ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Carsium – vestigii istorice dobrogene

TIPĂREȘTE

Acum câțiva ani, după un mic concediu petrecut pe litoralul Mării Negre, am hotărât să schimbăm ruta de întoarcere către București și să încercăm traseul ce traversează Dunărea pe la podul de la Vadu Oii – Giurgeni. Șoseaua europeană E60 (DN2A) ne-a purtat în bune condiții printre terenurile agricole bogate și sutele de aripi albe ale eolienelor aparținând bătrânului ținut Dobrogea.

O minimă documentare și câteva pagini scoase la imprimantă mă îndemnau să opresc în orașul Hârșova pentru a vedea ce a mai rămas din străvechea Cetate Carsium. Hârșova e un orășel micuț, dar pitoresc din punctul meu de vedere: multe case și construcții cu un regim de înălțime redus și foarte multă vegetație. Am ieșit din drumul principal, am traversat o mare piață, în mijlocul căreia era o fântână arteziană și pe o latură frumoasa clădire a Primăriei orașului, și am ajuns pe strada Revoluției în fața Muzeului Carsium - Hârșova . Muzeul a fost inaugurat în 1904 de regele Carol I și regina Elisabeta și a funcționat în diverse localuri. Casa în care e acum nu se distinge prin nimic față de o locuință normală, atrag atenția doar firma și vestigiile arheologice înșirate în curte, de-a lungul unei alei. Din nefericire, fiind o zi de luni instituția era închisă. Am dibuit strada Portului, unde am găsit și un indicator către situl arheologic, și am lăsat autoturismul în fața ultimelor blocuri, înainte de a coborî printre case către Dunăre.

Cetatea Carsium – azi. Mergem pe jos către apa fluviului ce se zărește în capătul străzii; până să ajungem la Dunăre, pe partea stângă, după ultima casă, observăm pe o înălțime ruinele cetății. Am urcat printre ierburi înalte către fragmentele de ziduri ce își strigau către cer vechimea. Măreția orașului dunărean de altă dată s-a topit între uitarea semenilor și forța naturii. Straturile succesive de stăpânitori au cantonat în cetate, au refăcut-o ori întărit-o de nenumărate ori până când istoria nu a mai avut nevoie de ea. Unii spun că are un nucleu getic, certe sunt straturile romane și bizantine, cele genoveze, urmează fortăreața reconstruită de turci, ca apoi la începutul secolului al XIX-lea străvechiul punct de apărare să fie distrus definitiv. Cercetările arheologice moderne și contemporane au condus către descoperirea unor clădiri și ziduri din fortificațiile succesive, a dovezilor de viață materială și spirituală. O parte importantă din situl arheologic este însă acoperit de orașul Hârșova de azi ceea ce îngreunează evoluția săpăturilor. Cert este faptul că aici a existat o așezare înfloritoare, protejată de ziduri puternice din piatră, cu un port mare unde se desfășura un comerț intens, cu clădiri solide din marmură. S-au identificat și ruinele unei bazilici creștine, precum și obiecte care atestă viața creștină (opaițe cu toarte în formă de cruce, vase ce au incizate cruci ori pești, etc.).

Din păcate astăzi nu se mai păstrează mare lucru din vechiul oraș – cele mai multe urme provin de la orașul medieval și puține din epoca romano-bizantină. Cele mai vizibile construcții ce ne atrag prin monumentalitate sunt: Turnul comandantului (un picior de zidărie masiv, înalt de aproape 10 m) și Zidul portului. La acesta din urmă am ajuns mergând chiar pe malul Dunării, fluviul având o cotă destul de scăzută atunci. După ce am depășit o stâncă înaltă, roasă de ape și vânturi, ne-am trezit în fața unui zid înalt și lung de vreo 40 m străbătut de un fel de ferestre imense. Aici a fost portul orașului timp de multe sute de ani. Este o imagine copleșitoare – monumentalele ziduri au rezistat pentru a ne spune istoria locurilor.

Scriitoarea britanică Julia Pardoe călătorește în 1836 de la Constantinopol la Londra, călătorind și pe Dunăre. În memoriile sale de călătorie scrie despre cetatea Hârșovei și distrugerea ei în 1828: Hârșova însăși era în ruine, după ce fusese asediată și cucerită de către ruși după 50 de zile de rezistență îndârjită. Este așezată într-o strâmtoare flancată de două stânci, mai jos de care stau ruinele unei fortărețe turcești, din care au mai rămas doar câteva ziduri dărâmate și un contrafort solitar. Această fortăreață a fost, din nefericire, dominată de înălțimea de pe cealaltă parte, unde rușii au ridicat fortificații, la adăpostul cărora au ținut sub foc neîntrerupt orașul și fortul și în cele din urmă le-au distrus pe amândouă. Nenumărate ghiulele sunt încă încrustate în malul râului și de-a lungul coastei… . Este peisajul pe care îl vedem cu fidelitate și noi astăzi.

În câteva zeci de minute am epuizat tot ce puteam vedea din situl Carsium, având în vedere lipsa panourilor informative și a unei amenajări/curățiri minime. Blocurile de piatră și cărămizile încearcă să ne trezească interesul pentru viața de altădată a locuitorului vechiului port dunărean însă autoritățile din vremea noastră nu le ajută. Ca și alte cetăți antice din zona Dobrogei, insuficient puse în valoare, nici Carsiumul nu face excepție de la regulă. Se pare că totuși la Capidava au început să se miște lucrurile; pe ici, pe acolo s-a mai amenajat câte ceva din cauza descoperiri unor moaște de sfinți dobrogeni și a apariției unor mănăstiri. Sper ca lucrurile să meargă într-o direcție bună și cu toții, „de la mic la mare”, să ne dăm seama de importanța vestigiilor istorice și să le punem în valoare atât din punct de vedere istoric, cât și turistic.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.09.15 22:20:37
Validat / Publicat: 19.09.15 23:24:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dunărea la Hârșova.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Testosu'
[20.09.15 16:02:09]
»

Acum vreo ora am oprit in Harsova, intorcandu-ma din Delta. Cetatea, sau ce a mai ramas din ea arata jalnic. Napadita de buruieni si de mormane de gunoaie aruncate de localnici. Niciun panou cu informatii despre acest obiectiv. Trist!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.09.15 10:25:49]
»

@Testosu - Da, e foarte trist. Această confirmare a ta, după câțiva ani de la vizita mea la Hârșova, nu este chiar meritorie pentru autoritățile locale și Ministerul Culturii. Înafară de câteva săgeți indicatoare și, din când în când, mici șantiere arheologice, se pare că nu s-a „mișcat” nimic la Carsium. Totuși există un current, prezent și în Dobrogea, de punere în valoare și reconsiderare/restaurare a unor situri antice, majoritatea cu bani din proiecte europene. Să sperăm că acest current va evolua și peste câțiva ani să vedem o față mai îngrijită a acestor monumente.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[13.09.19 12:11:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Hârșova, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - DOBROGEA continentală" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Hoinar prin Dobrogea]

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.09.19 12:34:02]
»

@webmaster26: Mulțumesc.

@all: Geograful antic Ptolemeu din Alexandria menționează cu date exacte principalele așezări și cetăți din Scythia Minor, printre care și Carsium. De asemenea, Eusebiu din Cesareea enumeră cetățile din Dobrogea, neuitând de Carsium.

Din păcate starea de conservare a acestei cetăți este precară, ea continuând să fie un fel de groapă de gunoi plină de buruieni. Un proiect european în parteneriat cu vecinii bulgari încearcă să scoată la lumină comorile orașului Hârșova (ctnews.ro/foto-video-hars ... ilioane-de-euro). Despre amenajarea cetății nici o vorbă însă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Hârșova:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049753189086914 sec
    ecranul dvs: 1 x 1