ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mănăstirea Sihăstria - relaxare sufletească într-un loc special!

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am terminat vizita noastră la Mănăstirea Secu ne-am îndreptat rapid spre Mănăstirea Sihăstria, unde am ajuns după câteva minute. Cei aproximativ cinci kilometri existenți între cele două lăcașuri de cult de pe meleagurile nemțene sunt foarte ușor de parcurs: drumul este asfaltat, iar peisajul este deosebit de frumos. Practic, șoseaua șerpuiește printr-o vale înconjurată de păduri, iar pe marginea drumului apar din loc în loc poienițe numai bune pentru câte un picnic în zilele toride de vară. Noi nu am avut timp nici măcar de un scurt popas, întrucât era destul de târziu (aproximativ ora 17.00) și nu intenționam să ne cazăm în zonă. Așa că iată-ne ajunși în parcarea lăcașului de cult...

Înainte de a descrie obiectivul așa cum l-am văzut și l-am simțit noi, voi prezenta câteva date pe care le-am preluat dintr-un scurt istoric afișat la intrarea în curtea interioară a mănăstirii: Prima biserică a Schitului Sihăstria a fost ridicată în anul 1655, în locul numit ”poiana lui Atanasie”, iar primii viețuitori au fost șapte sihaștri de la Mănăstirea Neamț, retrași de mai multă vreme prin părțile locului. Au urmat apoi vremuri tulburi care au făcut ca acest schit să ajungă aproape de ruină. În anul 1734, episcopul Ghedeon construiește o biserică mai trainică și mai încăpătoare, în locul celei vechi care se ruinase.

În anul 1821, cetele eteriștilor lui Alexandru Ipsilanti au fost urmărite de către turci și au fost încercuite la Mănăstirea Secu. A urmat o luptă sângeroasă care s-a încheiat cu prădarea și incendierea de către turci a mănăstirilor din zonă, printre care și Sihăstria. În anul 1824 au început ample lucrări de reconstrucție ce au durat aproape doi ani; cu această ocazie au fost refăcute biserica de piatră, turnul clopotniță, un corp de chilii, turnul porții, dar și zidul de incintă. În anul 1837 se construiește din lemn pentru slujbele din timpul iernii Paraclisul având hramul ”Sfinții Părinți Ioachim și Ana”.

Lăcașul de cult Sihăstria trece printr-o altă perioadă foarte dificilă în anul 1941, atunci când un incendiu puternic a mistuit paraclisul de lemn, dar și mare parte dintre chilii. În anul 1942 este ales locțiitor de stareț Părintele Cleopa, care reușește să refacă chiliile distruse și în anul 1946 construiește un nou paraclis. Pentru eforturile deosebite, Părintele Cleopa este ridicat în anul 1947 la rangul de arhimandrit, iar lăcașul de cult devine mănăstire de sine stătătoare.

În anul 1988, biserica centrală a fost resfințită, iar în anul 1999 s-a finalizat construcția noii biserici cu hramul ”Sfânta Teodora de la Sihla”.

Descrierea Mănăstirii Sihăstria

Încă din parcare am remarcat, la fel ca și la Mănăstirea Secu, faptul că numeroși pelerini vizitau lăcașul de cult în același timp cu noi. Erau acolo numeroase autoturisme, dar și două autocare ce probabil realizau circuite în această frumoasă zonă a țării. Spre deosebire de Mănăstirea Secu, unde am văzut doar vânzători ambulanți, aici am găsit și mai mulți cerșetori, unii dintre ei destul de agasanți, așa că mare atenție să nu lăsați lucruri de valoare la vedere în mașină. Nu se știe niciodată și e mai ușor să prevenim...

Lăsând în urmă aglomerația din zona parcării, am admirat preț de câteva clipe o frumoasă poartă de lemn sculptată în stil maramureșean; aici era afișat programul liturgic al Mănăstirii Sihăstria pe care l-am fotografiat și pe care îl voi atașa prezentului review. Am intrat apoi în curtea exterioară a lăcașului de cult și o alee pietruită -mărginită de brazi falnici- ne-a condus rapid către obiectivul nostru. Lângă turnul porții, în partea dreaptă a intrării, am remarcat o cișmea zidită de unde am băut câteva înghițituri de apă rece, fapt ce ne-a mai înviorat. Conform unei inscripții în piatră, această sursă de apă a fost refăcută în anul 1985, pe locul unei vechi cișmele ce data din vremea domnitorului Mihail Grigorie Sturza.

Intrați în curtea mănăstirii, am remarcat imediat ordinea din fiecare colțișor. Aleile pietruite conduceau pașii pelerinilor spre cele mai importante zone ale mănăstirii, iar straturile de trandafiri alternau cu alte flori multicolore și cu zone unde gazonul era proaspăt tuns, toate acestea fiind o încântare pentru orice vizitator. Pentru început, am avansat către biserica centrală cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”. Acest lăcaș de cult are dimensiuni mai mici decât biserica nouă finalizată în anul 1999, însă ne-a atras prin simplitatea ei: zidurile exterioare sunt albe, parcă aflându-se într-un contrast voit cu acoperișul de culoare închisă. Biserica are o singură turlă așezată pe naos, iar zidurile sale au aproximativ un metru grosime, acest lucru putând fi lesne observat dacă privești din interior spre una dintre ferestre. În ceea ce privește compartimentarea, biserica este împărțită în pridvor, pronaos, naos și altar. Se pare că pridvorul nu a existat încă de la început, acesta fiind adăugat probabil în anul 1837.

Înainte a a intra în pridvorul bisericii, am remarcat în exterior două abside în care sunt realizate în frescă două scene biblice reprezentând hramul lăcașului de cult: Nașterea Maicii Domnului și Acoperământul Maicii Domnului. Deasupra ușii este săpată în piatră pisania lăcașului de cult ce menționează anul 1825 ca moment al finalizării bisericii. Odată intrați, am admirat în tăcere picturile ce redau diverse scene biblice, dar și chipuri ale unor sfinți. Am mai observat că pe lateral se află câte un rând de scaune sculptate în lemn, unde credincioșii se pot așeza pentru a asista la vreo slujbă. După câteva momente de reculegere, am ieșit în curte și am continuat vizita cu o curiozitate ce parcă ne molipsise și pe noi de la cel mic.

Ne-am îndreptat către partea dreaptă a curții, unde se află biserica nouă a Mănăstirii Sihăstria, a cărei siluetă impozantă este imposibil să nu o remarci. Până să ajungem acolo, am trecut pe lângă intrarea în Paraclisul ”Sfinții Părinți Ioachim și Ana”. Acest paraclis face parte din zidul de incintă, pe partea dreaptă cum te îndrepți către biserica nouă a mănăstirii. Am admirat aici catapeteasma sculptată meșteșugit în lemn de stejar.

După ce am trecut pe lângă un foișor de unde se putea lua agheasmă, am ajuns într-un punct din care aveam o vedere excelentă spre biserica nouă cu hramul ”Sfânta Teodora de la Sihla”. Așa cum am prezentat în scurtul istoric de mai sus, construcția bisericii a fost finalizată în anul 1999; de asemenea, pictura interioară a fost și ea gata în anul 2004.

Am coborât cele câteva trepte până pe platoul din fața acestei biserici și de aici am realizat adevăratele dimensiuni ale construcției. Am remarcat pridvorul deschis, susținut de coloane impozante; deasupra acestui pridvor deschis există șapte firide pictate: central este reprezentat Iisus Hristos, iar pe laterale am văzut pe Sf. Cuvios Ioan Iacob, Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, Maica Domnului, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Cuvios Daniil Sihastrul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

În interior am putut admira numeroase picturi ce redau diverse scene biblice; am și fotografiat vreo două scene din ceea ce ne-a plăcut mai mult – lucrări precum: ”Pogorârea de pe cruce” sau ”Nașterea Domnului”.

Oricum, ca opinie personală, nouă ne-a plăcut mai mult biserica centrală a mănăstirii, cea pe care am vizitat-o la început, deoarece dimensiunile mai mici creau parcă mai bine impresia de intimitate, de apropiere față de Dumnezeu. Repet, este doar părerea noastră...

Ieșiți din biserica mare, am trecut pe lângă turnul-clopotniță, aflat în apropierea chiliilor. Pe un perete lateral al clopotniței am văzut o frescă interesantă – o reprezentare a Sfintei Treimi. Am urmat indicatorul spre cimitirul mănăstirii, unde am ajuns după ce am urcat pe o alee pietruită; brazii de pe ambele părți ale aleii erau asemănători unor lumânări verzi care parcă mângâiau cerul. Ajunși în cimitir, impresia a fost una interesantă. Acum vă spun cât se poate de sincer: eu merg în cimitir doar atunci când nu am nicio șansă să fentez acest lucru. Însă aici m-aș întoarce cu plăcere: cimitirul acesta, prin simplitatea sa, prin faptul că este înconjurat de acei brazi înalți, este un loc propice reculegerii lângă mormântul unuia dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai românilor – Părintele Ilie Cleopa.

În vecinătate se află o bisericuță de lemn a cimitirului, la care s-a lucrat până în anul 1999.

După vizitarea cimitirului, ne-am îndreptat spre parcare, plecând apoi de la Mănăstirea Sihăstria. Ajuns la finalul acestui review, vă recomand să vizitați Mănăstirea Sihăstria, dar și Mănăstirea Secu din vecinătate – ambele lăcașuri de cult sunt locuri deosebite, spații perfecte pentru reculegere și regăsirea echilibrului interior.

”Mânca-v-ar Raiul să vă mănânce!” – Părintele Cleopa


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 09.02.16 21:21:41
Validat / Publicat: 09.02.16 23:28:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].

VIZUALIZĂRI: 3358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 La plimbare prin curtea lăcașului de cult.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[10.02.16 11:22:57]
»

@Crazy_Mouse - Am vizitat Mănăstirea Sihăstria cu mulți ani în urmă în timpul unei „ture de forță” în zona Neamț și Suceava. Într-adevăr partea care mi-a plăcut a fost cea veche, cu șirul de chilii prevăzute cu cerdac și încheiate cu frumoasa clopotniță pătrată. Biserica nouă, deși apropiată ca stil, pare un pic mai „rece”, senzație accentuată și de platoul pavat ce o înconjoară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Eugenia55* †
[10.02.16 12:19:56]
»

Le-am vizitat pe amandoua acum cativa ani, la una dintre ele "m-a impresionat" un jeep care a intrat cu mare viteza in curte si de la volanul caruia intai a coborat un burdihan, apoi restul, totul invaluit in sutana neagra, a trantit usa cu o aroganta...

La Sihastria "m-a impresionat" hardughia aia de biserica noua, in interiorul careia era o mocheta de un albastru de ti se strepezeau dintii plus candelabre cu becuri aprinse, ziua in amizaza mare, intr- vara foarte luminoasa.

"m-a mai impresionat" corul femeilor din sat care canta, piano, la curatat mormane de zarzavaturi in timp ce calugarii se preumblau tantosi, de colo-colo...

Nu stiu cum am putea separa vreodata toate acestea...

Floryn81AUTOR REVIEW
[10.02.16 21:53:42]
»

@Eugenia55 - Așa este, biserica nouă de la Sihăstria nu prea se potrivește în peisaj. În ceea ce privește ”posesorii de burdihan”, noi am fost mai norocoși pentru că nu ne-am intersectat. Singurii indivizi care stricau peisajul au fost cerșetorii din parcare. În rest, așa cum am mai spus, am rămas cu o impresie pozitivă după vizitarea celor două mănăstiri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Eugenia55*, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sihăstria [Comuna Vânători]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080440044403076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1