ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    MAY-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    De-a v-ati ascunselea la castel

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Întotdeauna mi-au plăcut castelele, reşedinţele nobiliare, de fapt tot ceea ce aminteşte de vremuri trecute. Vă închipuiţi reacţia mea când am aflat că la doar 40 de kilometri de Braşov, în comuna Arcuş din judeţul Covasna, se găseşte un castel. Gândul mi-a zburat, desigur, la tradiţionalele castele cu turnuri şi creneluri şi poduri suspendate, înconjurate de şanţuri de apă, uitând că termenul de „castel” are conform DEX şi accepţiunea de „casă mare care imită arhitectura medievală”. Informaţii despre castel am găsit pe internet destul de puţine şi, ce e drept, nici nu am insistat prea mult, preferând să dezleg enigma despre acest castel la faţa locului.

    La Arcuş se ajunge uşor cu maşina, sunt doar 4 kilometri din Sfântu Gheorghe, dar şi cu autobuzul, existând curse regulate din oraş, iar drumul este foarte bun. Castelul se află pe partea stângă a drumului, pe Strada Castelului, denumirea acesteia fiind trecută pe faţada unei case din apropiere în limba maghiară, ocazie cu care am recapitulat câteva dintre cuvintele pe care le învăţasem în primăvară, în timpul vizitei la Budapesta. Deci, pentru cine nu ştie, „utca” înseamnă „stradă” iar „kastély”, după cum intuiţi, desigur, „castel”.

    Intrarea pe domeniul castelului este străjuită de o parte şi de alta de doi lei impunători din piatră. Porţile erau larg deschise dar, în jur, nici ţipenie de om. Plăcuţele de pe zid, însă, în ambele limbi, ne confirmau că ajunseserăm la destinaţie. Am păşit cu timiditate pe aleea lungă, mărginită de plopii înalţi şi care creau o răcoare plăcută. După câţiva paşi, în partea stângă, descoperim o clădire modernă care, aflăm după aceea, era sediul Centrului de Studii Europene. Ajungem, apoi, la altă poartă din fier forjat, de data aceasta închisă. Apăs cu emoţie clanţa, dar poarta se deschide. Răsuflu uşurată, cu ochii ţintă la clădirea care se înalţă maiestuoasă în faţa noastră. Între timp îşi face apariţia şi paznicul, am dedus eu, care se uita întrebător la noi.

    Cu mare dezamăgire aflu că se poate vizita doar grădina, castelul fiind deschis doar în timpul săptămânii… deci trebuie să îmi iau concediu dacă ţin morţiş să văd şi interiorul castelului. Plătim suma modică de 4 lei pentru 2 persoane, primim biletele, încercând să ne decidem de unde să începem plimbarea. Alegem aleea de mai sus şi, după puţin timp, pe partea stângă ne apare în faţa ochilor o livadă. Zăresc, atunci, printre pomi, şi primele sculpturi care împânzesc grădina. Lemnul înnegrit stă dovadă vechimii acestora dar sculpturile sunt în formă bună. Mă apropii, pe rând, de ele, prin iarba necosită, încercând să desluşesc mesajul lor. Unele mai poartă, încă, tăbliţa cu numele, pe altele le descifrez cu uşurinţă, dar sunt unele care rămân enigmatice pentru mine. Zăresc, pe rând, o construcţie ce seamănă cu o metereză de castel, Calul Troian, iar mai încolo pe Icar, Duhul Pădurii, o figură feminină ce întruchipează Maternitatea, trecem chiar şi printr-o poartă deschisă. Este ca un joc de-a v-aţi ascunselea printre copaci, sculpturile din piatră şi din lemn fiind bine pitite în vegetaţia abundentă. Trebuie să privim atent în jur, să fim siguri că nu ne-a scăpat nimic pentru că, în câteva rânduri, mi s-a întâmplat să trec mai departe şi apoi, revenind, să descopăr noi forme abstracte. Aleile se întrepătrund şi ele şi, dacă nu ai curiozitatea să le parcurgi pe fiecare în parte, poţi rata alte opere de artă care nu sunt aşezate la vedere. Mă bucuram ca un copil când mai descopeream câte ceva, chiar dacă nu am înţeles de fiecare dată ce reprezenta respectiva sculptură.

    Mergând aşa, în zigzag, ajungem până în spatele grădinii la nişte clădiri ce seamănă cu nişte grajduri, probabil acareturi ce au aparţinut de castel. Ne continuăm plimbarea pe aleea năpădită de iarbă pe alocuri, chiar pe lângă gardul ce împrejmuieşte grădina, dincolo de care se aude susurând un pârâiaş. Puţin mai încolo dăm peste nişte sere ce nu par funcţionale, dar poate este doar o părere, posibil să fie fosta ciupercărie. Liniştea este profundă, nu se aude decât zgomotul paşilor noştri pe alee. Pe această parte sculpturile sunt mai puţin numeroase şi mai bine ascunse privirilor.

    După mai bine de o oră de hoinăreală ajungem la partea cea mai frumoasă a grădinii, lacul, la marginea căruia stau triste câteva bărci. Sunt murdare şi pline cu apă şi nu te îmbie la plimbare, deşi pe o tăbliţă scrie că acest lucru ar fi posibil contra sumei de 10 lei pentru o oră. Apa este tulbure dar canalul este foarte frumos, străjuit de sălcii ce se apleacă graţioase deasupra apei. Pe marginea lacului se găseşte un foişor, iar în imediata apropiere zăresc chiar şi un grătar prevăzut inclusiv cu ustensilele necesare. Se mai văd câţiva tăciuni, focul pare să fi fost încins de curând, dar îmi reţine atenţia o tăbliţă bilingvă cu instrucţiuni de folosire, vedeţi fotografia. Pe malul celălalt se poate ajunge în siguranţă pe un pod de lemn mărginit de parapeţi. Coroanele bogate ale copacilor creează un sentiment de intimitate, protejată de tăcerea adâncă ce domină locul.

    Decidem să ne întoarcem, pentru a explora şi restul parcului, dar, mai ales, pentru a privi mai îndeaproape castelul. Este o clădire construită în stil neobaroc în secolul al XIX-lea şi are două niveluri şi un demisol. Impresionantă este faţada principală cu terasa care se sprijină pe şase coloane. Castelul este o veche reşedinţă nobiliară, care a aparţinut baronului maghiar Béla Szentkereszty, înrudită cu familia grofilor austrieci Haller şi a boierilor români Florescu-Bibescu. Parcul a fost creat de baronul Szentkereszty şi de soţia sa Maria Florescu-Bibescu care au plantat printre brazi, plopi şi stejari şi câteva specii de arbori şi arbuşti aduse din Austria şi din staţiunea balneo-climaterică Tuşnad, înfiinţând, astfel, o rezervaţie dendrologică. Este un parc valoros datorită vechimii arborilor dar şi speciilor rare precum arborele lalea sau magnolia iar lucrările de sculptură din lemn, piatră şi metal au fost realizate la simpozioanele de artă plastică organizate aici între anii 1974-1980.

    Parcul înconjoară cu generozitate castelul şi pe cealaltă latură, dar care contrastează cu partea dreaptă. Aici sunt ronduri frumoase de flori, foarte bine îngrijite, aleile sunt mai luminoase datorită vegetaţiei mai rare şi sculpturile sunt prezente într-un număr mult mai mic. Găsim totuşi, şi aici, alei mai ascunse şi, urcând pe acestea, ajungem in spatele castelului unde, sub coroanele bogate ale copacilor, descoperim alte minunăţii pe care le-am identificat doar parţial dar pe care le-am surprins în câteva instantanee. Am dat aici peste nişte ziduri groase şi trepte din piatră care coboară spre castel, până în grădină. Mai dăm un ocol clădirii, încercând să ne închipuim ce se găseşte dincolo de zidurile acesteia, dar ferestrele mari sunt prea înalte şi nu zărim nimic dar, exact în momentul în care ne pregătim de plecare, descoperim în partea dreaptă a imobilului o mică capelă.

    Urcăm din nou în pădure însă uşa este încuiată. Geamurile sunt joase şi putem arunca o privire înăuntru. Lăcaşul mă impresionează prin simplitate. Sunt doar câteva bănci din lemn şi un altar şi pereţii sunt zugrăviţi într-un alb imaculat. Mă uit la ceas şi tresar, nu ştiu când a trecut timpul, este deja 5 după-amiaza, zăboviserăm trei ceasuri bune.

    Mai multe detalii despre castelul Szentkereszty din comuna Arcuş-Covasna, puteţi găsi pe pagina de internet a Centrului de Cultură. De curând am aflat că aici se organizează, în permanenţă, diferite evenimente cultural-artistice: tabere de creaţie, serate muzicale, concerte, expoziţii iar printre oaspeţii de seamă ai castelului se numără Soprana internaţională Felicia Filip şi Directorul Operei Braşov, Cristian Mihăilescu, care predau cursuri de canto şi regie în cadrul Şcolii de Toamnă Seri Albastre.

    În speranţa că v-am suscitat interesul, vă las să urmăriţi clipul de mai jos, unde puteţi urmări imagini atât din parcul şi curtea castelului, cât şi din interiorul acestuia.

    Fiţi fericiţi, cu toţii, şi, nu uitaţi, bucuria vine din suflet şi din lucrurile mărunte.


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 21.06.10 00:40:47
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4933 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Castelul Szentkereszty din Arcus construit in secolul al XIX-lea, stil neobaroc
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10000 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [21.06.10 00:50:17]
    »

    Frumos, captivant, reconfortant review -- nimic suprinzator daca observi autorul, care si-a creat cred deja o "marca" pe acest site Multumiri, krondia.

    Adaugat videoclipul referit in impresii ca ilustratie muzicala.

    pepsi70ro
    [21.06.10 08:47:21]
    »

    Cu siguranta mi-ai trezit interesul, insa din pacate, probabilitatea de a ajunge acolo prea curand este foarte mica. Oricum, review-ul l-am adaugat la favoritele mele atat pentru modul natural in care ai descris aceast castel, cat mai ales pentru frumusetea si istoria locului, care este coplesitoare.

    Felicitari!

    creivean
    [21.06.10 08:53:42]
    »

    În nota obişnuită, foarte captivant. Felicitările mele.

    Diaura*
    [21.06.10 09:53:47]
    »

    Cand cineva aduce vorba despre castele, sunt prima care ma inscriu pe lista de vizitatori. Sper sa nu ma lovesc de aceeasi problema ca si tine ;in ziua in care voi ajunge acolo sa gasesc castelul inchis. Felicitari.

    ancamariagadea*
    [21.06.10 11:51:45]
    »

    Frumos review, felicitari, Krondia! Ma simt onorata sa dau eu al 7-lea vot!

    mariana.olaru
    [21.06.10 12:44:25]
    »

    Krondia, nu ratezi niciun prilej de a mă copleşi cu frumuseţea , naturaleţea şi gingăşia rândurilor tale. Iată un alt review care-mi place nespus , pentru că şi eu ador castelele şi palatele , pentru că alături de tine am păşit şi eu pe aleile parcului , pentru că nu e nimic spectaculos în această locaţie şi totuşi ea pare şi probabil este atât de atrăgătoare !

    Felicitări şi pma adăugate celor ale antecititorilor mei !

    Maria Smeu
    [21.06.10 15:28:31]
    »

    Draga mea, cred ca ai facut o "mica descoperire" cu aceasta locatie fascinanta. Dupa ce am parcurs si pagina de internet indicata, am constatat ca sunt si posibilitati de cazare, atat in castel cat si in imediata apropiere, unde exista un hotel cu 70 de locuri.

    De azi (21.06.2010) si pana la sfarsitul lunii Centrul de Cultura Arcus organizeaza un eveniment cultural, un motiv in plus pentru o vizita la castel.

    Am mai aflat ca din Sf. Gheorghe pana in Arcus sunt doar 4 km, iar cursele regulate de autobuz sunt 6 pe zi, cu plecare din autogara Sf. Gheorghe.

    Ai si votul meu...cu numarul 9!

    georgiana
    [21.06.10 16:01:09]
    »

    Si mie mi-a placut,@Krondia,mai ales inceputul!

    Ador ,ca orice'' fata mai mare'' si eu,toate povestile cu si despre castele!

    Iar la noi in oras,chiar avem unul:Castelul Nako!Si suntem foarte mandri de el!

    Al 10-lea vot vine asadar,de pe alte meleaguri....cu istorie!

    magdalena
    [23.06.10 16:59:36]
    »

    Krondia, am aflat si eu acum despre acest castel, gratie tie si AFA! Intrarea in castel ai idee cat este?

    Maria Smeu, bine ca ne-ai spus si noua!

    krondia*AUTOR REVIEW
    [23.06.10 17:15:40]
    »

    @magdalena, nu stiu cat costa intrarea la castel, dar nu cred sa fie o suma prea mare. Am inteles ca in perioada in care se organizeaza aceste concerte se asigura transport gratuit din Sfantu Gheorghe, din fata Bibliotecii. Eu voi pleca cateva zile din localitate si nu voi putea ajunge in aceasta perioada, poate la toamna.

    Multumesc, @maria smeu, pentru completarile utile.

    Promit, insa, sa ma interesez, sa aflu mai multe detalii. Sincer, nu ma asteptam sa prezinte atat de mult interes aceste impresii. Este un loc retras dar foarte frumos si este de apreciat efortul care se face la nivel local pentru organizarea acestor evenimente. Tinutul este renumit pentru castelele care se inaltau, odinioara, insa mai toate sunt cazute in uitare sau se afla in ruine. Castelul Szentkereszty este singurul care se gaseste in posesia statului si momentan se fac demersuri pentru trecerea lui in subordinea consiliului judetean.

    Multumesc tuturor si pofititi, va rog, la Castel!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [23.06.10 22:44:52]
    »

    Si votul 15 vine cu intarziere

    Dar, sincer, vine cu placere

    Si pentru-al tau review ce la visare m-a transpus

    Cu aceasta minunata descriere ce-n timp m-a dus,

    Nu pot decat din suflet eu sa-ti multumesc

    Caci fruntea pas cu pas mi-o descretesc

    Si-mi amintesc cu drag de clipe minunate

    Cand aveam timp sa admiram natura in deplinatate...

    Nu ca acum cand zilele-au intrat in sac

    Si la tot pasul vezi posac, dupa posac

    Mai bine-am face-abstactie de rele si urat

    S-am admira verdeata macar asa batuta-un pic de vant...

    Scuze, se pare ca m-a lovit ora de ...melancolie...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ascent
    [31.08.10 14:45:55]
    »

    Da, ai dreptate...daca stiam ca este atat de aproape de Sf. Gheorghe, cu siguranta mergeam si noi sa-l vizitam. Ciudat totusi ca este deschis doar in timpul saptamanii. Prin locurile acelea, inclusiv in Sf. Gheorghe, toata lumea "se ascunde" duminica ...

    Un vot si din partea mea atat pentru noutatea locatiei, cat si pentru poze!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ascent, creivean, dananecula, Diaura*, georgiana, krondia*, magdalena, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Szentkereszty din Arcuș:
    • Jan.2010 :) — scris în 25.12.10 de vdenisa din COVASNA, SF. GHEORGHE - RECOMANDĂ

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052142858505249 sec
    ecranul dvs: 1 x 1