ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Corund — sau comuna care stă pe un munte de sare

TIPĂREȘTE

Împreună cu familia mea am făcut o excursie tematică în Ținutul sării mai exact zona Corund, Praid, Sovata. A fost interesant, didactic, reconfortant și benefic. O să povestesc puțin din impresiile personale privind zonele susnumite. Astăzi este prima pe listă Corund, acolo am și început vizita.

Unde este, cum se ajunge?

Corund se află în județul Harghita într-un loc numit Valea Corundului din Depresiunea Praid. Se află la 580 m deasupra mării iar peisajele din jur sînt superbe, dealuri, păduri, este frumos chiar și în aprilie.

Locul este la 18 km de Sovata. Din Sibiu avem 151 km total dar drumuri bune doar până în Sighișoara pe urmă doamne ajută JDar am mai povestit de drumurile din această zonă.

46°28′13″N 25°11′8″E sînt coordonatele geografice ale Corundului, localitate care stă de fapt pe un imens masiv de sare. Râul Săcădat care străbate localitatea era destul de umflată la momentul vizitei, dar și normal abia am ieșit din ultimul episod de iarnă.

Despre Corund, un pic de istorie etc

Zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri, acest lucru atestat de descoperiri și nu de subsemnatul. De fapt iau de bună ce scrie și dacă asta s-a găsit așa o fi. Deci s-au găsit obiecte din perioada preistorică, epoca bronzului, dacică, romanică, bizantină, medievală.

În prezent Corundul este cea mai înstărită comună din zonă, locuitorii de când există și știu se ocupă de olărit, prelucrarea lemnului, comerț dar și turism. Se observă acest lucru nu numai prin magazinele zonei ci și prin clădirile localității, pe lângă casele supra-renovate/recondiționate mai sînt răsărite și câteva vile / viluțe moderne.

În prezent tot Corundul în sine este un magazin de artizanat, nu contează din ce direcție intri în localitate e ca și cum ai intra într-o galerie comercială și cumperi tot ce îți dorește inima în principiu obiecte rezultate din olărit, dar și îmbrăcăminte și nelipsitele preparate gustoase ungurești.

Ce este de vizitat și ce am văzut noi

Am ajuns într-o zi de lucru în Corund. Doar jumătate din comercianții permanenți am văzut că și-au deschis magazinele, erau destule și așa se întind dintr-un capăt până la celălalt atât pe stânga cât și pe dreapta drumului. Prima oprire am făcut-o într-o zonă de unde se pot vizita ambele biserici renumite (catolică și unitariană) iar a doua oprire pe Dealul Melcilor care chiar nu are nimic de a face cu această viețuitoare alunecătoare doar că așa spune legenda locului.

Biserica unitariană din Corund

Se va observa pe partea dreaptă a drumului principal. Este frumoasă, renovată dar inaccesibilă pentru turiști în interior. Are 2 porți una dinspre drumul principal iar alta dinspre strada paralelă cu acesta. Scrie că a fost renovată în 2011. Am căscat ochii cât am putut peste gard, atât s-a putut.

Istoria acestui lăcaș de cult începe în 1646 prin forma unei capele construite de catolici. Această capelă ulterior a fost dată unitarienilor cei care între 1720-1750 au reușit să clădească în locul capelei actuala biserică.

Biserica catolică din Corund

Este o biserică nouă din 1911. În locul ei a existat o biserică romanică care ulterior în 1533 a fost transformată într-una gotică. Din zidăria veche-adică pietrele folosite în construcția primei biserici au fost zidite în incinta noii construcții. În curte am văzut un bust memorial în amintirea episopului de Ardeal Márton Áron. Interiorul este destul de simplist asemenea unei biserici săsești totuși cu multe elemente baroce. Accesul tuiștilor se poate face la orice oră cu o singura condiție: închideți ușa / poarta – asta scrie pe fiecare.

Muzeul sătesc din Corund

Este de fapt o singură clădire, o casă tradițională. Nu se cunoaște data construirii exact, cândva în secolul XIX. Se poate vedea o placă pe care scrie că aici a trăit și profesat între 1919-1959 prima moașă certificată din Corund. Exponatele muzeului cuprind vase ceramice, mobilă pictată și alte obiecte, acestea au fost adunate începând cu anii 1960 de către un profesor din Corund și elevii săi. Acest minimuzeu se va găsi în imediata apropiere a bisericii unitariene. Și la acest obiectiv am găsit poarta încuiată.

Rezervația Dealul Melcilor

Rezervația geologică se află la ieșire din Corund în direcția Sovata. La drumul principal găsim un complex cu denumirea de Aragonit-denumirea dată după minereu. Complexul este format din Muzeul Aragonit-ar fi un unicat în Europa, Pensiunea Aragonit, o benzinărie și calea de acces câtre Dealul Melcilor și Băile sărate Unicum. Acest acces de și arătat destul de precis de un dipozitiv GPS în realitate este un acces destul de ascuns deloc semnalizat. Se află cca la 50 m înainte de pensiunea și muzeul Aragonit pe partea dreaptă dinspre sensul de ieșire.

După cca 200 m se poate parca în dreptul băilor Unicum. Aceste băi nu au capacitate mare (am experimentat ceva asemănător lângă salina din Turda) Bazinul este un pătrat de cca 8x8m (doar estimare) și încă una mai mică să zicem 3x3m. Dotările băilor sînt: bazine, vestiare, WC, chioșc, și un pic mai sus un loc de mâncat bineînțeles în sezonul estival. În prezent totul era închis. Pe pereții clădirii am găsit un scurt istoric despre băi, o primă atestare apare din partea grofului Teleki Sándor în 1729.

În rezervația împrejmuită Dealul Melcilor se poate intra din dreptul băilor. Aragonitul este un mineral cristalizat pe bază de calcar depus de către apele minerale sărate bogat în calciu carbonat. Această apă umple găurile subterane și depune calciu carbonat în fisuri iar straturile carbonatice fiind sub presiune se cristalizează. Acesta mai este supranumit diamantul secuiesc. Rezervația este de dimensiune mică dar de importanță națională încă din 1980. Turistul poate observa formarea aragonitului live cum se spune.

În sezon există o taxă și pentru intrarea în rezervație una modică bineînțeles de 5 lei. Acum în extra sezon se intră fără taxă și se poate parcurge traseul tematic care este dotat și cu un loc de belvedere. Voi atașa poze și film din interior.

Muzeul din păcate are un orar neavantajos turistului de extra sezon. Mai exact este deschis de la 1 mai-30 octombrie. Muzeul a fost deschis într-o clădire veche, fostul atelier de șlefuire din fosta fabrică de aragonit. În muzeu se pot învâța despre tehnicile de prelucrare ale acestui minereu, se pot vedea produsele finite și uneltele folosite. Aragonitul a fost descoperit în zonă în 1908 iar prelucrarea s-a început în 1914.

Izvoarele

Și în Corund avem așa ceva, iar apele au proprietăți curative. Apa sărată conține fier. Câteva izvoare: Cseredombi și Erzsébet izvoresc în apropierea fostei mine de aragonit, acestea le-am văzut. Diomáli și Szőlőmáli nu le-am văzut scrie că ar fi în zona estică a localității. Chiar și în interiorul rezervației Dealul Melcului se vede un izvor.

Monumente, memoriale

Găsim mai multe monumente pe raza comunei. Monumentul episcopului din curtea bisericii catolice am amintit deja. Mai sînt monumentele eroilor din primul și al doilea război mondial, monumentul maghiarilor de pretutindeni, monumentul lui Petőfi Sándor, monumentele funerare din curtea bisericii unitariene.

Magazinele

Așa cum am scris sînt multe de tot. Unii comercianți au prețuri fixe, la alții se poate negocia ca la turci. Se înțeleg cu oricine doar să poată să vândă. Îi vedem și în Sibiu la târgul olarilor organizat în fiecare toamnă. Se scrie că se dorește înființarea unei școli profesionale unde se învață olăritul tradițional. Ar face orice ca să nu se piardă meseria asta. Frumos și de admirat.

Dacă era în sezon (nu toată lumea are norocul să aibă cele mai multe concedii în sezon) cele mai multe magazine erau deschise și poate aveam ocazia să și văd așa un atelier cum a văzut colegul tata123 impresii vezi impresii

Cam atât despre Corund, vă doresc călătorii inspirate.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 13.04.23 19:19:55
Validat / Publicat: 13.04.23 20:15:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Rezervația Dealul Melcului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[14.04.23 07:32:35]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[14.04.23 08:22:36]
»

@webmaster: Mulțumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.04.23 15:22:46]
»

@AZE: Ținutul Sării (tinutulsarii.ro) acoperă mai multe localități cuprinse în zona dintre Sovata și Odorheiu Secuiesc și reprezintă o destinație turistică atractivă. O serie de obiective am vizitat și eu, dar mi-au rămas destule lucruri interesante de descoperit.

Legat de Corund am explorat doar partea legată de ceramică (vezi impresii) - impresionant! Dar așezarea este ofertantă și din alte puncte de vedere, după cum vedem în articolul tău.

Mulțumim pentru prezentarea acestor locuri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEPHONEAUTOR REVIEW
[14.04.23 19:57:03]
»

@tata123 ????: Excelent arricolul Dvs despre ceramica din Corund. Am si mentionat arricolul Dvs in arricol.

Bineinteles Tinutul Sarii este mult mai mult decat Corund-Praid-Sovata. Eu atat am reusit acum, in trecut am fost si Lupeni am trecut si de aceasta data prin localitate.Este foarte interesant si mult mai interesant era pentru romani in peeioada respectiva banuiesc ca sarea exploatata de ei a si fost exportata pe taramul care se numeste Italia in prezent.

Calatorii faine in continuare si mai ales Sarbatori fericite

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Corund:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084550142288208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1