ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 4 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Amintiri din copilărie la Bojdeucă

TIPĂREȘTE URM de aici

Motto: Palat nu-i, că vorba ceia, mă uit prin strașină la stele, ca țiganul prin bortele cortului și slavă Domnului! Cresc drele pe podele și bureți, pe pereți, s-avem de hrană, pe tot postul Crăciunului… – Ion Creangă.

Vizita la Iași a constat într-o alergătură continuă (vezi impresii) între evenimentele la care am participat și obiectivele ce doream să le văd în frumosul oraș de pe Bahlui. Periplul ieșean a inclus în mod obligatoriu o vizită la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) , cum este numită oficial instituția muzeală.

După ce cu o zi înainte am văzut în curtea Mănăstirii Golia frumoasa clădire unde Creangă a locuit pe când slujea aici și de unde a fost dat afară după ce a tras cu pușca după ciori spărgând niscaiva geamuri la biserică, iar cu ceva ani în urmă am vizitat casa din Humulești, era de la sine înțeles să căutăm acum și Bojdeuca. Pentru a găsi casa tradițională în care Creangă a locuit până la sfârșitul zilelor sale trebuie să ajungeți pe strada Sărăriei. De aici până la Țicău nu mai e mult, un indicator alb ne coboară pe o alee care la un moment dat are sens unic către strada ce azi poartă numele lui Simion Bărnuțiu la numărul 4. Dacă veniți cu autoturismul veți găsi o parcare amenajată, al cărui perete de sprijin este împodobit cu un mozaic cu personaje din operele marelui scriitor. Noi am preferat să mergem pe jos, printre case, bucurându-ne de curțile pline de flori și gutui, meri, peri și nuci încărcați de fructe. Parcă îl vedeam pe masivul Creangă parcurgând cu pași legănați distanța destul de lungă până la localul Bolta Rece. Câinii lătrau de după garduri și atunci ca și acum.

Primul muzeu memorial literar din România, deschis în anul 1918, ni se înfățișează de la înălțimea străzii undeva în vale, ascuns parțial de copaci. Un șir de scări, ca și pe vremurile lui Creangă, coboară către o căsuță parcă desprinsă din povești. De la starea descrisă de Emil Gârleanu până în vremurile noastre locuința nu numai că s-a păstrat, dar a fost restaurată și întreținută reușind să aducă bucurie încă vizitatorilor care l-au citit pe Ion Creangă.

Emil Gârleanu descria la 1915, în lucrarea „Priveliști din țară”, micuța casă în care locuise Ion Creangă, felicitând primăria pentru achiziționarea ei și sperând în amenajarea unui muzeu: Într-o hudiță gloduroasă, în care mai să-ți rămâie ghetele, când treci prin ea, în mocirla drumului, în hudița numită a Țicăului, la no. 4, printre rânduri de copaci, în fund, e o căsuță, care încă de acum 10 ani când am fost la dânsa, se măcina cu încetul, dărăpănându-și acoperământul de șindrilă prin care ploaia începea să străbată. Pereții coșcoviți, hrențuiți, din vălătuci, cădeau la pământ, podelile putrezite lăsau țărâna să se împrăștie prin casă, și cele câteva lucruri rămase, posomorâte, parcă se pregăteau și ele să-și ia rămas bun de la lumea aceasta. … Casa cu două odăiți în dreapta și în stânga unei săliți, are un cerdac în dos, de după parmaclâcul căruia Creangă și cu Eminescu priveau până departe, spre malurile verzi și rotunzite ale Ciricului…

Un stâlp de lemn, ca un semn de hotar, pe care este schițat Nică a Petrei furând Pupăza din tei păzește accesul în curtea muzeului. Un amfiteatru construit în curte la sfârșitul anilor 80 ne permite un moment de odihnă și o contemplare în liniște a bojdeucii. Un bust de piatră și un ansamblu statuar reprezentând pe Ion Creangă sunt amplasate în curtea înțesată de flori. Liniște deoarece am fost primii vizitatori ai muzeului ajungând acolo la ora 10.00 – peste o oră curtea a început să se umple de turiști curioși. Am achitat cei 5 lei și am beneficiat de un scurt ghidaj minunat. Doamna muzeograf vorbește atât de frumos despre marele Creangă, citând fragmente despre scriitor din memoriile contemporanilor – e o încântare să auzi acele explicații rostite cu pasiune și o intonație caldă. Se pot achiziționa diverse titluri din opera lui Ion Creangă, magneți, cărți despre scriitor. Din păcate nu există la vânzare nici un tip de ilustrată cu Bojdeuca și nici un pliant/broșură despre muzeu – se pare că s-a terminat stocul tipărit.

Un ceardac sprijinit de stâlpi de lemn mijlocește accesul în casa împărțită în mod clasic în lumea satului românesc: tindă, odaie de locuit și camera de curat. Ne frapează tinda îngustă ce traversează casa de-a curmezișul, un fel de hol al vremurilor noastre, și ușile scunde de acces în cele două camere – scriitorul fiind un om masiv se strecura cu ceva greutate prin aceste spații (de altfel, pentru a scoate coșciugul scriitorului afară din casă s-a spart peretele dintre cele două ferestre). Odaia de locuit era prevăzută cu plită pentru gătit și sobă de încălzit (pe care tronează simbolic drobul de sare), un pat îngust, o măsuță joasă și scăunele mici de lemn, un dulap cu sertare și o ladă de zestre constituie mobilierul încăperii. O scoarță îmbracă peretele de lângă pat, nu lipsește icoana sfântă străjuită de ștergare și busuioc, obiecte de uz casnic sunt înșirate prin cameră (celebra covată – pe care și eu am utilizat-o la țară ca leagăn, străchini, ploscă, etc.), o lampă veche, o trăistuță agățată în cui, portretul Tincăi. Este redată atmosfera dintr-o casă țărănească din secolul al XIX-lea, caldă și primitoare. Vis-a-vis se află camera de curat împodobită cu scoarțe colorate și ornate cu diverse modele geometrice, un covor frumos pe jos, icoană cu ștergar pe perete, scaune cu spătar frumos sculptat, portretul lui Creangă, un tablou cu Junimea, fotografii originale, un scrin cu sertare, câteva rafturi cu diferite obiecte (de lemn și metal), lampa la lumina căreia scria Eminescu. Amenajarea acestei camere emană un aer mai intelectual, de studiu, o cameră utilizată mai rar, doar pentru oaspeți – o adevărată „odaie de curat”. În spatele casei se află „cerdăcelul din dos” (acum închis cu geamuri) pe a cărui laviță Creangă dormea din mai până în octombrie și unde a petrecut zile și nopți cu bunul său prieten, Mihai Eminescu. Priveliștea către dealurile Ciric și Șorogari este astăzi blocată parțial de copaci, iar colinele s-au umplut nu de turmele de mioare de altădată ci de cartiere de case. Dar în secolul al XIX-lea dealurile erau înverzite și împânzite de stâne, din cerdacul sprijinit pe furci de lemn deschizându-se imagini de vis ce îmbiau la visare și stimulau creația. În curtea din spate există un stâlp comemorativ, amplasat de un prieten al scriitorului: Ioan S. Ionescu.

Am revenit în fața „bojdeucii de căsuță”, cum își dezmierda scriitorul locuința, și am privit câteva minute curtea și construcția de vălătuci, văruită într-un alb strălucitor. Îmi închipui „mâțele” jucăușe prin ceardacul de lemn, orătăniile ce se plimbau prin bătătură, straturile de flori de pe lângă căsuță. Prin această curte și-au purtat pașii Eminescu, Maiorescu ori alte nume cunoscute ale Junimii… tot pe aici veneau copiii cu uratul ori colindatul…

Grigore I. Alexandrescu îl descrie astfel pe Ion Creangă în prefața „Poveștilor” publicate în 1890: Născut din popor, trăitor la țară, desprins în obiceiurile și datinele țăranului, din fire isteț și mucalit, numai el a fost în stare să înțelenească pentru vecie icoana țăranului sfătos și glumeț, când poetic și plin de jale în povestirile întâmplărilor din vieața lui, când hazliu și luător în râs pentru tot ce era străin, pentru tot ce era târgoveț.

Incursiunea la Bojdeuca lui Creangă a durat pentru mine o oră întreagă, deși pentru alții nu înseamnă decât 15 minute alocate vizitei. Timpul s-a scurs fără să îmi dau seama, am fost cuprins de atmosfera liniștită a locului, de imaginea rurală a unei margini de Iași, copleșit de simplitatea locului unde Creangă a trăit 20 de ani. Este o experiență plăcută, recomandată celor care au citit Amintirile din copilărie, sper că foarte mulți. Recomand tinerilor să citească opera lui Creangă, este fabuloasă! Vor înțelege mai bine lumea satului românesc de altădată, sub toate aspectele ei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.09.15 21:57:35
Validat / Publicat: 19.09.15 02:57:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 2755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ne apropiem cu emoție de „bojdeuca de căsuță”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[19.09.15 15:42:25]
»

@tata123 -

Frumoasa si inteleapta incheierea articolului tau. Si drobul de sare eu l-am votat, chiar daca este din zilele noastre, caci dincolo de poveste ofera multe legaturi cu taranul roman. Sunt convinsa ca ai simtit putin taina ultimului colind la geamurile bojdeucii domnului invatator, caci tu nu faci doar fizic turism romanesc, chiar traiesti istoria locurilor, ceea ce este putin mai rar intalnit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[19.09.15 15:55:48]
»

Cu ceva ani in urma am vizitat "bojdeuca" impreuna cu niste prieteni italieni. I-am vazut nelamuriti, neintelegand de fapt ce le povesteam. Atunci mi-am dat seama ca povestile lui Creanga dar mai ales istorisirile lui din copilarie nu pot fii inteles de oricine decat de un roman traitor pe acele plaiuri. Prin rew. dvs. am patruns din nou in lumea copilariei sugubete a lui Nica... va multumesc ptr. remember si SB meritat. Felicitari pentru aceste amintiri din copilarie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.09.15 21:06:36]
»

@elviramvio - Aveți dreptate, uneori mă ia valul.

@amero - Mulțumesc pentru lectură și vot. De multe ori poveștile populare scoase din context nu au nici un efect asupra celor ce le citesc - mai ales în cazul străinilor care vin cu altă cultură/civilizație. Amintirile din copilărie, atâtea cât le putem rememora, sunt de neprețuit. Ion Creangă a reușit să redea un model valabil pentru mulți dintre cei ce au crescut la țară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad
[19.09.15 23:30:22]
»

@tata123 - Mi-ai adus aminte şi de vizita mea la Bojdeuca din Ţicău care s-a petrecut acum mulţi ani în urmă, când adolescentă fiind eram foarte emoţionată de tot ceea ce era legat de autorul Amintirilor din Copilărie. Astăzi, îl privesc puţin diferit pe Creangă, cu ochii de adult care sunt în stare să vadă că n-a fost chiar un sfânt, însă rămâne cel mai iubit scriitor al copilăriei mele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.09.15 15:23:04]
»

@irinad - Bojdeuca lui Creangă este un loc care stârnește multe amintiri. Multora dintre noi ne-a încântat copilăria prin scrierile sale, atunci când nu exista nici calculatorul și Internetul și nici „n” canale de televiziune. Printre puținele distracții și modalități de a afla lucruri noi se număra cititul cărților.

Bineînțeles că, adulți fiind, privim cu alți ochi pe Creangă. În definitiv, a fost și el om. Singur declară la un moment dat, referindu-se la mama sa, Smaranda: N-a apucat săraca, să mă vadă despărțit de preoteasă, răspopit, vânzând tutun la tejghea, căci atunci s-ar fi stins de supărare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[25.12.15 11:00:47]
»

Mutat în rubrica "Muzeul ''Ion Creangă'' (Bojdeuca), IAȘI" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.12.15 10:08:09]
»

@webmaster26 - Poziționarea pe hartă este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.12.21 18:47:14]
»

@all: Vești bune la sfârșit de an 2021: Bojdeuca din Țicău va fi restaurată! Primul muzeu memorial literar din România are peste 100 de ani vechime și constituie un reper cultural de prim rang al Iașului. Muzeografii spun că au trecut circa 40 de ani de la ultima restaurare și căsuța „se resimte” .

Va fi restaurată Bojdeuca, se va interveni asupra clădirii muzeului nou, se vor reface amfiteatrul exterior și spațiile verzi (editiadedimineata.ro/bojd ... ate-fi-vizitata).

Marți, 4 ianuarie 2022, va fi ultima zi când se va putea vizita - gratuit - Bojdeuca înainte de începerea proiectului de restaurare.

Să auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.11.23 20:11:47]
»

@all: „Bojdeuca de căsuță” din Țicăul Iașului a ajuns în ultimele zile pe prima pagină a mass-media. Motivul: cea de-a treia restaurare a primului muzeu memorial literar din România.

Informații aici: adevarul.ro/stiri-locale/ ... ta-2317096.html și hotnews.ro/stiri-administ ... rchet-prize.htm.

Controversele sunt în toi. Acum, nu știu ce să zic: dacă se face ceva - de ce s-a făcut așa? ; dacă nu se face ceva - de ce nu se mișcă lucrurile? Întotdeauna aspectul de „nou” creează impresia că s-a schimbat radical ceva.

Muzeul se va deschide curând!

adsoPHONE
[18.11.23 21:21:26]
»

@tata123 ????: Stiti melodia celor de la Taxi: Dumnezeu prefera lemnul. Lemnul si spatiile mici.

Cam asta e discutia din jurul restaurarii Bojdeucii: S-a facut pe barosaneala, cu materiale moderne, scumpe si lucioase. S-a taiat toata vegetatia din curte si s-a betonat. S-a schimbat gardul vechi, din uluci, "transparent", cu unul plin, opac. Aceste informatii circula acum.

In fine, vom vedea - poate e asa, poate nu. Deocamdata, aproape toti cei care au avut acces acolo au fost dezamagiti de ce a iesit.

Am sa incerc sa ajung si eu, cand se deschide, si va povestesc .

adsoPHONE
[18.11.23 22:30:09]
»

Cea mai simpatică dintre poantele care circulă pe net:

Bine că nu i-au pus felinar roșu la poartă. Ieșea bordelucă.

adso
[19.11.23 12:17:50]
»

Am găsit și această opinie:

Am fost astăzi la Bojdeucă. Nu am intrat, era închis, am privit de după gard.

Părerea mea e că s-a exagerat în online. Realitatea ochilor mi s-a părut diferită de cea a fotografiilor.

Acoperișul nu e plat, depinde mult de unde fotografiezi. Piscina pe care am văzut-o în fotografii cred că e o fântâniță cu diametru de vreo 80 cm.

E adevărat, modificările au tăiat din farmecul căsuței. Prea multă piatră. Dar cred că asta se poate rezolva cu pământ și flori.

Am văzut noul interior doar în fotografii, golit de patrimoniu. Dacă se pun înapoi obiectele vechi, e posibil să nu mai pară la fel. De la distanță, e imposibil de spus dacă ferestrele sunt termopan. Aș crede că nu.

Consider că s-a folosit cuvântul kitsch cu o prea mare lejeritate. Ce e cu adevărat urât, e clădirea administrativă din stânga bojdeucii, dar aia fost construită de comuniști.

Restaurarea făcută nu mi se pare wow, dar nici kitsch. E făcută românește. Tot românește ne și revoltăm în online.

Mergeți, vedeți cu ochii voștri, apoi decideți dacă vă înfuriați.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.11.23 16:28:54]
»

@adso: Chiar că părerile sunt împărțite... La o primă privire a imaginilor se poate observa într-adevăr preponderența pietrei și vegetația (încă) sărăcăcioasă. Poate că o parte din elementele moderne din interior (prize, întrerupătoare, parchet etc.) vor fi acoperite cu elemente de decor și exponate.

Contrastul e mare la o primă evaluare (culturaladuba.ro/inainte- ... l-judetean-iasi). Depinde de unghiul fotografiilor, de lipsa exponatelor la interior și amenajările peisagistice. Dar schimbări sunt...

Mulțumesc pentru semnalări. Așteptăm impresii după vizită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, amero, elviramvio, irinad, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Ion Creangă ('Bojdeuca') :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043960809707642 sec
    ecranul dvs: 1 x 1