ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai-hui prin Vrancea. Borna de hotar din Focșani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În Focșani sunt foarte multe locuri prin care poți să caști gura. Acum e iarnă și nici măcar n-ai riscul ca, stând cu gura căscată, să ți-o transformi în insectar. Pentru Vrancea și vrânceni, Focșani e locul de unde se dă ora exactă, ora locală, mă refer. Cele mai mari magazine, câteva restaurante, un teatru frumos, niște muzee, de toate găsești aici, așa că, funcție de nevoi, năpădești și abuzezi de facilitățile de le primești.

Nu, nu voi scrie un review despre Focșani, ca întreg, au făcut-o alții, mult mai bine decât mine. De fapt, constat că, în ultima perioadă e greu, rău de tot, să vă mai aduc pe la mine, așa că nu vreau să-mi forțez norocul cu texte grele, ci o iau așa, mai cătinel.

Peste vreo 3 zile o să sărbătorim” Mica Unire” cea dintre Principatele Moldovei și Munteniei, aia petrecută la 24 ianuarie 1859. Cred că cel mai reprezentativ oraș pentru Mica Unire este Focșani, orașul prin care chiar trecea granița dintre ale două țări.

Așa că astăzi o să vă vorbesc doar despre un singur obiectiv: borna de hotar.

Focșani a fost despărțit, până la Unirea din 1859, de pârâul Milcovel, pe malurile căruia își aveau sediile pichetele de grăniceri, fiecare dinspre țara lui: Moldova și Muntenia. De fapt, și după realizarea Unirii, Focșani a fost tot despărțit, până la 1862 când s-a unit cu adevărat, pe deplin, din punct de vedere administrativ. Ei, ca să se știe că se trecea o graniță, pe fiecare mal al pârâului se afla câte o bornă de hotar, cea de pe malul moldovean fiind mai impunătoare. Aici funcționa pichetul 47 de grăniceri iar borna era amplasată în fața Bisericii” Nașterea Sfântului Ion Botezătorul”

Care-ați mai fost pe la orele de istorie știți că în acea perioadă au funcționat o serie de instituții importante pentru statul nou creat,” Comisia Centrală” fiind una dintre ele, cea care a avut rolul uniformizării legislative din cele două țări și elaborarea unui draft de Constituție. Care Constituție, în forma elaborată la Focșani, nu avea să fie aprobată de Cuza, dar, mă rog...

Ca să fie pe dreptate, trebuie să vă spun că actuala bornă de hotar nu este cea originală, cea de la 1859, ci este un monument simbolic, dezvelit la 1931 de către cei din Liga Culturală, care se înființase, oficial, la 1891 și a ales să sărbătorească La Focșani, cei 40 de ani de la înființare, ținând aici Congresul respectiv.

Monumentul dezvelit are o formă de trunchi de piramidă, cu baza mare în jos și are patru laturi. Este construit din piatră, în partea superioară sunt basoreliefuri din bronz, reprezentând stemele celor două țări. Pe fiecare latură sunt prinse plăci de metal pe care sunt gravate citatele unor oameni politici ai vremii.

Pe baza mare de jos, pe laturile opuse sunt trecute numele țărilor pe care acea bornă le-ar fi despărțit.

” Borna” a fost realizată de către sculptorul Ion Jalea, cel care a participat în calitate de combatant la primul război mondial, unde și-a și pierdut o mână, dar și-a construit o carieră artistică chiar cu această dizabilitate.

Acum, sincer, monumentul nu este impozant ca mărime dar, dacă vrem să vibrăm la aducere aminte a ceea ce reprezintă el, da, ar trebui s-o facem. Măcar pentru ideea de unire și solidaritate a românilor care au reușit atunci acel act politic, al unirii și deșteptării conștiinței naționale.

Mult timp borna de hotar a fost principalul obiectiv turistic al orașului, iar la Focșani se țineau, de fiecare dată când se împlineau anii, festivități de sărbătorire a Unirii. Doar că, ceva mai târziu, prin anii 1970, odată cu noul plan de dezvoltare urbană al orașului, borna de hotar a fost mutată în fața fostului hotel” Cimbru” , unde este astăzi” Muzeul Unirii” din Focșani.

De câțiva ani, după modernizarea centrului Municipiului Focșani, borna a fost readusă cumva în apropierea locului unde ar fi fost, la vremea de atunci, Pichetul 47 Grăniceri. Piața Unirii este, clar, emblema orașului, o știți cu toții.

Ca să vedeți că am dreptate, puteți veni să vedeți că am dreptate. Chiar nu veți regreta cele câteva minute pierdute aici. Iar, dacă da, uite, vreau să va-mbunez, cu muzică fără vorbe, doar știți că așa-s eu! Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=PiSNR60ftwE.

Haidi, pa!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Actuala locație este în parcul” Grădina Publică” de lângă Prefectura Județului Vrancea și Primăria Municipiului Focșani, în imediata apropiere a noii Biserici” Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și a Pieței Unirii.

Este bine pusă în valoare, se încadrează în peisaj.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

V-am spus, e lângă parc, în centrul orașului. Este animație, așa cum și trebuie: pensionari ce stau pe o bancă, tineri care se plimbă ținându-se de mână, copii și porumbei.

Este și un centru comercial lângă, în apropiere este și Casa de Cultură a Sindicatelor” , zona e faină!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 21.01.22 12:46:54
Validat / Publicat: 21.01.22 13:17:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 1992 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Borna de hotar. Muntenia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

adso
[21.01.22 16:04:43]
»

@Yersinia pestis: Dap, amintirile mă răscolesc .

În breasla de care țin, week-end-ul de Ziua Unirii era legat, acum multă vreme, de un eveniment care se organiza anual în Focșani. Din 2000 până în 2014 am semnat des condica acolo. Din păcate, toate au un sfârșit .

Să revin: soția descoperise un produs cosmetic minunat (nu mă întreba ce, că habar nu mai am - asta dacă oi fi știut vreodată), care se comercializa prin rețeaua dm. Îl cumpăram din Germania, din Constanța, din București - dar în Iași nu existau astfel de magazine. (Acum avem, chiar două.)

Uitându-se pe net, soția află că există dm în Focșani. Și cum eu aveam drum acolo (asta se întâmpla în 2014, la ultima vizită), îmi trasează sarcină să cumpăr produsul minune.

Acu mă uit eu pe net, văd că e fix lângă Piatra de hotar - o iau ca reper, deși nici asta nu știam chiar bine unde se află, că activitățile care mă chemau an de an acolo erau mai de interior, așa - dar știam că e obiectiv important.

Și întreb un localnic: nene, unde e Piatra de hotar aici, în Focșani? Hî? mi se răspunde, care piatră? Păi, Hora Unirii, chestii socoteli, întreb pentru că vreau să cumpăr ceva de la dm și am înțeles că e aproape. A, păi de ce nu vorbești românește, zice omul. Uite, dm-ul e fix după colțul ăla.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.01.22 20:33:50]
»

Doamne, dar e evident, ăla de nu știa despre borna de hotar era, clar, buzoian!!! Ei nu recunosc că-s moldoveni, dar sunt pierduți când le ceri să explice de ce?!

Hai că mi-am făcut noi prieteni, nu-i problemă, mama a murit în decembrie 1996, cred că rezist, iar ei nu-i pasă! Ezoteric vorbind...

Review-ul de azi nu-i ochios, asta e clar! Bine, nici ăla anterior n-a debordat de popularitate, lumea mi-a dat voturi și, cu toții, ăia de și-au rupt mâna și-au apăsat butonul, s-au gândit la maică-mea, de-o pomenii cu anul morții, ceva mai sus.

De fapt, sunt convins, să n-apuc să mor, uite, mă jur, nu vota nimeni review-urile astea dacă @admin nu venea cu găselnița cu concursul cu cine votează poate câștiga o sticlă de lampă spartă!

Altfel, da, ți-aștept vorbele, mi-e drag să-ncerc să țiu pasul cu tine! Azi răspunsei tardiv de târziu că, deh, stau la casă, mă băgai la curățat pomii, vremea, nah! Apoi, am intrat în casă, am alimentat, ba chiar am abuzat de partea privind lichidul de răcire, ce vrei, e vinul meu?! Apoi, duș, intrat în pat cu salopete noi și acuma, liber la discuții! Doar că, mai ești aici?

adso
[21.01.22 21:24:05]
»

@Yersinia pestis: Trăiți, dom colonel. Sublocotenent Adso, la ordinele dvs.

Articolul e fain, mie mi-a plăcut. Că eu sunt cu istorie, studiu de moravuri și abordare lejeră, deci ai scris pe gustul meu. Mă poți înregistra în Fan Club drept Căpcă2.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.01.22 21:33:26]
»

@adso: Nu-ți chema osândă, că nu poți ști ce fire cârcotașă-s! Aia, cu” căpcă” , era găseala mea, de prin 1987, pe când eram elev la Școala Militară de Ofițeri Activi M. I.

Pe-atunci rezolvam cuvinte-ncrucișate scrise de Colea Herescu, eram tânăr și credeam că Poliția era Templul Dreptății. Azi sunt bătrân, cârcotaș și mi-aduc aminte ce bine era să fii tânăr!

mishu
[19.02.22 15:09:37]
»

@adso: Nu va fi nici prima data si nici ultima cand locuitorii unui oras ignora istoria in favoarea prezentului din pacate.

adsoPHONE
[19.02.22 15:18:19]
»

@mishu: De ce "din pacate"? E firesc, dupa parerea mea. Iau totul ca atare si tratez situatia cu umor.

Incerc sa nu uit ca traim in cea mai buna perioada a istoriei, in care oamenii nu au grija zilei de maine ca singura grija - deci exista conditii de a fi "receptivi" si la alte chestii decat cele strict legate de mancare, adapost etc. Sa ne gandim ca, acum un veac, 80% din romani erau analfabeti si atunci vom aprecia mai mult prezentul, cu toate neajunsurile sale.

mishu
[19.02.22 15:23:06]
»

@Yersinia pestis:

Ei nu recunosc că-s moldoveni, dar sunt pierduți când le ceri să explice de ce?!

, corect, sotul meu e vrancean, nu moldovean , dar imi place mult de tot sa il tachinez spunandu-i ca e moldovean. Au si ei un fix, ce sa le faci.

Cat despre articolul tau, il citisem de cand a aparut, insa nu decisesem sa apar din nou pe sticla , insa imi propusesem clar sa revin asupra lui si uite ca o fac acum.

Si eu stiu borna cand fusese in fata Muzeului Unirii, si mai apoi cand a fost adusa din nou in locul actual.

Ca sa revenim si la oras in sine, eu am scris veo trei articole despre oras si locurile ceva mai celebre (case istorice), si in "documentarea mea" m-am folosit de informatii culese de pe net, dar si din povestile soacrei mele, o istorie vie, gandeste-te, soacra mea are 95 de ani, si de abia astepta sa ne spuna povesti, unde si ce se afla inainte in diverse locuri.

Cautand case de istorie, am intalnit oameni in varsta care mi-au mai spus cate ceva si m-am bucurat sa aflu lucruri de la persoane care au trait anumite momente din istorie.

Incercand sa fac niste poze unei case renumite dar lasata in paragina rau de tot, am fost luata la rost de niste tigani care se aciuisera acolo, ca de ce le fotografiez casa.

Cred insa ca cel mai dezamagita am fost de o prietena a sotului (fosta colega de scoala) care s-a mirat ca vreau sa scriu despre Focsani, ca este un oras in care nu poti face nimic si in care nu ai ce vedea. Cred ca daca vrei cu adevarat poti gasi ceva frumos in orice, important este sa vrei sa vezi si partea frumoasa.

Felicitari, votat cu mare drag.

adsoPHONE
[19.02.22 15:41:11]
»

@mishu: Cred ca @Yersi voia sa spuna ca buzoienii nu vor sa recunoasca faptul ca sunt moldoveni .

Si scuze pentru balbaiala de la vot .

mecutPHONE
[22.02.22 11:29:51]
»

Am făcut și noi o plimbare la "locul bornei", descrisa în rw!

Și trebuie să recunosc că am pierdut și în pic de timp in mijlocul drumului în căutarea "vechii granițe"... pe care până la urmă, printre claxoane, pietoni indisciplinați și mașini grăbite am reperat-o in mijlocul Bulevardului Unirii.

Dezamăgitor de puțin promovate, momentele / monumentele istorie noastre.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mecut, mishu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Focșani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055761098861694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1