ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2024
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rafting pe Nera

TIPĂREȘTE URM de aici

Principalul scop al minivacantei din Cheile Nerei a fost o tură de rafting pe Nera. Pentru mine, ca de altfel pentru majoritatea celor prezenți la această tură, a fost prima dată când am coborât pe un rău de munte vâslind într-o  barcă pneumatică, într-un cuvânt rafting.  

Pentru acest sport este nevoie de o barcă pneumatică, costum de neopren, vestă de salvare, cască și un instructor bun care să te ghideze în acest sport. E de preferat ca pentru început să vâslești pe un rău  mai putin involburat, iar Râul Nera  este  exact ce trebuie unor incepatori, dornici de aventura.  

Iată-ne așadar pe o poiană de pe malul râului Nera, în Șopotul Nou, punctul de plecare în tura de rafting. Aici ne așteptau bărcile, echipamentul și cei doi ghizi care urmau să ne însoțească în tura. Am primit costumele, ne-am amuzat in timp ce incercam să le imbrăcăm, am făcut fotografii și ne-am așezat cuminți lângă bărci.

Hainele au fost lăsate la mașina care urma să ne aștepte la locul de finish al turei. Am mai primit câteva instrucțiuni despre cum să vâslim, despre dificultatea turei, locurile de popas, apoi am luat bărcile, le-am pus pe apă și am  pornit la drum.  

Pentru începători o tură de rafting pe Nera este exact ce trebuie - valuri mici, ape  nu forarte repezi, obstacole ușor de trecut. Lungimea traseului este de 25 km, iar pe parcursul lui se pot face câteva opriri. Am înțeles ca este și o variantă mai scurtă, dar este păcat de frumusețea traseului ca să alegi această variantă. Referitor la traseu, menționez ca acesta trece prin Cheile Nerei o zonă în care natura a fost foarte darnică cu frumusețile. Dar, din păcate în această zonă sunt și oameni, iar aceștia încearcă permanent să strice tot ce au primit de la natură. Pe ambele maluri, în pomi, pe stânci, peste tot erau sute, și nu exagerez, de pungi, cauciucuri, găleți, resturi de bărci gonflabile, și tot felul de gunoaie și plastic. Toate acestea au fost aduse de apă în urma unei viituri și înșirate de-a lungul râului. Păcat de toate aceste frumuseți, de verdele pădurii, de tot ce ne este dăruit dacă nu le prețuim și nu avem grijă de ele.  

Am încercat să văd numai partea frumoasă a traseului, să mă bucur de prima mea tură de rafting. Nu a fost greu. Vâsleam destul de lejer, puțin mai repede atunci când ne apropiam de un vârtej, respectând instrucțiunile ghidului care era în același timp și cârmaci.  

Au fost câteva opriri, atât pentru a admira unele  puncte de interes de pe traseu cat și pentru a mânca ceva sau pentru hidratare.  

Moara lui Untan, o moară de apă veche dar funcțională, a fost prima. Bărcile au fost trase la mal dar  de acolo trebuie să urci puțin și este posibil (așa cum a fost când am mers nou) să fie noroi sau iarba să fie umedă și să aluneci. Oricum, moara era inchisă, am văzut-o doar pe dinafară și am plecat repede.  

Cel mai frumos punct de pe traseu a fost însă Lacul Dracului.  Aici am făcut o pauză puțin mai lungă,  pentru fotografii și pentru o gustare rapidă. Lacul cu numele celui care nu poate fi pomenit este cel mai mare lac carstic din Romania  și a fost declarat monument al naturii. Inițial a fost un lac subteran dar prăbușirea tavanului peșterii care îl adăpostea a scos la iveală apele limpezi. Inutil să mai spun ca apele împrumută culoarea cerului și a soarelui, de la albastru la turcoaz, în funcție de vreme și anotimp.  

Lacul are și o legendă, care explică numele neatrăgător. Se pare ca Necuratul a pierdut un rămășag cu un pastor din zonă și, de supărare s-a aruncat în apele lacului. Localnicii spun că lacul nu are fund și că are mai multe galerii subterane. Se mai spune că cine face baie în apele lacului nu se mai întoarce, legendă contrazisă chiar de un partener de tură, care a făcut o baie scurtă în lac. Eu sunt uneori superstițioasă, si, deși mi-ar fi plăcut să mă răcoresc puțin în apele lacului am preferat să stau cuminte sus, pe mal.  

La lac se poate ajunge și pe cale terestră, cu mașina până la un anumit punct și pe urmă pe jos.  

După Lacul Dracului râul intră în inima  cheilor care îi poartă numele. Peisajul se schimbă radical, apar pereții  mari stâncoși, lățimea râului se îngustează, peisajul este de vis. Au dispărut și din gunoaie, toate acele deșeuri din plastic nu au avut cum să stea agățate pe pereții verticali ai muntelui.  

Podul Natural a fost următoarea oprire. Aici nu am coborât din bărci, ci am stat aproape de mal și am admirat puntea  din stânca formată deasupra unui mic braț al râului. Este ascuns acest pod, nu știu sigur dacă se poate ajunge și pe cale terestră  la el. Am mai oprit la o mică piscină naturală, un ochi de apă făcut de rău unde poți să faci o baie în siguranță. Nu era foarte multă apă în acea așa numită piscină, dar totuși am intrat puțin să văd cum e cu costumul de neopren prin apă. Și am văzut, mai bine spus am simțit, pentru că a intrat pe sub costum un fir subțire și rece  apă, stratul care creează un tampon termic între corp și apă rece a râului. Până să se încălzească însă, am simțit din  plin răceala apei.  

Am continuat  să vâslim, fericiți, bucurându-ne de frumusețea din jur.  Eram în două bărci, ne  întreceam între noi si ne amuzam în momentele în care depășeam mici vârtejuri sau alte obstacole din apă.  

Dar, timpul a trecut mai repede decât ne-am dorit, și am ajuns la finalul traseului, undeva după Cantonul lui Damian. Am mai avut un hop de trecut la final de tură. A trebuit să urcăm bărcile până sus la drum, unde ne aștepta mașina cu hainele de schimb. Nu a fost ușor, am urcat bărcile vreo 10-15 m pe o pantă  abruptă. Dar, am reușit.  

A fost o zi foarte frumoasă, o experiență pe care o recomand din toată inima.  

 


[fb]
---
Trimis de Mika in 11.02.24 16:50:44
Validat / Publicat: 11.02.24 17:49:07

VIZUALIZĂRI: 525 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Podul Natural
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.02.24 17:48:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Rafting pe Nera, SASCA MONTANĂ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Cheile Nerei]

liviu49
[11.02.24 18:05:21]
»

Start vot!

La sfarsitul lunii iunie 2022 am fost si noi pentru o saptamana in zona. O astfel de plimbare era si pe lista noastra. Din pacate lipsa apei a facut sa renuntam, mai ales ca vazusem cu ochii noi cum e fara apa la cascada Beusnita, la cascada Susara, la Ochiul Beului, la Bigar. Asa ca am preferat fie apa Dunarii, fie apa din piscina pensiunii unde am fost cazati.

Zona este foarte frumoasa, dar daca apa e putina spre deloc, frumusetea pare ofilita. Ma bucur ca ati avut conditii bune si ati avut bucuria de a vedea ceva deosebit.

Numai bine si calatorii placute!

MikaAUTOR REVIEW
[12.02.24 08:37:09]
»

@liviu49: Noi am beneficiat de apă suficientă pe Nera, cât să ne deschidă apetitul și pentru alte ture de rafting. Mulțumesc pentru vot.

doinafil
[13.02.24 07:37:40]
»

@Mika: Ești extraordinară, Mika! 👍

Deja bunică fiind, faci mereu lucruri de care sunt uimită! Chiar dacă Nera este pentru raftingul începătorilor, tot este bine că ai încercat și această senzație!

Lacul dracului îmi dau seama că te-a ademenit. Sigur ai fi sărit și tu, ca și colegul, dacă legenda nu ți-ar fi pus un pic de „frână” !

Felicitări pentru curajul tău, 👋pentru articol și poze și - ca de obicei - pupici!

Dana2008PHONE
[13.02.24 08:28:47]
»

@Mika: Felicitari!!!

Pe Nera am făcut și eu prima dată rafting și mi-a plăcut foarte mult.

Multe alte experiențe de rafting îți doresc!

Ești uimitoare Mika! pupici! 😘🤗

MikaAUTOR REVIEW
[14.02.24 08:30:30]
»

@doinafil: Mulțumesc! Dacă in tinerețe nu prea am avut de timp de experiențe noi incerc acum să mai recuperez ce se poate. Cât m-or mai ține picioarele😃

MikaAUTOR REVIEW
[14.02.24 08:31:44]
»

@Dana2008: Mulțumesc! Țin minte când ai fost, am citit ce ai scris și atunci și inainte de a scrie eu acest review.

Michi
[15.02.24 09:58:00]
»

@Mika: Să nu te laşi chiar dacă la un moment dat îţi va fi greu. Numai un hobby, în cazul tău aceste performanţe îţi menţin dragostea de viaţă şi tinereţea sufletească. La mine, dacă ar fi după putinţă ar trebui ca prim pas să stau numai în casă şi al doilea, numai în pat. Caut excursii uşoare cu mers puţin pe plan orizontal, deasemeni înafară de piaţă şi aspirat în casă îmi ţin tot menajul, tocmai ca să nu intru în cei 90% de vârsta mea care... stau şi aşteaptă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, doinafil, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂRafting pe Nera:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065319061279297 sec
    ecranul dvs: 1 x 1