ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 5 zile
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sovata – o variantă demnă de luat în calcul

TIPĂREȘTE URM de aici

Cine nu a fost la Sovata până acum? Iaca eu, și probabil mulți alții, până acum vreo doi ani, după care m-am lămurit cum stau treburile și am revenit în această vară :)

De ce am revenit aducând și alte rubedenii după noi? Fiindcă mi-a plăcut stațiunea și împrejurimile! La Sovata se simte viața, chiar dacă mai mult pe perioada verii, nu este o stațiune pe care să o încadrăm la categoria „pe picior de ducă” . Și fiindcă ne-au plăcut condițiile și poziționarea pensiunii unde am stat la prima vizită, am ales din nou „Contesa” cea cocoțată pe dealuri, sub poale de pădure (vezi impresii) și nu am regretat nici de această dată.

Cu toată situația incertă generată de această pandemie de coronavirus stațiunea Sovata a fost deosebit de animată și în această vară. Atipice vacanțele din 2020 dar cum, necum ele s-au desfășurat, fie în țară (în mare parte), fie pe tărâmuri străine. Aglomerația a fost la ea acasă pe strada principală a Sovatei și mai cu seamă pe pontoanele și în apa Lacului Ursu. Normal, e principala atracție a stațiunii pe timpul anotimpului cald – pentru tratament și relaxare.

Ne-am plimbat de câteva ori pe strada Trandafirilor, artera centrală a stațiunii, care chiar e mărginită de trandafiri și reprezintă locul pe unde se învârt turiștii zilnic, pornind de la bazarul/piața de lângă parcarea principală până la punctul de belvedere asupra Lacului Ursu și biserica romano-catolică. Puteți pătrunde cu autoturismul personal pe străzile cu sens unic ale stațiunii și chiar se poate parca pe una din laturile străzilor, bineînțeles contra cost (tarif achitat prin sms sau la automate speciale).

Centrul stațiunii este îngrijit, trandafirii colorați înveselesc atmosfera, alte parcele cu flori și decoruri ambientale (în miniparcurile Nicolae Bălcescu și Petőfi Sandor), alături de o fântână arteziană ne încântă vizual. Mă opresc câteva minute la Centrul național de informare și promovare turistică de unde primesc o hartă generală a stațiunii și un flyer cu traseele din pădure. Vis-a-vis de acest Centru de informare turistică descopăr borna Via Transilvanica – o „sirenă” voluptuoasă care se scaldă în valuri.

De-a lungul străzii principale admirăm de fiecare dată construcțiile de epocă care îmbină într-un mod fericit stilul arhitectural austriac cu cel neoromânesc. Sunt uimit de frumusețea clădirilor cu balcoane și ornamente din lemn care au o vechime de circa un secol, multe din ele restaurate. Toate minunățiile stațiunii le putem privi și din mersul lent al trenulețului galben fără cai care efectuează tururi de circa 20 de minute între orele 11.00 și 22.00 la un preț de 10 lei per adult. Dar să nu disperăm, există și trăsuri trase de cai frumoși care apar spre înserat în centrul stațiunii – câteva zeci de minute vă puteți simți prinți și prințese.

Dar ce mai putem face în Sovata în afară de scăldatul în două ture de câte trei ore în Lacul Ursu la un preț de 30 lei de căciulă ori o scaldă în nou amenajatul Strand Lac Negru (30 lei)? Păi plimbările pe traseele eco-didactice prin pădure sunt la mare căutare în amiezele sufocante, după o masă copioasă ori pe înserat. În 2020 l-am repetat pe cel numit traseul eco-didactic al Sării (vezi impresii) – puncte interesante pe traseu: lacul Aluniș, pârâul Sării, valea Sării (cu gropi în care se adună nămol salifer), lacul Mierlei, lacul Șerpilor.

Amenajări din lemn ușurează parcurgerea traseului, panouri informative ne dau indicii despre flora și faună. Au trecut 5 ani de la încheierea proiectului de amenajare a traseelor și uzura lemnului se cunoaște în anumite locuri = o bilă albă pentru autorități care au înlocuit elementele/scândurile deteriorate.

Turnul de belvedere este alt punct de atracție accesibil de pe traseul Sării sau venind motorizat pe strada Privighetoarei. Accesul este gratuit și de la cei 28 m înălțime cuprinzi cu vederea frumoasele peisaje naturale ale zonei. La un moment dat chiar simțeam ușoara mișcare a construcției și am „prins” sosirea mocăniței în gară.

Din aleea de promenadă care înconjoară lacul Ursu avem acces către lacurile Verde și Roșu și Muntele de Sare – culorile sunt deosebite într-adevăr. Anul acesta am explorat și traseul eco-didactic Ursu pornind de pe malul lacului Ursu, urcând prin pădurea de foioase apoi ocolind lacul Paraschiva pe creasta dealului, admirând de la înălțime lacul Ursu, apoi coborând spre oglinda lacului Paraschiva, plină cu rățuște.

O altă activitate drăguță este plimbarea cu Mocănița (vezi impresii), o oră dus, o oră întors te simți în lumea copilăriei, în trenulețul care pufăie și scoate scântei. Timpul petrecut în această plimbare feroviară este suficient pentru a nu interveni plictiseala, mai ales că peisajul nu e chiar foarte spectaculos. Alt mod de a hălădui motorizat pe meleaguri sovătene este Atv-ul ori așa-numitul Buggy, dar atenție tura nu pornește dacă nu se adună destui amatori.

Sunt multe locuri și obiective de vizitat în împrejurimile Sovatei (primul și cel mai aproape este Praidul), se mănâncă foarte bine în zonă (vezi Ciuperca Mică: vezi impresii / și Gerendas: vezi impresii), se pot încărca cu siguranță bateriile fizice și sufletești.

Mi-a plăcut la Sovata...

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.10.20 14:21:14
Validat / Publicat: 09.10.20 14:46:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].

VIZUALIZĂRI: 3836 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Peisaj în Sovata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Rofri
[10.10.20 13:24:57]
»

Și noi am devenit obișnuiți ai stațiunii, de câțiva ani. Ne place atmosfera boemă, ne place că e curat și liniște chiar și în vârf de sezon, că avem parte de plimbări pe cărări de munte, plajă și baie, mâncare gustoasă, odihnă... Felicitări pentru articol!

Aurici
[11.10.20 23:07:05]
»

Iaca, nici eu n-am fost la Sovata. Cu toate că tot am pomenit-o n-a fost să fie până acum. Mi-a plăcut ce am văzut în poze și am reținut traseele ecodidactice prin pădure.  

Numai bine, toamnă bogată în călătorii! ​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.10.20 09:15:33]
»

@Rofri: Mi-a plăcut la Sovata și probabil voi reveni în anii următori, atmosfera din stațiune e animată, ne-am simțit bine acolo. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

@Aurici:​ Mulțumesc! Recomand o incursiune la Sovata, sunt multe lucruri de văzut/efectuat în această stațiune mureșeană. Mă gândesc acum că pasul Bucin e foarte aproape, Reghinul se află la o aruncătură de băț, la fel și Lăpușna cu obiectivele sale.

Să auzim numai de bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[12.10.20 16:56:54]
»

Foarte frumoasă și interesantă prezentarea, mai ales că aflu lucruri noi. Nu știam de turnul Belvedere și de Valea Sării.

Aș vrea să subliniez pentru toți cititorii, frumusețea excepțională și nivelul calitativ european a traseului de promenadă din jurul Lacului Ursu cu ramificații spre celelalte lacuri din jurul acestuia, spre Muntele de Sare etc. Sunt o mulțime de indicatoare, panouri turistice explicative ​în mai multe limbi, podețe - punți lungi sau mari platforme din lemn, chioșcuri, chiar și piste dintr-un material sintetic moale. Evident, acest traseu are de fapt scop curativ, respectiv inhalarea de aerosoli din zona lacurilor ±sărate și a aparițiilor la zi a stâncilor și” munților” de sare. Nemaipunând la socoteală că plimbatul pe aceste alei e free, moka, gratis.  

Aș completa ​cu încă o atracție disponibilă la Sovata, adică de fapt lângă Sovata și anume la Câmpu Cetății, satul unde” întoarce” Mocănița. Din capătul de sus a satului Câmpu Cetății pornesc excursii organizate numite Safari Tours cu mașini militare germane amenajate cu băncuțe.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Lucien, Rofri, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sovata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056248903274536 sec
    ecranul dvs: 1 x 1