GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plecam de la Manastirea Arbore catre urmatoarea noastra destinatie Manastirea Putna, o destinatie cu rezonanta istorica, un obiectiv de calibru de pe teritoriul tarii noastre.
Am urmat GPS-ul telefonului care ne-a scos pe o scurtatura. La Manastirea Arbore intoarcem un loc sau mai bine zis unde avem loc si la prima intersectie, chiar in localitate, marcata si cu indicatoare, cotim dreapta. In curand dispare asfaltul si continuam pe un drum neasfaltat de tara, pe alocuri neted, dar prin alte locuri cu denivelari destul de mari. Este o scurtatura care ne scoate in curand dupa circa 10 minute din nou la asfalt in DN2E. Traversam localitatea Marginea si strabatem intersectia principala tot inainte spre Vicovu de Sus. Aici e cazul sa nu mai continuam inainte (decat daca vrem sa intram in punctul vamal cu Ucraina). Cotim stanga pe DN2H care ne conduce in Putna. Prima localitate dupa Vicovu de Sus se numeste Bivolarie si ne-au sarit in ochi reclamele numeroase din suta in suta de metri care ne invitau catre diferite fabrici de incaltaminte / produse din piele cu magazine de desfacere. Ne-am propus ca la intoarcere sa facem un pit stop sau chiar mai multe si la acestea. Continuam, intram in localitatea Putna, si ne vom opri in dreptul micii intersectii, care indica la stanga drumul spre Chilia lui Daniil Sihastru 1km. Chiar in dreptul intersectiei ne-a tentat o pensiune cu restaurant si terasa mai acatarii si cum era ora pranzului am decis sa servim masa de pranz la Pensiunea Musatinii, asa se numea.
Dupa ce ne-am pus burtile la cale, am continuat inainte pentru inca 1 km, am intrat cu masina pe aleea asfaltata din curtea exterioara a domeniul manastirii pana in imensa parcare amenajata pentru turisti.
De la Arbore la Putna circa o ora de condus efectiv.
Intrarea in incinta manastirii se face numai in tinuta decenta, pentru acei turisti care au o parte prea mare a corpului dezgolita exista la intrare vesminte de culoare inchisa gen fuste, baticuri pentru acoperit.
Manastirea este incadrata de un zid gros de piatra. Poarta de acces este din lemn masiv, semirotunda la partea superioara si este parte a unei constructii din zidarie tencuita in alb, bineinteles cu o cruce in varf. Un panou amplu cu text si pictograme prezinta regulile de vizitare ale Manastirii Putna.
Curtea este foarte frumos amenajata si ingrijita. Brazi batrani, dar si mai tineri, varuiti pe tulpina impotriva daunatorilor, arbusti de tuia inalti si tunsi, gazonul tuns, aleile asflatate, curate, flori diferite si colorate, intre care se remarca un rand de trandafiri deasemenea ingrijite…. Frumos!
In stanga intrarii, dar in interiorul curtii, se gasesc niste ruine, niste ziduri si pietre, care vorbesc despre istoria locului. Incluse in zidul dreptunghiular sunt constructiile care gazduiesc diferitele spatii apartinand asezamantului monahal: chiliile si camerele, muzee, alte dependinte.
Biserica manastirii este nepictata pe exterior. Intrarea in aceasta este interesanta si flancata de pereti albi formati din pietre mari slefuite de alta nuanta decat zidurile propriu-zise.
Mai multe morminte se regasesc in biserica: celebrul mormant al lui Stefan cel Mare - sfantul voievod al Moldovei; al Mariei de Mangop; al lui Iacov Prutneanul – Mitropolit al Moldovei. Mormantul lui Stefan este situat in gropnita, cel mai bine amenajat si scos in evidenta, sub un baldachin de marmura alba, varf de creatie a geniului, fiind vegheat de icoana Maicii Domnului si mai multe candele colorate aprinse si impodobit cu buchete de flori la baza. Este acoperit cu frunza de stejar daltuita care aminteste de copilaria domnitorului la Borzesti. Si celelalte morminte sunt impodobite special, cu litere majuscule, cu vrejul, cu pasari ciugulind, alte motive sculptate.
Pictura este in stare foarte buna. Decoratiunile suflate in aur se regasesc din belsug. Ne rugam, ne reculegem cateva moment bune, pastrand linistea si gandindu-ne la ale noastre. Ne trebuie asemenea momente din cand in cand.
La iesirea din biserica nu poti sa nu admiri in frontul acesteia, 3 clopote mari de bronz, clopote despre a caror vechime si origine poti citi. Ansamblul monahal gazduieste si un muzeu, unde nu ai voie sa filmezi, in care se regasesc picturi si imagini pe teme istorice legate de aceste locuri. Mai poposim putin si in curte, apoi ne indreptam catre iesire, pentru a vizita si magazinul bisericesc de acolo (vis-à-vis de parcare) de unde am cumparat cateva suveniruri si lucruri dragi noua.
Din documentatia cumparata va voi prezenta cateva informatii suplimentare despre Sfanta Manastire Putna.
“”In anul 1966 s-a comemorat in toata lumea cu sprijinul UNESCO implinirea a 500 de ani de la intemeierea Manastirii Putna. Da, am invitat la o matematica simpla pentru a mentiona data intemeierii. 2004 s-au implinit 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant.
Prima ctitorie a Voievodului, sorocita ca loc de odihna vesnica, lacasul Putnei a fost inaltat pe locul unde a cazut sageata trasa din arcul domnitorului, zice legenda, a fost ridicata intre anii 1466 si 1469, continuata apoi si incheiata la 1481.
“”… si asa au fost facut manastire de frumoasa, tot cu aur poleita, zugraveala si pe dinauntru si pe dinafara, si acoperita cu plumbu “”” (Ion Neculce)
Arhitectura
Biserica, reconstruita de voievozii Gheorghe Stefan si Eustatie Dabija, ansamblu refacut de mitropolitul Iacov Putneanul, se inscrie in datele generale ce constituie trasaturile epocii: plan trilobat, brau, pilastri, ferestre gotice. Apare pentru prima data in Moldova pridvorul inchis.
Pictura
Cetele lui Hmelnitki au topit acoperisul de plumb si au ars zugraveala sa extraga aurul cu care erau poleite picturile. Rezidirea bisericii in sec XVII a dus la pierderea picturii originale. In 2001 au fost trasate de catre maestrii suceveni Mihail si Gavriil Morosan primele linii la noua fresca. Pictura se incadreaza acum in canoanele bisericii ortodoxe care ne ajuta sa intelegem icoana ca fereastra spre Imparatia lui Dumnezeu.
Muzeul
Muzeul manastirii reflecta statutul avut de asezamantul monahal inca de la intemeiere – cel mai important centru de cultura si creatie artistica religioasa medievala din Moldova. Aflam aici Acoperamantul Mariei de Mangop (1477, cel mai vechi portret brodat in marime naturala din arta moldoveneasca), ferecaturi de carte din argint, cadelnita cu stema Moldovei (1470), un clopot (sec XV), acoperaminte de morminte, intre care si al lui Stefan cel Mare si Sfant. Cel mai vechi istoric scris al manastirii se datoreaza invatatului Vartolomeu Mazareanu, egumen la Putna. In turnul portii se pastreaza obiecte ce amintesc serbarea prilejuita de implinirea a 400 de ani de la sfintirea manstirii (1871), festivitate la care au participat printre altii Mihai Eminescu, Ion Slavici, Ciprian Porumbescu, A. D. Xenopol. ””
Pentru ca nu voi mai posta un review extra, voi aminti tot aici in incheiere ca pe drumul de intoarcere ne-am facut timp sa ne oprim in satul Bivolarie, inainte de Vicovu de Sus, in mai multe magazine cu desfacere de produse din piele (in special incaltaminte) fabricate in acest sat. Ne-au impresionat produse de o calitate deosebita, de o varietate foarte mari, moderne. Am vizita daca nu gresesc 4 asemenea magazine, toate forfotind de clienti, cel putin ultimul care era in curtea unei fabrici imense de incaltaminte, vindea cred la fiecare 2 minute 2 – 3 cutii de incaltaminte. Preturile erau foarte tentante, majoritatea modelelor osciland intre 70 si 150 ron. Circa 10 microbuze de transport marfa asteptau probabil sa transporte comenzi, cate or mai fi avand in trafic nu avem de unde stii. Fabricile si magazinele au fost deschise de romani intorsi din Italia care au invatat sa faca acest business, deosebit de dezvoltat. In curte de poti odihni si pe balansoare imense intr-o mare de ghivece de muscate rosii. Cred ca sunt peste 100 de oameni care au un loc de munca in zona in aceasta industrie. Felicitari celor care au dezvoltat-o. Bineinteles ca si noi am contribuit la bunastarea acestui business cumparand mai multe perechi de incaltaminte (platite prin card, nefiind pregatiti cu cash pentru acest popas consistent neplanificat).
Tot pe drumul de intoarcere, ne-am oprit in Marginea. La intersectia cu sens giratoriu, am virat dreapta si dupa circa 1 km intalnim o serie nesfarsita (!) de magazine care vand produse din ceramic, in specila din cea neagra, pentru care este vestita localitatea Marginea. Produse superbe faceau alegerea cumparatorilor foarte dificila (dar si ploaia torentiala de vara care se pornise). Alaturat pot fi vizitate si atelierele unde se produc vasele ceramice.
Am inchis bucla de 200 km intorcandu-ne pe drumul pe care tocmai ne-am orientat de la giratriu, lasand pe traseu Manastirile Sucevita si Moldovita. Soseaua in curs de reasfaltare, traverseaza zona mai inalta a obcinelor pe serpentine si prin padure. In Moldovita, am virat stanga pe drumul de legatura care iese in comuna Vama pe langa linia de cale ferata ingusta.
Si dupa o zi plina si frumoasa iata-ne ajunsi inapoi la Casa Vero.
Vizitati aceste meleaguri minunate! Drum bun celor care calatoresc!
Denisa, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 05.09.14 19:15:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.86766210 N, 25.60280270 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ma bucur sa vad ca voi ati fost mai incantati de aceasta Manastire. Cred ca noi suntem mai pretentiosi
@Rusalka: demult cu peste 20 de ani in urma am vazut calugari in espadrile si sutana la putna.
eu incerc sa nu mai privesc la asemenea aspecte si sa nu mai judec eu pt ca nu am aceasta cadere
manastirea s-a dezvoltl in acezti multi ani perioada in care am fost de 3 ori.
ce este regretabil si am scris la alt review despre manastiri din acezt concediu ezte faptul ca nu se prezinta informatii turistilor interesati cu exceptia grupurilir.
lipsesc ghizi si casti sau alte solutii pt asa ceva
ceea ce scum 20 ani am vazut.
Pacat ca nu se folosrsc miliardele incasate pe zeci de cai de biserici in aceasta directie
@Dan&Ema: Mulţumesc lui @Dabator pentru că - indirect - mi-a atras atenţia asupra noului rang pe care l-ai cucerit! Felicitări şi... la mai mare!
Revenind, Mănăstirea Putna este un lăcaş cu adâncă tradiţie istorică şi religioasă. Am fost acolo în 2004 anul în care se comemorau 500 de ani de la trecerea în nefiinţă a Voievodului Ştefan cel Mare. Atunci am avut parte de un ghid la muzeu, călugăr, absolvent de istorie. Ce frumoasă prezentare a făcut şi câte ne-a mai povestit nu doar din istoria lăcaşului, ci şi din istoria Moldovei mari, cea din vremea lui Ştefan!
Cât despre biserica mănăstirii... Da, ea a fost concepută de la început ca necropolă domnească şi adăposteşte paisprezece morminte din care trei sunt voievodale, aparţinând familiei Muşatinilor.
Lucrat din porunca sa, cu doisprezece ani înainte de mutarea la cele veşnice, mormântul lui Ştefan Vodă se află în partea de sud a gropniţei. Alături este mormântul Doamnei Maria Voichiţa. Pe latura de nord se află alte trei morminte: cel al Doamnei Maria de Mangop şi ale fiilor Bogdan şi Petru. Pronaosul adăposteşte mormintele Domnitorului Bogdan al III-lea - fiul lui Ştefan cel Mare, al Mariei - fiică, al Domnitorului Ştefăniţă - nepot al lui Ştefan şi cel al Doamnei Maria - soţia lui Petru Rareş.
Din grabă, în textul tău s-a strecurat o eroare. Aminteşti de mormântul Mariei de Pricop în loc de mormântul Mariei de Mangop.
@iulianic: multumesc pentru urari pentru corectura si completari
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Mănăstirea Putna, Muzeul acesteia și Chilia lui Daniil Sihastru: Fereastră în Trecutul și Spiritualitatea Moldovei Medievale — scris în 06.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Muzeul Mănăstirii Putna – fragmente ale memoriei ștefaniene (II) — scris în 16.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Istorie și religie – un mix perfect la Putna (I) — scris în 04.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 'Ierusalimul Neamului Românesc' — scris în 23.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfânta Mănăstire Putna — scris în 05.04.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea Putna — scris în 15.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Putna, loc de meditație profundă! — scris în 29.04.17 de policeman027 din SIBIU - RECOMANDĂ