GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Arbore
Continuam drumul de la Manastirea Solca catre Manastirea Arbore.
Revenim in DN2E si continuam practic inainte pentru ca. 1 km, de unde continuam pe DN2K, tot inainte, lasand drumul principal putin in stanga. Dupa 10 minute am ajuns la poarta Manastirii Arbore.
Ne-am amintit repede ca suntem in Romania din cauza unui grup de copii cersetori. Pacat ca vizitele in Romania la multe obiective sunt presarate cu …. Cred ca gresesc, mai nou, nu numai in Romania…. Este strigator la cer ca biserica admite asa ceva in loc sa ii ajute pe sarmani din bogatia din propria visterie si nu vreau sa repet ad literam ideea formulata despre banii institutiei bisericesti.
Traversam poarta de intrare situate intr-un constructive zidita cu ziduri foarte groase. Chiar aici deasupra intrarii este clopotnita. Exista si o scara abrupt din lemn pe care poti escalada pana la clopot. Atentie la copiii mici!
Biserica este construita din piatra Zidurile erau crapate la exterior in mai multe locuri. O curte inierbata cu pomi fructiferi inconjura biserica, curtea fiind destul de neingrijita. Pictura exterioara s-a pastrat doar pe o parte a bisericii, si aceasta puternic degradata.
Intram in biserica. La interior, pictura este mai bine reprezentata. Un grup de tineri lucra cu migala la refacerea picturii interioare. De altfel biserica in ansamblul ei era in renovare.
Din documentatia cumparata din zona voi mai spicui cateva randuri despre acest lacas:
“” In anul 1502, Luca Arbore, boier si inalt dregator al lui Stefan cel Mare a ridicat la curtea sa un paraclis.
Biserica are un plan dreptunghiular la exterior fara turla si fals trilobat la interior, forma nemaintalnita pana atunci. Forma de nava este accentuate de prelungirea peretilor cu 2,5 metri pana se unesc printr-o arcada. Pictuar interioara a fost serios afectata in secolele XVII – XVIII cand biserica a ramas fara acoperis. ””
De aici vom continua excursia noastra catre Manastirea Putna – rog inserare link.
Denisa, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 05.09.14 19:09:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.73334540 N, 25.92866490 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Arcada de pe peretele vestic e nota inconfundabilă a acestei biserici şi amănuntul care o plasează printre preferatele mele. Se pare că intenţia constructorului a fost de a avea un loc cît de cît adăpostit pentru mese de pomenire. În tot cazul, efectul este fericit, prelungirea zidurilor în acea arcadă subliniază zvelteţea clădirii, care altminteri are un profil simplu, cîteva linii drepte, perpendiculare, ca şi cum ar fi o simplă schiţă. Numai că nici nu e nevoie de mai mult.
Pînă să înceapă şantierul interior, era frumos împodobită cu ştergare moldoveneşti, care decorau unele icoane şi catapeteasma. Probabil vor fi expuse din nou după finalizarea lucrărilor.
Pentru exactitate, rubrica ar trebui denumită "Biserica Arbore" sau "Biserica din Arbore", pentru că mănăstire nu este şi nici nu a fost vreodată. A fost paraclis boieresc, biserică de moşie.
@webmaster
se poate redenumi din manastire in biserica in titlul articolului? Cum ine spune abancor
@Dan&Ema:
”@webmaster
se poate redenumi din manastire in biserica in titlul articolului? Cum ine spune abancor
Am modificat titlul articolului.
Pe viitor foloseşte funcţia sesizează pentru astfel de cereri, pentru ca mesajul tău să ajungă direct la echipa tehnică.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Acolo unde pământul cântă în imagini — scris în 13.05.20 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Manastirea Arbore — scris în 29.09.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Manastirea Arbore — scris în 13.03.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Manastirea Arbore-dezamagire — scris în 17.10.10 de lica baesu din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ