GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piatra Neamt, judetul Neamt – aceasta posibila, dar improbabila Elvetie
Odata cu venirea si trecerea zilei de 15 august 2016, vremea se racoreste si devine propice unei calatorii. Aducandu-mi aminte ca am si un frate prin Romania, ne-am hotarat sa tragem la el si sa vanturam putin regiunea.
Cum se ajunge la Piatra Neamt? Foarte simplu.
In dimineata zilei de 26 august, te urci la volanul puternicei decapotabile de 300 CP, intri pe autostrada, tii mana stanga pe portiera - mana pe care ai tatuat SPQR incadrat de lauri, tatuaj pe care nu-l vede nici dracu' la 240 km/h, dar arata ca ai ceva cultura in cap, tragi in fata celui mai luxos hotel din Piatra Neamt si opresti nenorocirea aia de ceas care suna ca disperatul si ti-a intrerupt frumusete de vis.
Deci, te trezesti, scarpini tatuajul cu “Love Maricica”, cand in realitate pe nevasta-ta o cheama Ana si te indrepti, in masina de 11 ani vechime si 80 CP, catre Colentina, Urziceni, Buzau, Focsani, Tisita – stanga spre Bacau, in Bacau stanga catre Buhusi, sau dreapta catre Roman, iar din Roman stanga catre Piatra Neamt (drum mai lung).
Ce se poate vedea in Piatra, sau jud. Neamt? Multe, chiar foarte multe, timp sa ai.
Primul lucru – Muzeul Calistrat Hogas, ca sa dam cezarului (culturii), ce este al cezarului. Partia de schi in care s-a bagat o poala de bani, dar surprizaaaa, nu a fost omologata; telescaunul care te duce spre … nicaieri… scuze, te duce spre 2 carciumi chiar bunicele si … atat; bazinul olimpic; celebrul restaurant Gospodine, piata agro-alimentara din care am cumparat cel mai bun cas dulce; etc.
Pornind spre Bicaz (inspre judetul Harghita), ajungi la baraj. Pe stanga muntelui este o placa cu explicatii si cu…. un moment de reculegere in memoria celor care au murit acolo, fara voia lor.
Fie ca stai la baza barajului, fie pe el, nu te poti gandi ca totusi reprezinta o capodopera a ingineriei si ingeniozitatii umane.
Daca te simti mic, este bine sa pleci de langa cei 5 gealati de 195 cm, care s-au oprit langa tine sa bea bere la pet si sa mergi spre cheile Bicazului.
In chei fiind, masina se poate opri in anumite locuri si poti cugeta in liniste la nemurirea sufletului si cum o stanca iti poate cadea oricand in cap.
Tot in chei se afla un targ cu articole mestesugaresti, ie, vase romane (chiar bune, dar nu uitati sa-l tineti o perioada in apa si abia dupa aia la cuptor cu samalele in el), etc. ; se poate parca masina, in functie de cati musterii sunt prezenti…. cu masini parcate, la randul lor.
Daca iesi din judet si din rubrica, ajungi la Lacul Rosu (cam 60 km departare de Piatra Neamt – jud. Harghita).
La Lacul Rosu, in mod cu totul suprinzator gasesti un lac. In rest gasesti cateva gherete cu mancare, la preturi rezon, portii sub-medie, cu mancare tipic maghiara.
Daca o iei spre Roman, vei da de manastirea Agapia – manastire de maicute. Codul vestimentar este necesar, deci fara pantaloni scurti, maieuri decoltate si alte asemenea. Parte din picturile manastirii sunt facute benevol de marele Nicolae Grigorescu (legenda locului spune ca boierul din partea locului si Grigorescu, in urma unei nopti catalogate ca “scandaloasa”, de catre gurile rele…. Grigorescu… il loc sa spuna PAS, a spus ALL IN… spre fericirea turistilor).
Un loc deosebit de linistit, bun de meditatie. In zona se gaseste si serbet facut, de cele mai multe ori, chiar de maicute.
Targul Neamt – manastirea si cetatea si multe, multe altele, pe care le veti descoperi singuri, in caz ca pasii va vor duce in acel loc.
Judetul Neamt, este plin de istorie, mai ales… divina. Prefer sa vizitez bisericile si manastirile ca obiective istorice si nu religioase, dar fiecare va proceda dupa cum ii dicteaza propria constiinta.
Pozele sunt facute in diverse perioade.
Locul este binecuvantat la propriu si ar fi putut fi o bucatica de Elvetia. Acolo te simti mic, dar protejat, dorind sa revii “pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”.
Trimis de danyo in 06.07.17 16:54:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danyo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@danyo:
Un traseu pe care l-am facut de doua ori anul trecut, la diferenta de cateva zile, nu ca am visat ceva cu jaguari puternici, doar ca trebuia cineva dus si adus de la bai!
Pe Hogas l-am vizitat in casuta si cerdac, la Agapia n-am scapat neam de o calugarita acra in muzeu deci nici o poza de furat (au si niste camere de te tintesc cu privirea mai ceva ca maica), lacul Rosu era verde si fara farmecul anilor cand puneam cortul pe mal, pe la casa Creangă am hranit mata care oricum avea castronas cu lapte, in total am colindat ceva prin zona desi eram in "interes de serviciu"!
O zona frumoasa si o buna invitatie la drumetie este articolul tau.
@elviramvio: la asta ma gandeam si eu... de ce nu am nici o poza din biserica?
parca am platit si intrarea la Agapia, dar nu mai tin minte.
multumesc pentru ecou
@danyo:
Da, se plateste la poarta si cred ca sunt doua tarife, nu-mi amintesc dar si in biserica doua maici dragute s-au apropiat de noi si ne-au zis sa nu uitam de muzeu, noi aveam biletele la vedere. Este interesant si intr-adevar muzeul are obiecte de mare valoare.
Si muzeul Vivant din afara incintei este interesant de vazut. Ca toate manastirile mari, azi cu incasari frumoase, si Agapia se umple de marmura si asta ii va stirbi din farmecul romanesc, se lucra intens in toamna.
@elviramvio: completari binevenite.
multumesc pentru tot
@danyo: Interesant vis ai avut în legătură cu modul de a ajunge la Piatra Neamț! Decapotabilă de 300 CP, autostradă, 240 km/h… Dar, chiar și în realitatea cu mult mai modestă decât cele mai înflăcărate visuri – de noapte sau de zi – Piatra Neamț este un oraș frumos la fel ca și împrejurimile sale, cu multe atracții pentru turiști.
Despre Nicolae Grigorscu la Agapia și legenda locului care spune că "boierul din partea locului si Grigorescu, in urma unei nopti catalogate ca "scandaloasa", de catre gurile rele…. Grigorescu… il loc sa spuna PAS, a spus ALL IN… spre fericirea turistilor" eu aflu abia acum deși am trăit o bună parte din viață în ținutul Neamțului, nu prea departe de Agapia.
În vremea în care a pictat la Agapia, Grigorescu nu era nici mare și nici nu a lucrat benevol. La vârsta de numai 20 de ani, după ce făcuse ucenicie la Mănăstirea Căldărușani, Grigorescu se afla la Mănăstirea Neamț. În acea perioadă, la Mănăstirea Agapia se făceau lucrări de restaurare, iar stareța Tavefta Ursache, văzând una dintre icoanele pictate de el, i-a propus tânărului pictor să decoreze interiorul bisericii "Sfinții Arhangheli". Grigorescu a lucrat la Agapia în perioada 1858-1862. Lucrări anterioare acestei perioade pot fi văzute în prezent în cea de-a doua cameră a muzeului mănăstirii.
@iulianic: Doamna… va multumesc ca ati venit. Oricat de greu va vine sa credeti, sosirea dvs NU a fost o problema de “daca”, ci de “cand”; altfel spus … va asteptam, doar ca nu stiam cine va fi.
Pornind de la acest lucru si persiflandul pe Ion Minulescu... ”in ziua cand ne-om intanli, caci a venit si ziua aceea... ”, cu permisiunea augustei dvs. persoane: in opinia mea, AFA - NU este un site specializat in istoria religiilor, sau a picturii, ci incerca sa faca, sa creeze o cultura a calatoriei… a turismului.
Fara indoiala cele sustinute de dvs. reprezinta adevarul istoric asa cum a fost el retinut despre marele nostru pictor, existand sanse ca dvs chiar sa fiti profesor, cercetator in acest domeniu. Cu toate ca adevarul este de dorit, de-a lungul timpului am constatat ca pot determina oamenii sa faca ceva, chiar pentru ei insasi… daca au un zambet pe buze.
In concluzie “in clipa cand ne-om desparti, caci a venit si clipa aia”, va reamintesc, cu permisiunea dvs., istoria neromantata a unei “Romante fara muzica” – in fapt, intr-o seara calduta de primavara Ionel al nostru, s-a intros dintr-un loc al pierzaniei cu atata “combustibil la bord”, incat ar fi putut fi numit fara grija… avion lung curier. Ajungand acasa si-a confundat consoarta cu o “pasare a noptii”…. ce a urmat a fost cenzurat cu grija din presa de scandal a vremii… dar va spun eu. Nevasta s-a ales cu o “decapotabila” si 6 cai frumosi, iar noi cu un poem superb.
Pentru augusta, augustelor – al dvs. prea plecat si umil “Imperator – Aviator – Comandor de planor”
P. S.: vedeti ca ati ratat articolul despre Iasi
Tips 1: Grigorescu a stat la Agapia doar pana in 1861, intr-o perioada in care Cuza (alt ghidus al istoriei), a reusit sa recupereze de la biserici cei aproximativ 25% din teritoriu arabil al Moldovei si Tarii Romanesti, la finalul anului 1863.
TIPS 2: doctoratele oferite de wikipedia, etc, nu valoreaza nici cat hartia pe care au fost tiparite
TIPS 3: cand sunt prea multe date specifice oricarui domeniu, intr-un articol pe un site ca AFA, atunci se aplica prima regula: “cand o poveste este mult prea frumoasa ca sa fie adevarata, atunci nu este”....10,9,8,7,...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Diferența între vis și realitate — scris în 28.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Bâtca Doamnei — lacul lebedelor — scris în 19.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La plimbare pe meleaguri nemțene — scris în 27.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Piatra Neamț la Hanu Ancuței — scris în 12.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tur pe lângă Piatra Neamț — scris în 26.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Pe Valea Bistriței, de la Piatra Neamț la Bicaz — scris în 12.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 De la Piatra Neamț la Tazlău, în circuit — scris în 21.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ