ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Harghita-Bai

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La drum!

In judetul Harghita, mai ales in muntii sai, ai multe atractii turistice. Harghita Bai se afla intrea Miercurea Ciuc si Odorhei, la aprox. 20 Km, pe sosea veti intalni o tablita indicatoare care va va indruma spre aceasta atractie turistica, ce figureaza in top-ul judetului. Sa nu uitam ca Toplita (Baile Banffy), Borsec-ul, Praidul, Tusnadul, Lacul Sfanta Ana, Balvanyos-ul, Mini-Transilvania, Baile termale Vlahita, o mare parte din Cheile Varghisului, plus alte mici localitati cu bai cu ape carbogazoasa sau mofete, se afla tot aici, in acest judet.

Dar ceea ce te loveste ca un tsunami cand intri in muntii Harghitei, este "culoarea verde". Soselele sale, de buna calitate, ce se pierd pe fundul unui ocean de verdeata si ozon, te insotesc si te incanta mai tot timpul drumului. In acesti munti nu vezi in fata ta, decat soseaua, ce taie (uneori in serpentine stranse), verdele padurilor, care, la randul lor, sprijina de milenii, albastrul cerului. Ici, colo, mai apare si cate o localitate, care strica, pentru scurta vreme, placerea filmului color in care te-ai scufundat.

Harghita-Bai

Ei, gata cu poezia si sa trecem la fapte. Ajungem din Tg. Mures la Harghita Bai, dupa 133 Km si un spectacul al salbaticiei atat de frumos, incat, daca ar ramane si doar acesta (drumul), ne puteam intoarce linistiti acasa, c-am vazut deja destule lucruri frumoase si relaxante pe drum.

De ce-i zice "Harghita-Bai"?

Pe vremuri, "baile" Harghita erau vestite. Dupa Borsec, Valcele si Corund, sau Balvanyos, aici gaseai, pe langa, vreo 4 izvoare cu apa minerala terapeutica, mai ales "bai" de mofete (emanatii naturale de gaz carbonic, amenajate in pavilioane), ce ameliorau o serie de afectiuni precum slaba circulatie vasculara periferica iar baile carbogazoase "la vana", unele boli de inima...

Cu timpul izvoarele si-au pierdut din importanta, concurenta era mare in judet dar mofetele au ramas si mai sunt utilizate si azi. Marea "lovitura" a "bailor" a fost in momentul in care aici s-a descoperit "caolin" (materie prima in fabricarea portelanului). Imensa "halda de steril" (colina de caolin) rezultata din procesul de fabricatie, se intinde si azi pe o suprafat mare si poate fi admirata, mai ales culorile ei alb-oranj-rosu-galben, de catre oricine. Halda se afla langa un lac de culoare roscata, loc unde se aduna izvoarele cu apa minerala de pe versanti, in special apele feruginoase. Iar tot acest tablou este inconjurat de paduri de un verde crud si acoperit cu albastru unui cer patat doar de cativa nori pufosi parca acum scosi din masina de spalat.

Localnicii s-au adaptat din mers, si au inlocuit baile si exploatarea de caolin cu partii de ski si un complex (Balu) care dispune de un superb "Aventura Park", cu cea mai lunga tiroliana din tara (peste 900 m).

O pizza la Balu

Complexul e compus din doua vile (Balu si Piatra Bufnitei), de o terasa si de complexul "Aventura Park". E de la sine inteles ca atunci cand ai ajuns acolo sus, la peste 1300 m, esti rupt de foame. Noi am servit o cafea gigantica cu scortisoara si cate o pizza cat roata carului. Cand comanzi la bufet ceva de mancare, primesti un vibrator, care te anunta zbarnaind dupa o vreme, ca ceea ce-ai comandat e gata si poti sa duci mancarea la masa ta. Intre timp iei loc la masa si te relaxezi. La bufet e-un bucatar si trei fete simpatice. El e tare glumet din fire si imi face cu ochiul si-si alungeste gura pana la urechi, soptindu-mi ca asta e un viibrator alimentar si nu pate fi folosit in alte scopuri. Cafeaua e buna, mai luam una, pizza e grozava, de-abia o terminam, mai pierdem vremea observand un grup de cercetasi cum deprind tainele escaladei, supravegheati de instructorii lor si-apoi, o luam spre halda de caolin, ca sa "ne-mbatam" cu culorile ei. Deasupra lacului ruginiu si a colinei de caolin, trece, din cand in cand, tiroliana.

Colina de caolin

Nu exista zi cand sa ajung la Harghita-Bai si sa nu dau o fuga si pana la "motul de frisca" al statiunii, colina de caolin. Poate pentru ca-mi plac mie culorile. Dar cui nu-i plac? Colina e-un loc unic din tara. Aici te simti pe o alta planeta. N-ai nevoie de teleportare ca sa stii cum e pe Marte sau Venus, ajunge sa vii pana aici. Loc de unde nu-ti mai vine sa pleci. Nici nu stii ce sa admiri mai intai, colina, lacul, padurea, norii, cerul. E-un loc, care odata vazut, te va urmari toata viata si te va rechema mereu. Eu am urcat la Harghita-Bai de multe ori, poate de 7 sau 8 ori. Si tot nu m-am saturat.

E bine sa alegeti pentru aceasta excursie, o zi insorita. In Harghita Bai, (daca nu esti la tratament la mofete sau la ski), iti ajunge o zi. Vii dimineata si pleci seara. Statiunea nu e mare. In tot acest timp, ai timp sa vizitezi tot ceea ce v-am descris. Exista desigur si spatii de cazare, pensiuni, restaurante, terase. O singura data eu m-am cazat aici. Mai demult, la Hotel Ozon (acum in renovare). Si stiti de ce? Pentru ca pe acest drum salbatic Tg. Mures-Sovata-Praid-Odorhei-Miercurea-Ciuc-Tusnad-Sfantu Gheorghe-Brasov, mai sunt inca multe alte locuri frumoase de vizitat.

Final

Un sfat de amic! Cand se-anunta vreme buna intr-un week-end, si voi tocmai traversati o perioada proasta cu tendinte spre mizerabila si nu mai stiti cum sa iesiti din ea, dati o fuga "de-o zi" pana la Harghita-Bai. Va veti intoarce acasa "alt om". Si luni dimineata seful va va intreba: "Ia zi tu, Popescule, unde ai fost in week-end, in ce statiune, ca te vad schimbat in bine, si-ai vazut ca firma merge cam prost in ultima vreme, e obosita, apatica, as vrea sa organizez un "team building" acolo.

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 30.05.21 08:47:09
Validat / Publicat: 30.05.21 09:27:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HARGHITA-BĂI. A mai fost în/la: La Hotel Ozon, la plimbare prin statiune, la Complexul Balu

VIZUALIZĂRI: 2663 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Lacul codrilor e-albastru, de la distanta, de aproape, e ruginiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.05.21 09:13:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Lucien
[02.06.21 10:27:53]
»

Mulțumesc foarte mult pentru promovarea videoclipului făcut de mine (youtube).

Băile Harghita intră categoria stațiunilor balneoclimaterice mai puțin cunoscute, dar deosebit de valoroase prin multiplii factori de cură (aerul zonat - fiind la peste 1000 m altitudine; izvoarele minerale cu băi de picioare - gratuite; mofete) și agrement (Parcul de aventură Balu și mai multe pârtii de schi cu zapăda persistând până târziu datorită cote și expunerii nordice), atât vara cât și iarna.

Oferta de iarnă este prezentată în alt videoclip făcut de mine: youtube (cu subtitrări în română și engleză).

La categoria tratament medical, aș remarca o procedură mai puțin cunoscută, dar foarte căutată de cunoscători. Este vorba de mofetă (gaz vulcanic constituit peste 95% din CO2) pe care am reușit să filmez în prinul videoclip indicat (după minutul 3, cu subtitrări).

Baile Harghita poate fi baza de plecare spre destinații tursitice remarcabile, majoritatea descrise deja de turiștii AFA:

- spre est: Miercurea Ciuc cu bazilica de la Șumuleu, Băile Tușnad, Lacul Sfânta Ana + Mohoș

- spre sud: Băile Chirui, bazinele termale de la Vlăhița, Cheile Vârghișului + Peștera Merești, Civilizația sării cu fântânele de saramură de la Lueta, Merești

- spre vest: Băile Homorod, Odorheiu Secuiesc cu Băile Seiche și Parcul Mini Transilvania, Corund, Praid, Sovata, Sighișoara

În calitate de geolog, aș vrea să fac câteva completări la „Muntele de caolin” . Acesta reprezintă halda de steril rezultată în urma flotării caolinului (mineral argilos de culoare albă) pe vremea când acesta era exploatat. Pentru flotația caolinului se tot recircula apa din iazul de decantare (balta de lângă halda de steril). După flotare, caolinul era transportat gravitațional, sub formă de emulsie apoasă, printr-o conductă care ajungea în Miercurea Ciuc unde prelucrarea caolinului continua.

Deci halda actuală conține mai puțin caolin și mai mult alte minerale argiloase. „Minereul de fier” (foto) este de fapt o piatră (andezit) argilizată, piritizată. Pirita (sulfura de fier) este transformat supergen (aer, apă) în limonit (oxizi și hidroxizi de fier) care imprimă materialului argilos și apei acea culoare ruginie, nefiind vorba de izvoare minerale feruginoase.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.06.21 11:56:58]
»

@dorgo: Mi-a plăcut stațiunea Harghita-Băi mai ales că era acoperită de un strat de zăpadă la început de aprilie. Totuși e vorba doar de o primă impresie, o vizită destul de curtă în care am explorat doar o parte din așezarea balenoclimaterică. De exemplu nu am ajuns la Balu Resort sau la halda de steril de la exploatarea de caolin, nu m-am plimbat cu sania traă de câini husky etc.

P. S. Cea mai lungă tiroliană din România se află în comuna Sucevița, în pasul Ciumârna, are 1,1 km lungime și poartă numele monumentului din apropiere: „La Palma” (punctul.ro/cea-mai-lunga- ... ana-din-romania). Cred că cea de la Balu Adventure Park se află pe locul 2 cu cei 985 m lungime, urmată de cea de la Arsenal Park din Brașov (607 m). Bineînțeles cea mai lungă este cea din zona Canionului „7 Scări” (circa 3,5 km), dar e fragmentată în 36 de segmente (vezi impresii).

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

Dana2008PHONE
[03.06.21 10:03:08]
»

@Lucien: Excepțională completarea! Mulțumim frumos!

Dana2008PHONE
[03.06.21 10:05:33]
»

@dorgo: Bună recomandarea! Mulțumim frumos! Felicitări pentru articol!

Călătorii plăcute! Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Harghita-Băi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062654972076416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1