ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Sovata, Praid si Homorod, toamna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Toamna cea rece si haina/Brr! Imi tine iarasi companie/Si ma strange ca-ntr-o haina/De soldat, plecat in campanie/Cu nu mai stiu care companie”

Unde mergem?

Toamna urmarim cu infrigurare pe internet rubrica “meteo” si daca e vreme buna, mai evadam cate o zi-doua prin natura, nu departe de casa. Preferam SPA-urile, unde e cald si bine sau festivalurile campenesti, care in aceasta perioada, abunda. Intr-un week-end insorit din septembrie, ne-am hotarat sa parcurgem cateva dintre ele, mai ales ca-n tara noastra au aparut deja doua mari complexe termale la Bucuresti si Oradea si citisem prin ziare ca si la Sovata, pe data de 7.07.2016, s-a taiat panglica la o noua baza de tratament, realizata de firma SC. Alunis S. A din Sovata, atat cu bani proprii cat si cu bani europeni, la Lacul Negru.

Unde e Lacul Negru?

In jurul Lacului Ursu din Sovata mai exista cateva lacuri sarate “colorate”. Exista un Lac Rosu, apoi un Lac Verde, care sunt situate nu departe de lacul Alunis, apoi undeva sus, in adancul padurii, exista Lacul Mierlei si iata ca acum apare si Lacul Negru. El se afla pe drumul ocolitor al centrului statiunii, cam pe la mijlocul lui. Nu e departe de Lacul Ursu, cand iesiti de la lac, faceti dreapta pe prima strada ce-o vedeti (strada Bradul), e o strada usor in panta, si mergeti, mergeti, pe dreapta, pana strada are tendinta de a o lua la vale. Acolo e Lacul Negru, nu departe de Vila 42. Lacul Negru a existat dintotdeauna. De-aici se scotea namol pentru bazele de tramanet ale statiunii. E-un lac cu mult namol si suficienta apa sarata. Baza de tratament “Lacul Negru” e chiar langa acest lac. Investitia a fost de 7 milioane de lei. Constructia a durat ceva mai mult de un an.

Ajungem la Lacul Negru

Soarele e sus pe cer, e-o zi “de vara”, in septembrie, e inca lume multa la strand. Intram. Ne intampina patronul bazei, dl. Ioan Pirosca. Ne invita la o cafea si o Coca Cola, la o masa aflata pe marginea piscinei. Tempratura apei sarate, in septembrie, aici in piscina, e de 29 grade C! Wow! Apa e mai calda decat la mare. Rar se ajunge la 29 de grade C. in apa Marii Negre! Firma ce-a construit aceasta baza de agrement si tratament, mai dispune si de Hotelul Alunis, hotel cu baza proprie de tratament, de 4 vile si de restaurantul de la baza partiei de schi din statiune. Asistenta sefa, Katy, este rugata sa-mi prezinte baza. Baza e noua, moderna, totul straluceste. La parter, e-un restaurant cu 100 de locuri si-un bar. In continuare, vizitez receptia bazei, bazinul sarat interior, salile de masaj, de electroterapie, solux, magnetodiaflux, dus subacval, cele de impachetari cu parafina si namol, sau cele cu proceduri pentru ameliorarea fertilitatii. (http://www.sovata-alunis.ro/ro/pagina/baza-de-tratament). Vreo 10 asistente de fizioterapie si maseuri, lucreaza de zor. Profilul statiunii e cunoscut: reumato-gineco-respirator. Baza de tratament de la Alunis dispune si de o salina artificiala. Ies pe un balcon al bazei de la Lacul Negru si fac o poza. Apoi Katy ma conduce mai departe, la etaj si imi spune: “Va arat si spatiul destinat personalului medical. Mai facem doi pasi, “Iata aceasta este si camera Dv. daca doriti sa veniti si sa lucrati la noi”. Camera arata bine, (dar nu atat de bine precum asistenta sefa), e de 4 stele, seamana cu una de hotel. Grupul sanitar se afla in alt spatiu, chiar langa ea. “Da, totul e grozav pe-aici, poate vin vara viitoare, dar sa stiti c-o sa mai vina poate pe-aici si cateva zeci de mii de iubitori ai naturii ce scriu pe saitul AFA! Le faceti o reducere? Katy ramane interzisa… ”Aoleu! Atunci va trebui sa mai construim repede inca o baza! ”.

Lacul Negru este adanc, el s-a format ca si lacul Alunis, prin inundarea unei mine de suprafata romane, destinata exploatarii sarii, mina de forma conica. Lacul poseda un namol valoros, sapropelic si-n plus de asta, el prezinta fenomenul de heliotermie ca si lacului Ursu, apa sa incalzindu-se vara, puternic, direct de la soare. Apa calda si sarata este pompata apoi in strandul estival si bazinul interior. Din acest punct de vedere, putem spune ca Lacul Negru este un “mini-Lac Ursu”. Programul strandului e de luni pana vineri intre orele 8 si 16. Pretul la strand e de 20 de lei “cu scaun” si 30 de lei “cu sezlong” inclus.

Baile Lobogo de la Homorod

Mai fusesem la Homorod, localitate subalpina, inconjurata de brazi si multe izvoare, aflata la 760 metri altitudine, la 18 Km de Odorhei si 35 Km de Miercurea Ciuc. Aici, a aparut un nou complex Wellness, (lobogo.ro/ro/galerie/centru-wellness) ce dispune de un bazin mare cu apa dulce, unul mai mic, cu apa sarata, o sauna si o salina artificiala. Salina a fost “pusa pe picioare” de dl. Ioan Costa, un vestit istoric, reporter, ecologist, inventator si canotor din Tg. Mures, care, a reusit sa doteze si baza hotelului Alunis (si nu numai) cu o salina artificiala si un “ciubar salin” (Spa Tube). Nu departe de Baile Lobogo (7 Km), se afla cele mezotermale de la Vlahita (25-26 gr. C), aflate chiar langa sosea. Apoi, si mai departe, spre Ciuc, veti intalni un indicator ce va va indrepta spre statiunea Harghita-Bai. Veti urca pe un drum serpentinos, de-a lungul unui parau galben, pana la un lac oranj in mijlocul caruia se afla o colina de caolin alb-galbuie. Hei, pictori din toata lumea, aici e de organizat toamna, intr-un week-end senin, o tabara de pictura. Va ROG eu sa veniti aici, intre Homorod si Ciuc, ca sa admirati VAIV-ul locurilor. Adica toata paleta cromatica a luminii. Rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet.

Izvoarele din jurul Homorodului, in numar de 12, au gust bun si contin multe saruri minerale, necesare celor aflati in convalescenta sau pentru ridicarea imunitatii generale. Cele mai cunoscute sunt: Izvorul "Maria", Izvoarele de la Baia Rece, Izvorul "Klotild", Izvorul "Ilona", Izvorul "Kalman", Izvorul "Todor", Izvorul “Homorod”, Izvorul "Csorgo", Izvorul "Lobogo". Ele contin, pe langa diverse saruri bicarbonatate, microelemente rare (Litriu, Mangan Iod, Brom). Apa minerala a izvorului Lobogo, aflat chiar langa sosea, este usor carbogazoasa, alcalina si feruginoasa. Este folosita mai ales de sateni in afecțiuni gastrointestinale, ale ficatului sau ale cailor biliare.

La complexul “Lobogo”, angajatii complexului mai ofera turistilor, pe langa serviciile centrului “Wellness” si alte servicii precum: drumeţii, pescuit, vanatoare, sporturi de iarna pe partia proprie de schi, calarie, excursii calare si cu caruta. Tariful la pensiunea Lobogo este cam asa: camera single -21 euro/noapte, camera dubla sau cu pat matrimonial-30 euro/noapte. Tariful la SPA este urmatorul: un bilet pentru doua ore-25 lei/persoana, pentru o jumatate de zi-50 de lei si pentru o zi intreaga-70 de lei. Program: 10-22.

Traseul nostru

Traseul a fost urmatorul: Tg. Mures-Sovata-Odorhei-Homorod (Wellness Lobogo) -Praid (festivalul sarmalelor) -Campul Cetatii (Festivalul baloanelor cu aer cald) -Tg. Mures. E-un traseu ce se poate efectua intr-o singura zi, daca va grabiti un pic.

La festivalul sarmalelor, nu suntem pentru prima oara, am mai scris doua reviuri despre el - aici) si aici, dar era totusi pacat sa nu facem si noi un scurt popas si sa ne potolim foamea si sa ne incarcam casoletele cu sarmale minunate. Apoi, spre seara, am dat o fuga pana la Campu’ Cetatii, la 17 Km de Sovata, unde avea loc un festival interesant, cel al lansarii baloanelor cu aer cald. Ceea ce e mai putin placut la acest festival e ca baloanele nu se pot inalta in aer decat in conditii ideale, adica in zilele fara vant, fara ploaie, si numai dimineata si seara, cand aerul din afara balonului e mai rece decat cel dinauntrul lui. Adeseori, festivalul nu are loc, din motive “meteo”. Dar acum era o zi minunata. Asadar, a trebuit s-asteptam ca sa vina seara, si sa vedem primele baloane indreptandu-se spre cer. Dar a meritat tot efortul. A fost grozav. Nu oricand vezi un apus sangeriu si un cer patat cu tot felul de cercuri miscatoare si colorate. Pana in momentul lansarii, pe campia de la “Campu' Cetatii” poti servi tot ce-ti doreste inimioara, pentru ca o sumedenie de tarabe apar mereu acolo unde e si multa lume.

Concluzie

O baie la strandul de la Lacul Negru din Sovata, urmata de alta la Wellness Lobogo de la Homorod, o masa savuroasa servita la Praid, la festivalul sarmalelor si apoi o ora de odihna pe campia baloanelor colorate, iti da o stare de optimism si speranta, ca si pe la noi, pe-aici, prin spatiul carpato-dunarean, a inceput sa se miste ceva, in turism, si ca te poti simti bine si la tine-acasa.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.11.16 11:12:19
Validat / Publicat: 04.11.16 16:52:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 5506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 A inceput festivalul sarmalelor de la Praid. Vino lume vino! Iata si o sarma pe patru roti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[04.11.16 12:17:00]
»

@Web, te rog sa pui videoclipul cu baza de la Lacul Negru, mersi https://www.youtube.com/watch?v=zbY6fe9oFJA

webmasterX
[04.11.16 16:52:23]
»

@dorgo: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[04.11.16 17:41:44]
»

@dorgo:

Cred ca festivalul sarmalelor mi-ar fi ajuns pentru o zi!

Mi-a facut placere plimbarea cu ghid autorizat prin locuri dragi.

Carmen Ion
[04.11.16 17:56:59]
»

@dorgo: Nămolul ca nămolul, băile, lacuri negre şi portocalii, efectele curative, drumeţii, pescuit, vânătoare, bla-bla-bla..., da' sarmalele, purcelul la proţap şi baloanele - ei, asta mai zic şi eu distracţie!

calatorul
[04.11.16 18:23:20]
»

@dorgo: Simpatica relatare, iar pozele si mai incantatoare, o adevarata delectare.

dorgoAUTOR REVIEW
[04.11.16 18:50:19]
»

@Carmen Ion: Se termina una si incepe alta, duminica facem un alt tur, mai amplu: Reghin-Sovata-Praid-Muzeul de aragonit-Corund-Baile Szeike sau Septimia Odorhei-Lobogo-Tusnad-Lacul Sfanta Ana si retur.

Yersinia Pestis
[29.11.16 14:45:39]
»

Moldoveanul de mine ar fi mâncat sarmale până nu mai reușeau nici baloanele să decoleze...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, dorgo, elviramvio, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073548078536987 sec
    ecranul dvs: 1 x 1