ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Sihastria - un loc perfect pentru linistea sufleteasca

Ilustrație video-muzicală

Secunda.... - Mircea Baniciu
TIPĂREȘTE

Dupa ce am vizitat Manastirea Secu (click aici) ne-am indreptat spre Manastirea Sihastria, care se afla la o distanta de numai 3 km. Am trecut si pe langa un drum care duce la Schitul Sihla, dar nu mai tin minte daca acesta e inainte de Manastirea Secu sau dupa, inainte de Sihastria.

Manastirea Sihastria este ridicata langa o padure seculara, in apropierea Muntelui Stanisoara, bucurandu-se de un peisaj superb!

Este o asezare monahala mult mai mare decat cea de la Secu. Chiar daca are o “varsta” de 300 de ani, pare ca aici a fost mereu. Biserica imprejmuita de zidurile de aparare, aleile interioare, padurea, cimitirul, cladirile, multimea de turisti care se plimba pe alei, dau impresia ca suntem intr-un orasel plin de viata!

Manastirea a fost ridicata in 1655, dar a fost multa vreme doar o mica asezare monahala cunoscuta sub numele de “Sihastria lui Atanasie”.

Intrati in curtea manastirii, am urcat o alee pietruita si am intrat prin turnul zidului de aparare al bisericii, dar nu inainte de a bea o gura de apa de la cismeaua care ne imbie la intrare, cismea “care aduce in incinta apa racoritoare si de viata datatoare”. Cismeaua a fost construita in 1842 pe timpul domniei lui Mihail Grigorie Sturza si a fost refacuta in 1985.

Pasind dincolo de ziduri, intram intr-o alta curte, cea a bisericii. Chiar daca e foarte multa lume, nu pare aglomerat si atmosfera nu e agitata. Toti cei care sunt aici au venit in cautarea linistii interioare si pare ca au gasit-o! Chipul tuturor pare linistit. Impresia este ca s-au impacat cu problemele pe care le au si ca reusesc sa treaca peste ele.

Biserica mare, cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” a fost ridicata la inceputul anilor 1700, in locul vechii biserici care ajunsese o ruina dupa navalirile tatarilor. Dar si aceasta biserica a avut o soarta grea. Cand schitul a fost incendiat in 1821, tezaurul manastirii a fost ascuns si unele obiecte de cult au fost pierdute. In 1941 schitul arde din nou, de data aceasta aproape in intregime, dar este refacut de catre Parintele Ilie Cleopa, care a fost ales loctiitor de staret.

Silueta alba si eleganta a bisericii se inalta intr-un parc plin de arbusti si flori multicolore. Nu este pictata pe exterior, are doar la intrare doua picturi in nisele aflate pe o parte si de alta a intrarii. In biserica, chiar la intrare erau doi calugari care imparteau pelerinilor ceva, gratuit. Am primit astfel o brosura scrisa de catre Arhimandritul Ilie Cleopa, “Drumul sufletului dupa moarte” si un ghid de spovedanie. L-am luat multumind frumos si am intrat in biserica.

Prima data ne-am inchinat frumoasei icoane a lui Isus, pictata pe lemn, si apoi icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Aceasta icoana, in fata careia ingenuncheaza pelerinii, dateaza din sec. XVII, e pictata tot pe lemn si imbracata in aur si argint.

Catedrala “Sf. Theodora de la Sihla” este putin mai departe, tot in incinta manastirii. Ea se numeste asa dupa sfanta Shila, care a fost canonizata in 1992 dar nu avea o biserica a ei, iar moastele ei au fost gasite in apropiere, intr-o pestera. Se doreste aducerea moastelor ei aici, dar momentan sunt in Ucraina.

Frumusetea acestei biserici care se inalta mandra in acest parc al manastirii este data de tinuta ei, coloritul alb cu cateva picturi pe exterior pe fatada, intrarea prin pridvorul deschis, cu coloane pe care se sprijina arcadele, precum si de picturile interioare.

Catedrala nu atrage doar prin frumusete. Aici sunt particele din Sf. moaste ale mai multor sfinti, asezate intr-o racla din lemn: o particica din lemnul Sf. Cruci, ale Sf. Ap. Andrei, Sf. Cuvios Daniil si multi alti sfinti cunoscuti, dar si particele din sfinti necunoscuti.

Paraclisul “Sfintii Parinti Ioachim si Ana este construit in 1946 in locul celui ars in incendiu. In lunile de iarna aici se oficiaza slujbele. Picturi deosebite dau culoare interiorului, iar catapeteasma este sculptata in lemn.

Cimitirul pastreaza ramasitele pamantesti ale Parintelui Cleopa si ale Parintelui Paisie Olaru, vestit duhovnic al Moldovei, care atrag multi credinciosi. Ei vin la mormantele sfinte pentru a pune o floare sau o lumanare, pentru a cere ajutor, pentru ca ei continua sa ajute si dupa trecerea lor in nefiinta. Biserica cimitirului a fost ridicata in locul celei vechi, de lemn, aceasta fiind deteriorata. In biserica nou construita s-au pastrat icoanele vechii biserici.

Iesind din incinta zidurilor care imprejmuiesc biserica, ne-am indreptat spre chilia Parintelui Cleopa, urcand aleea betonata care-si face loc printre brazi.

Am trecut si pe langa camerele unde manastirea ofera cazare. Am auzit ca este si un obicei ramas de pe vremea Parintelui Cleopa, de a oferi gratuit timp de trei zile cazare si masa pelerinilor. Frumos obicei si de mult ajutor, mai ales celor care sunt pribegi si nu au locuinta, din pacate sunt foarte multi in aceasta situatie. Este un gest demn de admiratie, cu siguranta costisitor, mai ales in aceste vremuri de criza.

Parintele Cleopa a luat legatura de mic cu biserica. In primele doua luni de viata a fost mereu bolnav, iar mama lui a fost sfatuita de vestitul duhovnic al vremii sa daruiasca copilul Maicii Domnului. Mama, dupa ce s-a inchinat icoanei, i-a spus acesteia: “Iti daruiesc tie copilul acesta al meu, ca este bolnav si plange mereu. Fa ce sti tu cu el. ” De atunci copilul nu a mai fost bolnav si dintre cei zece frati, a trait cel mai mult.

Cand a fost inchinovat la Sihastria, a stat 3 zile la poarta manastirii. Cleopa a fost un duhovnic cautat, a ajutat pe multi cu povetele lui si a scris numeroase carti. La intrare in chilie trebuie sa ne descaltam. Aici sunt multe icoane si fotografii cu Parintele Cleopa, diferite momente din viata lui.

Ne-am intalnit cu un preot, care s-a apropiat de fetita mea si i-a vorbit foarte frumos. S-a bucurat ca nu s-a speriat de el, spunand ca multi copii cand vad straini se feresc sau incep sa planga.

Timpul pe care l-am avut a fost scurt, de aceea ne-am bucurat ca am reusit sa intram in aceasta manastire renumita. E un loc perfect pentru regasirea linistii interioare.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 19.10.10 23:16:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Manastirea Sihastria - Catedrala "Sf. Theodora de la Sihla"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3200 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

trandafir 1970*
[20.10.10 00:51:10]
»

Inca un motiv pentru care trebuie sa ma intorc in Moldova, am trecut in copilarie pe aici, insa acum as vedea cu alti ochi totul, deja am ramas placut impresionata citindu-ti review-ul!

Un lacas de cult aduce linistea sufleteasca oricui, toti avem nevoie sa mai ajungem intr-un loc sfant!

magdalena
[20.10.10 01:14:59]
»

Noi am vazut Manastirea Secu si am fost impresionati. Daca spui ca acest lacas de cult este mai mare incerc sa imi fac o imagine de ansamblu si sper sa reusesc cu ajutorul fotografiilor facute de tine.

Chiar daca sunt relativ apropiate, cadrul in care este asezata este mai frumos decat la Manastirea Secu?

valimi
[20.10.10 07:07:09]
»

Una din putinele manastiri pe care le-am "ratat" in toate circuitele moldovenesti de pana acum.

Felicitari pentru review.

webmaster13
[20.10.10 08:36:57]
»

am atasat aceasta melodie, sper sa placa!

georgiana
[20.10.10 09:10:49]
»

Eu acum, in septembrie nu am mai ajuns aici, decat pana la Schitul Sihla, dar am vazut-o cu multi ani in urama. Ma bucur ca tu ai avut acesta ocazie si ca ne-ai povestit si noua, celor care stam si citim. Foarte frumoase sunt si imaginile surprinse in poze.

ascent
[20.10.10 10:56:55]
»

Vezi daca nu ai fost si tu curioasa precum sanziana_m? Nu ai mancat pepene... Un vot si din partea mea!

biancutaAUTOR REVIEW
[21.10.10 08:29:28]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@magdalena, mie mi-a placut mai mult peisajul de la Sihastria, chiar daca e asemanator cu cel de la Secu.

Alina Morar
[21.10.10 23:19:10]
»

Eu aceste manastiri nu le-am vazut, dar le-am descoperit datorita voua.

biancutaAUTOR REVIEW
[21.10.10 23:48:12]
»

@Alina Morar, cand ai drum prin Tg. Neamt, nu rata aceasta manastire. Multumesc pentru apreciere.

@web13, melodia e superba! Mi-ai trezit niste amintiri... cred ca eram in treapta I. Ce vremuri...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, ascent, biancuta, georgiana, magdalena, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sihăstria [Comuna Vânători]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05765700340271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1