GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In perioada studentiei am reusit sa vad toate statiunile balneo din Romania, fiind indragostit de tara noastra. Lucru pe care nu am cum sa il regret. Numai ca, de atunci, majoritatea lor au inceput un proces de degradare. Am sperat ca cineva isi va arata interesul pentru aceste bijuterii ale tarii, pentru care multe tari, vecine sau nu, ne invidiaza. In decursul anilor am revenit in majoritatea lor. Nimic nu se schimbase, din contra, starea lor era din ce in ce mai jalnica.
Mi-am petrecut un sfarsit de iunie, datorita job-ului, in statiunea Sovata. Ideea de a petrece o saptamina intr-o statiune in paragina, printre pensionari care se plimba printre niste ruine de hoteluri, ma speria. Am descoperit insa o statiune minunata, in care nu am avut timp sa ma plictisesc.
Situata la poalele Muntilor Ghiurghiului, la o altitudine de 475- 600 m, Sovata este statiunea al carei renume se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate si sodice, prezentind fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionind ca un izolator termic).
Format în anul 1875, Lacul Ursu este unic în Europa si unul dintre cele mai mari lacuri sărate helioterme din lume. Vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adancime) varieza intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1,5 m. ajungând în timpul verii pană la 40- 50 grade C la o adâncime de 1,5 m.
Accesul in strandul Lacul Ursu este intre orele10 - 18. Intre orele 13 - 15 nu se poate face baie. Daca alegem sa iesim in acest interval, la intrare suntem nevoiti sa platim o noua taxa de intrare. Taxa este de 20 ron pentru adulti. Dupa ora 16 taxa se micsoreaza la 15 ron.
Putem alege pentru petrecerea zilei lacul Alunis aflat la citeva sute de metrii de Lacul Ursu, unde costul intrarii este mai mic (15 ron). Aici te poti bucura intreaga zi de apa lacului.
Seara va recomand o plimbare in jurul lacului Ursu. Aleea este pavata recent si luminata. Din aleea principala, alte alei ne duc catre lacurile din padure si catre Muntele de Sare.
Lacul Rosu si-a primit numele datorita faptului ca in el traiesc milioane de artemii (artemia salina). Suprafata lacului este de 1600 mp. Lacul Verde are o suprafata de 310 mp. Surplusul de apa se scurge in lacul Ursu.
In sezonul de iarnă, in Sovata, sunt posibilitati pentru practicarea sporturilor de iarna: schi, schi fond – pe pârtia de schi, situată la 6 Km de statiune, dotată cu telescaun.
La doar cativa kilometri, se gaseste si Salina Praid unde se trateaza diverse boli respiratorii. Turistii care coboara in salina trebuie sa fie bine imbracati, doarece diferenta de temperatura dintre salina si suprafata poate sa atinga, uneori, cateva zeci de grade. Aici se pot practica diferite sporturi, aerul sarat fiind foarte bun pentru tratarea afectiunilor respiratorii.
Tratamentul in salina de la Praid a inceput prin anii ’60, in mina Dozsa Gyotgy. Baza de tratament a fost stramutata in 1980 in Orizontul 50, care se afla la o adancime de 120 m de la suprafata. Transportul in mina se face cu autobuze, pe o distanta de 1250m, prin galeria de coasta, de la intrare pina la baza de tratament. In sezonul de vara, numarul persoanelor care viziteaza salina se ridica pina la 2500/3000 de pers/zi. Salile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, locuri de joaca, o capela ecumenica, bufet, mese de biliard, mese si banci pentru odihna, toate acestea avind menirea de a oferi o recreere cit mai confortabila celor care fac tratamente aici (speleoterapie si climatoterapie). Acestia trebuie sa petreca aici cite patru ore zilnic.
Capela ecumenica a fost sfintita in anul 1993, la hramul Sf Ioan de Nepomuk, iar statuia acestuia a fost sculptata in sare de Szekeres Lajos si dezvelita in anul 1999.
Nu ezitati sa petreceti o zi la strandul din Praid cu suprafaţa de 1200 mp. Strandul se alimentează cu apă sărată dintr-un puţ cu o adâncime de 1200 m. În clădirea ştrandului 28 de văni cu apă încălzită cu efect calmant, aşteaptă clienţii în perioada 1 iunie-15 octombrie pentru cure de 10-14 zile. Intrarea costa 10 ron.
Cazarea se poate face la zecile de pensiuni din zona. Mie mi-a placut in mod deosebit Casa Piratilor, mai ales ca platoul acela cu 3,8 kg de carne este absolut delicios (8 persoane nu i-am venit de hac). Nu ezitati sa intrati vis-a-vis, la brutaria Sandor, unde au si o pensiune. Mirosul de paine si cozonac cald va va atrage cu siguranta. (casapiratilor.ro/praid.html)
Pentru iubitorii artei populare este obligatorie o vizita in satul Corund (12 km) unde mi-am cheltuit toti banii.
harghita.ro/rom/3/31/31korond.html
Daca aceste randuri v-au convins, daca vreti sa vedeti sau revedeti acest loc si imprejurimile, va doresc SEJUR PLACUT!
Trimis de vlado2 in 23.04.12 11:35:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Du-mă mamă la Sovata să-l cunosc și eu pe tata... — scris în 21.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (II) — scris în 23.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Vara la Sovata (I) — scris în 18.05.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Din nou la Sovata — scris în 27.06.22 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (II) — scris în 09.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Iarna la Sovata (I) — scris în 08.09.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Excursii optionale din Sovata — scris în 08.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ