ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Grădina Botanică – un Rai al Naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

... cel dintâiu Român care a dat o deosebită atențiune acestei frumoase științe este neuitatul Membru al Academiei Române, Doctorul Anastase Fătu, care a înființat în 1856 la Iași, cu averea sa proprie, cea dintâi grădină botanică a României de astăzi - «cu scopul, după cum zice dânsul, mai întâiu de a înbunătăți salubritatea Iașilor, și al doilea pentru a îndemna, junimea studioasă la învățarea Botanicei, procurând și iubitorilor de științe naturale ocaziunea de a contempla natura în momentele lor de repaos»... (Ștefan C. Hepites – cuvântare la înmormântarea dr. Dimitrie Grecescu în toamna anului 1910)

Din nou la Iași – superbul oraș așezat pe șapte coline, o urbe eminamente culturală unde descoperi istorie, tradiție, frumos la fiecare pas (așa spun eu ca turist :)). Am mai fost la Iași, am vizitat o serie din obiectivele sale turistice, dar în oaza de verdeață organizată pe baze științifice nu pășisem încă. Iată că în această primă lună de vară atât de capricioasă am mers să mă plimb prin lumea rozelor din orașul moldav.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” e situată pe Dealul Copoului, mai exact intrarea se face din str. Dumbrava Roșie nr. 7, vis-a-vis de poarta de acces existând 5-6 locuri de parcare amenajate. Principalul obiectiv natural al Iașului este ușor de accesat și cu tramvaiul sau de ce nu, pe jos – dinspre Parcul Copou. Grădina Botanică e imensă ca suprafață așa că vă sfătuiesc să alocați timp suficient pentru a străbate aleile, fără grabă, pentru bucuria sufletului; dacă doriți puteți petrece chiar o zi întreagă în interior.

Noi am vizitat grădina într-o zi de luni fiind conștienți că vom găsi serele închise, dar în acea zi se anunța o vreme ceva mai prietenoasă și într-adevăr am fost feriți de ploaie până după-masă. Programul de funcționare la exterior este zilnic între 9.00-20.00, luni și miercuri complexul de sere este închis. Am achitat doar 6 lei/adult din cauza serelor închise, în mod normal biletul având un preț de 10 lei/adult. Detalii descoperiți pe site-ul oficial: botanica.uaic.ro.

Anul acesta se sărbătoresc 165 ani de la deschiderea Grădinii Botanice de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, prima de acest fel de pe teritoriul viitoarelor Principate Unite. Astfel, la 1856 în zona Râpei Galbene (vezi impresii) apare „grădina lui Fătu” – un spațiu dedicat celor îndrăgostiți de botanică. Actualul teritoriu al grădinii din Iași a fost amenajat în 1963, după alte câteva locuri în care au „funcționat” grădini botanice.

Am pătruns pe aleea centrală nerăbdători să descoperim comorile vegetale din acest spațiu; studiem un pic harta grădinii care ne prezintă cele 10 secții (Rosarium, Plante Utile, Sistematică, Ornamentală, Silvostepa Moldovei și alte câteva) și ne îndreptăm spre partea stângă a imensului parc. Pe centru angajații scoteau bulbii de lalele, navetele cu „cepele” coloratelor flori fiind depozitate cu grijă până în următorul sezon.

Deja de la primii pași în interior ne simțim încântați și dornici de a sorbi cu privirea cât mai multe lucruri interesante. Depășim trei busturi ale unor foști directori ai Grădinii Botanice, din loc în loc sunt panouri mari care ne informează în ce Secție ne aflăm, iar sute de plăcuțe ne atrag atenția asupra speciilor de plante, arbuști, arbori. Este liniște în grădină, e început de săptămână și de program; fotografiile încep să se adune, nu știi ce să captezi mai întâi în memoria aparatului foto. Descoperim bazinul cu nuferi – incredibili cei de culoare vișinie, un amfiteatru și o scenă pentru evenimentele culturale desfășurate aici.

Mai înaintăm pe sub arbori înalți și găsim piesa de rezistență a lunii iunie: rosarium-ul – împărăția trandafirilor. Într-un spațiu circular de 1,5 ha străjuit de conifere se întind în fața noastră sute de soiuri de trandafiri. Cromatica e fantastică, de la clasicul roșu, la mai deschisul roz, la galbenul intens și ceva mai rarul alb, până la raritățile bicolore, vărgate, mov sau vișină putredă. Citim denumirile soiurilor, ne amuză unele asocieri (Pinguin, Doamna în Mov) și nume legate de prințese, actori sau sentimente (Burning Love, Passion). În această „mare” de trandafiri se găsesc o mulțime de soiuri create de specialiști români. Ne aplecăm spre florile mai deosebite de trandafir și descoperim parfumuri nebănuite. O splendoare!

Deși am fi zăbovit la nesfârșit între culorile fără sfârșit ale rozelor trebuie să pornim mai departe. Ne strecurăm pe diverse alei, vedem mici parcele cu plante utile (medicinale, aromatice, condimente, industriale, furajere etc.) plivite chiar în acel moment de harnicii angajați ai Grădinii. Vedem o zonă de stâncărie cu o cascadă aflată în plin proces de amenajare, întâlnim stânjenei, diverse lumânărici și clopoței, e greu de ținut minte denumirea tuturor, fie și numele popular, ne-am bucurat de flori și verde. Am mai prins bujori înfloriți, cel galben era deosebit, am văzut cactuși dar și maci californieni.

Este un spațiu verde de mari dimensiuni care trebuie îngrijit non-stop, e vorba de muncă multă și dedicare, cum aveam să aflu de la un angajat care lucra de circa 30 ani aici. Femei și bărbați roboteau peste tot: se plantau flori de sezon, se cosea iarba pe anumite porțiuni, se curățau copaci.

Vreo 3 ore ne-am plimbat în Grădina Botanică, timp insuficient pentru a descoperi toate colțurile parcului sau Muzeul instituției (mai există și Bibliotecă și Herbarium), nu mai vorbesc de serele care erau închise. Recomand insistent să vizitați Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași – natură și frumos îmbinate într-un singur loc.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.06.21 20:39:28
Validat / Publicat: 21.06.21 21:20:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Rosarium - culori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[21.06.21 22:31:35]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

valentinag
[22.06.21 15:25:09]
»

N-am vazut niciodata nufar cu asa culoare!

mprofeanu
[24.06.21 16:49:34]
»

@tata123: Frumoasă această Grădină Botanică din Iași!! Ai vizitat-o și într-o perioadă a trandafirilor, vremea a ținut cu ei și ce minuni au apărut! Mi-a plăcut mult, hrană pentru suflet!!

Tot prin poze am vizitat-o virtual și toamna împreună cu @gettyy, ...

Un regal de verde și culoare! ????

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.06.21 09:53:26]
»

@valentinag: Într-adevăr nufărul vișiniu a fost o surpriză plăcută! Erau câteva exemplare înflorite chiar în centrul bazinului. De altfel, prin grădinile botanice întâlnești „surprize” florale la fiecare pas. Numai bine!

@mprofeanu: Chiar m-am bucurat că vizita în Grădina Botanică din Iași a coincis cu perioada maximă de înflorire a trandafirilor din Rosarium. Mi-ar fi plăcut dacă cei care administrează acest spațiu ar fi ridicat un turn de lemn de belvedere pentru o imagine de sus a regalului de culori oferit de numeroasele specii de trandafiri.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Gradina Botanică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.86167311668396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1