ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cheia Dupapiatra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Este locul in care motii se reunesc in fiecare an, pentru a comemora vremurile cand romanii luptau condusi de “Craiul muntilor”, Avram Iancu…un loc pe unde am trecut si eu dar abia acum, printr-o pura intamplare i-am descoperit trecutul intr-o revista prafuita care era pregatita sa fie aruncata dupa curatenia di-naintea Craciunului.

In drumul nostru prin Apuseni dinspre Brad spre Abrud, traseu neplanificat despre care am scris aici, in inima Tarii Motilor, trecem prin satul Buces. De aici se desprinde un drum lateral, in lungul paraului Dupapiatra, spre localitatea cu acelasi nume. La un moment dat, valea formeaza o stramtoare, numita de oamenii de aici Cheia. Numele mi-a atras atentia pentru ca eu vizitasem si alta “Cheia”, dar cea de langa Brasov. Oare cate or fi in total?

Locul in sine nu este un punct de atractie turistica peste an. Dar devine o mare de oameni, vara cand are loc “intalnirea motilor cu istoria” si sunt organizate spectacole, comemorari si petreceri in aer liber. Toate acestea sunt legate de monumentul istoric de aici, ridicat pe o stanca pe partea dreapta a vaii, o cruce care aminteste de evenimentele petrecute intre 1848 si 1849.

Istoria locului – rezumat din articolul despre care vorbeam mai sus

Anul revolutionar 1848 a marcat o reorganizare politica si militara a Transilvaniei. Provincia a fost impartita in 15 prefecturi, fiecareia corespunzandu-i cate o legiune, garzile maghiare fiind dezarmate. Prin noua constitutie, publicata la Viena pe 4 martie 1849, se stabilea autonomia Transilvaniei si era recunoscuta existenta nationala a romanilor.

Pe fondul acestor evenimente, guvernul maghiar a declansat o puternica ofensiva condusa de generalul Bem. In primavara anului 1849, acesta a reusit sa cucereasca o mare parte a Transilvaniei, cu exceptia Muntilor Apuseni. Sub conducerea lui Avram Iancu, romanii au reusit sa respinga atacurile armatei maghiare ce intentiona sa patrunda in munti.

La 10 mai 1849, armata maghiara condusa de Hatvany a ajuns insa la Abrud, ocupand orasul. Avram Iancu a chemat atunci la oaste poporul risipit prin satele muntilor si a pornit la lupta. In fata atacurilor romanilor, pe 18 mai, Hatvany a inceput sa se retraga spre Zlatna, hartuit indeaproape de moti. A doua zi, Hatvany o apuca pe un drum marginas, trecand cu cei aproape 400 de osteni pe langa satul Dupapiatra. Aici insa, pe varfurile muntilor, il asteptau muntencele din imprejurimi, care au inceput sa pravaleasca bolovani asupra lor. Iar mai jos, in stramtoarea vaii, o ceata de glotasi de-ai lui Simion Groza ii astepta sa intre in bataia pustilor.

Surprinsi de atacul romanilor, cei mai multi dintre ostenii maghiari au fost ucisi de “ploaia” de bolovani, iar cei care s-au imprastiat au fost incercuiti de moti si, de asemenea, omorati. Hatvany a scapat, strecurandu-se printr-o trecatoare laterala, cu ajutorul unor slujitori.

In amintirea acestei victorii, in 1972, pe locul luptei, a fost inaltat acest monument, care a devenit locul de sarbatoare anuala, unde, pe langa actiunile cu caracter militar si folcloric, li s-au adaugat si activitati comerciale prin care motii isi prezinta produsele traditionale.

Placa comemorativa aminteste de evenimentele luptei prin cuvintele: “Aici romanii moti, sub conducerea lui Avram Iancu si a tribunilor sai, au luptat si au invins la 19 mai 1849. Honor et patria”

Nota: Pentru ca este al saselea review din octombrie 2010, rog webmasterii sa retraga PMA standard. Multumesc.


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 06.12.10 17:44:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2747 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dannek
[06.12.10 17:59:15]
»

Un loc plin de istorie! Felicitari!

webmaster20*
[06.12.10 18:00:51]
»

Retras punctele standard si sters dublura introdusa din greseala.

dorgo
[06.12.10 21:13:44]
»

De-aceea e bine sa ramai in curtea ta si sa nu privesti prea des in curtea altuia si mai ales sa-i invadezi teritoriul si sa jinduiesti la bunurile lui... nici un imperiu n-a supravietuit... nici un invadator n-a stat prea mult pe un teritoriu strain...

deliutza27AUTOR REVIEW
[07.12.10 10:09:08]
»

Webmaster, se poate atasa? :

http://www.youtube.com/watch? v=JQ1aRCZz5cc

Multumesc.

@dorgo - mare dreptate ai!

webmaster13
[08.12.10 20:01:44]
»

Am atasat clipul solicitat, cu scuze pentru intarziere!

webmaster
[21.04.13 13:05:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Țara Moților" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dannek, deliutza27, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042258977890015 sec
    ecranul dvs: 1 x 1