GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Corund, satul de ceramica, destinatie de week-end
De 1 mai ne hotarasem sa mergem undeva, 2 zile si ne-am oprit la Corund, un sat mare, aflat la 8 km de Praid. Locuri de cazare sunt multe, pensiuni foarte bune, curate si ieftine, noi am platit 85 lei pe camera cu 3 paturi. La pensiune a fost foarte bine, mai ales ca a fost asezata chiar in centrul satului, la strada principala. Cand am plecat am crezut ca nu sunt prea multe de vazut, in afara de ceramica de Corund, dar nu a fost deloc asa. Targul de ceramica este deschis permanent, fiecare om din satul ala care are cu casa iesire la soseaua principala ce merge de la Praid la Odorheiu Secuiesc, si-a facut in fata casei taraba si vinde produse de artizanat: oale, castroane, vase de ceramica, farfurii, cani, produse din lana, cusaturi artizanale manuale, camasi, sosete, jucarii din lemn... majoritatea sunt de buna calitate, nu sunt produse de prost gust.
In sat exista si 2 izvoare cu apa minerala, care este foarte gustoasa si usor mineralizata, nu este foarte sulfuroasa, contine fier, sanatoasa (nu prea stiu sa va spun ce poate vindeca), dar cum noi suntem innebuniti dupa apele minerale naturale, ne-am bucurat foarte mult ca am gasit aici izvoare.
Citisem pe internet ca exista la Corund o moara de apa si am cautat-o cam mult, nu este deloc marcata prin indicatoare turistice, trebuie sa intrebati de ea, dar merita! Moara se afla in curtea unui satean care a stiut sa o pastreze foarte bine. Intrarea... fiecare da cat poate! Sateanul si-a facut din gradina casei un mic muzeu: moara de apa, pastravarie, hamac, bancute, leagane pentru copii, pastreaza cuptoare vechi din lut, o casa din stuf si vreo 3-4 chioscuri toate amenajate cu gust si in stil taranesc. Daca vorbesti cu proprietarul din timp, iti poate prinde pastrav si il gateste pe loc, la cuptoarele de lut, apoi ti-l serveste in curte, intr-un chiosc din acelea taranesti. Noi nu am stat la masa, doar am vizitat locul, merita!
Si nu in ultimul rand, cand mergeti la Corund nu uitati de Dealul Melcilor si mina de aragonit. Sunt niste ruine de piatra foarte veche in care se pot observa straturi de fosile depuse in cine stie cate zeci de mii de ani si multeeee cochilii de melci. Tot pe Dealul Melcilor o sa gasiti si un izvor foarte interesant de apa foarte foarte sarata care tasneste cu presiune din stanca si apa sarata formeaza saraturi, izvorul bolboroseste, ca si cum ar fi jacuzzi.
Cel mai mult m-au dezamagit localnicii, care ori nu vorbesc decat maghiara, ori nu vor sa vorbeasca cu romanii in romana... aveam nevoie de indicii unde sa gasim moara de apa si mina de aragonit si cativa sateni nici nu s-au oprit sa ne raspunda! Dezamagire... de parca nu eram in Romania!
Trecand peste asta, e tare frumos acolo, pentru un week-end ai ce vizita si nu-ti pare rau.
Trimis de monicutza in 14.05.10 09:59:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: Sovata, Durau, Ceahlau, Litoral, Transfagarasan, Manastiri Bucovina, Banat, Ardeal.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monicutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoasa prezentare si multe informatii utile. Adevarat, e trist cand nu te poti intelege cu localnicii. Un vot din partea mea!
Multumesc, maine voi posta si fotografii, pentru ilustrarea prezentarii.
Ai povestit chiar frumos, nu stiam de acest targ de ceramica. Multumesc pentru ca ne-ai spus si noua, felicitari pentru review!
Este vorba de cel mai reprezentativ centru de ceramica secuiasca recunoscut atat la noi cat si in Ungaria, ceramica de Corund se caracterizeaza prin cele doua combinatii alb/ albastru si alb/rosu iar modelele reprezinta in general flori si pasari stilizate.
In ceea ce priveste locuitorii, de cate ori i-am interpelat la modul cel mai politicos incepand cu... "va rog", sau " nu va suparati puteti sa ne spuneti" nu au fost probleme, oamenii chiar au fost amabili, insa daca incepeam cu... "unde este " se faceau ca nu inteleg. Multi dintre noi venim aici cu prejudecati eu zic ca daca dovedim respect fata de acestea, acelasi respect ne va fi inapoiat!!
Pai inteleg ce vrei sa spui, dar noi am inceput mereu cu "Va rog, puteti sa-mi spuneti unde este... ".
Crezi ca daca ar fi existat prejudecati, mai aveam ce sa caut prin locurile acelea? Am fost la Sovata, Praid, Gheorghieni de foarte multe ori... crezi ca daca un om are prejudecati in privinta unei regiuni, se duce intentionat acolo in vacanta? Ma indoiesc.
Unii localnici incep prin a spune 3 cuvinte in limba romana, dupa care se blocheaza. Am intrebat pe cineva unde sunt izvoarele cu apa minerala (avea o sticla cu apa de la izvor in mana) si spune "o suta", dupa care se intoarce si pleaca. Altii nici nu s-au oprit sa discute cu noi cand i-am rugat.
Ce m-a deranjat cel mai mult: au fost cativa localnici care voiau sa ne opreasca sa cumparam produse de la ei si ne rugau sa intram exprimandu-se in maghiara. Cum eu nu stiu niciun pic de maghiara, bineinteles ca nu m-am oprit (ca nu intelegeam ce spun) si ei mi-au intors spatele. Dupa ce le spuneam in maghiara ca nu inteleg maghiara (atat stiu sa zic! ), de-abia atunci s-au intors catre noi si au dat-o pe romana... oarecum.
Ii apreciez foarte mult pe localnici pentru faptul ca au grija de case, de curti, de locuri, pentru faptul ca sunt foarte gospodari, asa cum romanii nu sunt! Dar faptul ca un roman se adreseaza unui concetatean in alta limba... este trist!
Nu generalizez povestea la toti locuitorii zonei.
Foarte frumos ai povestit. Asa este unii se fac ca nu inteleg. Eu am patit-o de doua ori la Dej cand am fost in practica. Dar nu sunt toti oamenii la fel. Un vot.
Am citit cu atentie povestea ta desprea acele locuri, chiar in Odorheiul Secuiesc am intimpinat si eu aceleasi probleme cu vb in maghiara, si cind am scris prima mea poveste, , o noapte in Odorheiul Secuiesc, sincer au sarit toti de pe sit, cred ca acest sit e facut pentru toti ce vor sa sa-si exprime parerea pe unde au umblat si ce au intimpinat, sa poata si alti sa afle de la noi, iar daca cautam nod in papura la orice greseala de ortografie si lasam ecori numai de dragul de a tasta, eu zic ca nu e bine. e un sit despre turism si rog pe cei mai vechi de pe aici sa ne lase si pe noi sa ne exprimam punctul de vedere, nu vreau sa fiu rea si nici sa supar pe cineva, dar asa am vazut ca stau lucrurile.
Din suflet ai votul meu.
Va multumesc tuturor pentru aprecieri, am adaugat si cateva poze care sa ilustreze faptul ca ne-am simtit minunat la Corund si, din suflet, recomand vizitarea locurilor. Foarte potrivita muzica, te poarta cu gandul la zona!
Multumesc pentru informatiile utile si astept pozele.
Am cautat moara de apa si am gasit ca este intro pensiune, de asta va-ti referit? click aici
Ai si votul meu.
Any, nici eu nu am primit raspuns la o cofetarie in Odorheiul Secuirsc pentru ca am intrebat in romaneste, dar tanara vanzatoare nu mi-a raspuns si cand am intrebat in engleza. : -)) Am vrut sa bem o cafea si sa servim cateva prajituri si nu sa primim informatii.
Da, Haiduc, aici se afla moara de apa. Din pacate pensiunea nu este foarte bine semnalizata, noi am intrebat vreo 3 persoane pana sa aflam locatia. Proprietarul se ocupa foarte bine de moara, curtea interioara, unde se afla si lacurile cu pastravi, este cu gust amenajata, ce sa mai discutam... omul e gospodar. Nu ne mai dadeam plecati de acolo, dar nu ne-a dat nimeni afara, am stat cat am dorit noi.
Locatia pensiunii cu moara de apa: de la strada principala venind dinspre Praid, chiar inainte de a ajunge la targul de ceramica de pe marginea soselei, se face un drum la dreapta, pe care se merge cam 200m si apoi este un indicator sub forma de peste, pe care scrie numele pensiunii Vizimalom. De la indicatorul cu peste se intra la dreapta si se merge pe un drum cam 100m.
Nici mina de aragonit si izvorul de apa sarata nu sunt usor de gasit... venind de la Praid, pe partea stanga se afla pensiunea Aragonit si benzinarie. Mergand peste camp (este poteca batuta), de la pensiune, cam la 300m este Dealul Melcilor si acolo va orientati (este o placuta pe care sunt date detalii despre deal, despre mina, despre izvor).
monicutza !
Multumesc frumos pentru ecoul detailat si voi controla daca d_nl va intelege romana si ne va pregati pastravi gustosi. :-))
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Corund» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Rezervația geologică de aragonit Dealul Melcului — scris în 02.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Corund și 'Promenadă la Corund' — scris în 27.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Corund — sau comuna care stă pe un munte de sare — scris în 13.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Piatra gaurita de la Corund — scris în 15.05.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Aug.2020 „Nu zeii sunt cei care ard oalele” – Ceramica de Corund — scris în 22.08.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Tinovul Fântâna Brazilor, taigaua din Ardeal (Corund, HR) — scris în 09.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Aragonitul și ceramica de Corund — scris în 27.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ