GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dobraia si Prisacina, catunele izolate din Valea Cernei
Am încheiat concediul pe Valea Cernei cu încă o drumetie pe munte, către cătunele izolate Dobraia și Prisacina.
Prezența omului este dată de căpițele de fan, pantele cosite și chiar niște culturi de porumb, cu frunzele răsucite de secetă și dovleci cultivați pe la marginea lanului...
Intre cele două sate, aflate la 900m înălțime am găsit și biserica și cimitirul cu câteva morminte. La biserică preotul ajunge de câteva ori pe an (cam de 10 ori), conform programului de pe ușă. Mi-ar fi placut sa putem intra, dar ca si in cazul satului Inelet, usa era incuiata.
La Dobraia am descoperit și școala. Nu mai funcționa, dar avea un afiș cu "o să deschidem in curând". Aveam să aflăm de la o localnică cum a fost refacuta de cei care au făcut programul "Izolați in Romania" și care i-au ajutat cu montarea panourilor fotovoltaice pentru a avea curent.
La Dobraia am văzut într-o curte instalate pe platforme, 4 corturi. Clar, erau pentru turism. Priveliștea este de vis... Imi imaginez cat de frumoase pot fi diminetile acolo, cat de curat si parfumat aerul...
La Prisacina, traseul trecea prin fata gospodariei familiei Talpes. Ne-a atras atentia o placa inscriptionata prin care proprietarul oferea cazare si ne invita la o cafeluta, ceai sau o bere. Era exact ceea ce ne doream, si anume sa interactionam cu oamenii locului, sa aflam experienta lor de viata.
Am "zdranganit" clopotul de bronz de la intrare si proprietara, doamna Talpes, ne-a invitat in curte, cu bucurie de parca ne stiam de o viata si noi eram persoanele pe care ea le astepta. A fost o ocazie minunata sa stam la o cafea, la vorba, sa aflam raspunsuri la multele intrebari pe care ni le tot pusesem pe parcursul drumului.
Asa am aflat ca pe vremuri, in Prisacina erau 20 de familii. Acum au rămas 8. De aceea am văzut case in paragină, parasite... Doamna ne-a povestit că și-a dorit să fie învățătoare, dar mama nu a lăsat -o să meargă în vale, la școală, de teamă că nu o să se mai întoarcă in munte. Doamna are acum cam 55 de ani. Are 2 copii, fata și băiat care au facut si facultate, iar baiatul, dupa cativa ani de munca in strainatate, se ocupa de promovarea turismului in zona.
Au 2-3 camere si o cabană, destinate cazarii. Cu putin timp in urma primiseră turiști și din Germania, iar in ziua vizitei noastre oferisera fetelor aflate in tabara de cercetasi de la Dobraia lectii de tors, tesut si alte activitati specifice muntelui. Doamna povestea că viața este grea la munte... mai aveau 6 vaci acum. Au renunțat la oi. Domnul Talpeș este acum la pensie. A fost padurar 42 de ani. Doamna și-a ținut copiii la școli cu banii câștigați de pe brânză și lapte vandute la Herculane. Cobora cu calul pe cararea îngustă, pe marginea prăpastiei, și tot așa urca pieptiș 2-3 ore... cu desaga cu cele necesare... ani la rând.
Acum există un drum care urcă de la Bogiltin până în sat, dar musai cu 4x4, pe o cale săpată în munte cu buldozerul, cu ani în urmă, de un particular care era interesat să exploateze cireșul sălbatic care creștea în zonă... daca am inteles eu bine.
A fost o zi lungă și intensă, cu un efort susținut la urcuș și coborâre... de la ora 9 dimineața și pana la 19 când am ajuns snopiți, la șosea. Să mai zic ceva despre genunchi, bătături, dureri musculare??? ????????????
Detalii tehnice traseu: Plecat de la pensiunea Dumbrava, km12, Valea Cernei, pe traseul Cerc Albastru (CA), urcare 2 1/2h pana la capela Dobraia, 1h pana la Prisacina, 1h pana la Cracu' Mare si 1 1/2h pana la Puntea lui Stoian - iesire la km16, DN67D. Cei 4 km de asfalt se pot face pe jos sau "la ocazie" pana la autoturism (traseul este foarte bine marcat si nu exista nici o sansa de ratacire). Exista aproximativ 4 izvoare pe traseu cu apa rece si buna
Nu utilizati Banda Galbena (BA) prin Cheile Prisacinei pentru ca traseul este prost marcat si cararea neutilizabila.
Va recomand pentru orientare harta Muntii Nostri 14 si instalarea aplicatiei Muntii Nostri pe telefon (implicit descarcarea traseului prin aplicatie deoarece nu exista semnal pe traseu).
Trimis de @Lavi73 in 31.07.22 19:37:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (@Lavi73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Foarte utile informații.
Dar am o nedumerire: de ce nu putem vota pozele? doar sunt ale tale, nu? de ce le-ai setat ca nevotabile la încărcare?
@@Lavi73: Minunat! Un articol relaxant si o destinatie minunata. Avem atatea locuri frumoase si care ne uimesc in continuare cu frumusetea lor.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Dragoș_????????: Buna ziua! Multumesc pentru aprecieri si pentru observatie! Pozele sunt evident ale mele. Cand le-am incarcat, eram convinsa ca pot fi votate. Am remediat problema.
Vacanta frumoasa, va doresc!
@mishu: Multumesc frumos pentru aprecieri! Avem o tara frumoasa! Sa fim sanatosi si sa avem ocazii frumoase in care sa o descoperim!
O vacanta frumoasa va doresc!
@@Lavi73: Ma bucur ca ai facut corectia la poze, chiar meritau votate. Felicitari inca o data.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Câteva scurte excursii cu plecare din Valea Cernei — scris în 23.10.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- May.2014 Izolati de lume, cu acces pe... scari! — scris în 25.06.14 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Valea Cernei - un obiectiv turistic aproape uitat — scris în 20.08.13 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ