GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Distractie si relaxare, cu 'lebada' pe canale / Chichiş - cel mai mare parc sportiv si de distractii din Romania
La sfârşitul lunii aprilie, în Piaţa Sfatului din Braşov şi-au făcut apariţia nişte maşinuţe cu un design mai neobişnuit pe care scria Velotaxi Natura Parc, vedeţi foto. Vehicule asemănătoare mai întâlnisem doar la Budapesta, pe insula Margareta, sunt de dimensiuni mai mici, au o formă mai neobişnuită, ai spune că sunt pentru copii şi sunt acţionate prin intermediul pedalelor. Nu mi-am dat seama pe loc care este rostul lor, dar după câteva zile aflu că de 1 Mai urmează să se deschidă aproape de Braşov cel mai mare parc sportiv şi de distracţii din România, intitulat, ghiciţi probabil, Natura Parc. Oferta de petrecere a timpului liber în cadrul parcului este generoasă, incluzând atât facilităţi de relaxare şi distracţie dar şi activităţi sportive: pescuit, plimbări cu barca şi bicicleta, tenis de câmp şi de picior, echitaţie, tir cu arcul dar şi fotbalgolf, unic în România. Pe pagina de internet click aici aflăm că putem câştiga un abonament gratuit în zona 19 unde se poate face picnic, grătar sau campa cortul ori rulota. Introduc datele într-o doară, convinsă fiind că orice promoţie are un număr limitat de înscrieri dar îmi pun totuşi telefonul la îndemănă. După câteva minute bune, niciun semn. „E clar”, îmi zic, „e doar promo”, şi dau uitării întâmplarea. După două zile, însă, primesc un sms semnat Natura Parc care confirma abonamentul gratuit pe 2010 în zona de camping. Totuşi, chiar şi atunci, recunosc că nu am fost prea optimistă. Mi se părea puţin ciudat să ni se permită accesul pe baza unui sms în telefon dar merita să încercăm. Nu am reuşit să ajungem la deschidere dar după o săptămână ne-am gândit să mergem să vedem cum stau lucrurile.
Amplasament
Accesul este uşor. Natura Parc se găseşte în localitatea Chichiş pe DN12 Braşov-Sf. Gheorghe, la intrarea în judeţul Covasna. Se poate ajunge şi cu trenul, până în haltă, unde, scrie pe site, turiştii sunt aşteptaţi de un trenuleţ care îi transportă până în zona de agrement. Nu am verificat această informaţie, cel mai bine este să vă interesaţi înainte pentru că este destul de departe pentru a merge pe jos de la gară, mai ales dacă aveţi copii mici. Parcul se găseşte pe partea dreapta a drumului, este semnalizat, dar nu se zăreşte de la şosea. Unde vedeţi panoul “Natura Parc” faceţi dreapta pe drumul de pietriş, noi ne-am încurcat puţin şi am mers până la gară de unde ne-am întors, am ajuns apoi la lac, până am găsit drumul spre zona de distracţie. La intrarea în parc există o parcare, era în curs de amenajare şi destul de aglomerată dar am găsit până la urmă un loc. Erau maşini parcate şi pe partea dreapta a drumului, aproape de intrare, îngreunând accesul deşi un paznic încerca să fluidizeze traficul.
Tarife
La intrarea în parc nu ne-a cerut nimeni să arătăm telefonul, respectiv smsul buclucaş dar din câte am înţeles de pe site, accesul în parc este gratuit, intrarea plătindu-se doar dacă se doreşte desfăşurarea unei anumite activităţi. Tot pe pagina de internet scrie că abonamentul gratuit este valabil doar pentru persoana înregistrată şi pe întreg anul 2010, trebuie doar păstrat în telefon mesajul şi arătat de fiecare dată personalului. Bine de ştiut ar fi faptul că titularii abonamentului beneficiază gratuit şi de campare gratuită cu cortul sau rulota, au acces la toaletă publică, apă potabilă de la cişmele, la fel ca cei care preferă doar să facă grătar în locurile special amenajate.
Tariful pentru diferitele activităţi le găsiţi tot pe pagina de internet, noi am făcut doar o plimbare cu hidrobicicleta, pentru care am lăsat domnului de la debarcader 10 lei pentru o oră, acum am înţeles că 15 minute costă 5 lei.
Descriere Parc
Parcul se întinde pe o suprafaţă generoasă de 16 hectare, fiind, astfel, cel mai mare de acest gen de la noi din ţară. La intrare ne-a întâmpinat o movilă mare de pământ, pe care era aşezaţă, la înălţime, o căruţă cu coviltir iar alături, câteva roţi de car. Alături, o maşinuţă de teren SECURITY vopsită în culorii vii, pe care era pictat un poliţist şi vestitul motan Tom din desenele animate. O idee inedită, cu siguranţă pe placul celor mici.
Impresionaţi de spaţiul vast ce se desfăşura în faţa noastră, ne-am hotărât cu greu ce să vizităm mai întâi. Mi-au atras, însă, atenţia, bungalow-urile rustice situate chiar pe marginea canalului care străbate parcul dar care, din păcate, nu erau funcţionale. Puţin mai departe, am descoperit alte modalităţi inedite de cazare: căsuţe lacustre din lemn şi acoperite cu stuf, cu o mică terasă care dădea spre apă. Nici acestea nu erau gata să îşi primească turiştii, lipseau finisajele dar, poate, când vor fi terminate, vor oferi condiţii plăcute de petrecere a nopţii. Ajungem, apoi, în satul de indieni, o atracţie pentru copii, îndeosebi. Pânza de cort, în culori multicolore, era susţinută doar pe nişte ţăruşi, fără însă să atingă pâmântul, şi cu o deschizătură largă, în faţă, un loc foarte bun de joacă. Nu lipseşte nici focul de tabără, crenguţele subţiri fiind aşezate, în picioare, în mijlocul vetrei improvizate din bolovani de râu. Toaletele se găsesc în apropiere, sunt destul de rustice dar curate, dotate şi cu chiuvetă iar afară se găseau şi cişmele de apă.
Puţin mai departe de corturile indiene, zărim pe luciul apei câteva bărcuţe şi hidrobiciclete. Nu suntem prea lămuriţi cum le putem închiria, barca, în special, mi se pare puţin fragilă, aşa că mergem mai departe. Spre bucuria mea, dăm de un alt canal unde pluteau, liniştite, câteva lebede uriaşe, alte hidrobiciclete foarte interesante. Zărim la ponton un domn care le curăţa cu grijă, spunându-ne că nu le ia nimeni dacă au praf sau apă înăuntru, lucru perfect adevărat. Pentru 10 lei, una poate fi a noastră timp de o oră, o afacere foarte bună. Mă aşez a doua, oarecum cu grijă, de teamă să nu mă dezechilibrez, dar uriaşa lebădă este foarte stabilă. Nu mai fusesem cu hidrobicicleta niciodată, senzaţia, însă, este foarte plăcută. Am lăsat “cârmaciul” să mânuiască direcţia, eu mulţumindu-mă să menţin doar ritmul. Înaintăm, încet, pe canal, imaginându-mi că sunt la Veneţia… Ne atingem, uneori, de coroana sălcilor ce mărginesc malul apei, însă cei mai mulţi copaci au fost toaletaţi, iarba este proaspăt tunsă, astfel încât putem admira peisajul din jur. După un timp şi-a mai făcut apariţia încă o hidrobicicletă, apoi alta, dar este spaţiu suficient pentru toate. Canalul nu este foarte lung, nici întortocheat, se parcurge cu uşurinţă, dar după o jumătate de oră, vântul începe să opună rezistenţă, obligându-ne să pedalăm mai intens. Efortul creşte, începem să obosim, însă nu ne lăsăm. Facem mai multe ture, până la expirarea celor 60 de minute. La sosire domnul ne spune, însă, că puteam sta cât dori, “doar să ne ţină picioarele”, îmi spun eu în gând, spatele meu resimţindu-se în egală măsură.
Următoarea vizită o gacem la mini-grădina zoologică. Accesul este liber şi, în câteva ţarcuri putem admira, pe rând, lame, cămile bactriene, doi ponei foarte nervoşi care au încins o adevărată luptă până i-a despărţit îngrijitorul. Nu este voie să mângâiem şi să hrănim animalele, deşi lamele erau foarte blânde şi au venit până la gard. Mi-am luat însă revanşa pentru că foarte aproape, păştea în aer liber un ponei foarte cuminte. Am reuşit să mă apropii de el şi să ma joc cu el după placul inimii. Avea o blăniţă moale şi creaţă, ca de miel. În curând, însă, m-am trezit înconjurată de copii care prinseseră curaj văzând cât de bland este. Puţin mai încolo se găseşte şi Circul Europa, biletul costa 10 lei, dar reprezentaţiile au loc doar la anumite ore, cel mai bine este să întrebaţi înainte. În faţa circului, tot felul de maşinuţe pentru copii dar şi Trenuleţul Thomas cu care se pot face plimbări.
În drumul spre ieşire trecem pe lângă terenul de fotbalgolf, unic în România, joc în timpul căruia echipierii trebuie să introducă mingea cu picioarele într-o gaură. Terenul era, însă, gol. Întâlnim, apoi, un leagăn interesant, din lemn, unde mai multe persoane încercau să învârtă mecanismul doar prin greutatea proprie, o sarcină dificilă în special pentru cel din vârf, şi care trebuie să îi coboare pe ceilalţi la pământ. Ne oprim, apoi, la nişte pavilioane interesante acoperite tot cu stuf, unde am găsit amenajat un salon egiptean şi unde ne-am simţit pentru puţin timp mici faraoni, dar şi un salon roşu cu canapele şi fotolii asortate. De sus ni se deschide o panoramă superbă asupra parcului.
Aruncăm o ultimă privire, identificând cu uşurinţă locurile pe care tocmai le vizitasem şi ne îndreptăm spre ieşire. Vroiam să ajungem şi la Arcuş, o localitate situată la 4 km de Sfântu Gheorghe, pentru a vizita Castelul Szentkereszty şi Parcul Dendrologic unde sunt expuse sculpturi interesante din lemn şi piatră click aici
Fiţi fericiţi, cu toţii, şi, nu uitaţi, bucuria vine din suflet şi din lucrurile mărunte!
Trimis de krondia* in 23.06.10 15:28:48
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Abia astept sa megem si noi. Auzisem doar in mare despre acest parc, atunci cand s-a deschis.
Foarte utile informatiile.
chiar aveam nevoie de aceste info! saru' mana; piticu' va fi recunoscator!
foarte frumos krondy, o locatie de vis pentru mine, sot si puiut intr-un weekend. chiar o ideie minunata, sa vin vara asta in parc unde sa trezesc si sufletul de copil din mine... felicitari.
Habar nu aveam de acest parc. Am vazut pe site-ul lor chestii interesante si cum nu este departe de mine sper sa ajung pe acolo vara asta.
Multumesc pentru informatie .
@mirelutza, @andox, @all,
si mie tot la asta mi-e gandul de cand am citit review-ul, am tot analizat site-ul parcului, asa ca daca cineva se hotaraste pt un week-enk hai sa dam un buzz pe forum la mini-intalniri, poate asa ne mai vedem si noi la un cico[/].
Si un super SB pe care-l meriti din plin, draga Diana, pentru al tau superb review, ca de altfel toate ale tale review-uri pentru care meriti felicitarile mele!!!
Si nu in ultimul rand, , Jos palaria'' atat pentru calitatea cat si, , cantitatea'' cu care ne-ai obisnuit in review-urile tale.
Si desi afara ploua, ploua
Si-i trecut de ora noua (vorba unui cantec)
Eu citesc in fapt de seara
Al tau review in prag de vara!
Si cu placere mare-l savurez
Ca ce mai pofta-mi face s-o, , uschez''
Sa dau o tura si sa-l vizitez
Pe-acel Natura Parc frumos descris de tine
Dar nu singura, ci cu prietenii dupa mine)
Felicitari inca o data pentru asa detalii excelente despre o locatie de care nici nu auzisem pana acum.
Buna idee, desi as prefera sa ne vedem la o bere nu la un cico
Cort am, undita fac rost (apropo femeile am vazut ca nu trebuie sa plateasca pentru pescuit, oare de ce totul e sa gasim un weekend insorit.
Superrrrr! Hai, cine ia taurul de coarne sa faca "galagie" pe forum... si o punem rapid intr-un weekend de intalnire ca vine luna august cand luam salariul micsorat si atunci sa vezi... vaiete...
krondy, te oferi tu? nu de alta dar esti vinovata principala pentru ca ne-ai starnit imaginatia dar mai ales... dorinta...cu acest review superb !
Eu zic sa va procurati abonamentele gratuite, pana nu se blocheaza reteaua, sau poate nu, pentru ca sunt doar 8 voturi... Multumesc tuturor pentru aprecieri, inclusiv celor care doar au vizualizat aceste impresii. Mai multe sa vorbim pe forum, dar cateva zile voi pleca din localitate. Rog sa nu se puncteze ecoul.
Am pus un topic in forum; poate ne vedem cativa pe-acolo...
Draga Diana, sa stii ca ti-am urmat sfatul si am studiat site-ul.
M-a impresionat Natura Parc si cred ca merita vizitat.
Dar tot la indicatia ta, m-am inscris si eu cu la zona 19-ea
Si SMS pentru abonament pe 2010 am primit
Deci cand o punem de-o-ntalnire... ca eu am si venit
(deocamdata imaginar, apoi virtual, caci pan-ajungem la real... trebuie sa mai asteptam sa treaca inundatiile ca sa ne putem campa si relaxa pe intinderea aceea de peste 160 hectare...
Oricum e o zona superba pentru joc si voie buna in aer liber !
Bravo pentru descoperirea ta de la Chichis !
@krondia, pe noi nu ne iei? Am si abonament...Multumim pentru pont, asa mi s-a facut dor de Brasov...
Eu vă aştept, doar să fie şi vremea bună, de o săptămână de când am venit de la mare plouă zilnic. Sper ca între timp să mai fi progresat cu lucrările, în special în zona de cazare care nu era gata. Au promis că vor face şi o piscină vara asta, să vedem. Din păcate parcul nu este mediatizat nici măcar pe plan local şi nu ştiu în ce stadiu sunt acum.
După aproape 5 luni, am revenit duminica trecută, 31.10, la Natura Parc pentru a vedea cu ochii mei cum mai stau lucrurile. Auzisem că ar fi părăsit şi degradat (vedeti aici) şi eram pregătită pentru o decepţie de proporţii. Din fericire, lucrurile nu au stat chiar aşa şi vă voi spune, pe scurt, ce am găsit la faţa locului.
Drumul de acces mi-a dat puţin de lucru pentru că de data aceasta am condus eu. După ce am trecut calea ferată, am luat-o înspre Lac, ştiind că la un moment dat drumul se desparte spre parc. Nu a fost aşa, între timp drumul respectiv a fost închis şi a trebuit să facem cale întoarsă şi să mergem paralel cu calea ferată, pe alt drum cu pietriş. Drumul acesta este mai lung, am mers în jur de 15 minute cu 20 km/h, pe unele porţiuni simţeam cum mă scufund parcă în pietriş. Deşi mi-era milă de maşinuţa mea care nu bănuia ca va avea parte de aşa tratament chiar de la început, nu am abandonat şi, în cele din urmă, am ajuns la intrarea în Parc. Aici, într-adevăr, pustiu. Parcarea nu era terminată, am lăsat maşina lângă grămezile de pietriş, departe de utilajele care se odihneau acum. Priveliştea este dezolantă, cu uşile de la toaletele rustice larg deschise sau abia ţinându-se în balamale. Pe ritmuri de muzică populară dată foarte tare, am intrat în parc şi am constatat că erau foarte puţini vizitatori.
Am vrut să văd în primul rând cum mai arată zona de cazare. Am fost plăcut surprinsă să văd că au fost finalizate căsuţele lacustre, erau mobilate şi aveau chiar şi perdeluţe la geam. Administratorul mi-a promis că de la anul vor fi şi încălzite şi vor fi complet funcţionale. Şi „Satul indienilor” a mai progresat, înăuntru există acum somiere din lemn pe care se pot aşeza saltele, întrerupător şi chiar şi priză, bec însă nu am văzut. Şi acestea vor fi date în folosinţă doar la anul.
Mini-grădina Zoo lipsea dar am înţeles că se va întoarce luna aceasta. Neavând prea mult timp la dispoziţie nu m-am mai plimbat cu „lebăda” (hidrobicicleta) dar erau amatori, vedeţi foto. Acestea se găsesc acum mai aproape de intrare, cănd am fost eu am mers destul de mult până le-am găsit. Am stat puţin de vorbă şi cu administratorul parcului şi m-a asigurat că parcul nu se va închide şi proiectul va continua la anul pentru că, vara aceasta, din cauza inundaţiilor, nu au mai putut efectua săpăturile pentru piscină. Tot la anul se va putea şi pescui în lacul care acum este închis publicului.
Eu am avut noroc de o zi însorită, am făcut şi câteva fotografii recente. Chiar dacă mai sunt multe de făcut, eu cred că treptat-treptat lucrurile vor avansa pentru că ar fi păcat ca aşa un proiect să fie lăsat de izbelişte. Dacă vremea mai ţine cu noi, cu siguranţă voi reveni şi cu nepoţelul meu care este fan hidrobiciclete.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Warning! — scris în 10.08.18 de andy18 din SIBIU - nu recomandă
- Jul.2015 Dezamăgirea Parc — scris în 28.07.15 de emvicu din BUCUREşTI
- Jul.2015 O alegere foarte proasta — scris în 21.07.15 de iulia.b din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2014 Multă reclamă la... nimic — scris în 18.08.14 de gmatasa din BRASOV - nu recomandă
- Jul.2014 Timp superb la Natura Parc — scris în 20.06.15 de anamariau din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Natura Moartă Parc — scris în 01.09.13 de mikkky din BRASOV - nu recomandă
- May.2013 Mare tzeapa! — scris în 20.05.13 de ice6teen din BUCURESTI