ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Iarna la Sovata (II)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De ce e Sovata invadata (mai ales in week-end) de targumureseni? Pentru ca e aproape. Daca folositi "scurtatura" de 57 Km prin Eremitu, ajungeti intr-o ora. Drumul e bun, foarte putin circulat, trafic greu nu exista. Daca insa vreti s-ajungeti din Tg. Mures la Sovata prin Balauseri (68 Km), e mai complicat, sunt multe serpentine, multe localitati si multa aglomeratie. Ajungeti de-abia intr-o ora si jumatate. Odata ajunsi in Sovata e bine sa parcati masina "pe langa Lacul Ursu", unde exista o parcare cu plata (15 lei pe zi) sau puteti parca masina si pe "Champs-Elysee-ul" local, strada ce se-ntinde intre piata si Ciuperca Mica, si unde exista cateva automate de parcare ce va taxeaza la ora. Si cum aceasta parcare se afla vis-a-vis de Ciuperca Mica, o cafea servita de dimineata (sau chiar o votca mica), pe malul lacului Ursu, nu strica! Ciuperca Mica e-un restaurant destul de incapator, ce are doua etaje si o terasa, de unde puteti admira, sorbindu-va in tihna licorile, intreaga panorama a lacului Ursu. Eu, nu de putine ori, atunci cand am reusit sa "prind" un loc la geam cu "lacul Ursu view", am mai comandat si alte bunatati, doar pentru a ramane "locului" cat mai mult timp si a ma bucura de primele raze ale rasaritului de soare, ce apar de undeva, de dupa padurile ce inconjoara lacul.

La drum!

Dar, gata cu poezia! De obicei, noi, (amicii naturii) pornim, pe drumul nostru preferat, fie iarna, fie vara, adica prin padure, mai intai ca sa descoperim si sa admiram peisaje clasice sau mai putin cunoscute, sau uneori chiar inedite, si apoi, dupa 2-3 ore de hoinareala, sa ne-ntoarcem cu cate o foame de lup si sa aruncam ancora intr-o "taverna" din statiune. De la Ciuperca Mica, o pornim spre Lacul Alunis si lacurile "Verde si Rosu", aflate chiar "la sosea", adica langa drmul ce inconjoara lacul Ursu, lac sarat dar inghetat, datorita acelui strat de apa dulce ce asigura "heliotermia" pe timp de vara. Adica acel strat, nu mai gros decat o palma, ce impiedica apa calda a lacului, sa se raceasca.

Apoi, gata cu asfaltul din jurul lacului, o pornim prin padure, pe drumul ce urca spre Lacul Mierlei (acoperit si el cu o pojghita de gheata) si spre Turnul Belvedere, inchis acum pe timp de iarna. E bine de stiut, ca de la Lacul Mierlei, se mai face un drum interesant, care te poarta spre cateva ochiuri de apa sarata si cateva creste de sare, ce rasar din dealurile impadurite din jur. Niste scari de lemn si un indicator, va explica pe unde s-o luati. De la Turnul Belvedere, spre dreapta, se face un alt drum, tot prin padure, ce ne poarta spre Lacul Tineretului (sau Tivoli). Atentie insa, niste afise ne anunta ca pe-aici circula si ursii. Mai ales noaptea. Dar nici nu e nevoie de afise, caci zapada "vorbeste" si ne atentioneaza, ca pe langa urmele lasate de om, mai apar si alte urme, unele ciudate. Pe acest drum e bine sa cantati, sa vorbiti, sa va certati, sa fluierati, sa puneti muzica de pe "youtube" cu telefonul mobil, caci ursii au auzul fin si va vor ocoli. Sau, la Ciuperca Mica, o votca mica, va scapa de frica!

Alte lacuri inghetate

Ajungem si la Lacul Tineretului (Tivoli), unde intalnim cativa "pescari la copca". Lacul are apa dulce si, fiind situat deasupra Lacului Ursu, el este cel ce asigura acel strat protector de apa ce produce "heliotermia", fenomen care a facut celebru Lacul Ursu in intreaga lume. Intre cele doua lacuri, apa se scurge prin 3 paraie cu debit reglabil.

Aici, la Lacul Tivoli, puteti ajunge si cu masina, exista si-o parcare si-un restaurant langa lac, dar e pacat sa "sariti" acel drum minunat prin padure, (pe langa Lacul Mierlei si Turnul Belvedere) mai ales toamna, cand aceasta (padurea) se invesmanteaza in aproape toate culorile curcubeului.

De pe drumul "Belvedere-Tivoli" puteti cobori pe niste scari de lemn sau prin padure si veti ajunge la Lacul Paraschiva. E-un lac tot cu apa dulce, care iarna ingheata bocna si pe care uneori, apar si patinatori. Acesta e lacul meu preferat. Pe la orele pranzului, lacul Paraschiva sta mereu

cu fata spre soare chiar si iarna. E-un loc mai retras, un loc feeric, unde gasesti cateva banci pe care poti sa petreci ceva vreme, admirand peisajul sau facand plaje.

Hai la masa!

Si-uite-asa, chiar si iarna, intr-o zi cu soare, chiar daca ziua e mai scurta, puteti face un tur al lacurilor aflate in padurile ce inconjoara Lacul Ursu. Dupa o asemena plimbare (cura de teren) de 2-3 ore, fara doar si poate, vi se va face foame. Masa o puteti servi la restaurantul "Dracula" sau "Ciuperca Mica", aflate chiar pe malul Lacului Ursu, sau in statiune, unde exista mai multe restaurante si terase, mancarea e buna si preturile moderate. Sau, puteti sa va amagiti foamea

cu un langos cu cascaval si smantana sau cu un kurtos-colaci, pe care le veti afla, nu departe de lacul Ursu.

Ce mai! Sovata e-o statiune frumoasa in orice anotimp!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadrul natural e de exceptie, veti gasi cateva lacuri inconjurate de paduri. In jurul statiunii sunt cateva locuri interesante pe care le puteti vizita.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Relaxare la bazele de tratament ale hotelurilor Danubius, Bradet si Alunis sau prin "cura de teren" in jurul lacului Ursu si a padurilor din jurul lacului


[fb]
---
Trimis de dorgo in 09.09.21 09:48:07
Validat / Publicat: 09.09.21 10:37:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: Hotel Alunis, Relax, vila Ciresica

VIZUALIZĂRI: 2318 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Ce bune sunt scarile de lemn, iarna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[09.09.21 10:19:27]
»

@Web, daca se poate, un videoclip, mersi!

https://www.youtube.com/watch?v=SMYNJ2R7Sxc&t=415s

webmasterX
[09.09.21 10:36:59]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

dorgoAUTOR REVIEW
[09.09.21 10:49:28]
»

@ all

Daca urmariti videoclipul "Sovata iarna", veti surprinde statiunea intr-o zi de iarna fara soare. Eu va sfatuiesc sa mergeti in statiune, iarna, intr-o zi in care, macar pe la pranz, se arata si soarele. Veti vedea o "alta Sovata".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2144539356232 sec
    ecranul dvs: 1 x 1