ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul ''Arta Lemnului''

TIPĂREȘTE

Introducere

Citisem despre existenta acestui obiectiv pe internet pe site-ul pensiunii Casa Vero, acolo unde am fost cazati in cea mai mare parte a concediului nostru din august 2014.

Urmatorul pas a fost sa ne documentam pe AFA. Am gasit pe AFA si am citit despre acest muzeu in review-ul doamnei LidiaV.

Aceste pregatiri ne-au facut sa includem vizitarea Muzeului Arta Lemnului pe lista obiectivelor de vizitat in acest concediu.

Si pentru ca am primit intrebari de la alti AFA-isti de ce am semnat unele review-uri din acest concediu in trei si altele in patru, voi elucida si aceasta enigma.

Fiul nostru, Emi, in varsta de 10 ani, a plecat in tabara la Frasin. In aceeasi zi, restul familiei, adica noi parintii, Dan si Ema, impreuna cu fiica noastra, Denisa, in varsta de 3 ani, am plecat la Vama, la circa 10 km distanta de Frasin.

Dupa saptamana de tabara a lui Emi, ”” am intregit”” familia si l-am adus pe Emi, la noi, la Vama, la Casa Vero. Astfel unele obiective vizitate cat a fost Emi in tabara poarta trei semnaturi, iar, dupa ce Emi ni s-a alaturat in vizite, poarta 4 semnaturi.

-

Acces

Am plecat din Vama urmand drumul European E58 si dupa circa 15 minute intram deja in Campulung Modovenesc. Orasul este strabatut de o artera principala, chiar drumul european, din care se desprind in stanga si in dreapta strazile orasului, ramificandu-se si incrucisandu-se destul de haotic pana in padure sau la poalele muntelui, dar vom reveni asupra hatisului de strazi.

Muzeul este situat pe Calea Transilvaniei nr. 10, aceasta inseamna chiar la drumul mare, pentru ca o parte din E58 poarta in municipiul Campulung Moldovenesc aceasta denumire. Pentru ca GPS-ul meu mi-a indicat la un moment dat ca am ajuns la capatul Caii Transilvaniei, desi nu vazusem muzeul si pentru ca era evident ca ajunsesem in centrul orasului, am hotarit sa gasim un loc de parcare, ba chiar sa incercam sa ne intoarcem putin, presupunand ca depasisem adresa cautata.

Ne-am intors pe o strada paralela cu cea principala pentru circa 200 metri si am gasit un loc de parcare amenajat si gratuit, langa statuia impunatoare a lui Bogdan Voda. Perfect, am parcat si am luat-o la pas, in cautarea adresei exacte. Un localic ne-a indrumat pe artera principala, tocmai de unde ne intorsesem, ba chiar putin mai incolo de locul unde masina executase un fel de stanga imprejur, regulamentar.

Am admirat mareata statuie a lui Bogdan Voda, un parc langa aceasta, apoi un mic spatiu pietonal in zona de legatura dintre cele doua strazi despre care am scris, zona in care era amenajat un loc de joaca pentru copii. Am traversat strada principala pe la un semafor, in dreptul statuii lui Mihai Eminescu si am pornit in directia indicata de localnic, in lungul europeanului. Pe stanga am remarcat restaurantul Bucovina, care ne va oferi maza de pranz peste cateva zile. Pe partea noastra ne-am oprit langa un panou mare cu harta zonei, am trecut apoi pe langa biserica si, urmatoarea cladire avea sa fie adresa cautata, Muzeul ""Arta Lemnului"".

Despre muzeu

Voi insera majoritatea ideilor din documentarea de pe pagina de net a pensiunii unde am fost cazati, intrucat aceasta descriere este suficient de detaliata ca sa raspunda necesarului minim de informatie despre acest muzeu.

Muzeul reprezintă o adevărată capodoperă a culturii româneşti din secolele XVIII şi XIX. A fost inaugurat în iunie 1936, iar pentru realizarea acestuia au contribuit Constantin Leontieş, I. H. Sîrghie, Ilie Veslovschi, Ion Pîşlea şi, mai ales, muzeograful Constantin Brăescu.

Înfiinţat ca Muzeu de Etnografie şi Ştiinţele Naturii şi reprofilat în 1970 drept Muzeul "Artei Lemnului", la iniţiativa actualului director Marcel Zahariciuc, el are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi C. Brăescu, astăzi, acesta deţine peste 15.000 de colecţii, predominante fiind cele referitoare la civilizaţia lemnului şi portul popular.

Colecţiile muzeului sunt dispuse pe ocupaţii şi meşteşuguri, pornind de la prelucrarea lemnului pană la operele marelui maestru Gheorghe Apostu.

În prima sală a expoziţiei, privirea îţi este captată de uneltele de prelucrare a lemnului. Urmeaza tehnici de ornamentare, forme şi motive decorative. Colecţia obiectelor de stană este reprezentată prin doniţe, cupe în chip de pasăre, braie pentru bătut brînza, bate crestate, linguri, etc, dar şi unelte tradiţionale, printre care: plug, grapă, lopată, toate din lemn. O camera separate, la parter, prezinta icoane pe sticla.

În afara expoziţiilor de la interiorul muzeului, mai există şi o secţie în aer liber care cuprinde nouă monumente de arhitectură, printre care se evidenţiază Casa "Latiş" din Cîmpulung Moldovenesc, veche de 360 de ani, şi Casa "Huţulă" din Ciumarna. ””

Iesirea se face printr-o poarta maramuresana intr-o strada laterala, perpendiculara pe arterea principala, unde este situata intrarea.

Am apelat la aceasta prezentare intrucat ni se pare un ghid foarte bun. Din pacate in muzeu nu am avut parte de un ghid, nici de posibilitatea de a cumpara un prospect de informare, din acest punct de vedere domneste un dezinteres cras al celor responsabili de muzeu.

Vom remarca insa, pozitiv, ca exponatele (mai putin cele din curte) se gasesc intr-o forma bine conservata si expuse in mod corespunzator. Datorita lipsei de informare la cald, loco, ne-am simtit nevoiti sa adaugam randurile de mai sus, care se constituiue intr-un ghid valoros.

Pretul unui bliet este de numai 3 (trei) lei.

Pe noi toti (adica si pe copii) vizitarea acestui muzeu ne-a impresionat. Am incarcat mai multe poze, care speram sa va placa si sa va determine sa vizitati Muzeul ""Arta Lemnului"", daca veti avea drum prin Campulung Moldovenesc.

- - -

Alte obiective in Campulung Moldovenesc

In faza de documentare cu privire la ce sa vizitam in Campulung Moldovenesc am gasit trimiteri catre un urcus pe Rarau, pe care l-am si facut, dar si catre existenta unui arbore multisecular.

In pozele atasate review-ului il veti regasi si il veti putea admira.

Arborele multisecular este situat pe strada Paraul Morii. Ca sa ajungi la acesta, trebuie sa intri in hatisul de stradute laterale, despre care povesteam mai pe la inceputul articolului. Cel mai simplu este sa te bazezi pe GPS cum sa ajungi la aceasta strada. Ca idee, in oras, pe directia de mers spre Vatra Dornei, trebuie sa virezi pe o strada la dreapta. Notiunea de asfalt dispare repede, asa ca viteza de inaintare va fi foarte redusa datorita ””reliefului”” accidentat al strazilor de acces. Traversam cu mare atentie calea ferata apoi facem de cateva ori stanga, apoi dreapta, in unghiuri destul de ciudate, urmand a ajunge intr-o strada mai lata, tot neasfaltata, cu multe ramificatii. Traversam la un moment dat raul Moldova, pe o punte, cu masina, cu mare grija pentru a nu da emotii si mai mari celorlalti pasgaeri ai automobilului. Peste rau, incepe strada Paraul Morii, ingusta si care de aici se ascunde repede in padure, si serveste ca drum de acces locuitorilor, destul de izolati de pe acea vale. La cativa metri dupa ce intram pe strada Paraul Morii, pe partea stanga, practic inainte sa intram in padure, zarim arborele secular, batran si gaunos, care a razbit peste sute de ani ca sa il admiram noi …. si Dumneavoastra.

Sa fii sanatos, secularule!

* * *

Concluzie

Campulung Modovenesc ne-a lasat impresia unui oras-targ rumos si curat. Ne bucuram ca l-am vizitat si ca am acordat timp Muzeului ""Arta Lemnului"".

Denisa, Emi, Ema si Dan


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 07.09.14 18:13:46
Validat / Publicat: 07.09.14 20:47:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG MOLDOVENESC.

VIZUALIZĂRI: 2775 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Panoul de la intrarea in ""Muzeul ""Arta Lemnului"" ""
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.09.14 20:40:28]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[07.09.14 20:41:44]
»

Multumesc foarte mult

Michi
[08.09.14 13:58:23]
»

Am mana buna la superbonusuri. Tine-o asa si mai departe!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.09.14 14:54:32]
»

Multumesc din suflet

Ma bucur ca a venit superbonusul dar mai mult ca a venit de la dvs.

LidiaV
[16.09.14 21:10:40]
»

Cum spuneam şi la Muzeul Ouălor, ai un dar extraordinar de a descrie în detaliu. Asta m-a făcut să cad puţin pe gânduri şi să mă întreb dacă nu cumva trec prin lumea asta cam... "dormind".

Citind ce-ai scris, m-am revăzut în acel loc. Ai reuşit să mă transpui iarăşi acolo, să simt atmosfera, mirosul de lemn vechi, să aud chiar şi scârţâitul podelelor.

Mulţumesc pt tot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.09.14 21:50:47]
»

@LidiaV: multumesc pentru gandurile prea frumoase.

nu excelam la scoala la compunere dar nici bata nu eram

poate e o emotie in plus cand citesti despre un loc care te-a impresionat si atunci si randurole ce le citesti par speciale.

multumesc pt reviewul care m-a facut sa aleg aceasta deztinatie

multumesc pt tot

webmaster26
[08.06.17 11:09:48]
»

Mutat în rubrica "Muzeul 'Arta Lemnului', CÂMPULUNG MOLDOVENESC" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

LidiaV
[08.06.17 23:03:29]
»

@webmaster26: Da, e ok.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, LidiaV, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Arta Lemnului':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058542013168335 sec
    ecranul dvs: 1 x 1