#I#D
85275 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mănăstirea Putna

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.04.2018
DE
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Brăila
înscris/ă în 25.06.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
100 lei
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Sfânta Mănăstire Putna


“Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc și din mormântul lui Ștefan cel Mare altar al conștiinței naționale. ” - Mihai Eminescu

Anul 2001, toamna. Cred că era octombrie (clar că era toamna :) ). Vremea cam închisă și rece.

Plec la Câmpulung Moldovenesc, într-o delegație, scopul fiind participarea la un simpozion. Într-una din zile, gazdele noastre ne oferă o excursie, de o jumătate de zi, în nordul Bucovinei pentru a vizita mănăstirile din acea zonă: Moldovița, Sucevița și Putna, precum și altceva ce s-ar mai putea vizita/vedea prin zonă. Timpul, fiind destul de scurt, am văzut pe fuga, n-am vizitat, n-am făcut nici fotografii (dacă nu aveam aparat foto cu ce să pozez?). Am zis atunci că va veni și vremea când vom putea vizita în tihnă.

Ca atare trebuia neapărat să ajungem din nou prin părțile alea pentru a vizita obiectivele. Și s-a întâmplat în anul de grație 2017, vara.

Despre Mănăstirea Putna s-a scris mult, se va scrie în contiunuare. Voi încerca să contribui și eu cu câteva impresii.

Amplasare și alte câteva date despre mănăstire (informații cunoscute, sper că nu-i cu supărare dacă le reamintesc)

Mănăstirea Putna este situată în nordul județului Suceava, Valea Putnei fiind granița ce o separă de Obcinele Bucovinei. Este un însemnat lăcaș românesc de cultură religioasă și artistică, “important punct de reper spiritual și istoric”, care nu putea să lipsească din planul cu obiective ce doream să le vizităm în Bucovina.

Cronicile spun că Ștefan cel Mare și Sfânt a construit câte o biserică sau o mănăstire după fiecare izbândă a sa asupra dușmanilor Moldovei. În “O samă de cuvinte. Letopisețul Tării Moldovei", cronicarul Ion Neculce zice: “Ștefan-vodă cel Bun multe războaie au bătut. Și așe să aude din oameni vechi și bătrâni că, câte războaie au bătut, atâte biserici cu mănăstiri au făcut”.

Mănăstirea Putna, prima și cea mai importantă ctitorie a Măriei Sale, a fost edificată între două victorii. Construcția bisericii a început după cucerirea cetății Chilia în 1466, sfințirea acesteia făcându-se după biruința asupra tătarilor la Lipnic în 1469 (“apoi s-a întors cu izbândă și a venit să sfințească hramul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu... ”Letopisețul de la Putna II).

Modul de alegere a locului de zidire a mănăstirii ni-l istorisește tot cronicarul Ion Neculce, în lucrarea amintită mai sus: “Ștefan-vodă cel Bun, când s-au apucat să facă Mănăstirea Putna, au tras cu arcul dintr-un vârvu de munte ce este lângă mănăstire. Și unde au agiunsu săgeata, acolo au făcut prestolul în oltariul”.

Ulterior, până în 1481, au continuat lucrările de ridicare a celorlalte componente ale ansamblului mănăstiresc (chilii, Casa Domnului, zidurile de apărare, turnurile fortificate, Turnul Tezaurului).

Dintre toate acestea, Turnul Tezaurului este singura construcție rămasă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Toate celelalte componente ale actualului complex monastic, inculsiv biserica, au fost refăcute, ca urmare numeroaselor încercări prin care a trecut mănăstirea, sau sunt construcții mai noi din sec. XIX (turnul Clopotniță) sau chiar sec. XX (actuala Casă Domnească).

Dar să ne înturnăm la vizita noastră.

Ajunși la poarta de intrare pe domeniul mănăstiresc, parcurgem lunga alee ce ne desparte de intrarea în curtea mănăstirii. Poarta monumentală, ce străjuiește domeniul, este, prin lucrătura sa, o adevărată operă de artă în lemn, având sculptat pe stâlpi, în partea de sus, sub acoperișul porții, capul de bour al Moldovei, iar pe lungimea stâlpilor diverse motive populare specifice zonei, soarele sub forma unei rozete, dar și crucifixe care ne arată că am ajuns la un așezământ religios. Pe grinzile acoperișului este încrustat “SF. MĂNĂSTIRE PUTNA” cu caractere din scrierea românească veche.

Pătrundem în curtea mănăstirii pe sub arcada Turnului porții, sau Turnul Eminescu. Construit pe două niveluri, turnul are pe latura sa estică stema Moldovei. Sub aceasta, la data vizitei noastre, era o icoană înfățișându-l pe Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt.

În partea dreaptă a Turnului Porții se află un bust al poetului Mihai Eminescu, sculptor Oscar Han, așezat în incinta Mănăstirii Putna de către Cercul Studențesc Arboroasa din Cernăuți, în memoria marelui nostru poet, inițiatorul și organizatorul, împreună cu Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu, A. D. Xenopol și Mihail Kogălniceanu, serbării ce a avut loc cu ocazia împlinirii a 400 de ani (1871) de la sfințirea bisericii. Pe zidul mănăstirii sunt așezate două plăci memoriale ce amintesc de acest eveniment.

Tot aici, în dreapta intrării, se află trei mari clopote dăruite mănăstirii de Ștefan cel Mare și Sfânt (clopotele Buga și Blagovisticul) și de Petru Rareș (clopotul Userul).

În partea dreaptă a intrării sunt ruinele din piatră ale chiliilor ridicate în vremea lui Ștefan cel Mare.

Pașii ne poartă, pe aleea principală, printre starturi de flori, arbuști decorativi și mult verde, către biserica mănăstirii. Trecem pe lângă fântâna Sf. Iacov Putneanul, fost mitropolit, considerat ca fiind al doilea mare ctitor al mănăstirii, atât prin amplele lucrări de refacere a întregului complex monastic, cât și prin construcția iconostasului și a paraclisului. Tot pe partea stângă se află noua Casă Domnească, construită și sfințită între anii 1982 – 1988, în perioada păstoririi patriarhului Teoctist. Din acest motiv Înaltpreasfințitul Teoctist este considerat al treilea ctitor al Putnei.

Biserica mănăstirii, ca tot ansamblul monahal, a suferit de-a lungul vremurilor numeroase stricăciuni din varii motive: incendii, cutremure, năvăliri barbare. Drept urmare au fost ample lucrări de restaurare ale bisericii, în mai multe etape, cele care au dat forma actuală, inspirată de alte biserici construite în timpul lui Ștefan cel Mare, au fost cele executate sub diriguirea unui arhitect austric între 1901 - 1902. Biserica a stat vreme de 350 de ani fără pictură interioară, aceasta fiind refăcută abia după anul 2001, refacerea ei durând nu mai puțin de 9 ani.

Biserica mănăstirii Putna este necropolă domnească aici aflându-se morminte ale membrilor dinastiei Mușatinilor, dintre care 3 de voievozi: Ștefan cel Mare și Sfânt, fiul său Bogdan al III-lea și nepotul Ștefăniță Vodă, precum și a soțiilor lui Ștefan cel Mare, Maria Voichița și Maria de Mangop și a altor trei dintre copiii săi. Deasemeni aici sunt criptele în care se odihnesc clerici importanți din istoria Moldovei.

Pe latura de nord a curții mănăstirii se află chiliile, iar pe latura de vest Muzeul și Turnul Tezaurului. În zidul dinspre vest este o portiță de trecere în cimitirul mănăstirii. Aici își află odihna veșnică și monahia Benedicta (acad. prof. Zoe Dumitrescu Bușulenga).

Vizita la Sfânta Mănăstire Putna a fost cel mai important moment al excursiei pe care am făcut-o în Bucovina. Și aș dori să închei acest review cu vorbele din icoana Sfântului Ștefan cel Mare, zicere ce este un îndemn la iubirea de credință și neam: “Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra ființa și neatârnarea țării noastre”.

Drumuri bune și excursii frumoase!

---
Impresii încărcate de Mitica49 in 05.04.2018 15:43:08

Validat / Publicat: 05.04.18 18:30:21


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1086


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33500 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- tata123
[05.04.18 19:26:25]
» mesaj pers

   @Mitica49: Frumos articol și fotografii acum în prag de sărbători pascale. Mănăstirea Putna a fost numită pe drept „Ierusalimul neamului românesc” - spiritualitate, istorie, arhitectură, cultură se împletesc în vatra acestui așezământ monahal. Au trecut ani mulți de când am fost la Putna și la chilia lui Daniil Sihastru, cred că e timpul pentru un nou circuit în Moldova și Bucovina.

   Sărbători cu bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- webmaster
[06.04.18 10:51:18]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mitica49
[06.04.18 13:35:09]
» mesaj pers

   @tata123: Mulțumesc pentru aprecieri și vot! Mă gândeam ieri, când am terminat de editat articolul, că publicarea lui acum, în preajma marii sărbători a ortodoxiei, ar fi foarte potrivită.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[09.04.18 20:26:12]
» mesaj pers

   @Mitica49:

   Foarte frumos articol, demn de reținut finalul lui.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mitica49
[10.04.18 16:21:13]
» mesaj pers

   @elviramvio: Hristos a înviat!

   Mulțumesc pentru lectură și vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[33] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2017] Poarta mănăstirii și aleea ce duce la sfântul lăcaș -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956578">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956578"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956578">Şterge vot</a></div><span id="v9956578" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956578)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956578Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956578MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2017] Poarta mănăstirii și aleea ce duce la sfântul lăcaș
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2017] Pe alee spre mănăstire -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956579">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956579"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956579">Şterge vot</a></div><span id="v9956579" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956579)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956579Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956579MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2017] Pe alee spre mănăstire
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2017] Vedere de ansamblu a curții mănăstirii -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956582">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956582"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956582">Şterge vot</a></div><span id="v9956582" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956582)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956582Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956582MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2017] Vedere de ansamblu a curții mănăstirii
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [JUN-2017] Biserica (vedere dinspre Turnul Tezaur -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956584">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956584"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956584">Şterge vot</a></div><span id="v9956584" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956584)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956584Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956584MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2017] Biserica (vedere dinspre Turnul Tezaur
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2017] Biserica (vedere din lateral) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956586">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956586"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956586">Şterge vot</a></div><span id="v9956586" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956586)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956586Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956586MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2017] Biserica (vedere din lateral)
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2017] Turnul porții (Turnul Eminescu) cu stema Moldovei și icoana domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956588">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956588"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956588">Şterge vot</a></div><span id="v9956588" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956588)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956588Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956588MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2017] Turnul porții (Turnul Eminescu) cu stema Moldovei și icoana domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2017] Casa Domnească construită prin strădania Părintelui Stareț, Arhimandrit Iachint Unciuleac -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956590">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956590"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956590">Şterge vot</a></div><span id="v9956590" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956590)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956590Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956590MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2017] Casa Domnească construită prin strădania Părintelui Stareț, Arhimandrit Iachint Unciuleac
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2017] Imagine de ansamblu cu Casa Domnească și turnul porții (în plan depărtat) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956592">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956592"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956592">Şterge vot</a></div><span id="v9956592" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956592)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956592Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956592MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2017] Imagine de ansamblu cu Casa Domnească și turnul porții (în plan depărtat)
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2017] Turnul Tezaurului (1481) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956593">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956593"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956593">Şterge vot</a></div><span id="v9956593" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956593)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956593Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956593MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2017] Turnul Tezaurului (1481)
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2017] Turnul tezaur privit din curtea exterioară -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956595">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956595"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956595">Şterge vot</a></div><span id="v9956595" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956595)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956595Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956595MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2017] Turnul tezaur privit din curtea exterioară
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2017] Turnul clopotniță (1882) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956597">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956597"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956597">Şterge vot</a></div><span id="v9956597" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956597)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956597Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956597MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2017] Turnul clopotniță (1882)
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2017] Ruinele chiliilor domnitorului Ștefan cel Mare (1481) - cablurile din iarbă nu-s de pe vremea aia :)) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956598">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956598"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956598">Şterge vot</a></div><span id="v9956598" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956598)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956598Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956598MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2017] Ruinele chiliilor domnitorului Ștefan cel Mare (1481) - cablurile din iarbă nu-s de pe vremea aia :))
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2017] Fântâna Sf. Iacob Putneanul (1761) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956601">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956601"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956601">Şterge vot</a></div><span id="v9956601" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956601)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956601Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956601MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2017] Fântâna Sf. Iacob Putneanul (1761)
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2017] Ușa de intrare din pridvor în pronaos -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956602">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956602"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956602">Şterge vot</a></div><span id="v9956602" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956602)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956602Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956602MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2017] Ușa de intrare din pridvor în pronaos
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2017] Detaliu din pronaos cu mormintele lui Bogdan al III-lea, Mariei Cneajna, Ștefăniță Vodă și Maria, soția lui Petru Rareș -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956604">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956604"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956604">Şterge vot</a></div><span id="v9956604" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956604)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956604Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956604MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2017] Detaliu din pronaos cu mormintele lui Bogdan al III-lea, Mariei Cneajna, Ștefăniță Vodă și Maria, soția lui Petru Rareș
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2017] Iconostasul bisericii -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956606">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956606"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956606">Şterge vot</a></div><span id="v9956606" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956606)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956606Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956606MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2017] Iconostasul bisericii
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2017] Mormântul lui Ştefan cel Mare de la Putna -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956607">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956607"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956607">Şterge vot</a></div><span id="v9956607" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956607)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956607Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956607MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2017] Mormântul lui Ştefan cel Mare de la Putna
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2017] Mormântul Mariei de Mangop (Maria din Mangop - a doua soţie a lui Ştefan cel Mare) şi a fiilor lor Bogdan şi Petru -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956609">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956609"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956609">Şterge vot</a></div><span id="v9956609" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956609)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956609Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956609MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2017] Mormântul Mariei de Mangop (Maria din Mangop - a doua soţie a lui Ştefan cel Mare) şi a fiilor lor Bogdan şi Petru
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2017] Mormintele lui Bogdan al III-lea (domn al Moldovei) și al Mariei (fiica lui Ștefan) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956610">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956610"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956610">Şterge vot</a></div><span id="v9956610" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956610)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956610Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956610MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2017] Mormintele lui Bogdan al III-lea (domn al Moldovei) și al Mariei (fiica lui Ștefan)
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2017] Mormintele Mariei (doamna lui Petru Rareș) și al lui Ștefan cel Tânăr (Ștefăniță Vodă -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956612">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956612"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956612">Şterge vot</a></div><span id="v9956612" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956612)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956612Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956612MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2017] Mormintele Mariei (doamna lui Petru Rareș) și al lui Ștefan cel Tânăr (Ștefăniță Vodă
foto Mitica49 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JUN-2017] Detaliu pictură interioară -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956614">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956614"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956614">Şterge vot</a></div><span id="v9956614" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956614)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956614Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956614MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUN-2017] Detaliu pictură interioară
foto Mitica49 [05.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[33] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.115276098251 sec