ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgu Jiu
ÎNSCRIS: 07.08.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 4 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Băile Herculane între istorie si nepăsare

TIPĂREȘTE URM de aici

Stațiunea Băile Herculane este situată în sud- vestul României, în județul Caraș- Severin (la aproximativ 25 km de granița cu Serbia). Se poate ajunge pe cale rutieră (E70 sau DN67D) sau pe cale feroviară, gara (construită în stil baroc, o reproducere a castelului de vânătoare al Împărătesei Maria Terezia a Austriei) fiind situată la aproximativ 3 km de centrul nou al stațiunii (unde se poate ajunge cu transportul local sau cu un taxi).

Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare, nu doar de la noi din țară, ci din lume. Bazele au fost puse în anul 102 d. Hr de către Împăratul Traian, fiind un loc de atracție pentru aristrocrația Romei antice. Romanii, impresionați de puterea tămăduitoare a acestor ape termale, au introdus cultul balnear pe care l- au imprumutat de la greci, statuia lui Hercules, fiind și astăzi un simbol al stațiunii, din timpul lor rămânând multe alte vestigii istorice. După retragerea armatei romane, băile au căzut în paragină.

După 1718 începe istoria modernă și contemporană a stațiunii, sub dominația Imperiului austriac, în 1736 începând reconstrucția băilor și a cailor de acces.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Stațiunea este renumită pentru apele sale termale, în zonă fiind vreo 16 izvoare cu apă termală, făcând parte din Parcul Național Valea Cernei, al doilea ca mărime din țară.

Este deprimant sa te plimbi printre monumente istorice aflate în paragină, dar acesta este un aspect asupra căruia nu trebuie să ne concentrăm prea mult pentru că ne depășește pe noi, ținând de administrația pe plan local și național. De ce să mergem în țări străine pentru a vizita ruine milenare, când ale noastre sunt mult mai noi ????? Cum ar reacționa aristrocrația romană sau nobilimea austriacă dacă ar avea ocazia să vadă starea actuală a stațiunii când ei făceau zile întregi pe drumuri pietruite ca să se bucure de puterea vindecătoare a acestor ape termale și de acest cadru natural extraordinar??

Cu pași foarte mici se mai face câte ceva. De exemplu, față de acum 2 ani când am fost ultima dată acolo, s- au mai făcut unele mici schimbări cum ar fi pavarea centrului vechi cu piatră cubică și sunt în lucru unele șantiere de restaurare a unor clădiri. Pare un început promițător.

Dacă ignorăm aceste clădiri aflate în degradare si alte aspecte neîngrijite ale stațiunii (care nu țin doar de lipsa fondurilor), concentrîndu- ne pe cadrul natural încântător, ne putem bucura de aerul puternic ionizat și de o vacanță frumoasă.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Baile Herculane este o stațiune pentru orice anotimp și nu doar pentru cei mai în vârstă care doresc un tratament balnear. Majoritatea hotelurilor sunt dotate cu piscine si centre spa si sunt frecventate de către toate vârstele. Pentru sezonul estival sunt ștranduri și piscine în aer liber. Se pot face excursii la Cazanele Dunării, Porțile de Fier, cascada Bigăr, Valea Cernei... se pot vizita peșteri, grote, izvoare, cascade... se pot face drumeții montane, șederea în Băile Herculane fiind o ocazie de a vizita această zonă a țării.


[fb]
---
Trimis de danutza_ang in 18.12.21 13:03:13
Validat / Publicat: 18.12.21 19:55:13

VIZUALIZĂRI: 2344 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danutza_ang); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Vedere de lângă izvoarele Neptun
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

liviu49
[19.12.21 09:11:01]
»

Baile Herculane vor ramane, pentru mult timp, locul unde oamenii vin sa-si ingrijeasca sanatatea. Si, culmea, acestia vor fi in continuare prezenti pe strazile statiunii, iar cei mai curajosi vor fi pe cararile din jurul statiunii. Modenizarile catorva hoteluri vor mai atrage turisti dornici, insa, mai de stat in hotel si mai putin de drumetit in imprejurimile statiunii. Eu as propune autoritatilor locale sa organizeze drumetii ghidate la ce a fost pana in 1989 mandria statiunii si nu numai, centrul istoric al acesteia. Traseul se va putea intitula "Drumul ruinelor si al nepasarii "...

Numai bine si calatorii placute! ~

PS. Am si eu o nedumerire. Ultima oara cand am fost in Herculane (sepetmbrie 2019), statuia lui Hercule era cea din poza P20, iar cea din P08 se numea altfel. In niciun caz nu era statuia Dianei cum a afirmat o colega intr-un articol de la intalnirea AFA.

Zeitatea reprezentata de statuie da si numele bailor de peste Cerna de statuie. Cel putin asa stiam eu in 2019.

danutza_angPHONEAUTOR REVIEW
[19.12.21 09:26:11]
»

@liviu49: Buna dimineața! Aveti dreptate statuia Hercules este în piața care-i poartă numele, fiind simbolul stațiunii si se regăsește în poza 20. O aveam si de aproape, dar nu o mai găsesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danutza_ang, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068755865097046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1