GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turism de-o zi și juma'de rezervor de benzină: Piatra Neamț
- Am o bombă, în 30 de secunde să fiți, toți, afară!
Din fundul magazinului, o broască țestoasă:
- Hai, nu zău, să mori tu!
Unul dintre lucrurile bune care mi se întâmplă din cauză că locuiesc în Mărășești este și acela că aș fi la egală distanță depărtare de o grămadă de locuri de interes turistic.
Dacă aveți răbdarea și priceperea să vă uitați pe hartă o să vedeți că urbea de vorbesc de ea este bine înfiptă în zonă: la vreo 3-4 ore de Suceava și Bucovina, tot cam atâtea de Iași, la vreo 3 ore jumate de Litoralul României, 2 ore de Brașov și tot așa de București.
Bine, care-i faza, veți întreba? Păi, această așezare îmi dă voie ca, atunci când avem timp liber și bănuți de cheltuit, să am de unde alege!
Nu-i vorbă, mie-mi place deplasarea, dacă ar fi după mine n-aș sta acasă nici cât stă apa-n vad, dar, deh, probleme tehnice mă determină să accept și gararea la domiciliu. Dar și când scăp, ăla-s, frate, îmi rup picioarele!
Pentru ieșirea de vreau să vă vorbesc despre ea, trebuie să recunosc că s-a datorat faptului că trebuia să revenim acasă după una din peregrinările noastre prin Bucovina. Cunoscând frumusețea locurilor, am acceptat să facem un mic ocol de pe DN 2 și să intrăm spre partea prin care ajungem la Piatra Neamț.
Nouă, mie, soției și progeniturii noastre, ne place orașul ăsta! De ce, iacă, nu vă pot spune, dar face parte din categoria locurilor în care revenim mereu cu drag. Poate pentru că, pe vremea când ne-am cumpărat noi prima mașină, în 1990, Piatra Neamț a fost una dintre primele destinații. În fiecare an ajungem aici de vreo 4-5 ori și niciodată nu suntem plictisiți în a-l revedea.
Acuma, nu vă așteptați să vă dau niște date ca la Primărie, nici nu pot spune că știu acest oraș pe de rost! Mă duc și eu, ca tot Lache, în centru, apoi, la gară, de unde iau telegondola (recunosc, mi-e frică de mor, prefer să o las pe Adriana să se urce în instalație iar eu să stau să fac nimica în tot acest timp), au o cofetărie-patiserie cu produse bune-bune-bune unde oprim mai mereu, întrucât mențin și relația de cofetărie cu soția mea.
De aceea, dacă cumva ajungeți în zonă și sunteți dispuși să vă pierdeți ceva timp prin zonă, iacă ceva variante:
În primul rând, de vizitat ar fi Curtea Domnească.
Este un ansamblu despre care se spune că ar fi fost ctitorit chiar de către, sau, mai exact, la porunca lui Ștefan cel Mare. Noi, moldovenii, avem un fix cu Ștefan cel Mare! Atâta știm, că Fane a fost bengos și nu uităm să spunem, oricui, despre asta.
E cam ca-n bancul cu ăia doi psihologi, care coborau scările dintr-un spital. Unul cade și-și rupe piciorul. Cel de-al doilea se repede la el:
-Vrei să vorbim despre asta?
Curtea Domnească a fost construită între 1468-1475, istoricii spunând că avea un rol administrativ. Eu, neofitul, zic că așa a vrut Ștefan cel Mare, ori știm cu toții că dacă pe om îl strîngea tichia că voia ceva, imediat săreau ăia din jur să-i facă dorința, că, altfel, le trăgea voievodul una de unde le stătea capul, le stăteau, apoi, picioarele! Ce mai, îi dădea cu fundu-n sus!
Curtea Domnească cuprinde și o biserica, și, mai frumos, un turn al acesti biserici, care, e construit lângă.
Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” a fost construită ceva mai târziu decât Curtea, între anii 1497-1498. La vremea respectivă a fost considerată una dintre cele mai frumoase biserici construite în stilul moldovenesc.
Între timp, a mai suferit reparații, cea mai importantă constituind-o reconstrucția catapetesmei, aia originală nemaipăstrîndu-se, că, de veche ce-a fost, s-a cam dus.
Eu am intrat în Biserică, dorind s-o văd mai mult ca muzeu, . Plus că, până la urmă, ai așa, o senzație aparte, să știi că te bâțâi pe-acolo pe unde, vreo 400 de ani mai devreme, mergea ăla, nu mare de stat, dar iute în a vărsa sânge... cred că nu era de la bărbierit!
Turnul bisericii a fost zidit la 1499 și, de la început a fost un etalon pentru Piatra Neamț. Mult timp fiind cea mai înaltă construcție din oraș, cei ce conduceau orașul i-au dat și o latură preactică: au construit încă un etaj peste construcția medievală, iar acest ultim etaj a fost încredințat ”păzitorilor de foc” care să tragă cu ochiul și, dacă simțeau adiere de fum, să sară pentru stingerea lui.
Odată ajunși în zona Curtea Domnească, puteți profita și de existența în zonă, chiar dacă nu au nimic de-a face cu Complexul Curtea Domnească, a trei muzee: Muzeul de Artă Eneolitică ”Cucuteni”, pe care l-am vizitat și noi la data vizitei, Muzeul de Etnografie și Colecția de Artă. Toate sunt în imediata apropiere și, de regulă sunt deschise publicului.
Fără nicio glumă, întreg complexul este frumos, merită vizitat!
După cum vă spuneam, am vizitat cele două săli ale Muzeului de Artă Eneolitică. Am făcut și ceva poze, la liber frate, dai 5 lei pe biletul de intrare, de persoană și 10 lei, dacă vrei să faci poze. Iacă, am făcut!
În jurul Complexului este un parc tare frumos și îngrijit, unde poți să te-așezi pe-o bancă și să te bucuri de aerul curat și de zona frumoasă. Da, am făcut și noi asta!
Mă rog, după ce vizitezi Complexul Curtea Domnească, dacă vrei, te poți duce să te dai în telegondolă.
Telegondola asta se ia, fix, din fața Gării CFR Piatra Neamț și poți ajunge până sus, pe Vf. Cozla. Garantează o priveliște de vis, dar, ca să vezi, trebuie să stai cu ochii deschiși. La mine e mai greu!
Traseul e lung de vreo 2 km iar cea mai mare înălțime e de 65 de m, e un stîlp chiar pe bulevard. Care aveți nevoie de fier vechi, tăiați-l! :D 65 de metri nu pare mult dar, când ești acolo... De aia, vă recomand să fiți siguri de voi că, altfel, nu sunt stații intermediare ca să vă dați jos, orice coborâre din cabină fiind considerată ”accident”, de cei chemați să cerceteze, ”tragedie”, de către cei ce vă iubesc și ”Yes! ”, de către dușmanii de-i are fiecare, buni și ei, că, dacă n-ai dușmani, nu ești! .
Ca-n poanta cu ginerele și soacra:
Ăștia fuseseră certați ani de zile. Soacra, îmbătrânind, se gândește să se împace cu ginerele și-l invită la masă. Ăsta vine cu inima strânsă, deh, se gândea: ” Ce-a pălit-o pe soacră-mea să mă cheme la masă?! ”
Ajunge la soacră, masa pusă, mâncare de tot felul, ăsta și mai circumspect.
Se gândește să probeze mâncarea pe motanul babei și-i spune soacrei:
-Mamă soacră, nu dai și mata o țuică?
Cât pleacă aia după țuică, ăsta ia o bucată de carne și i-o aruncă motanului. Motanul înghite carnea și, imediat, țeapăn, mort cu picioarele-n sus!
Când vine baba cu țuica, ginerele, furios că soacră-sa a vrut să-l otrăvească, ia oala de pe masă și i-o dă femeii-n cap. Pac, baba la pământ, moartă și ea. La care motanul ridicându-se, repede, de la pământ: ”Yes! ”
Telegondola a plecat la drum prin 2008 sau 2009, chiar nu mai știu, mai ales că nici nu m-am stressat să aflu, fac doar asocieri.
Mă leagă o amintire nu tocmai frumoasă: după inaugurare, la solicitarea părții feminine a familei mele, m-am urcat în instalație și, după vreo 5 minute de la plecare, instalația s-a oprit! Nu mult, vreo 15 minute. Cică, vântul bătea cu mai mult de nuș'câți m/s. Ha, ha, ha... nu e frumos să stai, atârnat de-un fir, care, în astfel de situații, ți se pare tare subțire și, sincer, numai să văd peisajul nu mi-a mai trebuit! Am ajuns sus, la destinație și am vrut să cobor înapoi pe jos. Ăla de la cabină mi-a zis că-mi ia vreo două ore, așa că, m-am urcat iarăși în cabină și-am strâns din buci de mi-am scămoșat chiloții!
Dar, spun, cine vrea să meargă, e la liber!
Altcumva, în afară de partea mai culturală, așa, a vizitei din Piatra Neamț, sunt magazine, la liber. Pe vremuri, toată Moldova își făcea rochii de mireasă la ”Casa Modei” din Piatra Neamț, cam la fel cum, cu toții, trebuia s-ajungem la Pașcani ca să iei perdele, din alea, bune!
În Piatra Neamț sunt și o grămadă de restaurante unde puteți sta și servi feluri de mâncare, moldovenești și nu numai, doar că, parcă gătite altfel decât în zona Bucovinei. Tot bune, nu vă gândiți la altceva!
Cam asta este o ieșire în Piatra Neamț, oraș aflat la 150 de km de Mărășești, deci, relativ aproape, motiv pentru care, cum vă spuneam, venim să hălăduim des pe-aici. Ceea ce vă recomand și vouă: care sunteți în zonă, nu ezitați!
Altcumva, haidi, pa!
Web, te rog frumos: https://www.youtube.com/watch?v=TtJw_CLQCUw
Trimis de Yersinia Pestis in 06.09.17 15:55:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Yersinia pestis: Bre, am și io o-ntrebare: cum ajungi mata de la Mărășești la Bucale în 2 ore?! Ori îți crescură aripi și noi nu aflarăm încă?!
Și mai am o imputare: dai o bere cu prima ocazie că de zona turistică Galați nu ziseși ni'ca! Adică ce, din metropola lu' matale - numa' la Neamț, Bucovina, Iași și alte alea să poate ajunge una-două???
@crismis: Păi, io pot, de la Mărășești la București, sunt 190 km. Legitimația IPA, stație radio pe mașină, alea, alea...
Fără să fiu rău, Galați este un oraș urât, Brăila dă recital! Sau, pentru faptul că, din 26 de ani de poliție, 16 ani am avut șefii la Galați?!
Mneeaah, Galați e un oraș urât! Sorry!
Dar, are meritul că tu îți ai caninetul acoloșa ! ????
@Yersinia pestis: Da, da, de la Mărășești la București nu prea poți face numai 2 ore. Pe mine însă, nu asta m-a interesat. M-a interesat ce bancuri vei cuteza să spui când vorbești despre orașul meu de suflet, orașul copilăriei și adolescenței mele. Și m-a mai interesat ce ați făcut și ce ați vizitat voi în orașul de la poalele Pietricicăi.
Piatra Neamț este un oraș frumos și mă bucur atunci când și alții o spun.
@iulianic: Pe cuvânt de pionier: din poartă, de-acasă, până-n București, la Piața Bobocica, la fiie-mea, fac doo ore juma '!
Piatra Neamț este frumos-frumos! În plus de ce-am bengănit io : Teatrul și pârtia de sky !
Și, de-aici, posibilitatea unor excursii spre locurile din jur ! Uită-te-n jur !????????????
Altcumva, când eram puști, jucam împotriva celor de la Relonul Săvinești ! Fotbal. Sau, așa credeam eu ! ????
@Yersinia pestis: Haidi, bre, de ce bagi tălică zâzanie între orașe vecine?
Da, Brăila dă recital, dar vine și Galațiul din urmă. Norocul tău e că doctorița @crismis e ploieșteancă!
@Yersinia pestis: Deci... aici m-ai lovit fix în plexul sufletului meu simțitor! Cum să zici, bre, de Galați că-i urât?!! De TOT Galațiul?! Păi Calea Domnească chiar nu-i urâtă, e zona istorică a orașului (atât cât a mai rămas din ea, săraca, după ce au bombardat nemții la ea ca la balamuc), sunt multe clădiri care pot participa cu succes la orice concurs de miss in domeniu! Păi știi mata fosta Farmacie Ținc, actualmente sediu al Muzeului Colecțiilor?! Da' de Palatul Robescu (Palatul Copiilor) ce-oi spune?! Să ne mutăm oleacă mai hacana: Grădina Botanică?! Ca să nu mai zic de Faleza Dunării?! N-o fi Galatiul frumos pe de-a-ntregul, dar o vizită de-o zi, două chiar merită...
Are dreptate Zoa, dacă nu m-am învrednicit să scriu un ghid de vizitare al urbei mele adoptive (căci și tu ai dreptate, faptul că de aici îmi mănânc pâinea cred că m-a făcut să-l iubesc!)... Mă pun pe treabă, nu se mai poate așa ceva!
Și pân' la urmă știi ce?! "Nu-i frumos ce-i frumos, îi frumos ce-mi place mie!"
@Yersinia pestis:
Bravos, dom'ne!
Si eu sunt la egala distanta de Thassos si Baile Felix ca sa iaubdestinatiile vizitate in iulie si august. Dar am o noapte de condus de la / pana la ele, nu 150 km asa ca nu pot reveni de 4-5 ori pe an.
Piatra Neamt m-a captivat si pe mine de cand copil fiind insotit de restul familiei am descins in gara astazi si statie de telegondola cum bine recomanzi. Am facut o plimbare prin oras, atunci, pana cand urma sa continuam cu rata spre Durau.
Imi amintesc de raul ce strabate urbea nemteana care se cheama Cuejdi, dar pe malul raului unde era scris numele lui noi am citit Cuejoi. Era un D ca un O. Asa ca de atunci nu am mai uitat numele raului.
Curtea Domneasca arata foarte bine dupa ce a fost putin fasonata.
Am ramas cu ceva, m-a magnetizat orasul asta, imi place.
Ce a patit broasca testoasa? A fost alarma falsa?
@Dan&Ema: Cuejdi - râușorul care străbate orașul până sub munte, la vărsarea în Bistrița - este în mod obișnuit doar un firicel de apă, aproape secat în perioadele secetoase. În copilăria mea, când malurile nu erau amenajate ca acum, după câteva zile de ploi zdravene, Cuejdiul a venit atât de umflat încât a revărsat inundând zona din jur ajungând în magazine și în cinematograf. Privind acum de pe pod adâncimea vadului, precum și distanța până la Complexul Pietricica, parcă nu poți crede că a fost posibil așa ceva. De atunci nu s-a mai întâmplat. E adevărat, malurile au fost îndiguite, dar nici ploi ca acelea nu știu să mai fi fost.
@Zoazore: Da,mă, eu stric frumoasa atmosferă dintre cele două orașe. Se știe că pentru stingerea conflictului dintre gălățeni și brăileni folosiți, unul benzină, celălalt kerosen.
Acuma, sunt partizanul brăilenilor, e un oraș mai frumos al tău!
Spun asta și pentru că știam că @crismis e gălășeancă prin adopție, ea fiind ”găzăriță”!
@crismis: Tu știi că eu țin la tine dar, uite, nu pot minți !
De prin 1995, până în aprilie 2016, cel puțin o dată pe lună am fost la Galați, acolo avându-mi eu șefii preofesionali. Culmea, sediul Poliției Transporturi a fost o bună perioadă de timp, pe Calea Domnească, fix lângă Regionala CFR.
Am fost, deci, în Galați în diverse locuri și locații, ori baze sportive și de agrement, precum cea aparținând COS, este un oraș care nu-mi spune nimic! Da, sunt niște clădiri frumoase dar, per total, senzația pe care ți-o lasă Galațiul nu este una care să te îndemne să vii în el doar pentru vizită.
Faleza Dunării, de la bac și până la NAVROM sau, chiar mai departe, spre PESCOGAL, nu e nimic spectaculos, e o aglomerație de restaurante și bariere. Compar-o cu faleza Dunării de la Brăila și ai să vezi că aia este mai frumoasă!
Acuma, nu sunt tâmpit, mai mult decît marja de acceptare, spun doar că Galațiul nu este un oraș turistic. Pentru mine, ori, se știe:”Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie! ”, am încheiat citatul
Să nu te superi pe mine, da?
@Dan&Ema: Păi, vezi, ai găsit tu vreodată minciuni la mine?
Piatra Neamț este cochet, este cel mai corect să fie descris așa, poate de aceea place multora din cei care-l vizitează, indiferent de vârstă!
După cum spuneam, oferă multe locuitorilor și turiștilor:muzee, trasee montane, pârtie de sky, teatru de calitate!
Cât despre broască, a depășit ea iepurele, conform fabulei lui Esop, dar-mi-te un terorist!
@Yersinia pestis: Acum nişte ani am ajuns în Piatra Neamţ în interes turistic şi am stat la hotel Central.
Doamna de la recepţie, o moldoveancă frumoasă şi focoasă, chiar dacă era în vârstă, ne-a întrebat de ce am venit la Piatra Neamţ? că în afară de telegondolă nu aveţi ce face sau vedea în oraşul ăsta care stă să moară!!! (era Pinalti la conducere). Şi am încins o discuţie, dânsa se referea la partea socială iar pe noi ne interesa partea turistică.
Ultima dată am trecut doar, la întoarcere de la Voroneţ.
Chiar este frumos oraşul.
Toate cele bune.
@ANILU: E cumva ciudat să vorbesceu, cel care stă în Mărășești despre frumsețea unui oraș! Sau, poate pentru că stau în Mărășești am o acuitate sporită?
Mie-mi place, necondiționat orașul ăla și am vrut să spun și vouă!
@Yersinia pestis: Piatra Neamț are multe chestii interesante de oferit - din toate domeniile. Un articol ilustrat cu fotografii edificatoare, chiar și din muzeu. Unii cercetători afirmă că „misterioasa” Cultura Cucuteni este prima civilizație protourbană a lumii.
Ce „noroc” că locuiești doar la 150 km distanță de locuri atât de frumoase. Mulțumim pentru impresiile așternute pe ecran.
@tata123: Eh, multe țin de abordarea problemei! Așa, pot spune că stau doar la vreo 8000 de km de New York!
Știam despre ”Cultura Cucuteni ” că este importantă pentru noi, ca neam, să arătăm lumii că nu am fost chiar așa, aduși de vânt, pe-aicea. Și, că, da, avem o cultură, pe vremea când alții se mâncau între ei, la propriu. E drept, noi ne mâncăm astăzi între noi, dar, ce fericire, la figurat!
@tata123: Dar de tăblițele de la Tărtăria ce spui? Cucuteni, din ce știu eu, e după ceva vreme!
@Yersinia pestis:
”Telegondola a plecat la drum prin 2008 sau 2009, chiar nu mai știu, mai ales că nici nu m-am stressat să aflu, fac doar asocieri.
sigur in 2008 functiona deoarece la intoarcerea nostra din Bucovina am facut o scurat oprire si prin Piatra Neamt si am facut astfel si o calatorie cu telegondola. Asta ca tot vorbeai de asocieri.
Si daca tot vorbim de asocieri asociez si eu articolul tau f bun/ f util sa vedem daca aici mai ai comentarii
@mishu: Eh, de cârtit pot totdeauna să cârtesc.
Eu am altă amintire la care mă raportez pentru asociere și, da, ai dreptate, era în 2008.
Mă rog, nu asta este important sau, cle puțin, nu atât de important ca ecoul tău și, mai ales, votul!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Diferența între vis și realitate — scris în 28.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Bâtca Doamnei — lacul lebedelor — scris în 19.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La plimbare pe meleaguri nemțene — scris în 27.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Piatra Neamț la Hanu Ancuței — scris în 12.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tur pe lângă Piatra Neamț — scris în 26.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Pe Valea Bistriței, de la Piatra Neamț la Bicaz — scris în 12.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 De la Piatra Neamț la Tazlău, în circuit — scris în 21.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ