ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 5 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Mergeti la Piatra Neamt!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Este un sfat pe care il dau din toata inima, mergeti in acest oras amplasat intr-un adevarat rai pamantesc!

Inconjurat de munti inverziti, orasul respira aer curat si ofera multe surprize. Am mai fost o data aici doar in trecere cu masina, dar acum am avut ocazia sa il vizitez mai pe indelete.

Centrul istoric este dominat de Turnul-clopotnita din piatra ridicat in 1499 si de Biserica Domneasca Sf. Ioan, datand tot din secolul al XV-lea.

In aceeasi piata - in care vara se desfasoara festivalurile de teatru si de muzica ("Vacante muzicale") - se afla si Muzeul de Arta, amplasat in cladirea unei foste scoli si, alaturat, Muzeul de Etnografie, intr-o casa care pe vremuri servea drept casa pentru dascalii scolii.

Peste drum de Turn se afla primul muzeu din tara dedicat culturii Cucuteni, intr-o cladire superba in care inainte era sediul BNR. Cele trei cladiri mai noi au fost construite in armonie cu cele medievale, folosindu-se piatra decorativa.

Alte puncte de atractie ale orasului sunt Casa Memoriala a lui Calistrat Hogas si Sinagoga, datand din secolul al XVII-lea. Interesant este faptul ca, intrucat evreilor li s-a interzis sa edifice constructii mai inalte decat ale crestinilor, acestia, vazandu-se nevoiti sa contruiasca un lacas de cult foarte mic, au gasit o solutie ingenioasa, ingropand partial cladirea in pamant.

Una dintre cele mai noi atractii ale orasului este telegondola, care porneste de langa gara si urca pana pe Muntele Cozla, oferind o panorama superba asupra orasului.

Nu ratati nici Gradina Zoologica sau Strandul, alaturi de care se afla si o baza hipica.

Desi nu foarte mare, orasul are multe de oferit pentru o vacanta placuta. Am fost si la teatru, pe a carui scena au debutat multi actori romani, un nume notabil fiind Florin Piersic. Localnicii se lauda si cu prezenta actritei Draga Olteanu Matei, care, dupa pensionare, s-a retras in acest oras minunat, unde a si format o trupa de actori amatori. Dupa ce am vizitat orasul, sunt convinsa ca nu regreta alegerea facuta!


[fb]
---
Trimis de corinka in 09.06.10 20:12:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Turnul-clopotnita, datand din 1499.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1900 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

corinkaAUTOR REVIEW
[09.06.10 20:45:25]
»

Am gasit si muzica potrivita.

click aici

"Perinita" era tare in voga la petrecerile din restaurantul hotelului.

webmasterXY*
[09.06.10 21:03:12]
»

Bun! periniţa estem; cine trece la mijloc?

biancuta
[09.06.10 21:09:26]
»

Frumos descris, cu mult suflet. Interesanta telegondola in oras, din cate am auzit si la noi la Tg. Mures aveam un asemenea proiect dar cred ca momentan stagneaza.

magdalena
[09.06.10 22:18:55]
»

Piatra Neamt este un oras in care mereu revin cu placere...

In sinagoga poate intra oricine?

corinkaAUTOR REVIEW
[10.06.10 12:51:18]
»

Nu stiu care este regimul de vizitare al sinagogii, noi am fost un grup mai mare, asa ca a venit liderul comunitatii evreiesti sa ne deschida.

Ghida ne-a povestit ca ea tot incercase in trecut sa se documenteze mai bine cu privire la sinagoga, dar ca liderul comunitatii nu fusese prea cooperant. El ne-a spus ca atunci cand viziteaza Romania, multi evrei din strainatate vin si la aceasta sinagoga, considerand-o un loc sfant.

Desi oficial dateaza din secolul al XVII-lea, se banuieste ca inainte a fost in acel loc o sinagoga foarte veche. Motivul acestor banuieli se datoreaza faptului ca intre sinagoga si cea mai apropiata biserica crestina sunt mai putin de 300 de metri, or, in acea perioada, evreii aveau interdictie sa construiasca sinagogi la mai putin de 300 de metri de locasurile de cult crestine. Singura explicatie plauzibila este ca o sinagoga a fost construita acolo inaintea bisericii crestine, care a fost inaltata in secolul al XV-lea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
haiduc
[10.06.10 21:39:40]
»

corinka !

Ai si votul meu pentru frumoasa descriere a oraselului in care miam petrecut multe vacante mari la munte.

Sinagoga ca si biserica sant locase sfante de rugaciune, dar nu din cauza asta vin so viziteze evrei din strainatate.

Sinagoga din lemn sa construit in secolul 15, cand nu se puteau cladi din piatra/caramida ca sa stie ca sant temporari un Romania. Legenda spune ca unul din voivozi Moldovei a fost ascuns de evrei dupa o lupta si infrangere cu turci. Lau imbracat ca evreu si lau ascuns in sinagoga si iau salvat viata. Cand sa intors la conducere, ca multumire lea dat evreilor permisia sa construiasca sinagoga din piatra si asa sinagoga nou a fost construita in anul 1776 si este prima sinagoga de piatra din Romania.

O alta legenda spune ca un rabin faimos sa rugat acolo in drum din Rusia in Tara Sfanta si din cauza asta ie asa de vizitata.

Nu am stiut de interdictia de 300 de metri, dar si la noi a fost o interdictie ca nu se putea deschide o farmacie la mai putin de 500 de metri dar asta ca sa nu se faca concurenta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
corinkaAUTOR REVIEW
[10.06.10 23:53:33]
»

Da, datorita faptului ca un mare rabin s-a rugat acolo, sinagoga este populara printre evreii din strainatate care vin s-o viziteze.

Iar voievodul despre care vorbeai, cel salvat de evrei, este Petru Rares, care a fost ascuns sub un val din acela de rugaciune, nu stiu exact cum se numeste, si a stat ascuns printre evrei, ca sa scape de turci. Ulterior s-a refugiat la o manstire din apropiere, cred ca la Bistrita, unde a fost salvat a doua oara, de aceasta data de catre calugarii crestini.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
haiduc
[11.06.10 07:27:11]
»

O scurta vizita la d_na Viki si am gasit ca Petru Rares a domnit de doua ori: 1527-1538, 1541-1546. Nu cred ca lea multumit dupa 200 de ani.

Din cauza asta nu am mentionat numele lui precum si al lui Stefan cel Mare care si el apare pe brosurile de turism.

Cel putin ne-au ramas povestiri dragute din salvarea domnului Rares. : -))

Va doresc wikend placut!

corinkaAUTOR REVIEW
[11.06.10 09:08:24]
»

Din moment ce pe locul actualei sinagogi mai fusese una, despre care chiar dvs. spuneati ca ar fi fost construita in secolul al XV-lea, nu vad de ce Petru Rares nu ar fi putut fi salvat de evrei un secol mai tarziu, in secolul al XVI-lea.

Cine le-a dat permisiunea de construire, nu stiu, poate vreun urmas al voievodului salvat.

Weekend placut, de asemenea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, corinka, haiduc, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Piatra Neamț:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05562686920166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1