GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Locul in care sufletul se simte mai aproape de cer - Manastirea Barsana, Maramures
Ne indreptam noi spre Ieud si stiam ca o sa trecem prin Barsana si mi-am adus aminte ca am citit ca Barsana e inclusa in patrimoniul UNESCO, numai ca profana fiind nu am citit chiar tot astfel incat Biserica de lemn din Barsana si nu Manastirea Barsana e inclusa in patrimoniul UNESCO, distanta dintre acestea doua fiind de cativa km. Pe aceasta o puteti vedea aici ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... in_B%C3%A2rsana
Asadar am ajuns la Manastirea Barsana (exista indicatoare si astea ne-au indus in eroare), am reusit sa parcam masina si intr-un specific spirit de turma am luat-o pe scari pentru a ajunge la Manastire. Acolo am realizat ca se putea urca si cu masina, astfel incat l-am trimis pe sot inapoi pentru a lua masina si pe mama care a zis ca in nici un caz ea nu urca pe scari.
Intre timp am incercat sa descopar aceasta minunatie de manastire. Nu as vrea sa reiau ceea ce se gaseste publicat pe net (de unde ne inspiram de obicei) asa ca va indic un link de unde puteti citi mai multe aici.
Manastirea Barsana cea originala pare a fi sora cu Sapanta Peri, adica tot pe la sfarsit de secol XIV (1390), cu povesti de viata asemanatoare, adica la 1791 este distrusa de Imperiul Habsburgic si patrimonial confiscate.
Acum insa ajungem la locul vizitei noastre, noul complex monahal Barsana, a carui piatra de temelie este pusa dupa lungi stradanii in 1993. Locul este unul minunat si ca sa ne exprimam tinereste zici ca esti intr-un campus unde gasesti tot. Conform link-ului mentionat mai sus aici se gasesc:
” Proiectul Manastirii "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" - Barsana a fost gandit ca un ansamblu arhitectural, si cuprinde urmatoarele obiective: Biserica in stil marmuresean, Altarul de vara, Aghiasmatarul, Staretia, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul, Turnul - clopotnita, Poarta maramureseana, Monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumanarilor, troite, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare, si altele.
astfel incat o vizita aici iti poate ocupa ceva vreme. Chiar de la intrare ai si o prezentare a acestui complex astfel incat poti vedea unde fiecare constructive ce destinatie are.
Accesul spre acest complex se face pe sub Turnul-Clopotnita despre care am inteles ca a fost construit in perioada 1998-1999
Normal ca prima care iti fura privirea este biserica propriu zisa, o biserica stil maramuresan insa nu la fel de inalta ca cea de la Sapanta, are “doar” 57 m inaltime. Uitandu-te spre ea ai un moment de nedumerire, seamana foarte mult cu cea de la Sapanta, si este de inteles avand acelasi architect-Dorel Cordos.
Interiorul bisericii este unul relativ simplu si astfel unul placut vederii, cu pridvor construit din lemn de stejar sculptat cu motive maramuresene, apoi patrunzi mai departe spre altar printr-un perete din lemn cu un spatiu larg de acces.
Surprinzatoare este si catapeteasma care este altfel decat cele cu care eram obisnuita. Interiorul bisericii mi s-a parut unul de bun simt si nu unul care sa epateze prin culori sau alte artificii.
Pentru protejarea bisericii gasim si aici altarul de vara, asezat fix in fata bisericii.
Despre celelalte constructii pomenite mai sus nu am sa povestesc, tip de constructie sau destinatie, pozele vor fi mai graitoare, dar ce vreau sa mai mentionez este muzeul care m-a impresionat prin bogatia de exponate si modestia maicutei de la intrarea, unde taxa este modica (cred ca un leu, sau poate 2 si iti dadea si o carte postala si mai sa-ti multumeasca si ca ai trecut pe acolo). Aici la parter dar si pe urmatoarele doua nivele sunt expuse diferite obiecte de la imbracaminte si alte accesorii, jocuri, icoane pe lems sau sticla, o multime de lucruri frumoase pe care insa doar le-am admirat.
Prin curte iarasi era minunat sa te plimbi, natura explodase cu toata verdeata ei, florile se intreceau in colorit si chiar daca incepuse ploaia nu te mai dezlipeai de acel loc.
Ca multe alte locuri este greu de povestit, putin mai usor este de prezentat in poze, insa daca va aflati in zona nu-l ocoliti iar el va va intampina cu mare drag (va poate oferi si locuri de cazare). Si ca sa vedeti putin cam ce va asteapta acolo ca invit sa vedeti si acest filmulet
https://www.youtube.com/watch?v=K7yMAD6PsbU
Trimis de mishu in 02.10.17 08:39:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BÂRSANA [MM].
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.79159820 N, 24.09388120 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: Citind review-ul mi-am adus aminte cu plăcere de vizita pe care am făcut-o aici în 2008.
Spre deosebire de voi, noi am luat în piept scările, însă ceea ce am văzut a meritat pe deplin efortul făcut.
Ansamblul mănăstiresc este deosebit de frumos, o încântare a spiritului și ochiului.
Mă alătur cu drag recomandării făcută de @Mishu de a vizita sfântul lăcaș.
Votat cu mare drag!
@Mitica49: Si noi am urcat tot pe scari ca daca asa facea toata lumea, asa faceam si noi , dar apoi vazand si drumul l-am trimis pe sot sa o ia pe mama. La plecare ne-a prins iarasi bine deoarece incepuse ploaia si I-am trimis pe baieti pe scari iar noi si verii am coborat cu masina.
Este un loc minunat indiferent de anotimp.
Multumesc de vizita si vot precum si de sustinere in vizitarea acestei manastiri.
@mishu:
Un loc minunat, așa este. Ca tot Maramureșul aproape.
@mishu: Yesssss, un superbonus pentru un super review
Felicitări
@mishu: Felicitări pentru articol.
Am vizitat mănăstirea Bârsana şi mi-a plăcut foarte mult. După părerea mea este cea mai frumoasă mănăstire din ţară, şi am văzut multe mănăstiri.
Noi am fost prin luna iulie şi toate florile erau înflorite, mirosul de iarbă cosită şi simplitatea oamenilor ne-a cucerit.
Toate cele bune.
@mishu: Da, mai apropape de cer prin modestie, simplitate și frumusețe! Superb!
Foarte frumos. Am vizitat-o prima dată în septembrie 2008 pe o poaie și un frig îngrozitor, de a trebuit muncă de convingere serioasă din partea soțului ca să mă scoată din hotel. Când am intrat în curte am rămas cu gura căscată la propriu și nu îmi mai reveneam din uimire.
Complexul e foarte amplu, cu multe clădiri, toate în același stil și totuși fiecare diferită, dar toate pline de flori. Îi suspectez chiar că au arhitect peisagist sau grădinar profesionist, ca prea sunt asortate florile: tufa galbenă lângă tufa roz, care vine lângă trandafirul grena, care e lângă crinul alb etc.
Se spune că la respectivele clădiri s-au folosit doar îmbinări din lemn și nu au nici un cui. Soțul meu, care e mai scormonitor, a găsit totuși unul, dar ală o fi fost excepția care confirmă regula .
@elviramvio; @diana2015
; @zlatna; @zoazore: Multumesc pentru vizita si aprecieri dar si pentru cuvintele frumoase.
@RoxanaGRS: Sunt de acord ca te lasa cu gura cascata si multumesc pentru vizita si aprecieri si completarile din ecou.
@mishu: @mishule, m-ai dat gata! Citind articolul si, mai ales, vazand pozele m-am bucurat ca poate exista asa ceva in Romania. Probabil ca este cea mai autentica manastire din tara. Regretul de a nu fi ajuns in acest loc minunat, mai este compensat de articolele si pozele care le insotesc. Acum patru ani am avut ocazia sa ajung, intr-un pelerinaj, printre altele si la Barsana. Stiam multe despre manastire, dar as fi vrut sa vad cu ochii mei minunea. Dar n-a fost sa fie si am ratat si aceasta ocazie de a calca pe pamant maramuresean. Chiar deloc in Maramures nu pot spune ca nu am fost. Prima si ultima (din pacate) oara cand am calcat in Maramures a fost in ziua de sambata 18 iulie 2009, cand in penultima zi de concediu in dulcea Bucovina, am reusit sa ajung pe valea Bistritei, de la Vatra Dornei, pana in pasul Prislop. Drumul foarte prost ne-a impiedicat sa ajungem pana la Borsa, unde ne propusesem sa ajungem. Acel alta data, pe care ni-l propunem vesnic, nu a mai aparut si ma multumesc cu drumul pana la Prislop. Am revazut in seara aceasta articolul scris despre drumul pe valea Bistritei si am revazut pozele facute atunci si mi-am mai alinat dorul de Maramures.
Dar destul cu nostalgiile.
Felicitari pentru concediu, articol si poze.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Din nou aceeasi bucurie de a descoperi un minunat ecou si inca o farama de viata. Din pacate insa drumul spre Borsa e tot prost, se circula, dar faci slalom. Ma bucur ca am reusit sa va ofer clipe placute cu acest articol, multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: În 2008, ultimul an în care am fost salariat, am petrecut vreo 8 zile la Vatra Dornei, de unde am organizat niște mici excursii prin împrejurimi. Unul dintre locurile vizitate a fost Mănăstirea Bârsana. Impresia lăsată atunci nu a dispărut în timp, dovadă că astăzi am citit cu emoție articolul tău. Pe care, cu ceva întârziere, l-am și votat cu drag.
@Mitica49: Si eu rspund cu intrziere la ecou, dar ma bucura retrairea amintirilor.
O zi frumoasa, multumesc pentru vzita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Mănăstirea Bârsana — scris în 23.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O manastire in care iti gasesti linistea sufleteasca — scris în 24.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Bârsana — un loc deosebit — scris în 16.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Cei trei B, din Maramu' : Baia Sprie, Breb si Barsana — scris în 02.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Mănăstirea Bârsana Maramureș — scris în 16.07.20 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai frumoase biserici vizitate de mine — scris în 05.06.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Mănăstirea Bârsana - miracolul maramureșean — scris în 13.05.17 de ioan marinescu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ