e viata de noapte in Cracovia. Am uitat sa mentionez ca femeile polonze sunt de o frumusete remarcabila. Sunt foarte, foarte frumoase si sociabile. In fata bisericii Sfanta Maria asteptau calestile legate de niste cai nemaipomenit de ingrijiti si frumosi. So, daca vreti sa faceti un weekend cu iubita... Cracovia o recomand, iar o plimbare cu caleasca sigur o va da pe spate. Cluburile, barurile isi "racoleaza" clientela impartind fluturasi cu ofertele lor care mai de care. E o chestie foarte misto. Mai misto atata timp cat te opreau vreo 2-3 domnisoare sa iti spuna cu ce te vor imbia. Cu alte cuvinte, in Cracovia ai de toate. Bineinteles nu am stat in nici un bar, ne-am dus la hotel sa dormim pentru ca maine ne astepta vizita la Auschwitz-Birkenau.
Dimineata dupa un mic dejun am facut bagajele, am salutat personalul hotelului si am setat GPS-ul: Auschwitz.
Ajunsi acolo o domnisoara draguta ne poftea cu masina in parcare si ne arata locul unde sa parcam. Parcarea... plina. Am numarat cel putin 8 autocare + alte sute de masini. Muzeul Auschwitz are intrarea libera. Singura chestie care se plateste e vizionarea unui filmulet de 15 minunte despre Auschwitz. Costa 3 zloti=3 lei. Bineinteles este OPTIONALA. Initial am vrut sa vedem si noi filmuletul dar era o coada care ne-a facut sa o lasam balta, plus ca in momentul cand am ajuns incepuse rularea filmului iar urmatorul era peste o ora. Am sarit peste film si ne-am inceput vizita. Trecuti de poarta celebra cu inscriptia existenta la toate lagarele naziste (Arbeit Macht Frei - Munca te elibereaza) vizitam blocurile care adapostesc panouri informative cu evenimentele cronologice ale razboiului, ideologia nazista, holocaust. Nu am de gand sa povestesc ce am vazut in fiecare bloc in parte, e mai bine sa o faceti voi, merita. Am dat peste un grup de evrei... vreo 50 de barbati care in fata blocului 11 (cea mai groazinca cladire din lagar) au facut o hora si cantau un cantec de jale. Mi s-a ridicat parul pe mana. E un sentiment foarte ciudat acolo. Cand te plimbi prin lagar, iarba e tunsa scurt, verde, afara e senin... si cand te gandesti ca eram in locul unde 1.100.000 de oameni si-au gasit sfarsitul... e ciudat. La 4 km de lagarul principal Auschwitz se afla locul care a atins apogeul intre toate lagarele ca numar de persoane ucise, experimente morbide, tortura si bataie - Birkenau.
Birkenau a fost cel mai mare lagar de concentrare dintre toate. 4 crematorii (2 dintre ele erau chiar la capatul caii ferate, spre padure). In jur de 300.000 de evrei unguri au fost trimisi direct in camerele de gazare in cateva saptamani. Aici erau tigani, prizonieri rusi, evrei, persoane cu handicap, batrani, care traiau in conditii groaznice cu tifos, paduchi, dizenterie. Baracile in care stateau (am intrat intr-o astfel de baraca). Aproximez 25 m lungile, 8 m latime, unde erau inghesuiti 740 de oameni. E groaznic. Camerele de cazare au fost aruncate in aer de nemti in '44 pentru a nu lasa dovezi. Insa lagarul, la eliberare era plin de dovezi.
Cel mai bine e sa mergeti voi sa vedeti despre ce e vorba. Am facut un scurt review despre ce am vazut in Polonia. Am omis multe lucruri aste pentru a va face pe voi curiosi. Cu siguranta voi mai ajunge cel putin o data.
Trimis de capodecina in 30.01.11 21:23:11
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (capodecina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 50.02732400 N, 19.20057200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
din cate am citit, informatiile despre lagarul nazist predomina in review, asadar l-am mutat la rubrica "AUSCHWITZ - BIRKENAU"
Am citit review-ul si ce povestesti m-a facut sa ma cutremur. Sunt lucruri stiute dar cand le recitesti iti provoaca groaza. Pozele atasate de @cristi_an3000 sunt mai mult decat graitoare. Groaznic! Mai ales poza cu celula de 1mp.
@luciaoradea celula respectiva (defapt erau mai multe) e in blocul 11. Practic... prizonierul statea in picioare iar de multe ori se sufoca. Oricum iti recomand sa mergi sa vizitezi... Am si eu poze, voi atasa cateva cand imi va permite timpul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Memorial și Muzeu Auschwitz-Birkenau — scris în 20.04.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 O zi la Auschwitz-Birkenau — scris în 01.10.20 de pete_si_elenik din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 ''Sa nu uiti Darie, sa nu uiti!'' — scris în 06.10.18 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Auschwitz – Birkenau. Sau locul construit special pentru a sterge din istorie o intreaga generatie — scris în 31.10.17 de crysttine din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 De neiertat — scris în 14.04.17 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Arbeit macht frei sau niciodata asa! — scris în 15.02.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Auschwitz-Birkenau – pentru că avem datoria să știm! — scris în 02.09.16 de ariciu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ