ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lacul Roșu - legenda vie

TIPĂREȘTE

Cam o dată pe an mergem în nordul Moldovei, în județul Botoșani. Ca să nu ne plictisim de același traseu, în fiecare an mergem pe alt drum. Anul acesta am hotărât să trecem în Moldova prin Cheile Bicazului.

Am pornit la drum pe traseul: Rm. Vâlcea-Sibiu-Mediaș-Sighișoara-Sovata-Gheorgheni-Lacul Roșu. Drumul este bun pe Valea Oltului, apoi foarte bun de la Sibiu până aproape de Sovata. Porțiunea Sovata - Ghiorgheni acceptabilă, apoi cum ne apropiem de lac, dar mai ales pe Cheile Bicazului drumul este prost.

Drumul de la Gheorgheni spre lac este deosebit de spectaculos, oferind câteva priveliști deosebite. Se trece print-o pădure de conifere, presărată cu foioase. Am ajuns la malul lacului, am găsit repede o parcare și am pornit să vedem apa roșie a lacului.

Lacul Roșu este amplasat în județul Harghita, la poalele muntelui Hășmașu Mare, la 26 de kilometri de Ghiorgheni. Este situat la granița dintre Ardeal și Moldova. Lacul ocupă o suprafață de 11,5 hectare, iar lungimea totală a malurilor este de 2,83 kilometri. Adâncimea maximă este de 10,5 metri. Cam acestea sunt datele tehnice ale lacului.

Ca multe alte lacuri din țară și lacul Roșu este învăluit de mai multe legende. Cea mai cunoscută dintre ele este legenda cu frumoasa Eszter. Se spune că Ester era o fată extrem de frumoasă. Acesata trăiește o adevărată poveste de dragoste cu un băiat pe care l-a întâlnit la târg. Cei doi au decis să se căsătorească, dar din păcate băiatul pleacă la armată, iar fata îl aștepata în zadar. Foarte tristă, fata mergea în fiecare zi să ia apă de la un izvor aflat lângă lac. Acolo ea își plângea zilele triste. Într-o zi pe lângă lac trece un tâlhar. Acesta o vede pe Eszter și se îndrăgostește imediat de fată. Îi promite toate bogățiile dacă îl ea de soț. Fata nu a cedat, atunci acesta a vrut să o forțeze să-i devină soție. Esztel s-a rugat munților să o scape și imediat s-a pornit o furtună. În timpul furtunii o stâncă s-a prăbușit peste ea. Tot sângele fetii s-a scurs în lac și de atunci apa lacului este roșie.

O altă legendă este legată tot de o poveste de iubire. Acesta spune că în zonă trăia o fată foarte săracă dar foarte frumoasă. De ea se îndrăgostește un băiat foarte bogat, singur la părinți. Ca de obicei, părinții băiatului bogat nu sunt de acord cu această iubire. Atunci tinere se hotărăsc să fugă împreună, părinții băiatului au înebunit de furie și au blestemat-o pe fată, fără să se gândească că și fiul lor va deveni victimă. În fuga lor prin munți, aceștia s-au adăpostit la poalele multelui de o furtună năprasnică. Atunci peste ei s-a pravălit o stâncă și au murit. Sângele lor s-a scurs în apa lacului și a devenit roșie.

În urma acestor legendele, muntele ce înconjoară lacul, a primit denumirea de ”Muntele Ucigaș”.

Cum oameni de știință nu cred în legende, aceștia, după lungi studii, au ajuns la concluzia că lacul s-a format în anul 1838, când, în urma unui cutremur, un parte din munte s-a prăvălit în vale, blocând cursul pârâului care curgea în zonă. Ca martoti ai alunecării de teren sunt trunchiurile retezate ale copacilor, din interiorul lacului. Lacul Roșu este cel mai mare lac natural din țară. Culoarea roșie a apei este dată de argila care se afla în componeța dealului care s-a prăbușit.

Lacul Roșu este astăzi o destinație îndrăgită de numeroși turiști. În timpul vizitei noastre în sitemul nostru de învățământ se desfășura săptămâna ”Școala altfel” și numeroase autocare au venit cu școlari, să viziteze lacul.

Am lăsat mașina în parcare și am pornit spre lac. Apa era cam tulbure, nu era roșie. Pe luciul apei se oglindeau piscurile care încojoară lacul. Parcă făceau întrecere care e mai frumos. Lacul Roșu face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș. Caracteristica principală a lacului ”cioturile de brazi” era prezentă pe suprafața lacului. Printre trestii, sau direct de pe mal, lumea se minuna de frumusețea lacului. Am dat ocol lacului, câteva rațe înotau făra a fii deranjate de turiști. O fântână ornamentală construită din lemn, pe malul lacului, este un punct de atracție, cu care turiști vor să aibă amintiri.

Pe malul lacului sunt debarcadere, de unde se pot închirii barci, apoi, face o plimbare minunată pe toată suprafața lacului, dacă te țin puterile să poți vâslii atâta. Pentru cei care nu știu să ”dea la vâsle” pot închiria hidrobiciclete. Dacă după vâslit sau pedalat, vi se face foame, în zona sunt mai multe restaurante, iar dacă vă grăbiți puteți lua în fugă ceva de la fast food. Nu putea lipsi tarabele care vând kurtoș. Pentru cine dorește să rămână mai mult în zonă, sunt mai multe pensiuni.

Lacul Roșu este amenințat cu dispariția. De la an la an suprafața lacului se micșorează, din cauza fenomenului de colmatare. Colmatarea se formează din cauza aluviunilor care sunt aduse de pe munții din apropiere, direct în lac, multe dintre acestea sunt cauzate de defrișările masive care se produc în amonte de lac și colmatării a două baraje de reținere construite în anul 1960 pentru a reține aceste aluviuni. Conform unor calcule cam în 160 de ani suprafața lacului se va reduce la jumătate.

Dacă nu ați făcut-o încă vă invit să vizitați cel mai mare lac natural din frumoasa noastră țară.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 19.09.17 09:33:51
Validat / Publicat: 19.09.17 10:15:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LACU ROȘU.

VIZUALIZĂRI: 2398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 pe malul lacului sunt bănci de unde puteti admira natura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Yersinia Pestis
[19.09.17 13:53:22]
»

Și la tine, tot votul 13.

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.09.17 13:55:30]
»

@Yersinia pestis: Mulțumesc pentru votul 13.

AZE
[19.09.17 18:39:54]
»

@zlatna: De două ori am fost la Lacul Roșu (2005 și 2010 cu ocazia a două circuite în Moldova)

Acest lac, peisajele din jur plus drumul până acolo indiferent dacă circulăm dinspre Bicaz sau Gheorgheni este spectaculos. Prima vizită la Lacul Roșu a fost cu cazare o noapte iar a doua vizită doar în trecere, oprire, plimbare în jurul lacului și luarea mesei.

Poate îți aduci aminte că acum un an de ziua turismului am scris un articol off-topic în care am relatat o ciudățenie turistică (asta a fost și titlul articolului: Ciudățenii turistice de ziua turismului) care mi s-a întâmplat chiar mie la Lacul Roșu. Era vorba despre proprietarul pensiunii unde am stat o noapte care m-a somat să plec de pe proprietatea lui (cca. 2 ore după decazare) unde am urcat să fac câteva poze cu panorama lacului ce-i drept era și o plăcuță cu inscripția "nu treceți proprietate privată"dar fără gard. Doar un metru am intrat și deja m-a somat într-un mod extrem să părăsesc locul. Ce zici de acest comportament anti-turist? Era anul 2005.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[20.09.17 12:47:56]
»

@zlatna: Legendele fac ca lucrurile sa fie invaluite intr-o aura de mister. Felicitari, votat cu mare placere.

elviramvio
[20.09.17 18:19:36]
»

@zlatna:

Era superb si am campat de multe ori singuri pe acolo. Ultima data cand l-am vazut - anul trecut - m-a intristat.

liviu49
[06.10.17 20:01:54]
»

@zlatna: Am fost la Lacu Rosu de mai multe ori, dar asta nu inseamna ca nu as mai repeta excursia la lac, mai ales ca dupa el urmeaza, ati ghicit: Cheile Bicazului. Si cum nu poti vorbi de Cheile Bicazului, fara a vorbi si de Lacu Rosu, vizita uneia din cele doua obiective turistice, include, obligatoriu si vizita celeilate. Sotia mea, in 1971, a fost in concediu de odihna aici si are si acum multe poze din statiune. Eu, din 1975, am fost de mai multe ori in statiune, am dormit de doua ori in Lacu Rosu, ultima oara in a doua zi de paste in anul 2008. Plimbarea in jurul lacului a fost mereu obligatorie, iar daca am avut si ceva timp, am mai urcat si pe munte. Pentru cei care pot sta cateva zile vor avea de facut drumetii pe munte, in imprejurimi.

In 2008, am plecat, evident numai pe jos in Cheile Bicazului, iar dupa ce am trecut de tunel ne-a intampinat o ploaie cicalitoare, de iti venea sa te bagi in scutece. Am tras glugile la geci, le-am strans bine la gat si pana la chioscurile de la iesire din chei, spre Bicazul Ardelean nu ne-am oprit. Nu a contat ca a plouat, frumusetea peisajului a facut toti banii.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, liviu49, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065798044204712 sec
    ecranul dvs: 1 x 1