GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plimbare cu mocanita de la Sovata
Mocanita de la Sovata circula zilnic, mai putin luni, de trei ori pe zi, pe traseul Sovata – Campu Cetatii. Orele de plecare sunt 11:00,14:00,17:00 din gara Sovata, aflata pe strada Gara Mica.
Durata calatoriei este 1 ora dus si 1 ora intors. Traseul este lung de 14 km, traverseaza localitatea Sacadat si se desfasoara de-a lungul DJ153 care duce mai departe spre Reghin.
Pretul unei calatorii este 40 lei pentru adulti si 25 lei pentru copii, cam cu piper…
Mocanita este trasa o locomotiva cu abur si cand am fost noi a avut in compunere 4 vagoane acoperite, fara geamuri. Fara posibilitatea de a mai adauga altele.
Ne-am nimerit intr-o perioada foarte aglomerata si desi am fost la gara putin dupa ora 10, mocanita era deja full. Masinile se pot parca gratuit pe o platforma neamenajata. Biletele se cumpara numai din tren, idee proasta de altfel in secolul internetului. Astfel au fost cateva zeci de oameni care au venit pana la gara, cu 1 ora inainte de plecarea trenului, si care nu au mai incaput in vagoane si care aveau doua optiuni: sa renunte sau sa revina la alta ora sau in alta zi.
Noi suntem din cei care am revenit la orele 16 pentru cursa ce avea sa plece la 17. Si la aceasta au fost oameni care au ramas pe dinafara.
Personalul care insoteste trenul este compus din 3 persoane simpatice. Mecanicul, plin, de funingine, la datorie, conduce cu placere locomotiva. Apoi mai este sa ii spunem ajutorul de frana, care sta in coada trenului unde este un mecanism manual de franare care trebuie actionat oridecateori este cazul, traseul avand un parcuurs cu un urcus si un coboris. Responsabila in primul rand cu buna dispozitie este doamna conductor, o ardeleanca simpatica cu o statie de transmisie in mana, cu lipici la copii, pe care i-a cucerit cu povestea ei despre padurea fermecata prin care urma sa ne conduca mocanita, in care copiii s-au transformat in printi, prinetese, regi sau broscoi (asta a fost Emi). La finalul calatoriei fiecare copil a spus la statie cum il cheama si in ce personaj s-a transpus.
Am vazut din tren si caprioare, ni s-a aruncat si provocarea ca poate vedem si ursi, dar asa cum ma asteptam, acestia nu veneau la zgomot, la sosea, fara motiv, mai ales ca nu se lasa cu mancare.
Mecanicul si ajutorul de frana au condus sub privirile calatorilor operatiunile si decuplare si cuplare a locomotivei (la capat aceasta trece in celalalta capat al trenului).
Asta este partea simpla si frumoasa, dar tot ei trebuie impreuna sa se ocupe de pregatirea garniturii in special a locomotivei pentru cursa si de rezolvarea incidentelor de pe traseu, cum a fost de exemplu un pasaj unde a trebuit stins un inceput de incendiu pe linia de cale ferata.
La toate traversarile de drumuri rutiere, locomotiva scotea un suierat prelung si ascutit, iar calatorii au fost rugati sa acompanieze cu aplauze. Am avut si sarcina sa salutam si sa facem cu mana tuturor oamenilor pe care ii intalnim pe traseu.
Noi am stat la dus pe ultimele banci din ultimul vagon, in consecinta la intoarcere pe primele banci din primul vagon, unde am luat niste guri de fum si chiar funingine aprinsa pe haine. In par aveam la coborire fixative natural din particule negre.
Astfel timpul a curs repede si placut, nota 10 pentru entertainment.
La capatul de la Campu Cetatii, niste localnici vindeau kuertocs kalacs si alte cele.
Sa mai spun si ca ar fi fost de dorit ca in proximitatea liniei traseul sa fie curatat de crengi si rugi si buruieni, mai ales ca multi calatori (copii dar si adulti) se bucurau sa traga de toate crengile posibile, putand rani alti calatori.
Noi, care suntem fascinati de trenuri, in general, nu puteam decat sa ne intoarcem cu un vis implinit – plimbarea cu mocanita de la Sovata, de care ne-am bucurat si pe care o recomandam tuturor.
Numai de bine!
 
@webmaster – rog inserare Meri, meri, ghezasu’, de la Slava Viseu’ youtube Multumesc!
Trimis de Dan&Ema in 04.09.19 16:03:33
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dan&Ema: Și nouă ne-a plăcut cu mocanița de la Sovata. A fost și prima plimbare despre care am scris la vremea respectivă (am uitat anul!!! dar știu sigur că a fost în luna mai).
La Câmpul Cetății era un tânăr ce făcea excursii în zonă cu mașini militare necondiționate. Erau turiști care plecau cu mocanița de 10 și tânărul îi ducea la pastravaria Câmpul Cetății și se întorceau cu mocanița de după amiază.
Cei trei simpatici se ocupă de mocanița... nimeni nu îi sprijină...
Ce amintiri frumoase mi-ai trezit cu plimbarea voastră!
Felicitări pentru reușită.
Merită o dată, dacă ajungi la Sovata.
Toate cele bune.
@ANILU:
Tu ai tinut minte luna. Luna mai anul!!!
Eu mi-am amintit anul. 2019. La luna a trebuit sa chibzuiesc. Chiar daca am fost atat de recent, m-am uitat in calendar sa confirm 30,31,32 august? Scuze 1 septembrie?
Mi-a placut plimbarea cu mocanita, atmosfera a fost faina, timpul a trecut repede si placut.
Cu alte mocanite cu care am fist timpul parca trecea greu la intoarcere.
Multumesc de vizita si ecou! Numai de bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Mocanița Sovata – în epoca aburului — scris în 24.08.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mocanita Sovata - la pomul laudat sa nu te duci cu sacul! — scris în 08.06.17 de ElenaP din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2016 Plimbare cu mocănița de la Sovata la Câmpu Cetății - o dorință împlinită — scris în 29.05.16 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Mocanița – trăncănița din Sovata la Câmpu Cetății — scris în 14.09.15 de izabiza din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mocanita Sovata — scris în 02.09.14 de SpookyD din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Cu Mocanita de la Sovata la Campul Cetatii — scris în 17.05.14 de nosferatoo din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Mocaniţa Sovata/La o plimbare ruta Sovata-Câmpu Cetaţii — scris în 24.08.13 de likehell23 din GALATI - RECOMANDĂ