Din desele noastre calatorii pe care le facem in norul Moldovei, in unele dintre ele alegem sa trecem prin localiatea Gheorgheni din judetul Harghita. La iesirea din Gheorgheni spre Toplita se gaseste un obiectiv turistic care impreseoneaza pe orice calator care trece prin zona, este vorba despre Catedrala Romano-Catolica din localitatea Ditrau. Prima data cand am fost pe acest traseu, afara ploa asa ca am admirat-o doar din masina si ne-am pus in gand sa oprim la prima noastra trecere pe aici. Asa ca in luna iunie a anului 2014 am hotarat sa trecem prin Ghiorgheni ca sa vizitam acesta frumoasa catedrala.
Ne-am pornit la drum pe traseul Ramnicu Valcea – Sibiu – Medias – Sighisoara – Sovata – Gheorgheni – Ditrau. In afara de Valea Oltului care este aglomerata, drumul este bun, este renovat pe portiunea Sibiu- Sighisoara. Ditrau este o comuna aflata la 13 kilometri de Gheorgheni, pe drumul Gheorgheni – Toplita. Ditraul se poate mandri cu doua biserici foarte frumoase Biserica Sfanta Ecaterina – o constructie ce dateaza din secolul XVI si cu impunatoarea Biserica “Preasfanta Inima a lui Isus”.
Biserica “Preasfanta Inima a lui Isus” este cunoscuta si sub numele de Catedrala Romano-Catolica din Ditrau. Acesta impresioneaza prin maretia si frumusetea ei, este construita in stil neogotic intre anii 1908 si 1911. Ridicarea bisericii a inceput in 1908 dupa planul arhitectural al arhitectului Istvan Kiss. Piatra care s-a flosit la ridicarea bisericii provine de la cariera de piatra din localitatea vecina Remetea. Catedrala a fost terminata in anul 1911 si sfintita in acelas an de catre episcopul romano-catolic al Transilvaniei, Gusztav Karoly.
Sala principala a catedralei are o lungime de 56 metri si o inaltime de 23 metri si poate gazdui chiar 5000 de persoane. Turnul principal, înalt de 75 de metri, veghează maiestuos împrejurimile și dă de veste călătorului că se apropie de destinație. Catedrala are o orga mare cu 23 de registre, fiind una din cele mai mari din tara.
Din pacate pentru noi nu am putut patrunde in interiorul bisericii pentru ca era inchisa, se patrunde doar in „holul” de la intrare de unde se pot face poze in interiorul bisericii.
Pentru a atrage mai multi turisti, in zona s-a lansat o legenda care spune ca in Biserica “Preasfanta Inima a lui Isus” se implinesc dorintele. Am citit ca in zilele de sarbatoare localnici vin imbracati traditional la biserica.
Daca v-am trezit curozitatea, si daca aveti drum in zona nu ezitati sa opriti pentru a vizita acesta bijuterie arhitecturala.
Fiindca este ultimul articol pe care il scriu anul acesta va doresc tuturor un Craciun fericit, si un an 2016 plin de sanatate, bucurii si multe excursii in zonele unde va doriti. La multi ani!
Trimis de zlatna in 16.12.15 11:11:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHEORGHENI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Gheorgheni / Izvoru Mureşului, GHEORGHENI" (deja existentă pe sait)
- Aug.2016 Muzeul ”Tarisznyás Márton” din Gheorgheni — scris în 02.11.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 În vizită la Biserica Armeano-Catolică din orașul Gheorgheni — scris în 31.10.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2007 Gheorgheni [jud Harghita] si excursii optionale in zona — scris în 14.04.10 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ