GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tutunul, pipa si narghileaua la Galati - Expozitie de pipe
Dis de dimineata, am plecat spre Galati. Nu cu autoturismul ci cu microbuzul…si asta pentru ca mis-a parut si mai comod si mai ieftin. Nu aveam nici un motiv sa “ stau cu ochii lipiti de parbriz 6-7 ore intr-o zi” cand putea sa o faca altcineva, respectiv soferul de microbus. Drumul a fost un pic mai lung caci traseul nu a fost pe autostrada A2, dar in masina a fost cald, drumul bunicel si am ajuns cu bine.
Dupa amiaza m-am oprit la un restaurant sa mananc. Si cum stateam eu asa la masa si nu stiam cum sa imi umplu timpul, aud doi domni de la o masa alaturata cum discutau de noutatea din oras…. o expozitie de pipe si alte instrumente de fumat, pufait si ametit…O intreb pe ospatarita daca stie ceva si cum nu am aflat unde este deschisa o asemena expozitie, imi iau inima in dinti si ma adresez domnilor. Cum Muzeul Cuza era chiar pe acceasi strada cu restaurantul la care ma aflam, platesc repede consumatia si in zece minute de “ pasul voinicului “ eram la locul pomenit.
In mare despre ce este vorba? de o colectie de pipe, narghilele, cutii si vase pentru pastrat tutunul, vechi de zeci si chiar sute de ani ce au fost adunate pentru o perioada in acest oras sub forma unei expozitii. Mai multi colectionari particulari si muzee din tara care detin astfel de obiecte, au renuntat la ele pentru o vreme si le-au dat cu imprumut, pentru a putea fi expuse laolalta. Expozitia se numeste “ Tutunul, un viciu istoric” si din program am aflat ca va fi deschisa pana in luna aprilie, deci curiosii din zona sau care vor trece prin Galati o pot vizita.
Fiind obiecte relativ mici, pe un spatiu restrans au putut fi expuse o multime. La capitolul narghilele, lucrurile sunt ceva mai simple. Forma este in general aceeasi, diferenta intre exponate o fac culorile sticlei si ornamentele …. mai multi sau mai putin ciucuri, furtune mai lungi sau mai scurte, cate unul sau cate doua la acceasi narghilea.
In schimb la pipe diversitatea este mult mai mare. In primul rand difera mult materialul din care sunt facute; ceramica frumos modelata si pictata, lemn rezistent la foc, frumos sculptat …. sau metal turnat in diverse forme. Si marimile sunt variate; de la unele micute pentru “ boieroaice “ pana la unele mari de parca erau “ pipa pacii” si despre care gandeam ca nici practice nu puteau fi. Cred ca era vorba doar de obiecte de decor; asa cum unii tin bibelouri pe mobila, asa tineau unii aceste pipe la vedere, ca pe operele de arta. Adevarul este ca la unele chiar s-a muncit ceva pentru a putea fi realizate.
Multe pipe sunt realizate din spuma de mare, un material ce provine din Turcia si care fiind usor de prelucrat, a dat nastere la obiecte migalos sculptate cu flori, animale si motive orientale. Apoi am vazut pipe din lemn. Cel mai bun lemn este si cel mai rar dar rezista cel mai bime la foc; lemnul de briar (se foloseste radacina arbustului). Dar mai pot fi din lemn de maslin, de cires sau de nuc.
Pe langa pipe, carora turcii le spun “ lulele” mai sunt expuse mici instumente folosite pentru curatat tutunul ars din ele, cutitase si masute pentru taiat tutunul, cutii pentru pastrat si tabachere. Ce mi-a placut ca multe obiecte sunt expuse pe masute speciale pentru fumat si reproduc atmosfera orientala in care acum cateva sute de ani se desfasuta acest obicei cu un adevarat ritual. Si cum la o narghilea mege si o cafea, sunt expuse si ibrice din alama, acelea in care se facea cafea la nisip.
In aceasta expozitie, majoritatea exponatelor sunt din Romania si din Turcia, cam din vremea cand eram dominati de cultura orientala. Si daca atunci am fost cuceriti…. ceva ne-a ramas in sange; obiceiuri culinare si viciul fumatului... Cele mai vechi exponate au cinci sute de ani…ca stau si ma intreb cui i-a venit idea sa le pastreze. ? Poate la inceput au fost aminiri “ de la bunicu si strabunicu”….
Un lucru curios pe care l-am aflat este acela ca in Ardeal s-a pastrat cel mai bine obiceiul de a fuma din pipa de lut sau ceramica.
Aveti timp pana in aprilie sa vedeti adunate la un loc atatea pipe cat nu ati putea vedea altfel nici intr-o viata de om. Vechi, frumoase si valoroase. Pana la sfarsitul anului se vor plimba prin toata tara.
Trimis de zena* in 05.03.10 11:30:23
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zena*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
uite de unde tre sa aflu eu unde sa merg in timpul liber... nu de alta dar orasul meu este lipsit de orice sursa de informare serioasa... normal sunt ziare, dar scriu numai dupa ce se intampla ceva, sunt posturi de radio, dar muzica e aceeasi mereu, sunt posturi TV, dar au numai emisiuni in reluare... nashpa!
merci zena!!!
mutat la "O zi in Galati", sectiune in care sa adunam review-urile "de calatorie" din zona. sters sectiunea nou-creata.
Inedita expozitie. Mi-au trecut si mie cateva prin mana, dar cum nu sunt pasionata de pipa, nici macar sa le pastrez pentru colectie nu m-am gandit. Am considerat ca e mai bine sa le daruiesc celor care le apreciaza si oricum doar cu trei , nu se numea colectie.
Felicitari pentru subiectul review-ului! Daca cineva afla care sunt urmatoarele destinatii ale expozitiei, il rugam sa dea sfoara-n tara
... si sa nu uit, 400 de rotocoale de fum ies acum din pipa sub forma de superbonus!!
interesant ce ai spus tu aici. dar am si eu o intrebare: Ai fost la Galati doar pentru o zi?
Foarte interesant acest review! Eu am fumat narghilea, fratele meu are una! Tutunul este din plante si nu are nicotina, dar lasa totusi un gust de "scrumiera" in gura, chiar daca e cu aroma de cires (paremi-se).
@ zena
Chiar daca tutunul nu face bine nimanui, in istorie s-a inregistrat si un "razboi al opiumului" iat traficantii de tigari din zilele noastre zburda peste granite intr-o veselie, chiar daca a fuma pipa = cancer la buze si limba iar a fuma tigari = cancer la plamani (omul are deci doua optiuni), chiar daca fumatul nu da dependenta ci e mai degraba o preocupare data mainilor cand acestea n-au ce face, ai descris frumos acel muzeu la pipelor.
Felicitari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 O plimbare scurtă prin Galațiul aristocratic — scris în 29.06.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Galați sau “Fugit irreparabile tempus” — scris în 27.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Excursie cu barca pe Dunăre la Galați - o aniversare 'altfel' — scris în 29.07.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O plimbare pe Faleza Dunării din Galați — scris în 24.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Călător prin țara mea. Galați. — scris în 23.01.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2017 La pas prin Galați — scris în 01.08.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Parfum de tei pe faleza Dunării – Galați — scris în 14.06.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ