GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mocanița – trăncănița din Sovata la Câmpu Cetății
Mocănița - trăncănița te duce și de aduce, din Sovata în Câmpu Cetății și înapoi, cu viteza căruței.
Am ajuns la Sovata, o fugă de un week-end prelungit. Și pentru că nu eram aici pentru prima dată, am zis să fac ceva nou. Așa că am trecut și plimbarea cu Mocănița pe lista mea de actiuni.
Ce să zic? O plimbare draguta, relaxanta, cu 15-20 km/oră, 2 ore dus-întors, printre sate și coline. Mai prin pădure, mai pe lângă șosea, mai pe lângă pâraiele locale (Săcădat, Sovata), mai cu poveștile de ținut vie curiozitatea copiilor spuse de Carmen – însoțitoarea și co-proprietara mocăniței alături de soțul ei Mircea, timpul trece tranca-tranca-tranca.
În Câmpu Cetății se face pauză 10 minute si apoi îmbarcarea pentru revenirea la Sovata. Nici n-am apucat să văd nimic prin jur. E doar un câmp și nicio cetate.
Agitatie mare s-a produs în jurul celor 2 camioane care își așteptau clienții pentru un Safari Tour. Interesant ce propuneau ei, încă din Mocăniță, când un tip a distribuit pliante si a prezentat oferta – o plimbare cu hurducături pe Valea Nirajului, cu mașini militare, 2 ore dus întors, 30 lei, cu o masă stropită cu palincă la o stână. [***]
Acuma nu știu de când denumirea de safari și-a extins sensul și înțelesul dincolo de Africa, dar cert e că atrage cienți. N-am fost așa că nu pot avea impresii. Dar pot să spun că erau singurul punct de atracție în stația Mocăniței din Câmpul Cetății.
Dacă ești cu mașina și nu ești tentat de Mocăniță, poți merge direct în Câmpul Cetății și îi găsești acolo, la orele de sosire ale trenului.
Tot cei cu Safari Tours fac si taximetrie până la păstrăvărie, la Hanul Cetății – 5 lei de persoană. Nici acolo n-am ajuns. Si nici alți călători din Mocăniță n-am văzut să rămână.
Cum spuneam o plimbare drăguță și relaxantă. La întoarcere deja compuneam melodii în minte pe ritmul mocăniței, care mi-au răsunat în minte și după ce am coborât. La fel cum mi-a rămas și mirosul de petrol/benzină în nări. Am aflat că e de la uleiul cu care mecanicul unge roțile înainte de fiecare călătorie.
Păcat ca stația de plecare e total neamenajată, cu o clădire părăsita si cu un wc ecologic alături, pentru care trebuie să ai nervi tari. In Câmpu Cetății am spus deja, nu e nimic decât câmp. Există și acolo un wc ecologic, cu alternativa mai aerisită a unui pâlc de copaci ce dau impresia de pădurice.
De unde pleacă Mocănița? Cum cobori dinspre centrul statiunii, treci pe lângă autogară și în prima intersecție apare și primul indicator de Mocăniță, spre dreapta. În intersecția dinainte de Penny Market, încă o dată dreapta, mergi cam 150-200 de m si pe partea stângă e Gara Mocăniței.
Rezervări se fac doar pentru grupuri de minim 20 de persoane. Dacă vrei să prinzi locuri în vagonul din mijloc, unde funinginea ajunge mai greu, e bine să vii măcar cu 40 minute înainte de ora plecării. Ajungi, găsești cele 3 vagoane trase în stație, urci, ocupi loc. Locomotiva vine cu câteva minute înainte plecării. Biletele se dau în timpul călătoriei. După ce Mircea îți urează bun venit la megafon si îți spune ceva despre calea ferată și mocăniță, iar Carmen îți da detalii despre traseu și te vrăjește cu o poveste cu pădurea fermecată. Apoi îți spune regula Mocăniței - să însoțești cu aplauze fiecare fluierătură a locomotivei.
Pe drum te anunță că au un stand cu ronțăieli, apă, suc și bere. Spre sfârșitul călătoriei, după ce toți copiii sunt lăsați să vorbească la megafon, amatorii de suveniruri află că pot cumpăra magneței de frigider. Din cei obișnuiți, dreptunghiulari, cu fotografie, sau pictați de Carmen (30 lei/buc).
La întoarcere poți ocupa același loc dacă ai lăsat un obiect pe el. Ori poți să te așezi pe locul cuiva care a rămas la Safari Tours, sau a plecat spre Hanul pescăresc. Așa poți să te așezi să admiri de la fereastra decupată peisajul de pe partea opusă.
În sezon Mocănița circulă de 3 ori pe zi, după orarul afișat și pe site-ul lor:
”PLECĂRI DIN SOVATA: 11.00,13.30,17.00.
PLECĂRI DIN C. CETĂȚII : 12.00,14.30,18.00.
a) În luna iunie, circulă sâmbătă și duminică. *
b) În perioada 1 iulie – 13 septembrie, circula de marți pana duminică.
c) În zilele de luni mocanita este in revizie si nu circulă.
d) În perioada 14 septembrie – 30 octombrie, circulă sâmbătă și duminică. *
e) Pentru grupuri organizate (minim 20 adulți) se pot stabili și alte ore de plecare, cu excepția lunilor iulie și august și a zilelor de sâmbătă și duminică in celelalte luni.
Mă uit pe fotografii și constat că pe retină am mai multe și mai spectaculoase imagini decât am reușit să fac cu telefonul. Oricum, eu prefer să privesc peisajul cu ochiul liber.
Am bifat și Mocănița. Nimic spectaculos, dar dacă ești amator de trecere prin peisaj bucolic și dacă n-ai mai fost cu vreo mocănița, merită încercat.
Trimis de izabiza in 14.09.15 07:07:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@izabiza
Mie cel mai mult la TGV-ul Sovata-Campu' Cetatii, imi place viteza. Daca vrei sa bei o cafea, te sui in primul vagon, cobori din mers, desfaci termosul, iti torni cafeau intr-un pahar de plastic, iti mai aprinzi si-o tigare si te regalezi cu amandoua. Dupa ce le-ai terminat (cafeaua si tigara), ajunge si vagonul al treilea prin fata ta, asa ca poti sa te urci din nou in tren.
@izabiza - „Mocănița” era un termen din ce în ce mai puțin utilizat în anii din urmă. Treptat diverși investitori, mulți străini, au simțiț potențialul turistic al zecilor de kilometri de linie ferată cu ecartament îngust din România. Din nefericire, multe trasee au dispărut șinele de cale ferată fiind vândute efectiv la fier vechi. Totuși s-a mai salvat câte ceva: la Covasna, la Sovata, la Moldovița, pe Valea Hârtibaciului și bineînțeles... la Vișeu.
Alergăm după lucruri vechi ce ne încântă sufletul, suntem uimiți de vechile locomotive pe aburi, savurăm peisajele... să ne bucurăm de ceea ce mai există.
@dorgo - asta e așa un fel de hiperbolă de alintat mocănița. Altfel aș vrea să văd cum îți bei cafea cu o viteza de minim 15 km/oră
Dar e placută senzația că te deplasezi la pas sau la trap, fără să iți obosești picioarele.
@tata123 - Ce să facem dacă românii simt doar potențialul de câștig imediat, eventual fără muncă. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de cele salvate, indiferent cine le-ar fi salvatorii. De Mocănița din Sovata se ocupă totuși o familie de români.
De cea din Covasna nu știam. De cele din Valea Hârtibaciului și Moldovița am auzit. Ca și de cea din Gura Humorului.
La Vișeu am fost. O feerie!
INteresant, nu am stiut de ea, data viitoare o caut, multumim.
@calatorul50 - e pusă în funcțiune relativ recent, din august 2011. De asta am fost și eu curioasă să văd cum e.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Mocanița Sovata – în epoca aburului — scris în 24.08.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Plimbare cu mocanita de la Sovata — scris în 04.09.19 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mocanita Sovata - la pomul laudat sa nu te duci cu sacul! — scris în 08.06.17 de ElenaP din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2016 Plimbare cu mocănița de la Sovata la Câmpu Cetății - o dorință împlinită — scris în 29.05.16 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mocanita Sovata — scris în 02.09.14 de SpookyD din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Cu Mocanita de la Sovata la Campul Cetatii — scris în 17.05.14 de nosferatoo din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Mocaniţa Sovata/La o plimbare ruta Sovata-Câmpu Cetaţii — scris în 24.08.13 de likehell23 din GALATI - RECOMANDĂ