GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul sarmalelor de la Praid 2018
Dupa un an “de restriste si jale” culinara, in care primaria Praid, n-a prea avut parale, (2015), iata ca in anii urmatori, s-au gasit bani si s-a reluat vestitul “festival de sarmale”.
Cel mai mare festival
Festivalul sarmalelor de la Praid, e cel mai mare festival de acest gen din tara si din lume (si, poate ca, pana la proba contrarie, chiar si din Univers). Pentru fiecare participant la festival se pregatesc cel putin 20-30 de sarmale. Si tone de paine. Si multa slanina si multa smantana. Si cateva vagoane de bere. Vreo 3-4 sarmale le mananca omu’ acolo, la festival, proaspete (credeti ca se poate abtine cineva?) iar vreo 10-15 le duce acasa “la pachet” pe la neamuri, ca sa guste si ele macar un pic din savoarea festivalului. Va dati seama, asadar, daca in cele trei zile ale festivalului, trec pe la “sarmaliada” 1000-1500 de turisti, cate sarmale trebuie sa pregatesca “non-stop”, sarmanele “femei-roboti” din Praid. Care, dupa festival, sunt “praf”, sau “varza”, dupa cum preferati.
Localitatea Praid e cunoscuta mai ales prin mina ei de sare, care e una dintre cele mai mari din tara. Nu departe de salina, in centrul orasului, gasiti o rascruce de drumuri de unde se poate ajunge, prin trecatoarea Bucin, la Gheorgheni-Lacul Rosu-Cheile Bicazului, iar, in partea opusa, prin Corund, la Odorheiu-Secuiesc. In acea zona a rascrucii (parcul central), se tine de obicei si Festivalul Sarmalelor. Programul include spectacole folclorice ale tarafurilor si formatiunilor locale de dansuri si muzica populara sau “de pahar”. Participantii, atat la prepararea sarmaleor cat si la degustare, sunt din toata tara sau din Ungaria, Croatia si Republica Moldova. Vad ca nu numai sportul ci si “sarmaua” a devenit un liant intre popoare, un garant al bunei intelegeri. Si mai cred ca daca fiecare popor s-ar ocupa mai mult de sarmale decat de politica, ar disparea definitiv si razboaiele de pe pamant si ar fi pace vesnica in lume. In a 3-a zi a festivalului, se orgnizeaza si un festival de muzica clasica si folclorica in salina, in capela ecumenica. Eu nu stiu cine a inventat “prima sarma din lume”, dar stiu ca noi le facem pe cele mai bune si asta nu e doar parerea noastra ci si a strainilor. Spre exemplu, daca in concediu, te duci cu oala de sarmale si cu o naveta de bere in portbagaj, ai mancarea si bautura asigurata, aproape pe toata perioada sejurului.
Programul festivalului a fost urmatorul:
Vineri, 21 septembrie a fost o zi dedicata mai ales copiilor cu urmatorul program: “Sarmale pentru copi:”, o “alergare” prin zona, un campionatul de mini-fotbal in sala de sport din Praid, concursuri si jocuri de abilitate pentru copii; Apoi a avut loc jurizarea mini-festivalului si decernarea premiilor pentru cele mai bune sarmale; Totodata a avut loc si premierea concursului de decorare a strazilor din Praid. A urmat programul “Prezentarea vietii copiilor si a adolescentilor prin muzica”. S-a dansat Zumba si a avut loc un concert dedicat “juniorilor’ prezentat de Eva Csepregi.
Sambata, 22 septembrie (2018)
07:30 Desteptarea pe acordurile muzicii de fanfara;
09:30 Parada de deschidere – de la Salina Praid pana la parcul central;
10:30 Ceremonia de deschidere – Discursul primarului;
11:00 Prezentarea echipelor participante la concursul culinar de preparat sarmale si inceperea
concursului;
12:00 Programe: spectacole folclorice, dansuri si muzica populara;
15:00 Juramantul juriului, degustarea sarmalelor, jurizare;
16:00 Demonstratie militara din evul mediu;
16:30 Demonstratia Arcasilor din Ocna de Jos;
16:30 Zumba (adulti), dansuri populare;
17:00 Ansamblul Focloric Muresul;
18:00 Capodoperele culinare si Festivitatea de premiere;
19:30 Program muzical cu formatiile formația DJ Proiect si Orokseg;
21:00 Dans si muzica in aer liber.
Duminică, 23 septembrie
9:00 Desteptare pe muzica de fanfara;
10:00 Campionatul de handbal al Tinutului Sarii – Cupa de varza, editia a VI-a;
11:00 Defilare si parada fanfarelor in centrul localitatii;
12:00 Urarile de bun venit a persoanelor varstnice din Praid;
12:30 Corul muzical din Praid;
13:00 Corul muzical din Ghimes;
13:30 Inaugurarea unui monument local;
14 30 Pauza de masa (degustarea sarmalelor);
17:00 Ansamblul de dans folcloric Muresul;
18:00 Muzica populara cu Tamas Gabor, Zoltan Erika, Dupla Kave;
22:00 Foc de artificii.
Impresii personale
Noi (gasca mea de amici ai naturii) am stat la festival doar cateva ore, poate o jumatate de zi, am participat, la “o savuroasa degustare”, sub o copertina, pe la ora pranzului, unde se adunase mai toata lumea, in fata unei farfurii cu sarmale cu slanina si cu smantana “quantum satis” si cate una sau mai multe beri Ciuc la halba, berea mea preferata, mereu proaspata. Am luat cu noi si o lada frigorifica in care am mai pus nenumarate sarmale si “pentru a doua si a treia zi”. Vremea a fost minunata, atmosfera era de sarbatoare, localnicii erau prietenosi (te invitau la dansuri populare), eu mi-am gasit chiar si “jumatatea”, o juna secuianca. A fost “dragoste la prima vedere”, chiar daca amicii din grupul meu mi-au zis ca fata-i cam “varza”. Eu am luat-o insa cu mine, oricum idila noastra n-avea cum sa dureze mai mult de-o saptamana, caci eu sunt vegetarian.
In acest an nu l-am vazut pe Cristi Tabara, unul dintre prezentatorii festivalului si mare amator de sarmale. Noi, ne-am plimbat pe la toate oalele cu sarmale in fierbere, care participau la concurs. Iti venea sa le mananci cu ochii. Daca ramaneai prea mult pe-acolo ca sa le admiri, aveai sansa sa fii servit chiar si cu cate 1-2 sarmale gratis, oricum, dintre zecile de sarmale care erau in oala, numai una era prezentata juriului pentru concurs, restul se imparteau publicului. Cand primesti ceva de la localnici, nu e bine sa refuzi ceea ce ti se ofera, e semn ca nu apreciezi munca lor… dar credeti ca refuza cineva? Dupa ce se termina concursul si impartirea gratuita a sarmalelor jurizate, incepea “vanzarea” celor produse de anumite firme locale. Aici era mereu o coada mare. Puteai servi sarmale pe care le consumai “loco” sau poti cumpara sarmale la casoleta de plastic, pentru “acasa”. (3 sarmale intr-o casoleta, costa 10 lei).
Eu, dupa 5 sarmale ce pluteau in smantana, inghitite in 5 minute, actiune la care m-au ajutat si doua halbe de bere, paseam atent, sa nu ma sfarm, miscandu-ma destul de greu in blugii mei care stateau sa crape, am plecat la bai la Wellness Praid, ca sa elimin, prin miscare, caloriile acumulate.
Ce mai, la “sarmaliada” din Praid, am petrecut mereu clipe minunate!
 
Va rog videoclipul youtube, mersi!
Trimis de dorgo in 16.01.20 09:02:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: prin tara
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Festivaluri, evenimente temporare în zona Praid, PRAID [HR]" (nou-creată pe sait)
Bune sarmalele- tradițional din varză murată, slană și smâmtână. Mă întreb totuși, de ce atâta smântână, când varza este acră și murată. La noi în sudul Moldovei, nu știu să fie un asemenea festival, dar știu bine că toți participanții ar fi câștigat concursul ”cea mai mică sarma”
Acolo sarmalele se îmbracă în frunze de viță de vie (opărite sau păstrate în sare), mici cât ultima falangă a degetului mic și fierte în vase din lut așezate pe jar. Fierberea durează în jur de 10-12, chiar 14 ore. La nunți, înmormântări și alte evenimente, stau femei special angajate pentru această ”veghe”. Ele mențin jarul, îl trag în jurul vaselor și completează permanent cu supă, pentru a nu se usca. Sunt foarte suculente și se servesc cu multă smântână. O sarma, o înghițitură!
La înscăunarea cu ani în urmă a Preafericitului Daniel, citeam undeva că la masă au servit vișinată, sarmale mici în foi de viță și Poale-n brâu (altă specialitate get-beget moldovenească).
Să aveți poftă pân' la următorul Festival de la Praid!
@mihaelavoicu: La Praid si pe-aici pe la noi prin Ardeal, dimensiunea sarmalelor e medie. Nici mica nici mare si se invelesc de obicei cu foi de varza. Nu prea ne plac cele foarte mari.
Dar in concurs, pentru distractie, se acorda mai multe premii, pe categorii, si anume: pentru cea mai mare sarma (intr-un an, sarmaua castigatoaare avea 3 m lungime!), cea mai mica (o vezi doar cu lupa), cea mai savuroasa, cea mai excentrica, (intr-un an, acest premiu l-a luat sarmaua " Dracula" , carnea si varza erau rosii iar totul plutea in vin rosu), pentru cel mai mic sau cel mai marea ceaun de sarmale (intr-un an, sarmalele erau fierte intr-un cazan de locomotiva (!), etc, etc
@dorgo:
”caci eu sunt vegetarian
vs
”Eu, dupa 5 sarmale ce pluteau in smantana, inghitite in 5 minute, actiune la care m-au ajutat si doua halbe de bere
Acumaaaa... unde-i adevarul? Sau erau sarmale vegane?
Tare nemilos esti, doctore! Apai, camd lovesti-lovesti, nu te-ncurci! Cu sarmale vii matale? Si ce sarmale! Ioooi! Nici nu conteaza marimea cat gustul!
Pai, sa va fie de bine si sa mai dai p-acolo si anul viitor!
Poti sa te mai si abati cateodata de la dieta lacto-vegetariana, dar s-o faci in salturi sau in asalturi, ca sa-i dai ragaz corpului sa-si revina la normal. De aceea eu nu particip decat la 3-4 festivaluri pe an. Iar cand consum carne de porc (fleici+ cartofi prajiti ce-noata in colesterol), (mmm, ce buni sunt), in aceeasi zi fac 2-3 ture de inot prin multiplele bazine dulci sau sarate de pe la noi, ca sa ard caloriile. Cel mai bine e, daca nu vrei sa pui nimic pe tine, ca, dupa 6-7 seara, sa nu mai mananci nimic. Tot ce mananci dupa aceasta ora, se depune. Vezi, mai intreab-o si pe @cismis, ea e specialista in " nutreturi" .
@dorgo: Vad ca saltul (sau asaltul) tau a fost cam mare! Anul trecut ai sarit festivalul cu gratie de gazela!
Pe mine m-a frapat contradictia asta vegan carnivor in acelasi articol!
@dorgo: Sunt mare iubitoare de sarmale, deci, citind eu printre rânduri în articolul tău precedent despre acest festival despre care n-am avut știință până acum, am început să fac săpături și am aflat că se ține în fiecare an în al treilea weekend din septembrie. Găsisem și un loc drăguț unde să pun capul...
Doar că nici anul ăsta n-o să am parte de sarmale, Doamne-Doamne ne-a scos în cale o tentație și mai grozavă, așa că...
Oricum, rămâne pe lista mea scurtă. Poate 2021 să fie ceva mai îndurător...
@crismis: Pe-aici pe la noi, odata cu inceperea varii, au loc mai multe targuri si festivaluri, oamenii sunt inventivi si dinamici. In week-enduri, nu te plictisesti deloc.
Au loc asa: Festivalul sarmalelor de la Praid, Festivalul baloanelor cu aer cald de la Campu’ Cetatii, Festivalul vinului si artei mestesugaresti de la Tg. Mures, Festivalul medieval din Sighisoara, Festivalul Vaii Gurghiului, Festivalul Dovleacului de la Sovata, Targul fetelor de la Gurghiu, Targul Cireselor de la Brancovenesti, Festivalul “Toamna Reghineana” din Reghin, Targul Bailor de la Ideciu de Jos, Festivalul Luminii din Cetatea Tg. Mures, Festivalul Intercultural ProEtnica Sighisoara, Festivalul Vaii Muresului de la Rastolita, Festivalul berii din Tg. Mures, Festivalul de muzica de la Gornesti, etc, etc
@dorgo: Moamă, ce mi-ai mai dat de treabă!!! Hai, că m-oi lipi io la vreunu' măcar...
Merci!
@crismis: Măcar la ăla cu baloane dac-ajungeți! Îmi doresc și eu, dar...
@dorgo: Sarmale Fest! Minunat, inghit in sec, noroc ca am mancat sarmale acum vreo 2 zile ca altfel ma aveai pe constiinta.
Mi-au placut si alegerile, cel mai mare ceaun de sarmale (dichisit tinerelul), cea mai gustoasa sarma, cea mai mica sarma...
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Festivalul sarmalelor de la Praid — scris în 24.09.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Festivalul sarmalelor de la Praid 2011 (ep. I - Degustarea) — scris în 02.10.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Poftiti la festivalul sarmalelor! — scris în 11.08.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ