ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Sihastria

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am vizitat Manastirea Secu am plecat spre Manastirea Sihastria. Distatanta dintre aceste doua manastiri este de aproximativ 5 km.

Asezata la marginea unei paduri seculare, intr-o depresiune larg deschisa spre soare, adapostita de jur imprejur de culmile muntilor care o feresc de asprimea iernii si arsita verii, manastirea are o pozitie de invidiat. Acesta ansamblu monahal are in componenta urmatoarele : Biserica veche cu hramul “Nasterea Maicii Domnului”, Pacaclisul "Sfintii Parinti Ioachim si Ana", Biserica noua (Catedrala) cu hramul "Sf. Theodora de la Sihla", turnul clopotnita.

Scurt istoric:

Prima ctitorie a manastirii a avut loc in anul 1655 de catre sihastru Anastase. Vremurile vitrege care au urmat si mai ales desele incursiuni ale tatarilor de la inceputul sec. al XVIII-lea au facut ca schitul Sihastria sa ajunga intr-o stare aproape de ruina. Episcopul Ghedeon in anul 1734 ridica o noua biserica in locul celei vechi distrusa. In 1821 in urma luptelor cu turcii manastirea este incendiata. Lucrarile de refacere au avut loc intre 1824-1826, s-au refacut biserica de piatra, turnul clopotnita, un corp de chilii si turnul portii.

In vara anului 1941 un incendiu necrutator a mistuit paraclisul de lemn si o parte a chiliilor Sihastriei, din care cauza multi calugari au plecat la alte manastiri. in 1942 este ales staret Parintele Cleopa. Prima grija a noului staret a fost refacerea incintei si a chiliilor arse. Cu ajutorul manastirii Neamt, pana in 1944 s-au construit doua corpuri de chilii cu peste 20 de incaperi. Invingand dificultatile aduse de razboi si seceta, obstea condusa de Parintele Cleopa se intareste duhovniceste, creste numeric si, cu mari eforturi, reuseste sa construiasca in 1946 un nou paraclis.

Biserica mare "Nasterea Maicii Domnului"

Biserica este construita in plan triconc, de dimensiuni reduse, cu o singura turla asezata pe naos. Este impartita in pridvor, pronaos, naos si altar, avand lungimea in exterior de 21,50 m, latimea la abside de 11 m si inaltimea pe axul turlei de 20 m. Peretii grosi de peste 1,25 m sunt lucrati din piatra de rau, cu putina caramida.

Intrarea in biserica se face prin partea de vest. Pronaosul este sectionat de un arc transversal suspendat. In prima parte, bolta este impartita de un arc longitudinal in doua calote sferice paralele. Ambele calote sunt sustinute de cate patru arcuri obisnuite. Naosul este separat de pronaos doar printr-un arc. Turla, in forma cilindrica, strapunsa de patru ferestre. Absida altarului este prevazuta cu doua nise laterale, adanc sapate in grosimea zidului, care tin loc de proscomidiar si diaconicon.

Paraclisul "Sf. Parinti Ioachim si Ana"

In coltul de sud-est al incintei se afla cest paraclis, in care se oficiaza slujbe in lunile de iarna. Construit in 1946 de catre parintele Cleopa, in locul celui distrus intr-un incendiu, acesta are urmatorele dimensiuni lungime 9 metrii, latime la abside 8 metrii. Este impartit in pridvor, pronaos, naos si altar.

Catedrala "Sf. Theodora de la Sihla"

Dupa anul 1989 parintele staret Victorin Oanele a inceput construirea unei biserici mai mari astfel in 1999 s-a terminat construirea noi biserici iar in 2004 pictarea acesteia. Noua biserica are ca si ocotitoare pe “Sfanta Teodora de la Sihla”

Biserica este construita in plan triconc, cu o turla pe naos si incadrata in partea dinspre apus de doua turnuri laterale. Este impartita in nartex, pridvor, pronaos, naos si altar, avand lungimea in exterior de 42 m, latimea la abside de 22 m si inaltimea pe axul turlei de 36 m. Constructia este realizata din caramida pe cadre de beton armat, avand si un mare demisol, de dimensiunile bisericii. Intrarea in biserica se face prin partea de vest, in nartex, pe a carui fatada sunt sapte firide pictate in mozaic. Accesul in pridvorul bisericii se face printr-o usa masiva metalica, cu ornamente de bronz incastrate. Pridvorul este incadrat de doua turnuri, deasupra lui fiind cafasul sub care se gasesc doua usi: una spre sud, care duce la scara spre cafas, si una spre nord, spre pangarul bisericii.

Pronaosul are trei nave, una centrala si doua laterale, mai inguste, inscrise de opt coloane, din care doua sunt angajate in zid. La demisolul bisericii se afla un paraclis avand hramul „Sf. Mucenic Victorin” si „Toti Sfintii Romani”

In partea stanga a demisolului se afla o racla de lemn sculptat, unde se gasesc particele din Sf. moaste ale mai multor sfinti.

Turnul-clopotnita

Situat in coltul de nord-est al incintei, face parte din ansamblul constructiilor ridicate in anul 1825.

Este o cladire aflata in imediata apropiere a chiliilor, prevazuta cu doua nivele, cu ganguri de acces si patru metereze.

Unele informatii din acest articol sunt culese de pe pliante cumparate de la manastire.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 24.08.15 09:12:59
Validat / Publicat: 24.08.15 11:39:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].

VIZUALIZĂRI: 1900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 interior manastirea Sihastria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[26.12.15 15:17:17]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.12.15 08:56:06]
»

@webmaster26 - sunt corecte coordonatele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sihăstria [Comuna Vânători]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044372797012329 sec
    ecranul dvs: 1 x 1