GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul renascentist Lonyai (Castelul nimanui? ) [Mediesul Aurit - Satu Mare]
Comuna Mediesul Aurit este la aprox 25 km distanta de Satu Mare, se merge catre Baia Mare, iar in localitatea Iojib se face dreapta (este indicator) se mai merge inca aprox 4 km pe un drum mai rau si se ajunge in aceasta localitate. Daca sunteti in aceasta zona, merita sa faceti acest scurt ocol de 4 km, ca sa vedeti ruinele (din pacate) castelului Lonyai, aflat chiar in centrul comunei (chiar pe Str. Cetatii), aproape de biserica si primarie.
Initial aici a fost o cetate - Cetatea Medies (Megyies) - care dateaza din Sec. XIII, ajunge la un moment dat in proprietatea voievodului Miclos al Transilvaniei, apoi trece in proprietatea familiei Bathory si apoi ajunge la Sigismund Lonyai. Acesta transforma cetatea intr-un castel adevarat, in stil renascentist, in Sec XVII. Castelul are o forma patrata, cu o curte interioara si patru bastioane de aparare la colturi.
Castelul era inconjurat de un sant cu apa destul de adanc, pentru aparare si avea chiar si un pod mobil. Astazi au mai ramas doar urmele santului, acoperite de balarii.
La etajul 1 al castelului se zice ca era un salon a carui tavan era acoperit in intregime cu foita de aur, de aici si numele comunei de Mediesul Aurit.
Fatada castelului se mai pastreaza inca, are un turn octagonal deasupra portii de intrare. Tot la poarta de intrare erau si diverse ornamente de piatra, unele dintre ele se mai vad si astazi – sunt cazute in iarba si “zac” acolo uitate. Tot aici se mai vede inca deasupra portii inscriptia in latina – cu numele proprietarului “Sigis Lonia” si “ANNO DNI – MDCXXX” (adica 1630 – anul terminarii constructiei castelului)
Secolul XVII este de fapt “perioada de glorie” a acestui castel, dar la sfarsitul secolului este aruncat in aer pentru prima data, apoi a fost refacut, trece prin mai multe stapaniri – familia Wesselenyi, apoi familia Teleki, iar in 1920 este cumparat de catre Regele Carol al II-lea. De-a lungul timpului se degradeaza si mai mult, este restaurant in 1941, dar la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial este din nou aruncat in aer. Nu este insa foarte clar daca a fost incendiat inainte de retragere de catre nemti, sau de catre rusii care tocmai “cucereau” noi teritorii.
Pe vremea comunismului s-au efectuat cateva modeste lucrari – prin care s-au montat doar niste zabrele de lemn la ferestre.
Cert este ca astazi – ruinele castelului se degradeaza tot mai mult si nu este foarte clar daca castelul este al Primariei, al Muzeului din Satu Mare, sau al urmasilor Regelui Carol, asadar nimeni nu are grija de acest frumos monument istoric.
Ba mai mult, satenii au inceput sa isi duca pe la casele lor caramida de la castel, pt a o folosi la diverse constructii.
Exista – se pare – un proiect de restaurare al castelului, in valoare de aprox 4 mil Euro, dar nu se stie exact daca si cand va incepe acest “proces”.
Istoria completa si detaliata a castelului si a comunei o gasiti aici si aici
Trimis de presario in 07.04.10 09:54:55
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O idee de petrecere a timpului cand te afli in zona, ai un vot.
Cu tristeţe am mai adăugat pe listă încă un obiectiv istoric "uitat" sau pur şi simplu ignorat de autorităţi.
Încă mai sper ca într-o zi să reuşim şi noi să învăţăm să ne apreciem istoria.
Până atunci ai votul nostru!
totusi, dupa validarea pozelor, cred ca ar trebui mutate aceste impresii undeva mai 'in zona' lor...
deocamdata l-am mutat la "Descopera Ardealul", asta eventual pana cand o sa avem o sectiune pentru review-urile "de calatorie" din zona Satu-Mare.
Este Ok mutarea.
Nu am stiut unde sa postez exact.
Cred ca daca s-ar face o sectiune separata cu castele, cetati, biserici, monumente, etc - uitate, ignorate, ruinate, demolate, etc, (din Romania) s-ar umple imediat de rewiew-uri.
Multumesc pt voturi.
PS - am uitat sa scriu ca la Mediesul Aurit exista si un sit arheologic ce cuprinde 17 cuptoare de ars ceramica, datand de pe vremea dacilor liberi. La astea nu am apucat sa ajung. Poate data viitoare.
EVRIKA! Am realizat de ce avem ramase din istorie doar ruine:
-cladirile sunt prea mari pt a putea fi incalzite, in consecinta...
(normal spun tampenii, ALTII chiar fac!)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ţara Oaşului" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Castelul Lónyai – o ruină impunătoare — scris în 03.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Rezervația Arheologică din Medieșu Aurit – dacii liberi și marele centru ceramic — scris în 20.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 [Sâmbra Oilor] Sanius in stil satmaresc — scris în 26.02.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Tara Oasului, o alta Romanie? — scris în 18.06.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Bine-ati venit in TARA OASULUI — scris în 09.09.10 de titzian din TG MURES - RECOMANDĂ
- Apr.2009 Sambra oilor — scris în 20.04.11 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ
- Jun.1999 Tara Oasului - festivalul capsunilor in iunie si... cursa speciala de New York... — scris în 28.06.10 de catalinalupu din BUCURESTI - RECOMANDĂ