ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai - hui prin Vrancea. Moartea unei biserici. Biserica” Cazaclii” din Odobești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Scurtă introducere :

Odobeștiul e un oraș micuț din inima Vrancei. Numele se spune că ar veni de la cuvântul” odoba” , care ar însemna” vale” ceea ce are acoperire în ceea ce găsim aici, geografic vorbind.

Este interesant de știut că, la început, Odobeștiul a făcut parte din Muntenia, ca o așezare de răzeși, pe la secolul al XIII-lea, doar că fiind chiar pe graniță, ceva mai târziu, un secol- două, Ștefan cel Mare a cucerit zona și, de atunci a devenit al Moldovei.

În Odobești și în împrejurimi, pe Măgura Odobești, odată cu dezvoltarea economică au fost construite o sumedenie de biserici și mănăstiri, ceea ce i-a adus renumele de” Muntele Athos” al Moldovei. Dezvoltarea economică se referă, mai ales, la avantajele culturii viței de vie și comercializarea vinului, Podgoria Odobești ajungând să fie pomenită și de Dimitrie Cantemir, ca fiind a treia ca importanță, după Cotnari și Huși, în a sa lucrare” Descriptio Moldavie” .

Pentru că viile ajung să fie foarte importante, marii boieri și mănăstirile se străduie să dețină suprafețe cât mari de cultură, iar comercializarea vinului atrage în zonă negustori greci, cazaci și armeni, cunoscuți sub numele de” cazaclii” , ca fiind tagma negustorească ce se ocupa cu comercializarea vinului, în această parte de Europă, cu sediul breslei la Nejin, dincolo de Kiev, în Țara Căzăcească. Aceștia negustoreau vinul din Odobești și-l vindeau apoi în Imperiul Țarist.

Cu timpul, acești negustori au ajuns să-și cumpere pământuri în zonă, și și-au construit case unde locuiau din primăvară până după facerea vinului. Din acest motiv în Odobești se construiesc o sumedenie de biserici: Biserica” Ovidenia” , Biserica” Nașterea Maicii Domnului! , cazacliii ridică Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar comunitățile de răzeși ridică pe Măgură Mănăstirile Buluc și Tarnița. Despre aceste din urmă mănăstiri am scris pe sait, undeva, în urmă cu ceva ani.

Această diversitate culturală este reflectată în prezent prin aceea că aici se află patru monumente arhitecturale de interes național:” Beciul Domnesc” , din secolul al XVI-lea, Biserica” Sf. Apostoli Petru și Pavel -Cazaclii” , construită la 1777, Biserica” Sfânta Cruce” , din secolul al XVIII-lea și Biserica” Nașterii Maicii Domnului” construită la 1732. Tot în Odobești se mai găsesc alte 15 obiectiv de interes istoric județean, care se referă, mai ales, la unele locuințe ce au aparținut unor oameni importanți, fiecare din aceste locuințe fiind individualizate prin amănunte arhitectonice.

Zic eu, sunt suficiente motive pentru ca, atunci când ajungeți aici să acordați o mică atenție acestei localități. Iar dacă vreți să degustați, veți găsi comercianți care chiar vând vin, totu-i să știți ce vreți! Uite, vă dau eu o idee: https://www.youtube.com/watch?v=zXt56MB-3vc

Sper că v-am convins sau, măcar, am aprins un beculeț în dorința voastră de cunoaștere, așa că mi-am îndeplinit scopul, deci, haidi, pa!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Strict după hartă Biserica” Sfinții Apostoli Petru și Pavel- Cazaclii” se află pe strada Cazaclii, nr 33, din Odobești. Se ajunge ușor, din Focșani până la Odobești, pe 2M, apoi, pe strada” Beciul Domnesc” și, cumva cam în afara orașului, pe strada Cazaclii. Drumul nu poate să vă ia mai mult de 25-30 de minute, decât dacă circulați cu spatele, dar, și-așa, după ce-nvățați calea o să faceți 45 de minute, chiar și în marche arriere!

Spuneam de Biserica Cazaclii, cum e cunoscută în zonă, c-a fost construită de negustorii cazaclii în anul 1777, în zona unde locuiau aceștia, pe atunci, în Grozești. Era locul unde aceștia-și cumpăraseră pământuri și aveau nevoie și de religie pentru nevoile lor spirituale, pentru că stăteau din primăvară până toamna, după fierberea vinului, aici, la Odobești.

Conform unor studii, era lăcaș de cult deopotrivă pentru cazaci, greci și armeni iar biserica avea iconostas de pânză pictată și câteva icoane. Clădirea este ridicată din cărămizi și tencuială, după un plan drept. Este acoperită cu șarpantă din lemn, acoperită cu șiță (șindrilă din lemn).

Nu a avut alte inscripții decât cea din cărămidă, făcută odată cu construirea peretelui, ce atestă anul construcției” 1777” , pe partea dreaptă, sus, a construcției.

Se spune că această biserică ajunsese Bursa Vinului, pentru că majoritatea negustorilor de vin se întâlneau aici și, după slujba din 14 septembrie, când se sărbătorea” Înălțarea Sfintei Cruci” , discutau prețuri și afaceri. Afacerile cu vin au înflorit și au mers foarte bine până în jurul anilor 1859 când țarul stabilește impozite mult mai mari pentru comerțul cu vinuri și atunci, cumpărarea băuturilor din Moldova și comercializarea lor în Imperiul Țarist devine neprofitabilă. Cazacliii își vând pământurile și proprietățile iar comunitatea lor din Odobești dispare.

Din acel an Biserica decade, mai ales că fusese lovită și de cutremurele din 1802 și 1838, când turnul clopotniță s-a prăbușit peste pridvor. Turnul a fost reparat construindu-se un altul, din lemn învelit cu tablă și are loc construcția unui nou pridvor în locul celui prăbușit.

De atunci, de la plecarea cazacliilor, Biserica s-a ruinat constant deși ar fi meritat o soartă mai bună. Este demn de știut că primul cimitir comunitar a fost construit pe lângă această biserică, în anul 1874 și este cea care a întreținut și primul cimitir din zonă al eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Cert este că datorită distrugerilor suferite nu s-a mai putut sluji iar regimul comunist a interzis folosirea ei.

Astăzi, Biserica este o ruină, daună totală! Nu cred că ar mai putea fi refăcută, sau, dacă da, cu costuri foarte mari. Bine, sunt un neofit în construcții, poate că greșesc. Sincer, aș vrea, pentru că este păcat de istoria lăcașului! Simt, așa, o supărare că instituțiile statului nu pot (vor) să apere istoria acestui neam, motivând lipsa de fonduri, fonduri care se găsesc imediat când e vorba de vreo afacere dubioasă.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

E, totuși, o clădire monument istoric, sunt niște secole ce stau acolo într-0 clădire încă în picioare, palpabil, istorie atinsă cu mâna!

De distrat, nu se pune problema, în sensul de hăhăială!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 17.01.22 10:26:32
Validat / Publicat: 17.01.22 10:57:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel-Cazaclii din Odobești. În partea superioară se vede inscripția anului când a fost construită
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.01.22 10:51:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Măgura Odobeștilor, FOCȘANI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin ținuturile vrâncene]

webmaster
[17.01.22 12:17:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[17.01.22 13:05:45]
»

@webmasterX: Strict geografic, Măgura Odobești n-are nimic a face cu locul unde este biserica. Dar, înțeleg că sunt considerente de organizare a saitului. Știi cum se spune:” Casa ta- regulile tale” . Nu pot decât să le accept, ceea ce și fac, că doar nu-mi rupi vreo mână!

webmasterX
[17.01.22 14:24:16]
»

@Yersinia pestis:

Strict geografic, Măgura Odobești n-are nimic a face cu locul unde este biserica

Are însă cu Odobești, care e desigur aproape.

Pt „conformitate” : am redenumit rubrica — în „Descoperă Odobești & Măgura Odobeștilor”

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Odobești & Măgura Odobeștilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057276964187622 sec
    ecranul dvs: 1 x 1