ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Branesti Ilfov
ÎNSCRIS: 02.02.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sihastria... locul unde timpul se uita la tine.

Ilustrație video-muzicală
Manuel Maria Ponce - Sonata clasica I-(Allegro)


TIPĂREȘTE

Cum am ajuns la Sihastria

Am in gand de ceva vreme sa postez un rewiew referitor la Sfanta Manastire Sihastria, am amanat momentul pana astazi de teama ca nu cumva ceea ce voi scrie sa fie lipsit de continut, si o lipsa de inspiratie sa ma impiedice sa transmit pe de-a-ntregul ceea ce am vazut si simtit la Sihastria.

Prima vizita a noastra la Manastirea Sihastria a fost in anul 2004, eram cu sotia si fiul cel mic care avea un an si jumatate, cazati la Predeal pentru 8 zile, fiin lunai iunie, turisti nu prea erau, iar statiunea era lipsita de animatie, in 3 zile am facut 4-5 trasee pe munte si sincer nu mai aveam ce face, asa ca am decis sa luam o harta si sa incercam sa gasim ceva atractii la distanta mai mare de Predeal.

In timp ce incercam sa gasim ceva cat de cat apropiat, ne gandeam chiar sa plecam la Brasov sau ceva de genul, sotia a inceput sa i-mi povesteasca de vizitele ei cu familia pe cand era copil in Bucovina.

Va rog sa ma credeti ca dintr-o data, m-am decis, mergem in Bucovina... eu niciodata pana atunci nu trecusem de Brasov, parinti mei nu au avut masina si de acea distanta noastra maxima fata de casa cu trenul a fost Brasovul.

Sotia mea a fost de acord, era dimineata in jur de ora 10, am mers la receptie si am anulat urmatoarele zile de rezervare, au fost draguti si ne-au restituit banii oprind doar un mic comision.

Am plecat din Predeal si prima noapte am dormit la Lacul Rosu, dupa care in ziua urmatoare am ajuns la Targul Neamt. In prima zi nu am plecat nicaieri decat am vizitat cetatea Neamtului.

In ziua urmatoare prima vizita a fost la Agapia , dupa care am vizitat Manastirea Varatec.

In ziua a doua am plecat catre Manastirea Neamt, am trecut si am vizitat Manastirea Secu, dupa care am ajuns la Sihastria.

Cam asa am ajuns sa vizitez pentru prima data Manastirea Sihastria.

Imprejurimile Sihastriei

E era inceput de vara, o vreme minunata, drumul printre munti de un pitoresc sublim, lasand in urma Manastirea Secu, drumul continua catre Sihastria impletinduse parca cu paraul ce curge alaturi, cald fiind si zi de Sambata, pe toata lungimea drumului se gaseau masini parcate, si oameni iesiti la iarba verde, erau si gratare dar sincer nu auzeai nici o galagie, nu am auzit muzica tare sau altceva ca sa nu mai zic de insuportabilele manele care polueaza din plin atmosfera oriunde gasesti un gratar la iarba verde in intreaga Romanie. La un moment dat dintre munti se zareste manastirea, fiind asezata intr-o zona deosebit de frumoasa, in inima muntilor, strajiuita parca de acestia si protejata in acelasi timp atat de mania iernii cat si de arsita verii.

Sihastria prima impresie.

Odata parcata masina, am urcat treptele care duc catre intrarea in manastire, si trecand prin poarta de acces, ne-am trezit in alta lume......toate manastirile din Bucovina sunt frumoase, peste tot inunda spiritualitatea, in orice loc simti ca esti mai aproape de dumnezeu.......dar la Sihastria...la Sihastria frumusetea locului, ordinea pusa in tot ce este acolo ( pana si florile parca erau inflorite in ordine) te dor, da frumusetea de la sihastrai te doare, te copleseste, sunt barbat in toata firea, la vremea aceea pot spune ca nu aveam nimic special in comun cu biserica si religia, doar atat cat are orice tanar la varsta de 28 de ani, dar cu toate acestea, in momentul in care am intrat in acest loc...am simtit nevoia sa plang, ceva ma apasa dar in acelasi moment am simtit o bucurie imensa, parca cineva ma privea...parca cineva ma studia si ma analiza.......

Curtea interioara se descopera vizitatorului, intr-o ordine desavarsita fiecare planta fiecare copac care fac parte din acest decor mirific, pana si iarba, au rolul lor bine stabilit in aceasta opera de arta ce pare un tablou in marime naturala pictat si decorat de staretul acestui asezamant ieromonahul Victorin Oanele, unul din cei mai longevivi stareti atat din istoria Sihastriei cat si a Bucovinei, aflat acum la venerabila varsta de 81 de ani.

Biserica Mare

Am patruns prima data in biserica veche sau biserica Mare cum este numita, cu hramul Adormirea maici Domnului, un interior simplu, fara prea multe decoratiuni in comparatie cu Putna sau Voronet dar care place ochiului si denota caldura si bun gust. Pictura este relativ noua ( 1988 ) fiind realizata dupa incendiul care a avut loc in anul 1941 si care a distrus pictura originala in tempera. In Biserica se gaseste si o icoana facatoare de minuni a Maici Domnului.

Catedrala

Catedrala manastirii este situata la aproximativ 100 de metrii mai jos decat Biserica Mare fiind construita intre anii 1995 - 1999, si care poarta hramul "Sf Cuvioasa Theodora de la Sihla".

Catedrala este una dintre cele mai mari din Romania in care am fost, terminata de pictat in anul 2004 slujba de sfintire avand loc in anul 2006, slujba la care am avut bucuria sa particip.

La demisolul bisericii se gaseste un paraclis avand hramul „Sf. Mucenic Victorin” si „Toti Sfintii Romani” la a carui slujba de sfintire in 2001 a participat si I.P.S. Mitropolit Daniel actualul Patriarh al Biserici Ortodoze Romane.

Investitia buna de la Sihastria

Ca orice turist, am mers la magazinul bisericesc din incinta manastiri spre a cumpara suveniruri si mai ales pentru ca doream sa cumpar o icoana pentru mama mea. Pot sa va spun ca dupa ce am ales lucrurile pe care vroiam sa le cumparam, printre care o icoana, cateva carti cu predicile Parintelui Cleopa, si cateva cruciulite, in momentul in care am vrut sa platesc, calugarul care se afla la magazin a refuzat sa i-mi ia banii spunandu-mi ca tot ce am luat este gratuit, si sa le consider un dar din partea sfintei manastiri, pentru ca suntem tineri si avem nevoie sa avem acces la invataturile crestine.

La doi ani dupa prima vizita l-am reintalnit pe calugarul respectiv, nu voi da numele din motive personale, si la-m intrebat daca isi mai aminteste de noi, si ca in urma cu 2 ani nu ne-a luat banii pe ceea ce cumparasem, mi-a raspuns ca da si ca se bucura ca investitia de atunci a fost una profitabila, faptul ca noi ne-am reintors la Sihastria fiind rezultatul acelei investitii.

Chilia Parintele Cleopa

In timpul in care vizitam manastirea, am sunat-o pe mama mea care este o crestina practicanta, si care cunoaste foarte multe detalii legate de ortodoxia romaneasca, la telefon spunandui mamei ca suntem la Sihastria, mi-a spus sa nu plecam pana nu mergem sa vizitam chilia si mormantul celui care a fost Parintele Cleopa Ilie.

Urmand sfatul mamei, am intrebat in ce directie se afla chilia, si intorcandu-ne catre intrare dinspre catedrala am facut dreapta, am iesit din curtea interioara a bisericilor, si am inaintat catre chiliile calugarilor, ajungand la chilia Parintelui Cleopa. ......in momentul in care am trecut pragul chiliei, am inteles cine se uita la mine in momentul in acre am pasit pentru prima data pragul manastirii Sihastria.......era TIMPUL...timpul care se uita la mine, timpul pe care l-am pierdut fara sa stiu ca exista un asemnea loc pe pamant, fara sa stiu ca acasa poate sa mai insemne si alt loc decat cel in care i-mi duc viata de zi cu zi, impreuna cu timpul era si Parintele Cleopa care i-mi spunea parca bine ai venit acasa....

Din acel moment Sihastria a devenit pentru mine o a doua casa, din 2004 pana in prezent am trecut pe la Sihastria in fiecare an, si voi merge acolo an de an atata timp cat voi putea.

" Mancate-ar Raiul Mama "

## end review sc

[fb]
---
Trimis de zambarescu in 28.03.12 12:23:04
Validat / Publicat: 28.03.12 14:08:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zambarescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Diaura* [28.03.12 14:43:30] »

Vad din alte fotografii ca se poate dormi acolo; te gandesti sa stai macar doua zile?

Bubu74 [28.03.12 15:07:45] »

@Diaura: da, te poti si caza, ai si unde sa mananci, la cantina manastirii. recomand cu multa incredere mamaliga de la Sihastria, asa mamaliga ca acolo nu am mancat niciunde

iulianic [28.03.12 16:45:16] »

@zambarescu: Spui ca

…toate manastirile din Bucovina sunt frumoase, peste tot inunda spiritualitatea, in orice loc simti ca esti mai aproape de dumnezeu... dar la Sihastria... la Sihastria frumusetea locului, ordinea pusa in tot ce este acolo…

Imi permit o corectie: manastirea Sihastria face parte din zestrea ortodoxa a Neamtului. Manastirile din Bucovina sunt mai la nord si sunt de asemenea foarte frumoase. Cu picturile lor exterioare unice, au intrat in Patrimoniul mondial UNESCO, dar asta le-a facut mult mai comerciale. Acolo se plateste si intrarea in incinta sfintelor lacasuri.

Revenind la Sihastria si toate celelalte manastiri pe care le-ai enumerat (Agapia, Varatec, Secu, Neamt), as mai adauga Horaita relativ aproape, apoi, intre Piatra Neamt si Bicaz manastirile Bistrita, Bisericani si Pangarati, iar la poalele Ceahlaului manastirea Durau, toate sunt in judetul Neamt.

In zona Secu – Sihastria, ceva mai retras, se afla schitul Sf. Teodora de la Sihla, mult mai vechi decat biserica omonima de la Sihastria.

Bubu74 [28.03.12 16:57:43] »

In cimitirul manastiri se gaseste mormantul parintelui Cleopa, in mijlocul unei poieni incadrate de brazi falnici, seculari. Alaturi de parinte isi dorm somnul vesnici si alti calugari si binefacatori ai manastirii. La capataiul fiecaruia ard vesnic candele...

Bubu74 [28.03.12 17:00:20] »

@iulianic: cu faptul ca si-au "comercializat" castelele, turismul Frantei si al altor tari atrage zeci de milioane de turisti. La noi daca s-ar face si infrastructura (autostrazi, sosele, cazare si masa la nivel european) am putea avea un turism foarte ridicat. Dar si asa, manastirile Bucovinei, si nu numai, atrag anual destul de multi turisti, din tara si strainatate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0 [29.03.12 07:58:14] »

OK, am facut curatenie, la rugamintea autorului, in acest topic.

Am rugamintea sa nu se mai polemizeze pe alte teme decat cele referitoare strict la articol, in caz contrar vom fi nevoiti sa inchidem cu totul acest topic.

Multumesc,

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [29.03.12 13:20:11] »

Un review al cărui final m-a emoționat cu totul! Mai ales că și pentru mine, Mănăstirea Sihăstria este unul din așezământele monahale preferate din România. Am exprimat această preferință chiar într-un review (vezi impresii), iar lectura impresiilor tale m-a teleportat iar pe minunatele tărâmuri nemțene. O rememorare pentru care îți mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ela52 [10.09.12 21:16:45] »

Aceeasi traire, de liniste si de impacare cu mine si cu vremurile, le-am avut si eu intr-un noiembrie cu lapovita si cu ninsoare, acum vreo 7 ani, la M. Sihastria... Eram in excursie cu elevii in zona Tg. Neamt, ningea ca-n basme cand am ajuns la Sihastria, parca eram pe un alt taram, in care disparusera toate grijile! Copiii au mancat, la agapa frateasca, cel mai gustos bors de legume cu mamaliga, lasand deoparte bunatatile de acasa!

Atmosfera din cimitirul manastirii potopit de ninsoare si luminat de candele, de la mormantul parintelui Cleopa trebuie simtita, traita acolo... Imi doresc sa ma pot intoarce acolo in toamna aceasta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, Bubu74, Diaura*, ela52, iulianic, mariana.olaru, zambarescu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sihăstria [Comuna Vânători]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060561180114746 sec
    ecranul dvs: 1 x 1