ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Excursii optionale din Sovata

TIPĂREȘTE

Excursii optionale din Sovata

Sovata, o statiune mica

Statiunea balneoclimaterica Sovata, unora li se pare mica. Trei strazi si-atat. Cand ai intrat din orasul Sovata in statiunea Sovata, dai de-un sens giratoriu. De-aici, doua sosele urca usor, una spre dreapta, numita strada Cerbului ce te duce spre marile hoteluri-Hefaistos, Faget, Bradet, Alunis si Danubius, a doua (strada Trandafirilor) te poarta in centrul statiunii si te duce, dupa ce treci de al doilea sens giratoriu, spre lacul Ursu, iar a treia, (strada Bradului) cea din stanga (strada cu sens unic) unde se afla si Lacul Negru, te scoate, coborand usor, din statiune. In Sovata, cea mai mare "agitatie", e intre cele doua sensuri giratorii si in jurul lacului Ursu.

Cam asta e totul, adica cele trei strazi cu hotelurile, pensiunile, parcarile, parcurile, terasele, restaurantele, magazinele si hotelurile adiacente, plus cele 5 lacuri sarate si 2 cu apa dulce, formeaza aproape intreaga statiunea Sovata.

Pentru cei ce vin aici la tratament, e suficient. Fiecare hotel, pensiune sau vila sunt arondate la cate o baza de tratament si fiecare pacient isi vede de sanatatea lui. Unii turisti vin insa la Sovata numai pentru relaxare, aerul e excelent, sarat-ozonat, surse de poluare nu exista.

Atunci, de ce e Sovata o statiune atat de "curtata" de romani si straini? Poate pentru ceea ce se afla in jurul statiunii. Sa vedem!

Excursii din Sovata

Ce-ti mai ofera deci Sovata, in afara de cure balneare, in imediata sa apropiere sau ceva mai departe? Exista o categorie de turisti, ce viziteaza statiunea, mai putin pentru virtutile sale balneare ci mai ales pentru frumusetea imprejurimilor sale (oferta e bogata). In urma cu ceva ani, in padurile din jurul statiunii au aparut trasee didactico-ecologice ce poarta denumirea de "Drumul sarii". O alternativa interesanta de petrecere a timpului liber.

„Drumul sarii” se intinde pe un areal de 70 hectare si e situat cu preponderenta in padurile din jurul lacurilor Ursu, Alunis, Paraschiva, Rosu, Verde, Mierlei, Negru si Tivoli. In acest areal se gasesc munti de sare, cu flora si fauna specifica, lacurile amintite, o mlastina plina cu namol, doline si numeroase locuri de odihna si podine, numeroase scari din lemn, puncte si terase pentru belvedere si multe panouri explicative. La aceste proiect, realizat din fonduri europene, au lucrat ingineri, arhitecti, biologi, ecologisti, geografi si istorici.

Drumul nu e greu de strabatut, dar e destul de lung si intortocheat, ai nevoie de cel putin o zi ca sa-l strabati.

La drum!

Pronim in jurul lacului Ursu, pe langa reastaurantul Ciuperca Mica. Dupa ce aruncam o privire lacului Alunis (inchis in toamna anului trecut) si lacului Verde si Rosu (in care nu mai e voie sa faci baie) si unui munticel de sare ce rasare din pamant, ne continuam drumul in jurul lacului Ursu pana ajungem la un indicator ce ne indreapta spre lacul Mierlei si Turnul Belvedere. Urcam prin padure o vreme pe niste scari zdravene de lemn si incepem sa vedem deja Sovata de sus. Trecem pe langa Lacul Mierlei si ajungem la Turnul Belvedere. Acest turn, precum si celelalte constructii ale "drumului sarii" au valorificat bogatia in lemn de stejar si brad din zona. Majoritatea constructiilor au fost realizate in locuri unde utilajele grele ajung cu greu, asa ca, s-au folosit tehnicile tamplaritului si dulgheritului din urma cu secole.

Turnul Belvedere are 6 etaje. In varful turnului se ajunge urcand o scara de lemn in spirala.

Odata ajunsi in varful turnului, veti vedea un poster circular si explicativ cu tot ceea ce vedeti (de fapt) in jur. De-aici se vede imensitatea verde a padurilor din jurul statiunii strapunsa doar de zona marilor hoteluri (Danubius, Bradet, Faget, Alunis) iar in partea opusa, se observa localitatea Sacadat, loc unde se afla deasemenea multe posibilitati de cazare dar si superbe cabane (vile) de vacanta ale celor care au stiut cand si unde sa investeasca.

De la Turnul Belvedere, aveti trei variante: 1. - Coborati langa lacul Mierlei si intrati in "Valea cu noroi" (namol), o vale ciudata prin care curge un parau cu apa dulce, plin de alge, o vale in care e bine sa calci numai pe podetele de lemn, altfel te afunzi in namol pana-n genunchi, o vale care se afla deasupra unui munte de sare, ce formeaza la suprafata mici laculete sarate din cauza ploilor ce se preling de pe versanti.

2. - Va continuati dumul pe creasta, (veti vedea afise cu "Atentie ursi" dar acestia isi fac promenada mai ales seara si noaptea) si puteti cobori pe niste scari de lemn, la Lacul Paraschiva, care toamna iti ofera si de sus, de pe o esplanada din lemn si de jos, de langa el, niste imagini de neuitat, inclusiv depozite saline. (Aici se gaseste si o toaleta publica). 3. - Mergeti tot pe drumul de creasta prin padure, pana la lacul Tivoli, unde gasiti un "Aventura Parc", o tiroliana si barci sau hidrobiciclete de inchiriat, mai ales in sezon.

Alta excursie optionala cu plecare din centrul statiunii este o promenada cu un trenulet care face ocolul statiunii, iar din gara Sovata, mai pleaca zilnic si o mocanita pana la pastravaria de la Campu Cetatii.

Daca aveti nelamuriri, in centrul statiunii exista si un "Centru de informare turistica".

Alte excursii optionale individuale, se pot face din Sovata, la partia de ski Alunis (7 Km), la Praid (11 Km) (vizitati salina, baile sarate, Wellness Center Praid si canionul sarii), satul Corund (artizanat popular), Sangeorgiu de Padure, la 29 Km, (vizitati Castelul Rhedey), iar de acolo, la 14 Km se afla "Muzeul palariilor de paie" de la Criseni.

Sovata vazuta de sus

Pentru amatorii de drumetii, o alta destinatie este si "Capela 14 Cruci". E pentru cei carora le plac plimbarile prin natura pe niste drumuri ceva mai anevoioase. Pornirea se face de langa sediul Politiei, strada Vulturului, apoi urcati pe sosea pana pe strada Cerbului si ajungeti la capatul ei, la Hotel Abigel (sau pensiunea Eva). De acolo incepe padurea si un drum (la stanga) ce va va duce pana la capela. De la capela se vede o buna parte din orasul Sovata si drumul ce leaga Sovata de Praid.

Via Transilvanica

Pa langa capela trece si "Via Transilvanica" Ce este ea? In ultima zi a lunii iulie 2020 au fost inaugurate cele mai noi tronsoane din Via Transilvanica, in judetele Mures si Harghita, adica 285 de kilometri nou marcati. In total, traseul are 685 de kilometri, din 1.000, cat presupune proiectul. La final va strabate 10 judete. Proiectul a fost initiat in anul 2018, urmareste marcarea si amenajarea unui traseu turistic si de pelerinaj de peste 1.000 km. Acesta strabate 10 judete – Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava. Drumul porneste de la Putna, in Bucovina, strabate Transilvania si se sfarseste la Drobeta Turnu-Severin.

Legenda capelei 14 cruci

"Legenda spune ca pe vremuri, la Sovata, pe un deal traia un pustnic, singur pe lume. Capela o ridicase singur. Dar, pustnicul suferea cumplit. In religia sa, el n-avea voie sa aiba copii si vai! , cat de mult iubea el copiii! Intr-o zi, inalta o rugaciune fierbinte catre ceruri. Intr-o dmineata, in usa capelei, se pomeni c-un cosulet cu doi prunci. Pustnicul, desi avea 70 de ani, ii adopta. Se ruga Domnului sa-i mai dea atitia ani cat sa poata creste copiii mari si sa-i vada luandu-si zborul prin lume. Pentru fiecare an de viata, el va ridica cate o cruce. Pustnicul mai trai inca 14 ani, cand copiii se angajara calfe la un mestesugar".


[fb]
---
Trimis de dorgo in 08.06.21 11:05:50
Validat / Publicat: 08.06.21 12:04:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot prin natura

VIZUALIZĂRI: 5677 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 In varf, pe un poster circular, ti se explica ceea ce vezi din turn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.06.21 12:29:18]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.06.21 15:51:01]
»

@dorgo: Am văzut stațiunea în 3 anotimpuri diferite, excepție iarna. Mi-a plăcut Sovata mai ales toamna atunci când paleta de culori e atât de frumoasă și nuanțele lacurilor sunt deosebite. De fiecare dată când am fost în Sovata am urmat minitraseele dedicate sării și lacurilor, am urcat în turnul Belvedere și am mâncat langoși.

Știați că în Sovata s-a ținut în septembrie 1935 primul curs de perfecționare în balneologie și fizioterapie pentru medici? Generalul Nicolae Vicol (ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Vicol) ține primul curs intitulat - Ogorul balnear. Un participant avea să consemneze despre discursul generalului:

Ca, poate cel mai bun cunoscător al stării de fapt din stațiunile balneare d-sa face considerațiuni critice asupra actualei organizări a stațiunilor noastre de cură. Din cauza numărului mare de izvoare balneare ce posedă țara, preconizează ca Statul să acorde toată atențiunea și să sprijine pe cele mai valoroase, dându-le concursul să se organizeze în așa fel încât să devină stațiuni cu caracter occidental în cari să putem adăposti nu numai publicul din țară ci și pe streinii atrași de valoarea terapeutică a apelor noastre minerale și de o propagandă chibzuită.

Călătorii frumoase!

webmaster
[08.06.21 16:07:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dorgoAUTOR REVIEW
[08.06.21 18:39:35]
»

@tata123: Nu stiam de acel curs de perfectionare din 1935. Multumesc mult de informatie.

Pentru o anumita perioada, dupa anii 1980, cand complexul de hoteluri Danubius-Bradet-Faget-Alunis, avea un unic si cert aer occidental (hotelurile erau moderne si legate intre ele - si de baza de tratament - prin pasarele si un pasaj subteran), Sovata avea multi turisti straini, germani, elvetieni si multi nordici, mai ales finlandezi (contract cu firma Matkarengas).

Procedurile calde din baza de tratament si mai ales lacul Ursu, lac aproape termal, si nu in ultimul rand, pretul moderat al unei cure de tratament, ii atragea pe straini, incat vara, noi nu mai gaseam nici o camera libera la acel complex.

Si iarna Sovata e frumoasa, iar acel complex, de sarbatorile noastre si apoi, cele ale slavilor, complexul e full.

Din luna martie, incepe perioada "pachetelor" (cazare +bonuri valorice+ tratament) cand de obicei doua hoteluri din 4 (Alunis si Bradet) functioneaza din plin.

Dar cea mai mare agitatie e vara, cand se deschid lacurile (Ursu si Negru), de obicei in luna iunie. Atunci in Sovata nu mai poti arunca un ac.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073832035064697 sec
    ecranul dvs: 1 x 1