GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Declarata parc national de ceva timp aceasta zona ce uneste Moldova si Transilvania arata ce poate natura indiferent de forma ei de manifestare, prin munca meticuloasa si tacuta ori furioasa si amenintatoare.
De fiecare data cand merg aici strabat pe jos distanta dintre chei si lac, asa ma bucur cel mai bine de frumusetea locului.
In anii comunisti o excursie scolara aici era obligatorie, parintii mei au si acum un suvenir cumparat de mai bine de 35 de ani din aceasta zona si mi-au povestit ca in tineretea lor era mai frumos si mai multa viata, ca lumea venea pt mai multe zile nu doar pt o zi sau doar in trecere cum se intampla acum.
In trecut Cheile Bicazului s-au format prin saparea in stanca a apelor paraului Bicaz si afluientilor sai ce si-au croit drum prin peretii de calcar.
Acum privelistea e deosebita, stancile parca se pravalesc peste sosea, sunt pesteri si formatiuni de piatra inalte cea mai usor de recunoscut Piatra altarului are o cruce pe ea. Alpinisti experimentati isi arata curajul si priceperea. Este racoare si umezeala chiar si in zilele toride de vara. Vanzatorii de suveniruri mai mult sau mai putin specifice locului sunt majoritatea maghiari se lupta din greu sa faca castig mai ales ca au la dispozitie doar sezonul cald.
Pentru viitor exista un proiect ce vizeaza construirea unei pasarele pietonale ce va permite admirarea cheilor de la inaltime si o instalatie de lumini ce va pune in valoare stancile pe timp de noapte.
Lacu Rosu este un exemplu ca urgia naturii poate naste si ceva frumos nu doar nenorociri. Cu 170 de ani in urma vijelii si ploi torentiale au facut ca o parte din muntele Ucigasu sa se surpe si sa blocheze apele a trei paraie. Cioturile brazilor din lac sunt marturia acestui eveniment iar calcarele roscate i-au dat numele.
Turismul azi este din punct de vedere a ofertei sub potentialul zonei. Doar 2-3 locatii isi merita margaretele.
Acum ca face parte din Parcul National Hasmas-Cheile Bicazului nu se mai da nici o autorizatie de constructie si poate tot din aceasta cauza (nu stiu) nici nu se darama cladirile parasite si care stirbesc peisajul. Asa ca e greu de crezut ca se va imbunatati situatia si vr aparea alte pensiuni, desi se sare peste regulamentul unui parc protejat in cazul masinilor de mare tonaj ce strica drumul si in special a celor ce transporta busteni care ca curbe lovesc peretii cheilor si fac sa cada bucati din ele.
Va recomand o zona foarte frumoasa atunci cand ajungeti aici, nu stiu multi de ea, noi am descoperit-o la recomandarea unor localnici si ne-am indragostit pe viata, in fiecare an ridicam tabara aici macar un sfarsit de saptamana. Venind dinspre chei inainte de a ajunge la lac chiar la intrare in statiune un drum face stanga pe langa o cladire. Mergeti pe el macar 2-3 km chiar daca este mai greu fiind un drum de tara. Se coboara spre o vale adanca inconjurata de M-tii Hasmas, pajisti intinse, fanete, stanci intortocheate si inalte... e un peisaj deosebit.
In viitor exista amenintarea reala ca Lacu Rosu sa dispara incet, incet an de an. Cu fiecare an si mai ales sezoane ploioase tone de aluviuni se duc in lac de pe versantii inconjuratori. Deja se vede asta dupa culoarea intunecata si reducerea adancimii de altadata. Nimeni nu poate sti cat timp lumea va putea privi luciul apei, depinde de precipitatii, de natura care ne-a dat acest loc la suparare si tot asa il va lua inapoi. Sa speram ca vor mai fi multi, multi ani.
Faceti o calatorie aici, plimbati-va pe lac si inprejurimi, mancati un kurtos, admirati cheile, aici totul e doar natura pur si simplu.
Trimis de lica baesu in 05.11.10 20:04:09
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lica baesu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
WM-am o rugaminte, daca se poate gasi si atasa melodia Pana la lacrimi-Marian Nistor, Savoy-pe care o consider potrivita si cu cele scrise de mine si cu ziua trista de astazi. Multumesc.
Frumos povestit, sper sa nu se colmateze lacul asa curand... Astept cu interes deosebit pasarela peste chei.
Mi s-a facut dor de acest loc minunat pe care nu l-am mai vazut de cativa ani buni! Natura pur si simplu - frumos si adevarat zis! felicitari!
Mi-as dori mult sa se faca acea pasarela... Bine ar fi, dar cand?
nu va pot spune precis cand se va face pasarela, dar se va face... aceasta informatie o am de la cineva din administratie, acum este la stadiul de proiect analiza, aprobari, trebuie sa se ia in considerare multe aspecte, din cate am inteles se va face pe albia raului Bicaz... stiti cum e la noi treburile bune se fac incet si acolo este si o zona de limita intre judete, mult timp n-au cazut la intelegere atat partea maghiara cat si cea nemteana s-au batut pt fiecare metru de pamant, alt motiv de polemici si piedici.
M-am minunat si eu in aceasta saptamana cate frumuseti mai are si patria noastra!
Si nu incetez sa ma minunez cititnd despre unele locuri pe care cu drag le-as vizita, insa pana la un moment oportun ma multumesc cu astfel de impresii si fotografii.
Partea maghiara... adica partea harghiteana? Ca-z doara n-a dat autonomia peste ei si noi nu stim?
Interesant acest proiect de care spui. Numai sa se faca... Cred ca privelistea va fi super de pe acea pasarela.
Am fost de multe ori la Cheile Bicazului si de fiecare data ma intorc cu amintiri placute. Kurtosh-ul de acolo mi se pare cel mai bun dintre toate pe care le-am mancat in diferite locuri. Sper sa mai dau si eu o fuga in curand.
Minunate locuri cu peisaje impresionante, nu cred ca exista in tara un sol similar. Anul acesta a fost singura data cand am fost in Nordul Moldovei si nu am trecut prin Cheile Bicazului si ma faci sa regret.
Felicitari pentru review.
eu cred ca nu trebuie nici o pasarela... trebuie doar intretinuta soseaua ce duce la Cheile Bicazului, caci nu uitati, suntem in judetul cel mai salbatic din tara, ca peisagii, dar cu sosele destul de proaste... putem privi si-n sus maretia cheilor, nu neaparat in jos, daca dorim peisaj superb de sus in jos, atunci ajunge sa pornim pe Transfagarasan si sa privim in jos, mai ales partea dinspre Sibiu e superba... si-apoi de ce exista telecabinele? ca sa treaca peste canioane si sa le putem astfel admira in voie... avem in fata o rezervatie naturala unica... s-o lasam asa... in Norvegia daca bati un cui in scoarta unui copac dintr-o rezervatie, ai incurcat-o rau... la Olimpiada de la Lillehamer, decat sa taie norvegienii vreo 10 molizi pentru a largi partea inferioara a unei partii de coborare la schi, mai bine au scurtat partia... in Harghita au disparut 3000 de hectare de paduri... iata problema cea mare... nu vor veni mai multi turisti decat acum, daca iluminam un munte si construim o pasarela... ce-a facut Natura cu mana ei in milioane de ani, a facut bine... sa lasam totul asa cum e acum, inca cateva milioane de ani... Omul poate doar sa strice lucrurile, eventual...
Este vorba de un punct de belvedere, se pot adopta foarte bine solutii care sa nu afecteze natura. Si alpinistii zgarie stanca, nu? Hai sa nu-i mai lasam sa urce in Cheile Bicazului! Ne plangem ca nu-i avem, dar nu-i lasam sa-si consume adrenalina... cum o fi mai bine?
Pentru a pune acolo o pasarela nu trebuie taiati brazii, iar alea 3000 de ha au disparut din furturi, nu din faptul ca s-a construit ceva util, gen autostrada sau mai stiu eu ce infrastructuri edilitare. Si americanii au facut puncte de belvedere in Marele Canion pentru turisti. Si daca nici americanii nu-si conserva natura... apoi nu stiu cine ar mai face-o...
@dorgo si @bessondm pt mine aveti dreptate amandoi, cred ca se va gasi o solutie sa nu se afecteze zona, asa cum am mai spus din ce stiu eu daca se va merge inainte cu proiectul pasarela se va face pe albia paraului, sunt spatii deschise, nu va aduce atingere si modificari stancilor si este posibil ca mai multi oameni sa-si doreasca sa vina aici si pentru acest lucru si asta e bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Lacul Roșu, o minune a naturii — scris în 24.11.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Roșu altfel — scris în 13.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Prin Cheile Bicazului și o plimbare de iarnă în jurul Lacului Roșu — scris în 18.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Lacul Roșu – Poteca Minunilor cu 9 puncte de observare, din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș — scris în 03.11.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Doua zile intr-un tinut de vis — scris în 08.01.19 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- May.2017 Lacul Roșu - legenda vie — scris în 19.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Lacul Rosu si Cheile Bicazului, toamna — scris în 31.10.16 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ