ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Moldovita

TIPĂREȘTE

Manastirea Moldovita ne era cunoscuta, dar incercam sa gasim loc in programul nostru de vacanta sa o vizitam din nou. In ziua cand am vizitat Solca (vezi impresii) – Arbore (vezi impresii) – Putna (vezi impresii) ar fi fost prea mult si chiar daca am trecut la intoarcere prin localitatea Vatra Moldovitei, nu am oprit la manastire, constienti ca ne vom intoarce peste cateva zile sa o vizitam.

Cateva zile mai tarziu am plecat spre Campulung Moldovenesc, unde am vizitat Muzeul ”Arta Lemnului” (vezi impresii), de care am fost foarte placut impresionati. Urmatorul popas al acelei zile avea sa fie Vatra Dornei, unde doream sa facem o plimbare cu copii in celebrul parc unde veveritele Mariana sa ne bucure ziua. Din pacate cand am ajung in Vatra Dornei a inceput sa ploua si nu am apucat sa vizitam parcul decat tangential pe aleea cea mai de jos, pe la izvorul Sentinela. Ne-am oprit la Restaurantul Maestro, unde am servit masa de pranz (vezi impresii).

Cum vremea nu ne incuraja sa reluam plimbarea in Vatra Dornei, ne-a venit ideea sa facem cale intoarsa catre Campulung Moldovenesc si la intrarea in oras sa cotim stanga catre Vatra Moldovitei via Sadova pe DN17A. Timp necesar efectiv de la Vatra Dornei la Vatra Moldovitei 1 ora. Bucata de drum de pe DN17A este incantatoare. Aceasta traverseaza in serpentine obcinele, alternand padurea cu spatiile panoramic deschise. Un peisaj de basm! Ne-am oprit si am facut poze. Multe.

Dar sa revenim la Manastirea Moldovita. Este una din manastirile care impresioneaza prin maretia sa si prin pictura conservata mult mai bine decat la alte obiective similar. Prezentarea propriu-zisa o voi face citand pasaje de pe site-ul pensiunii Casa Vero (vezi impresii), unde am fost cazati.

Inaltata de Petru Rares in 1532, manastirea Moldovita prezinta cateva trasaturi comune cu Probota si chiar cu Humorul, fiind o ctitorie noua pe locul alteia mai vechi, ruinate. In apropierea actualei manastiri se mai pot inca vedea ruinele aceleia pe care un act din vremea lui Alexandru cel Bun o pomeneste inca din anul 1410.

O parcare destul de mare, situata dupa ce trecem printr-o poarta tip maramuresean, gazduieste masinile si autocarele cu turisti. Parcarea este gratuita. Ca si acum 2 ani, ne-au intampinat in parcare copii cersetori. Acelasi of pentru imaginea tarii noastre! Aceeasi intrebare de ce biserica nu rezolva aceasta problema din milardele care trec prin buzunarele sale neimpozitate? Trecem poarta manastirii situate sub o constructie de forma turn de piatra. O curte imensa cu gazon ingrijit, alei strajuite de trandafiri ne intampina. Admiram! Zidurile exterioare ale bisericii impresioneaza prin pictura bogata, prin scenele religioase descrise. Picturi acopera peretii si la interiorul bisericii. Multe elemente ornamentale sunt poleite in aur si creaza o imagine spectaculoasa.

Citez in continuare din prospectul manastirii:

Voievodul Petru Rares, iubitor de arta si cultura, ca si tatal sau, Stefan cel Mare, vrand sa continue existenta Manastirii Moldovita, alege locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si construieste actuala Biserica a Moldovitei in anul 1532, inchinand-o aceluiasi hram, Buna Vestire.

Din punct de vedere architectonic, Biserica se incadreaza in traditionalul plan triconic, cu cinci incaperi despartite de pereti plini, strapunsi cu usi pe mijoc si cu sistem de boltire separat, la fiecare incapere.

Aici regasim insa si elemente de arhitectura noi aduse de mesterii vremii: monumentalul pridvor deschis cu cinci arcade mari, dar si tainita, incapere situate deasupra camerei mormitelor, precum si semisoclul, banca, din jurul Bisericii.

Prin insemnatatea istorica, valoarea artistic, prin arhitectura si picture si originala, prin coloritul viu si prospetimea picturii, Biserica Manastirii Moldovita reprezinta o bijuterie a artei medieval romanesti.

Si asa este!

Putem recunoaste cateva scene precum ”Imnul acatist”, ”Asediul Constantinopolului”, ”Rugul lui Moise”, ”Biserica cereasca si pamanteasca”, ”Geneza”, “Judecata de apoi”, ”Cina cea de taina”.

Ne bucuram sa putem admira de aproape si pretui un monument de o asemnea valoare.

Am si uitat ca astazi ploaia ne-a schimbat planurile in Vatra Dornei si ca la Iacobeni termometrele indicau la pranz numai 9 grade Celsius, dupa ce cu doua zile in urma am avut in zona, e drept mai la ses, 36 de grade Celsius.

Superb! Merita vizitata in liniste si cu atentia cuvenita!

De aici ne-am indreptat pe DJ176, un drum de legatura, o scurtatura, cu un carosabil in stare buna, in circa 20 de minute catre Casa Vero.

Denisa, Emi, Ema si Dan


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 08.09.14 14:25:08
Validat / Publicat: 08.09.14 16:36:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOLDOVIȚA.

VIZUALIZĂRI: 1996 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Parcarea Manastirii Moldovita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dabator
[09.09.14 23:55:10]
»

@Dan&Ema: Sper să nu aduc ghinionul (am fost nr. 13 la vot).

Știu că v-ați plimbat la greu vara asta. Ați bătut România în lung și în lat, lucru cu adevărat de admirat.

Cei mici cum au făcut față la un asemenea tur de forță?

Mi-aduc aminte că eram și eu micuț când am fost cu părinții mei, am vizitat mănăstirile din sudul Moldovei apoi am trecut în Vatra Dornei, Borsec și multe altele. Deși aveam mai puțin de 10 ani mi-a plăcut la nebunie, nu mă mai săturam...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.09.14 07:55:26]
»

@Dabator: acesta a fost primul an in care denisa a suportat un drum mai lung de 300 km cu masina dintr-o bucata.

surprinzator i-a placut in casele lui doamne doamne. Ii placea sa se inchine sa se roage mai ales ca are mare nevoie ca doamne doamne sa aiba grija de ea si se ruga in stilul ei ireproductibil si frumos ii place sa aprinda si lumanari.

mai plictisitor a fost pt emi care s-a cam saturat de vizite la biserici noroc ca el a fost si in tabara si ca am alternat obiectivele vizitate.

Ne-a placut muzeul oualor inca nu am postat reviewul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Moldovița:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048650026321411 sec
    ecranul dvs: 1 x 1